Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40 Postovi: 5980 Lokacija: 23.10-28.11-27.04-18.08-19.08
ja ima 31. godinu i ne koristim antirid niti planiram uskoro imam jednu boru na čelu al i nju imam već 10ak godina i vidi se samo kada podignem obrve i par oko očiju (smjehuljice) ali i njih imam godinama geni su na mojoj strani (bar nešto dobro od mojih gena ) ali kontam da je i od velikog značaja to što već 8 godina koristim kremu sa visokim zaštitnim faktorom (krema za sunčanje za lice) a kažu da nema boljeg antirida od nje
@bingić, samo da znaš da mršavice prije dobiju bore (moram te malo pecnuti jer zagovaraš onaj anoreksični izgled)
ko pomenu četku za rumenilo..ja imam onu veliku pink iz avona i to već nekoliko godina. nju koristim za puder u kamenu. za rumenilo koristim jednu iz CM-a..manja. kupila sam u CMu još jednu za puder...raspala se..tj ja mlatim po licu a dlake sipaju iz nje. bljak
_________________ "Ko promaši ljubav, promašio je život"
Genetika je presudna. Gledam moju baku,nikad u zivotu nije koristila te gluposti samo ponekad kako ona kaze "Namazem pomadu" i ima jako malo bora a ima preko 80 god. Ja sam pitala za cetku,al ne znam gde vam je taj CM.Kod mene toga nema.
Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10 Postovi: 4092 Lokacija: http://www.websudoku.com/?level=4
Na sniženju su u novom Avonom katalogu, čini mi se, i ima baš ta namijenjena za rumenilo. I ja godinama koristim njihove četkice, neke su i od prirodne dlake. Jako su kvalitetne, a povoljne.
A to za borice, lafo ne brinem, meni ne treba ahaaaaaa... E vala ću ja i na lasere i na filere kad bude trebalo!
Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10 Postovi: 4092 Lokacija: http://www.websudoku.com/?level=4
Svima! Šalim se, šalim se, nemoj da se mrštiš, čuvaj lice. I ja kontam da čim toj industriji treba toliko reklame od toga nema puno lijeka. Zdrav život, dobar san, dobri geni, ma, dobar život, i ćao bore.
Inače, svih kremica sam se odrekla, ima već par mjeseci, i koristim samo prirodna ulja. Definitivno mi više prija takva njega, pogotovo sad zimi.
Antirid ne vrsi nikakvu funkciju koju ne vrsi bilo koja druga/obicna krema.
Ovo je post sa drugog foruma zene koja je doktor hemije, koja je vec duzi niz u kozmetickoj industriji u Kanadi/Americi i koja izgleda fenomenalno Tekst je malo duzi ( vise postova je u pitanju ali vrlo detaljno objasnjeno) pa koga ne mrzi da cita..
Spoiler:
Osnovna nega koze:
1. Ciscenje/Pranje 2. Sunscreen
Uvece:
1. Ciscenje 2. Vitamin A: ako neces nista da citas uzmes Zorac ili Retin-A, to je ionako najbolje 3. Krema kakva god, hidratacije radi
U sustini efikasnost se svodi na sunscreen + vitamin A, ako moze da xe pridoda I vitamin C ujutru, jos bolje.
A necim moras da operes lice i bar usput malo da hidriras.
ili (komplikovanija verzija) Ujutru:
1. Cleanser. pH treba da bude oko 5. Moze I Nivea, Loreal, sta god ti odgovara 2. C E Ferulic - ovaj proizvod sadrzi 15% L-ascorbic acid, sto je kolicina koja daje rezultata. Osim anti ageing efekta, doprinosi uv I anioxidantnoj zastiti tokom Dana 3. Sunscreen krema. Najbolje je da nadjes proizvod koji ti odgovara kao krema I ima SPF, minimum SPF 30, obrati paznju da je broad spectrum UVA/UVB. SPF se odnosi samo na UVB I to nije dovoljno.
Ako ti sunscreen nije dovoljan za hidrataciju koze, najbolje da uvedes hydrating serum pre nanosenja sunscreena (ili pomesas sa vit C), nego da uvodis dodatni kremu. Ako zelis boju, danas postoje tinted sunscreens.
