banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2002, 19:40 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Dec 2001, 01:00
Apsolutno protiv.
Razloga bi bilo xy,jedan od tih je i ponekad covjekova gordost koja ga zasljepljuje,tako da ne vidi posljedicu svoga djelovanja koje ga ponekad narkoticki opije. (Sjetimo se i kolektivne euforije za einsteinove pronalaske vezane za nuklearne fisije,pa danas strahujemo hoce li neko ko ima kakav komplex da sravni cijelu planetu pritiskom na taster.)
Niko ne zna dovoljno genetiku kao takvu dovoljno dugo,niti moguce deformacije nje same kroz vrijeme ako se bude silila.Sto se tice humanitarne primjene i tu imam rezerve.Npr. ja bih zelio da mi dijete ima prekrasne crne oci koje ima i ona...tako da bi se tu trebalo potruditi :smile:).
A za kraj ,sta mislite recimo neki geneticar taman da izvadi neki gen i da ga presadi (a ima gripu) , kihne,nesto zabrlja i ''bi ga...dobijes neki nusproizvod...tri ruke,dva nosa...neka hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2002, 19:42 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Dec 2001, 01:00
Apsolutno protiv.
Razloga bi bilo xy,jedan od tih je i ponekad covjekova gordost koja ga zasljepljuje,tako da ne vidi posljedicu svoga djelovanja koje ga ponekad narkoticki opije. (Sjetimo se i kolektivne euforije za einsteinove pronalaske vezane za nuklearne fisije,pa danas strahujemo hoce li neko ko ima kakav komplex da sravni cijelu planetu pritiskom na taster.)
Niko ne zna dovoljno genetiku kao takvu dovoljno dugo,niti moguce deformacije nje same kroz vrijeme ako se bude silila.Sto se tice humanitarne primjene i tu imam rezerve.Npr. ja bih zelio da mi dijete ima prekrasne crne oci koje ima i ona...tako da bi se tu trebalo potruditi :smile:).
A za kraj ,sta mislite recimo neki geneticar taman da izvadi neki gen i da ga presadi (a ima gripu) , kihne,nesto zabrlja i ''bi ga...dobijes neki nusproizvod...tri ruke,dva nosa...neka hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2002, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ova tema postoji i na forumu "covjek i drustvo" pa bih samo ponovila svoje misljenje:
To ima svojih prednosti(naravno kada bi bilo koristeno u humane svrhe-lijecenje),medjutim istorija pokazuje suprotno.Sta god je covjek smislio,do kojeg god je otkrica dosao,nasao mu je i mogucnost destruktivne primjene.
I umjesto da su pronalasci sluzili boljem zivotu ljudi najcesce su upotrebljeni za unistavanje.To narusava i prirodnu selekciju.Zanima me samo "kud plovi ovaj brod" i do kakvog ce haosa dovesti necija glad za novcem.Kloniranje je mocno oruzje,a izopaceni umovi ce naci sijaset nacina da ga zloupotrebe!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2002, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Da li je covek pametniji od iskonske prirode koja kreira ovog coveka homo sapiensa kao sto smo mi hiljadama godina, a mi hocemo sa promenom tri hromozoma ili cetiri ili kloniranjem da stvorimo super rasu?
Ne verujem da ce to moci. Znaci, klonirate Karla Luisa i imate prvaka u sprintu...ili bubku pa dobijete prvaka u skoku s motkom... Treba shvatiti da je priroda svoja dela radila milionima godina, a covek ne moze da to promeni preko noci.
Jedino cime bih se slozio je mozda da se neki organ moze nekako klonirati ili slicno, ali da bude zaustavljeno na nekom nivou. Ovca Doli je vec nekoliko godina aktuelna, mislite li da su naucnici bili dokoni i za ljude svih ovih godina, da nisu nalazeni jadni ljudi, ubijani, kupljeni po svim stranama, pa jos su u II svetskom ratu eksperimentisali sa ljudima, zasto mislite da ne bi eksperimentisali i sada, mislite li da su neki naucnici ekscentrici blazi od Gebelsa &CO. ?
Bojim se da cemo sami sebe dovesti u poziciju gde cemo poceti nazadovati.

toliko za sad od mene.

