_zoka je napisao:
Ovo mi je zapelo neki dan za oko ali nikako da upitam....Kakva je ta quinoua?Kako misliš oprati u par voda?Na koji način se sprema?
Moraju se skidati kile,ovaj put za prave,pa tražim nešto zdravo,a niskokalorično...
tek sada sam videla tvoj post
quinou treba oprati jer su sjemenke presvucene saponinom, koji im daje gorak okus. zato ih ja stavim u cediljku i operem pod jakim mlazom vode. kuhas sa vodom kao rizu i to u omeru 1:2,5. kuhas nekih 20-tak min, skines sa vatre i ostavis jos 5min poklopljeno.
ja je najcesce koristim kao prilog, a pospem je susamovom soli (isprzis sjemenke susama na suvo, nekih 15kasika.kada su gotove, istreses ih u tanjir, a u istoj serpi proprzis 1 kasiku morske soli te pomesas sa susamom. e sada to treba samljeti

postoje specijalne posude za to ali ja uzmem drvenu dasku i oklagiju i oklagijam

. gledaj da ti nekih 30-40% ostanu citave semenke. ova so je super jer smanjujes unos soli u organizam, a susam je neverovatno bogat kalcijum i gvozdjem. mozes posipati zitarice, bareno povce, staviti malo u supice...). uglavnom da se vratimo na quinou, mozes je posipati i semenkama suncokreta, mljevenom algom ...
quinoa je zasita, tako da je super ako te spuca napad gladi navece. nce ti opteretiti zeludac a otici ces sit u krevet
mozes je mesati sa drugim zitaricama, rizom, jecmom.
1solja rize, 1/2solje jecma, 1/2solje quinoe oprati, ocistiti i staviti u serpu sa 3,5solje vode. kada prokuha dodas 3prstohvata soli, poklopis i kuhas na laganom dok ne omeksa. naravno, mozes dodati jos vode ako bude bilo potrebno. i ovo mozes posuti susamovom soli, ali ne sve u serpi, nego onu kolicinu koja je na tanjiru(zato sto ostatak mozes drugacije iskoristiti). jecam ne bi bilo lose prethodno natopiti preko noci ili bar par sati.
to mozes koristiti kao prilog uz povrce, a ako ti ostane nesto od toga, mozes napraviti super kashu za dorucak.
uzmes 1solju ostatka od zitarica, 1/2solje zobenih pahuljica, 3 solje vode, 1 solja mleka(po izboru, kravlje, sojino, rizino...). zitarice i pahuljice prelijes mlekom i vodom, kada prokuha, smanjis i kuhas poklopljeno nekih 20-tak min. kada je gotovo mozes dodati bademe, lesnike (1/2solje), mozes dodati kasiku meda ,a ko zelis slatku verziju, mozes umesati sveze voce, mozes na pocetku kuhanja dodati jednu izrendanu jabuku ... ma imas hrpu opcija, pusti masti na volju.
mozes napraviti i salatu koja je fenomenalna za toplije dane.
2solje kuhane quinoe pomesas sa:
3masline secene na pola
1/2kasike seckanog lista persuna
1/2kasike seckanog mladog luka
1kasika rotkvica secenih na kockice
1kasika celera (na kockice)
1/2kasike mrkve (na kockice)
zaciniti sa maslinovim ulje, sokom od limuna i malo soli (umesto soli moze susamova so). moze se posuti i przenim semenkama suncokreta.
e da, mera je solja od 2dcl.
ako te jos sta zanima, pitaj.
na coolinarici imas jos hrpu recepata.
http://www.coolinarika.com/recepti/pret ... pit=quinoa ali ne brini, sa quinoom ne mozes pogresiti.