Uvece: 1. Cleanser 2.Skinceuticals Retinol 0.3 - izgleda da u de nije dostupan 1.0 (retinol/tretinoin je najvazniji proizvod u nezi koze). Ako Mozes da dobijes od lekara receipt za tretinoin 0.05% ili zorac 0.1%, Onda uzmi na recept. Pocni koriscenje 2-3x nedeljno, polako pokusavaj da dostignes toleranciju da koristis svake veceri, iskljucivo u tankom sloju. Sunscreen tokom Dana obavezan. 3. Nocna krema, koja god ti odgovara, I Nivea radi posao. Retinol je Ono sto ce napraviti Razliku, krema samo hidrira
Ako ti je skupo da kupis c e Ferulic I retinol 0.3% odjednom, prvo kupi retinol, on je vazniji.
Investiraj u dobar sunscreen, to je najvaznije.
O cleanser-ima:
cleanser je ono sto koristis za ciscenje/pranje lica i koristi se vodom, ispire istom. moze da bude u kakvom god obliku hoces. ja preferiram gel nad mlekom, imam nekako cistiji oscecaj (to je subjektivno). evo imam trenutno 2 cleansera u tus kabini, jedan gel i jedan creamy cleanser, sa tim creamy se mm ponekad obrije.
znaci cleanser je upravo to - cistac. idealno skida sminku u potpunosti (mi se upravo spremamo da lansiramo takav, ja vec neko vreme kuci koristim lab uzorak). znaci operes lice i kad zavrsis lice je cisto i mozes da predjes na nanosenje sledece stvari. radi se obavezno ujutru i uvece.
pH treba da bude oko 5 jer je to fizioloski pH koze, to je kisela sredina, sapuni i cleanseri bazirani na sapunu imaju pH preko 7, oni su bazni i ti surfaktanti "ekstrahuju" lipide koze - otud osecaj "isusivanja". ne postoji sapun koji je dobar za kozu, prosto nista sto ima pH preko 7 (ili 7.4) nije dobro. a za pranje je idealno oko 5-5.5 za mladju kozu. kako starimo pH stratum corneuma (spoljasnji sloj koze) raste, tako da starijim osobama vise prijaju neutralni cleanseri (oko 7), ali ne preko 7.4. sapun ne prija nikom.
nije bitno da cleanser ima ikakve sastojke - bitno je da ima dobar pH i da cisti, a cistoca koze je bitna. zato sam i napisala uzmi sta ti odgovara. samo je bitno da ti je koza cista ujutru pre nanosenja bilo cega, kao i uvece. plus sto surfaktanti iz cleansera malo "disturb" lipide u stratum corneumu, pa je penetracija hidrofilnih sastojaka olaksana (ako ti je ovo konfuzno -zanemari, ima razlog zasto to savetujem, ako mozes jednostavno da mi verujes)
postoji samo jedna vrsta cleansera koja ima terapeutsku aktivnost koja je momentalna, to je 5-10% benzoil-peroksid za osobe sa aknama, ali ovde o tome nije rec.
o kremi protiv sunca: ako ne izlazis iz kuce naravno da ti ne treba sunscreen
doduse treba ako sedis citav dan pored prozora, ali taj mora da ima UVA zastitu, jer je to tip zraka koji prodire kroz staklo. ovo vazi za vozace i za kancelarije sa stolovima pored prozora, ne za normalan zivot u stanu
postoji vreme kad moze da se izadje napolje bez sunscreena - noc
sunscreen je potreban bez obzira na doba godine i oblacnost, jer je UV radijacija tokom dana uvek prisutna, naravno oblacnost moze da smanji intenzitet, ali ne u meri da nije stetna.
svi "moji" sunscreeni su kombinacija ZnO i octinoxata, to se pokazalo kao najbolja zastita, odlican photostability i phototoxicity profil, odlicni HRIPT rezultati (human repeat insult patch test). 2 imaju i dodat octisalate, iz nekih razloga, ali generalno je coated ZnO (Z-Cote, BASF) glavni sunscreen sastojak. i to je verovatno top sastojak trenutno dostupan na svetskom trzistu, odlicnog je kvaliteta. pazi, TiO2 se koristi i kao beli pigment (boja). ako je sunscreen, mora biti naveden kao aktivni sastojak i u nekom znacajnom %. ako je negde dole na listi izmesan sa ostalim, verovatno ga ima <1% i sluzi kao boja. ZnO je daleko superiorniji sunscreen u poredjenju sa TiO2.
O Zorac-u: prvo bih zelela da naglasim da se Zorac ne koristi u trudnoci i ako se na tome radi. takva preporuka se moze promeniti u buducnosti - hocu da kazem da vec ima dosta podataka da nema nikakvog uticaja - ali za sada je prepouka takva (uvedena je za sve retinoide zbog oralnog accutana koji definitivno jeste kontraindikovan za trudnocu) i ja zelim da je naglasim.