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2002, 23:43 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Apr 2002, 01:00
usavrsenost tehnike kloniranja je jos daleko od toga da bi bilo moguce klonirati ljude .... za onu ovcu Doli je mislim bilo potrebno oko nekoliko stotina pokusaja (a usput je dobila i reumatoidni artritis:)

tako da kloniranje je za sada tehnicki neizvodljivo i nemoguce je predvideti nezeljene efekte. ono naravno da postavlja i eticka pitanja .. o kojima vidim ovde razmatrate .... ali kad se sve sabere i oduzme, daleko smo mi jos od kloniranja ljudi

moguce je evenutalno da dozvole kloniranje ljudskih embriona u istrazivacke svrhe i to je sve ... a sve ostalo bi mozda imalo katastrofalne posledice, tako da ne verujem da ce se ljudi uopste ikad i klonirati ... a jos manje da je to nekom do sad "tajno" uspelo

pa naucnici jos nisu uspeli ni ljudski genom da desifruju, a kamoli da kloniraju coveka, a i pitam se cemu bi mi to uopste sluzilo da imam svoju kopiju, ili da mogu da izaberem detetu boju ociju, kose i sl. uz tako veliki rizik ... sa zivom materijom nikad se ne zna :)

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2002, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo jedan gen može nam pokazati zašto je kloniranje sisavaca neuspješan proces, tvrde znanstvenici. Iako su novine pune primjera poput ovce Dolly, kloniranje sisavaca još je vrlo neuspješno.

Dr. Hans Schoeler i kolege s veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Pennsylvaniji ispitivali su razvoj kloniranog embrija i ocjenjivali mogućnost uspješnog razvoja na temelju proučavanja gena nazvanog Oct4.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Genes & Development", bacaju sumnju na mogućnost reproduktivnoga kloniranja ljudi. Kloniranje (odnosno prijenos jezgre tjelesne stanice u jajašce kojemu je izbijena jezgra) ovisi o vjernom reprogramiranju jezgre davatelja.

Za pravilan embrionalni razvoj, jezgra davatelja najprije mora odbaciti svoj nekadašnji genetski nacrt i prihvatiti ekspresiju gena embrionalne jezgre.

Pretpostavlja se da je neuspjeh reprogramiranja jezgre donora razlog neuspjeha u kloniranju. Kako bi ispitali tu pretpostavku, dr. Schoeler i njegovi kolege analizirali su ekspresiju gena Oct4 kloniranog mišjeg embrija, kako bi ocijenili vjernost genskog reprogramiranja kloniranog embrija.

Oct4 kodira protein koji regulira ekspresiju drugih gena, što je ključno za normalan embrionalni razvoj i preživljavanje. Ekspresija Oct4 regulira se samo u razvojnoj fazi.
Budući da u odraslim tjelesnim stanicama nema ekspresije gena Oct4, dr. Schoeler i kolege koristili su ga kako bi ispitali je li se jezgra donora uspješno reprogramirala za uključivanje gena Oct4. Dr. Schoeler i kolege koristili su jezgre donora mišjih stanica - odrasle tjelesne stanice koje okružuju jajašca.

Istraživači su utvrdili da većina embrija ne može uspješno reprogramirati obrazac genske ekspresije Oct4, odnosno da to uspijeva samo 34 posto embrija u fazi blastocita.

Kako bi dublje promotrili razvojni potencijal kloniranih embrija u fazi blastocita, dr. Schoeler i suradnici koristili su posebno stvorene uvjete stanične kulture koje su oponašale implantaciju blastocita u maternicu surogat-majke.

Sposobnost klonova da se dijele i razvijaju in vitro služi kao eksperimentalan model njihove sposobnosti da se razviju u maternici. U usporedbi s embrijima stvorenim metodom oplodnje in vitro (IVF), klonirani su embriji pokazali smanjenu sposobnost razvoja.

Od onih koji su se razvili, manje od polovice izrazilo je Oct4. No manji broj stanica koje su ispravno izrazile Oct4 mogao je stvoriti obrise embrionalnih matičnih stanica.

