banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 20:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1780 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 89  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Feb 2011, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Moja formula je voda i svježe povrće. Jeo sam toliko salata, da mi hljeb nije skoro pa ni bio potreban (inače, i kad jedem, to je od raženog ili heljdinog brašna). Krompir samo kuvan. Nisam brojao kalorije, bar ne u bocu, samo pazio da ne unosim visokokaloričnu hranu. Slatko inače ne jedem, pa mi to nije bio problem. Tako sam za 2-3 mjeseca sa 93-94 kile došao do 84-85. Pa me opet zeznulo hladnije vrijeme, em me uhvati depresija pa nikud ne izlazim i više jedem, em je manje zeleni, sad sam opet na 90tak kila.

Naravno, uz sve ovo, neki trening se podrazumijeva. Samo da malo otopli, pa kad Zoka i Taško dođu na PMF u pola 12, pa im ne damo da odu do 3, ima da budu ko leptirići, a i ja sa njima :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2011, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Primjetio sam da mnogi od vas osciliraju i po 10 i vise kila u toku godine. Onda se poslije patite, jedete zrak i pijete vodu, trcite maraton... da bi se vratili na normalnu tezinu. Kontam nesto, bolje da uvijek imam do 5 kila viska, nego da si konstantno radim stres i patim se. :D

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2011, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
laoce je napisao:
Primjetio sam da mnogi od vas osciliraju i po 10 i vise kila u toku godine. Onda se poslije patite, jedete zrak i pijete vodu, trcite maraton... da bi se vratili na normalnu tezinu. Kontam nesto, bolje da uvijek imam do 5 kila viska, nego da si konstantno radim stres i patim se. :D

ima nas jos takvih. samo sad vise nije pitanje 5kg viska.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2011, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Eh, a ja s druge strane želim nabaciti kila. Taman sam bio došao do 80kg a onda ponovo krenulo na dole. A kontao sam do aprila da nabacim barem 85kg.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2011, 19:35 
Pa zderi onda, i ja nabacujem fino kilazu, dobio 4 kile u zadnja 2-3 mjeseca (kvalitet), ono jos par mjeseci planiram dizati pa cu skinuti visak prije ljeta. :)

Imas neki jelovnik ili jedes odokativno, koliko obroka na dan imas, proteina po kg , ugljenih hidrata, masti, koliko junk jedes?

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2011, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka

tensSa je napisao:
Pa zderi onda, i ja nabacujem fino kilazu, dobio 4 kile u zadnja 2-3 mjeseca (kvalitet), ono jos par mjeseci planiram dizati pa cu skinuti visak prije ljeta. :)

Imas neki jelovnik ili jedes odokativno, koliko obroka na dan imas, proteina po kg , ugljenih hidrata, masti, koliko junk jedes?

Jedem neka 4-5 puta dnevno. Nastojim da u svakom obroku imam i proteina i ugljikohidrata i manje masti (ne brojim). Junk food uopšte ne jedem. Burek sam prestao jesti prošle godine, pizzete prije par godina a zadnji hamburger sam pojeo davne 1997. godine. Vrlo mi je važno da je barem jedan obrok kašikom.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 08:01 
Ma ok, ali ako malo jedes logicno je da neces rasti, zar ne? :)

Ja sam sa svojom klopom isao i do skoro 400 gr ugljenih hidrata (100 grama ovsenih 400 grama rize) dnevno i nisam se gojio, brz metabolizam pa to ti je.
Proteine na 2.5-3 gr po kg tezine drzim uvjek, sada imam 84-85 kila, a unosim 210 gr proteina na dan...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka

tensSa je napisao:
Ma ok, ali ako malo jedes logicno je da neces rasti, zar ne? :)

Ja sam sa svojom klopom isao i do skoro 400 gr ugljenih hidrata (100 grama ovsenih 400 grama rize) dnevno i nisam se gojio, brz metabolizam pa to ti je.
Proteine na 2.5-3 gr po kg tezine drzim uvjek, sada imam 84-85 kila, a unosim 210 gr proteina na dan...

Ja lično ne znam iz kojih bi sve namirnica mogao "isčupati" čak 200 grama proteina dnevno (kupovnu piletinu i na sve vrste ribe osim tune mogu zaboraviti jer sam nažalost alergičan). Ako bih se recimo najeo ugljikohidrata u jednom obroku ne bih ogladnio ni za 4 sata. Ja sa svojih skoro 30 godina i dalje imam brz metabolizam. Za Novu godinu sam pojeo dosta baklava (svaki dan po 3-4) a nisam dobio ni čitavo kilo. Kontao sam čak uzeti kakav gejner. Od većine ćeš ćuti da je to smeće i da je bolje srediti prehranu ali čini mi se da je to teži put.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 18:37 
150 grama mesa (junetina, teletina, konjetina) ima oko 30 grama proteina, konzerva tunjevine od 130 gr ima 30 gr proteina ,latea sir ima 14 gr protein na 100 grama, jaja (cjelo oko 6 grama, bjelance oko 3 grama proteina), whey (80 posto protein), mozda neki blend...