Retin-A (tretinoin) i Zorac (tazarotene) su prvobitno registrovani kao terapije za akne, kasnije i za hiperpigmentaciju (mislim da je Zorac i za psorijazu) a onda je tokom visegodisnje prakse primecena "nuspojava" u vidu smanjenja bora. dakle deluje na sve: bore, akne, pigmentaciju, ovde kazu golden standard in dermatology ja trenutno radim produkt za rosaceu, juce citam neku studiju i tu su videli poboljsanje, kod nekog konkretnog podtipa.
za bore nema nista zvanicno registrovano posto to nije bolest (kao akne, hiperpigmentacija ili psorijaza) nego stanje, to se zove off-label use. nije jedinstven primer, ima dosta toga u farmaciji sto (jos) nije zvanicno registrovano za konkretnu upotrebu a koristi se (i radi) decenijama.
ja koristim zorac 0.1% (sebi menjam zorac, retin-a i retinol 0.5%, prosto kako se osecam, ali to je moja situacija gde imam sve to nadohvat ruke)
preporucujem da se krene sa 0.1%, a ako primetite da bas ne mozete da tolerisete, predjite na 0.05%.
u pocetku bih preporucila da se nanosi 2-3x nedeljno (znaci sa 2-3 dana razmaka), i lagano work-up do dnevne upotrebe. koristi se samo uvece, u tankom sloju. suncanje tokom upotrebe je apsolutno kontraindikovano, i upotreba sunscreena je obavezna.
mozete u pocetku da namazete tanak sloj neke nemasne kreme, pa zorac preko toga.
zatim predjite na nanosenje zoraca direktno na kozu, preko toga nocnu kremu koja vam odgovara. ako imate masnu kozu, mozete i samo zorac.
ono sto moze da se desi, narocito da pocetku, je crvenilo i osetljivost koze tamo gde je najtanja (oko ociju, uglovi usana, oko nosa - nasolabial folds), tako da ta mesta u pocetku izbegavate. kad se pojavi crvenilo, ili ljustenje kao suncana opekotina, jednostavno stopirate nekoliko dana dok ne prodje pa nastavite dalje. ova nuspojava je najcesca na samom pocetku upotrebe, zato je znacajno da se ide postepeno, kako bi se sanse za nuspojave minimizovale. meni se i dan danas desi da se ponekad predoziram (stavim previse, ili mi je iz nekog razloga fiziologija slabija u tom trenutku), jednostavno ukinem neki dan pa nastavim.
ovde sam vam navela worst case scenario, mozete da ne primetite nista od ovoga. ali ne zelim da se uplasite i odustanete ako iskusite takvu reakciju - to je normalno. sta mozete ocekivati: - povrsina koze ce biti svetla i glatka, radiant - kako starimo sakuplja se mrtvi sloj koze u vecoj meri nego obicno, zato je neko sivkast, neko zuckast, na engleskom se to kaze dull, slugish. pogledajte vase bebe i decu - njihova koza je pinkish, radiant, clean. e pa do toga cete doci, tj. najblize sto se moze - postojece blage bore se smanjuju ili mogu da nestanu - prevencija i usporavanje buducih bora - redukcija ili potpuna eliminacija hiperpigmentacije (racunajte bar 2-3 meseca za ovo) - redukcija i potpuna eliminacija akni (za ovo treba nekome manje nekome vise vremena, od par nedelja do par meseci).
za ovakve rezultate pomenute nuspojave su mala cena za platiti, pogotovo sto su obicno prisutne samo na pocetku i sto se mogu kontrolisati.
Spoiler:
Nastavak o Zorac-u: nazalost efekat suvoce je glavna nuspojava, bez obzira na tip koze dodje se na to mora da se maze, ujutru se mazes sunscreenom, uvece hidratantnom kremom po izboru. ako primetis da nije dovoljno hidratantna, potrazis neku koja jeste. treba malo vezbe da se nauci rukovanje proizvodom: ja se pogledam uvece dobro u ogledalo i zakljucim hocu li to vece da mazem retin-a ili samo kremu. dobro, ja sam malo ispraksovana iz vise razloga, ali verujem da svako dodje u tu fazu. vremenom se razvija tolerancija, osetljivost je najveca na pocetku, u prvih 4-8 nedelja.i
differin bi trebao da smanji masnocu, u principu svi ti vit A derivati dosta isusuju, to im dodje glavna nuspojava. differin je adapalene, on je malo "blazi" nego zorac ili retin-a, tako da je rizik od potencijalne iritacije manji. ali to je i dalje mnogo, mnogo efikasnije nego obicna kozmetika. treba biti pazljiv i sa differinom, iako je on generalno manje aktivan od zoraca. ovde ga neretko koriste za start, pa posle apgrejduju na retin-a ili zorac (najaktivniji).