Budući da su embrionalne matične stanice temelj terapeutskog kloniranja, to podupire postojeće dokaze održivosti terapeutskog kloniranja. Istodobno, istraživanje pokazuje da je kloniranja čovjeka nemoguće.

Dr. Schoeler ističe da se "embrionalne matične stanice mogu testirati prije korištenja na pacijentu. Kod reproduktivnog kloniranja, samo organizam dokazuje je li postupak uspio ili ne."

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 06:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sa SerbianCafe.com...

Italijanski stručnjak za veštačku oplodnju Severino Antinori izjavio je da će se prvo dete stvoreno kloniranjem roditi do kraja ove godine. Na njegov program kloniranja prijavilo se 50 parova koji nisu mogli da dobiju dete zbog muške neplodnosti. Od 18 embriona stvorenih kloniranjem Antinori je uspeo da postigne jednu trudnoću. Ovaj embrion stvoren je od tkiva oca, a dete će biti potpuni genetski duplikat oca, odnosno njegov blizanac.

Ipak je moguce???????????????????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2002, 07:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
valjda ce da se cuje za to odnosno da to ne budu samo price, snovi ili tako neka slicna razmisljanja nekog mad-scientist :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2002, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U januaru će se roditi prva klonirana beba
Italijanski doktor Severino Antinori tvrdi da će prva klonirana beba biti rođena početkom januara 2003. Antinori je saopštio u Rimu da je jedna od tri žene koje nose klonirane embrione u tridesettrećoj nedelji trudnoće i da će roditi dečaka. On je rekao da neće učestvovati u timu stručnjaka koji će obaviti porođaj, ali da daje naučni i kulturni doprinos projektu kloniranja ljudskih bića. Italijanski doktor nije želeo da otkrije identitet ni nacionalnost žene koja će u januaru roditi kloniranu bebu, ali je dodao da će "ona na svet doneti dete u zemlji u kojoj je to dozvoljeno". (Srna-AP)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2002, 15:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Vader upravo sam i ja htjela objaviti da ce se prva klonirana beba roditi u januaru gledala sam izvjestaj na TV i intervju doktora Severina koji je to objavio al eto ti si bio nazalost brzi od mene Vader :onfire:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2002, 19:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Da, bilo bi jako lijepo da se koristi samo u medicinsku svrhu..ali kako napraviti granicu dokle se moze ici i sa medicinom. Bilo bi predivno potpuno ukloniti bolesti koje svakodnevno odnose hiljade zivota.

ali

koristiti te iste metode samo radi usavrsavanja covjecanstva sam apsolutno protiv. Usavrsavanje ja rado volim porediti sa nekada popularnim pjevacem M.Jackson-om.

Bio je mali simpaticni crni decko koji je zelio izgledati savrseno, ne samo sto se " uljepsavao" nego je i mislio da time sto bi postao bijel mogao bi biti jos savrseniji. Nazalost sve to silno usavrsavanje ga je dovelo do samounistenja , a to prijeti isto i nasoj civilizaciji ako nastavimo sa "usavrsavanjem" covjeka kao bica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2002, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam...gledao sam to na TV i uopste mi se ne svidja... Igrati se sa prirodom je previse rizicno... :crazyeyes:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2002, 09:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Cula sam to za prvu bebu, mada me nista to vise ne iznenadjuje!
Mnogi tvrde da se kloniranje vrsi, i da se zna da se moze uspjeti u tome, doci do kraja, formirati organizam.
Na kraju krajeva, zbog toga je i zabranjeno, ne bi bilo zabranjeno i ne bi bilo toliko oprecnih stavova o tome da s ene moze vrsiti! ? :o

Ali ja se grozim cinjenice da imam svog klona na primjer!!
Mada mnogi kazu da koliko god su jedinke genetski slicne, ako odrastaju razdvojeno one zive pod drugim okolnostima, imaju druge spoznaje i sl.
To ih cini koliko toliko razlicitim, no ne vjerujem bas u sve to!
Slicna prica i sa jednojajcanim blizancima!