Napravis npr 5-6 obroka da u svakom ima 30 gr proteina i recimo 50-100 grama ugljenih hidrata, ugljene hidrate u prvom dijelu dana najvise unosis i kako dan odmice (tj. kako je sporiji metabolizam) sve manje unosis.
Nemas drugog rjesenja ako imas brz metabolizam, gejner ti moze pomoci, ali imam osjecaj da ce to biti vise sala nego prave mase. :)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sve to meso, sir, jaja i whey ubaciš u blender, dodaš malo pšeničnih klica, meda i bananu, smiksaš i pijuckaš to čitav dan. Kad je mogao Brus Li, možeš i ti! :D

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 19:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E,on je onako,baš "masivan" bio...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma to je zato što se previše trošio na drugim stvarima. Ali nije bio ni sitan, sve go mišić na mišiću.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2011, 20:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
tensSa je napisao:
150 grama mesa (junetina, teletina, konjetina) ima oko 30 grama proteina, konzerva tunjevine od 130 gr ima 30 gr proteina ,latea sir ima 14 gr protein na 100 grama, jaja (cjelo oko 6 grama, bjelance oko 3 grama proteina), whey (80 posto protein), mozda neki blend...

Napravis npr 5-6 obroka da u svakom ima 30 gr proteina i recimo 50-100 grama ugljenih hidrata, ugljene hidrate u prvom dijelu dana najvise unosis i kako dan odmice (tj. kako je sporiji metabolizam) sve manje unosis.
Nemas drugog rjesenja ako imas brz metabolizam, gejner ti moze pomoci, ali imam osjecaj da ce to biti vise sala nego prave mase. :)

Sa ovim savjetima treba oprezno. Unositi velike kolicine ugljenih hidrata u svakom obroku, pogotovo kod osobe koja je izasla iz puberteta, apsolutno sigurno vodi gojenju, a ako je prebacila tridesetu, dobrano dize rizik od razvoja dijabetesa.
Ovo nije jedini problem, koliko je problem sto stalno skakanje nivoa insulina unosenjem hidrata 5-6 puta na dan vodi ka pretjeranom debljanju kao prva stvar, a za drugu posljedicu nosi teze dobijanje misicne mase, jer stalnim podizanjem insulina kod celija stvaramo losu insulinsku osjetljivost, a ona je jedan od presudnih faktora izgradnje misicne mase.

Upravo zbog toga svi koji se razumiju u prehranu strogo dijele obroke na ciste obroke, protein + mast (obroci dalje od treninga, koji drze nisko insulin u krvi, a daju dovoljno energije iz masti) i protein+uh - obroci blize treningu, jer ce nam uh dici anabolicki momenat koji daje dobra insulinska osjetljivost celija.

I izvan treninga je najpametnije potpuno razdvojiti UH i mast, jer UH dizu nivo glukoze u krvi, skace nivo insulina, a ako se unesu i masti, taj insulin ce uciniti da se mast unesena hranom sacuva u obliku sala.

Ugljene hidrate treba koristiti u velikoj mjeri za dorucak, da se napuni njima, nesto malo pred sam trening, i mnogo neposredno nakon treninga i u obroku nakon treninga, bez obzira ako je radio trening navece.

Ni ova varijanta sa iskljucivo tecnim obrocima nije dobra, jer u tom slucaju crijevne resice nemaju previse posla, atrofiraju, i sepsa ne neizbjezna. Barem dva cvrsta obroka u toku dana su obavezna.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011, 09:59 
Slazem se Datula, ali to nisu obroci koji dizu insulin u velikoj mjeri, a vjerujem i sam da znas anabolicko dejstvo insulina, tj kako UH djeluju na ugradnju proteina, pogotovo poslije treninga kada tjelo vapi za hranom.
Ono sto je osnovno je da sama osoba uvidi koliko ugljenih hidrata je potrebno da normalno funkcionise, a da se ne masti, a to je uglavnom izmedju 50-100 grama ugljenih hidrata po obroku.
Naravno to u velikoj mjeri i zavisi od metabolizma osobe, ja se recimo ne mastim ako kasno uvece unosim ugljene hidrate, ali neki endomorf bi to sigurno osjetio.
Zato sam i napisao da u prvom dijelu dana unosi ugljene hidrate, zadnjih par obroka naravno da nece unositi UH (vec kvalitetne masti kao sto je navedeno u tekstu na pocetku), a sto se tice mjesanja ugljenih hidrata sa mastima to sam takodje naveo u tekstu da ne treba raditi (i jedno i drugi izvor energije i organizam se zbunjuje kada se oboje unosi pa skladisti u obliku masti).
A to da je hrana osnov svega i da je prah ne moze zamijene zar treba pricati, prasak sam samo naveo kao jedan primjer dopune proteinima u toku dana, nikako da to bude osnova ishrane.

