Iggy_PoP je napisao:
Hristov je napisao:
Ja sam spomenutu dionicu uspio istrcati samo ujednacenom i ritmickom disanju. Npr. uskladis udisaje i izdisaje sa koracima. Zbog toga na neki nacin podsvjesno pokusavas da drzis taj ritam tako da ti i tempo trcanja moze ostati isti citavo vrijeme trcanja. Npr. udisaj traje recimo 4 koraka a izdisaj isto toliko, vidis kako ti odgovara, ovu cifru sam lupio. Takodjer je veoma vazno ne samo udisaj nego i izdisaj; moras po svaku cijenu da sto dublje izdises, gledaj da ti se pluca 100% prazne i 100% pune.
Koliko god banalno i smiješno zvučalo, jako je bitno uskladiti tehniku pokreta i disanja. Potrebno je da na nos udišeš, na usta izdišeš. Ako je sprint u pitanju, kako ubrzavate korake, tako treba ubrzavati i disanje.
Ne znam, valjda mi je tako lakše, ali ja dva puta udahnem "manju dozu" vazduha na dva koraka, i u sljedeća dva koraka izdahnem isto u dva koraka.Najbitnije je da ljudi nauce disati.
Pravilno disati, stalno, a ne samo pri trcanju.
Pravilno disanje je disanje iz stomaka.
Tragikomicno je da vecina ljudi ne zna pravilno disati, jer disu iz pluca.

@iggy, ovo tvoje mi nikako nije jasno.

EDIT:
WinstonWolfe je napisao:
ja bi dodao i treću, a to je udobna obuća.
Da, malo dublje patike, namenjene za trcanje ili barem stegnuti steznikom zglobove. Kod trcanja lako stradaju ligamenti. Ja sam jedna od srecnica koja je jako podlozna povredama u predelu skocnog zgloba.