POdrzavam kloniranje u medicinske svrhe,u cilju izlijecenja ljudi, transplantacije organa i sl, ali ko moze sve to da iskontrolise?? :evil:

Kao sto kaze Medolino, sa prirodom se ne treba previse igrati!!

:angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2002, 23:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Avg 2002, 18:24
Na žalost mi nista drugo nemožemo nego da komentarišemo sve je bilo i biće kao oni odluče . Po meni mi imamo većih gorućih problema u zdravstvu tako da se inače puno ne bavim ovim i sličnim temama . Ipak ostaje nada da će bog ako ne neko drugi da vrati stvari na svoje mjesto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 12:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Avg 2002, 18:24
I još nešto good looking there ,nice photo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2002, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Cula sam to za prvu bebu, mada me nista to vise ne iznenadjuje!
Mnogi tvrde da se kloniranje vrsi, i da se zna da se moze uspjeti u tome, doci do kraja, formirati organizam.
Na kraju krajeva, zbog toga je i zabranjeno, ne bi bilo zabranjeno i ne bi bilo toliko oprecnih stavova o tome da s ene moze vrsiti! ? :o

Ali ja se grozim cinjenice da imam svog klona na primjer!!
Mada mnogi kazu da koliko god su jedinke genetski slicne, ako odrastaju razdvojeno one zive pod drugim okolnostima, imaju druge spoznaje i sl.
To ih cini koliko toliko razlicitim, no ne vjerujem bas u sve to!
Slicna prica i sa jednojajcanim blizancima!

POdrzavam kloniranje u medicinske svrhe,u cilju izlijecenja ljudi, transplantacije organa i sl, ali ko moze sve to da iskontrolise?? :evil:

Kao sto kaze Medolino, sa prirodom se ne treba previse igrati!!

:angel:

Jes pa da imam klona kumu :wink: :wink: :wink: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2002, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

27.12.2002
Rođena prva klonirana beba
Američka kompanija Clonaid povezana sa verskom sektom Raelijanaca saopštila je u petak da je rođena prva klonirala beba i da se ona i njezina majka dobro osećaju. Brigitte Boisselier, direktorica kompanije Clonaid koju je osnovala sekta Raelijanaca sa sedištem u Kanadi, potvrdila je da se prva Clonaidova klonirana beba, devojčica, rodila u četvrtak. Ona nije želela da kaže u kojoj zemlji je beba rođena. Boisselier je dodala da će roditelji održati konferenciju za štampu "kad za to dođe vreme".

Negdje sam pročitao da su joj dali ime Eva.
Čuo sam da je bilo priče da se klonirane bebe onog talijana (dakle prve klonirane bebe) trebaju roditi u Srbiji jer tamo valjda nema zakona koji to brani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2002, 13:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Jul 2002, 21:11
A ja na drugom podforumu trazim pricu o ovome... :(
Postoji i prica da su roditelji bebe koja se treba roditi u Italiji, iz Srbije...
U svakom slucaju, ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljevic za narednu godinu najavljuje donosenje zakona kojim ce u Srbiji biti zabranjeno kloniranje.
"To je predlog zakona koji ja ocekujem da ce biti spreman za proceduru
prihvatanja u Vladi, a zatim u Skupstini pocetkom sledece godine. Po
tom zakonu, kloniranje je zabranjeno. Dozvoljena je genska intervencija
na polnim celijama i na radnom embrionu coveka, jedino ako se radi o
lecenju naslednih bolesti. "

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2003, 14:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Na svijet treba da dodje i druga klonirana beba!

Strucnjaci iz Clonaid-a su najavili da ce se roditi druga klonirana beba,ciji su roditelji jednog lezbejskog para, iz Holandije ili Belgije, nije tacno precizirano! Dijete je klon svoje majke(samo pitam se koje? :) ).

Prva beba, Eva je rodjena 26.12. i potpuno je zdrava i normalna.
Potvrdjeno je da u 99% slucajeva kloniranja beba mogu da se rode monstrumi :o :o :o

http://www.clonaid.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2003, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rosy je napisao:
Prva beba, Eva je rodjena 26.12. i potpuno je zdrava i normalna

To oni kažu :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]