Citiraj:
Moraš shvatiti da je kompletan gornji dio tijela uvezan i ne možeš forsirati jednu grupu mišića ako ti druga nije jaka.
Ne sjecam se da sam ja negdje rekao da forsiram jednu grupu misica?
Citiraj:
Npr. ako nemaš jaka leđa i triceps nećeš se ti nešto plaho podići ni na bench press-u.
Kada radis bensh press primarni misici koji se angazuju su misici grudi, a sekundarni su triceps i prednje rame...triceps mozes uvijek dodatno drugim vjezbama ojacati kako se i ojacavaju slabije tacke tokom lifta da bi se izbjegla povreda...
Citiraj:
A jaka leđa prvenstveno dobijaš na vratilu plus u kombinaciji sa sklekovima dobijaš i prijeko potrebni triceps.
Reci to onima strongmenima sto dizu 300 kila sa zemlje, sigurno dize tih 300 kila sto je radio na vratilu, a ne mrtvo dizanje...neka se radi i 15 ponavljanja, strongmen ce dici uvijek vise neko neko ko je radio samo zgibove...
Daleko od toga da su zgibovi slaba vjezba, samo kazem da nije br. 1 sto se tice ledja...
Citiraj:
Znači leđa i triceps ti dižu bench press dok su ti sise samo optički produkt istih a nekad dobro dođu i da odbiješ(ukradeš) desetak kila više.
Druze nema nikakvog odbijanja (sem ako ne zelis povredu), odbijati teg o prsa moze neko ko dize 30 kila na benchu...ovi sto odbijaju teg o prsa, dizu dupe dok rade...no comment
Citiraj:
Sklekovi i vratilo ti daju prijeko potrebnu kondiciju mišićima koju trebaš ako hoćeš da uradiš seriju od 10-15 ponavljanja.
A kada radis 10-15 ponavljanja sa tegovima onda ne dobijas tu istu "prijeko potrebnu kondiciju"?
Iako ne znam sta mislis pod kondicijom...kondicija se radi na drugi (meni manje poznat) nacin...
Citiraj:
Ali eto neko voli više da digne jednom lupam 150 kg na benchu nego npr. da može uraditi 100 sklekova iz cuga
Nije to stvar ko sta voli vec vjezbas u zavisnosti od cilja, ako zelis snagu ides do pet ponavljanja, powerlifteri idu uvijek manji broj ponavljanja i pokusavaju zavarati CNS (slicno tome rade i sportisti kojima se cilj snaga, a da ne dobiju na tjelesnoj tezini), bilderi idu najraznovrsnije, od jednog pa do 20-30 ponavljanja, kako ko sebi shodno nadje da mu "radi"...ja licno nemam nista od toga da uradim 100 sklekova sem da zadivim nekoga (a radio sam prije 500 komada svakodnevno)...
Na kraju krajeva sklek i jeste jako slican bench pressu, samo razlika je u tezini, na bench pressu mozes podesavati tezinu, dok kada radis sklekove sve zavisi od toga koliko si sam tezak...