Imam jos par ispravki i dopuna na tekst koji sam napravio, a nikako da uhvatim vremena da ispravim. :(

Drago mi je da iznosis svoje misljenje, vidim da si jako dobro upucen u tematiku. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ne jesti baš svako veče pogaču, luk i slannu, pošto usporava mršavljenje.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
laoce je napisao:

Potpuno se slažem! :D Ja ovih svojih 4-5 kila viška (kao) hoću skinuti već godinu dana (u mislima). :lol: I evo, sad se počinjem sviđati sebi i ovako. :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka

Od oka računajući mogu dnevno unijeti oko 135g proteina. Nekada možda malo više. Čuo sam na treningu da takođe spominju konjetinu. Ustvari konjetina je potpuno bezmasna. Šteta jedino što ju nema kupiti u Mostaru. UH unosim ujutro i navečer nakon treninga ali isključivo nakon anaerobnog treninga. UH unosim i tokom ručka ali to je maksimum jedna šnita hljeba.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011, 17:27 
Mozda da povecas UH do tacke da se ne mastis vec da dobijeas kvalitetnu masu. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
_zoka je napisao:
Ovo mi je zapelo neki dan za oko ali nikako da upitam....Kakva je ta quinoua?Kako misliš oprati u par voda?Na koji način se sprema?
Moraju se skidati kile,ovaj put za prave,pa tražim nešto zdravo,a niskokalorično...

tek sada sam videla tvoj post :oops:

quinou treba oprati jer su sjemenke presvucene saponinom, koji im daje gorak okus. zato ih ja stavim u cediljku i operem pod jakim mlazom vode. kuhas sa vodom kao rizu i to u omeru 1:2,5. kuhas nekih 20-tak min, skines sa vatre i ostavis jos 5min poklopljeno.
ja je najcesce koristim kao prilog, a pospem je susamovom soli (isprzis sjemenke susama na suvo, nekih 15kasika.kada su gotove, istreses ih u tanjir, a u istoj serpi proprzis 1 kasiku morske soli te pomesas sa susamom. e sada to treba samljeti :D postoje specijalne posude za to ali ja uzmem drvenu dasku i oklagiju i oklagijam :D. gledaj da ti nekih 30-40% ostanu citave semenke. ova so je super jer smanjujes unos soli u organizam, a susam je neverovatno bogat kalcijum i gvozdjem. mozes posipati zitarice, bareno povce, staviti malo u supice...). uglavnom da se vratimo na quinou, mozes je posipati i semenkama suncokreta, mljevenom algom ...

quinoa je zasita, tako da je super ako te spuca napad gladi navece. nce ti opteretiti zeludac a otici ces sit u krevet :D :lol:

mozes je mesati sa drugim zitaricama, rizom, jecmom.
1solja rize, 1/2solje jecma, 1/2solje quinoe oprati, ocistiti i staviti u serpu sa 3,5solje vode. kada prokuha dodas 3prstohvata soli, poklopis i kuhas na laganom dok ne omeksa. naravno, mozes dodati jos vode ako bude bilo potrebno. i ovo mozes posuti susamovom soli, ali ne sve u serpi, nego onu kolicinu koja je na tanjiru(zato sto ostatak mozes drugacije iskoristiti). jecam ne bi bilo lose prethodno natopiti preko noci ili bar par sati.
to mozes koristiti kao prilog uz povrce, a ako ti ostane nesto od toga, mozes napraviti super kashu za dorucak.
uzmes 1solju ostatka od zitarica, 1/2solje zobenih pahuljica, 3 solje vode, 1 solja mleka(po izboru, kravlje, sojino, rizino...). zitarice i pahuljice prelijes mlekom i vodom, kada prokuha, smanjis i kuhas poklopljeno nekih 20-tak min. kada je gotovo mozes dodati bademe, lesnike (1/2solje), mozes dodati kasiku meda ,a ko zelis slatku verziju, mozes umesati sveze voce, mozes na pocetku kuhanja dodati jednu izrendanu jabuku ... ma imas hrpu opcija, pusti masti na volju.

mozes napraviti i salatu koja je fenomenalna za toplije dane.
2solje kuhane quinoe pomesas sa:
3masline secene na pola
1/2kasike seckanog lista persuna
1/2kasike seckanog mladog luka
1kasika rotkvica secenih na kockice
1kasika celera (na kockice)
1/2kasike mrkve (na kockice)
zaciniti sa maslinovim ulje, sokom od limuna i malo soli (umesto soli moze susamova so). moze se posuti i przenim semenkama suncokreta.
e da, mera je solja od 2dcl.

ako te jos sta zanima, pitaj.

na coolinarici imas jos hrpu recepata. http://www.coolinarika.com/recepti/pret ... pit=quinoa
ali ne brini, sa quinoom ne mozes pogresiti.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1hzafNkm2UQ[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1780 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 89  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]