preporucujem da procitas upustvo sa neta kako se zorac koristi na licu:
text se odnosi na akne, zato sto je to registrovana upotreba leka (i photodamage i psoriasis), upustvo vazi bez obzira koja je indikacija.
nemoj laktove zoracom, ovde ima proizvoda sa 12% mlecne kiseline koji su po meni najbolji, i za laktove, i za pete/noge, za keratosis pilaris ("pilecu kozu" na nadlakticama) ali ne znam da li to ima kod vas. second best je da nadjes nesto sa ureom, sto vise to bolje.
dobro da si me podsetila, precrkla bih da se neka od vas unakazila a ja nisam napisala: koza koja se tretira vitaminom A je preosetljiva za topao vosak. za hladan vosak iskreno ne znam kako stvari stoje, posto se i tako de facto uklanja sloj koze mislim da je bolje da se zaobidje. elektricni depilator, pinceta i threading su Ok.
koza oko ociju je tanja i osetljivija, tako da ponekad pre nego sto stavim npr. zorac, pomesam ga sa malo obicne nocne kreme, pa stavim tako "razblazenu" verziju. iskreno to je deo gde najcesce preteram, onda par dana mazem samo nocnu, pa krenem ponovo. vit C se tu maze bez problema.
tako najvise moze da se pomogne boranju tog podrucja, eye creams su po meni cisto bacanje para.
Ono cekanje izmedju pranja I mazanja je da smanji iritaciju, jer u vlaznu kozu vise penetrira. Opet, tako je I efekat bolji, svako neka sebi nadje merku, ali na pocetku nije lose sacekati.
vrat - auh, za pocetak nemojte nikako, kasnije mozda 1-2x nedeljno dobro izmesajte sa nekom drugom kremom pa tako razblazeno nanesite. najore crvenilo koje moze da se javi od vit A je upravo na vratu, jer je tu koza najtanja.
ja namazem 1 nedeljno, u smesi (znacajno vise druge kreme, malo vit A), ponekad 2x
moze do ispod ociju, slepoocnice, na same kapke nemojte da mazete. i upamtite zlatno pravilo: tanak sloj
dekolte moze, samo pazi na vrat - pisala sam ranije, vrat se jako lako opece, za njega treba razblaziti nekom drugom kremom i koristiti samo 1-2x nedeljno. dekolte moze, vaze ista pravila kao i lice.
molim vas da pravite razliku izmedju Roaccutane/Accutane koji je oralni izotretinoin i povrsinskog retinola, tretinoina, tazarotena, adapalena... veoma, veoma razlicite stvari i uopste razlicita skala je u pitanju.
oralni accutane je ozbiljna terapija koja je veoma teratogena pa se zahteva oralna kontracepcija tokom terapije - u usa je procedura zbog mnogo sudskih procesa postala vrlo komplikovana, maltene kao kad vam propisu narkotike, ili jos gore od toga. ima neka posebna baza podataka, trazi se veliko licno birokratsko angazovanje lekara. Hoffman La Roche je mislim prestao da proizvodi Roaccutane (njihov brand, oni su prvo imali patent koji je istekao pa su i drugi poceli da proizvode) jer im je bilo dosta sudskih sporova i odseteta, a i neke druge firme su krenule tim putem, tako da mozda oralni izotretinoin prestane u potpunosti da bude dostupan. sto ce biti velika steta, jer zbog zena koje ne mogu da shvate pravilo "ako hoces ovu terapiju ne smes da ostanes trudna - ako ne mozes da postujes taj uslov nemoj da uzimas" bez korisne terapije ce ostati svi pacijenti, i zene i muskarci. accutane je za mnoge ljude sa teskim aknama bio jedini spas, a u dermatologiji postoji poredjenje da osoba sa teskim aknama ima naruseni kvalitet zivota porediv sa osobom koja boluje od epilepsije. remisija je bila najredja i najduze se odgadjala upravo sa accutanom. alternativa za takve pacijente su antibiotici tokom 3-6 meseci, znaci ni to nije naivno, a rezultati losiji. da, morao je da se uzima pod kontrolom lekara, pracenje krvne slike, funkcija jetre... i jasno da se to nije radilo kod blagih slucajeva, nego samo kod teskih.
kod svh iole "normalnih" slucajeva, mild to moderate sto bi ovde rekli, spoljna terapija koja nema nista od tih posledica (zbog oralnog accutana je zabranjena u trudnoci, ali postoje indikacije da ce se ta preporuka promeniti, tj. ja u ofisu imam vise radova koji ne registruju sistemsko prisustvo supstance nakon povrsinske aplikacije alinemojte ovo uzimati za zvanicno dok se zvanicno ne objavi).
znaci nemojte nista od ovih mazalica povezivati sa accutane, roaccutane, i ostalim brandovima oralnog isotretinoina, vrlo razlicite stvari su u pitanju.
O vitaminu C: vitamin C se koristi samo ujutru, ima funkciju promocije sinteze kolagena (kofaktor u biohemijskoj reakciji), antioxidantno dejstvo - dakle zastita od zagadjenja tokom dana, i UV zastitno dejstvo - ali ne moze da zameni sunscreen.
ne znam za ampule, ne mora da bude u ampulama, bitno je da ima 15-20% L-askorbinske kiseline (ne askorbil palmitat i ostale derivate), pH<3.5. mi ovde imamo anhidrovane formule koje su dosta stabilne (vit C je nestabilan u vodi). Mary sam preporucila Skinceuticals posto to znam da ima u DE, ne znam uopste kojih brandova klinickih proizvoda za kozu ima u Srbiji? mislim da se ovakav vitamin C ne moze naci u obicnoj radnji, ovde se kupuje u ordinacijama ili med spa. dajte neki clinical brand ako znate koji ima u srbiji pa da pogledam koji proizvod bi se uklapao u ovo sto pisem. u usa su to npr. skinceuticals, skin medica, obagi, pca... skin medica vitamin C:
obagijev vitamin A je tretinoin, tj. retin-a, samo sa njihovim brand name
eto vidite da ima i kod vas
ne znam koliko je dostupno, ali ovo su dobri proizvodi, i ako mozete da priustite uzmite obavezno i njihov sunscreen, a ko moze i njihovu kremu, cleanser i sve sto vam treba...
licno preferiram skin medicu nad obagijem
nista, ako je taj vitamin C tako basnoslovno skup - ionako je zorac ili retinol najvazniji, kad/ako bude mogucnosti dodacete vit C
stabilnost vit C jeste potencijalni problem, mi imamo jednu formulu u vodi koja ima rok trajanja 1 godinu i ja kukam da ga ukinu jer mi stalno zadaje glavobolju - stara tehnologija ali "ne mozemo da uskratimo onima koji su navikli". druge dve formule su anhidrovane - nema vode, u silikonskoj bazi, plus neprovidno pakovanje, i tu je l-askorbinska kiselina vrlo stabilna, sta da vam kazem kad je rezultat HPLC na uzorku starom 3 godine bio u okviru specifikacija (+/- 10% aktivne supstance).
pitanje: Koliko dugo Vit. C traje kad se otvori? Vidjala sam razne informacije, i navodno je najoptimalnije efikasan samo u roku od nekih 30 dana od trenutka kad se bocica otvori...koliko sam skapirala iz komentara koje sam citala, vremenom mijenja boju zbog oksidacije ili tako nesto? Nekako mi je cudno da je tako kratak rok?
Sreda: ma nema ti veze kad se otvori ako nije airless pakovanje - ako jeste onda ce zatvoren potrajati malo duze, inace sve sto je u rastvoru se raspada pa se raspada. kad budes uzimala sledeci put uzmi obavezno C-Strength, nemoj nikako C-Quench. ovaj prvi je anhidrovana formula, ona sto sam pisala da traje preko 3 godine. ovo drugo se raspada mnogo brze, do godinu dana. C-strenght je silikonska kremica, umesaj pea size ujutru u sunscreen i to je to. a ako ti se svidja (lep je, onako svilenkast i lepo mirise, "tanak") mozes i full sloj na lice pre sunscreena.
neciji komentar, nisam zapisala ciji sad09.gif : Cure, nesto sam juce njuskala po netu i nadjoh recept za serum sa vitaminom C. Prosledila sam ga sredi pre nego ga okacim ovde i sreda kaze da ima smisla to sto pise. Ona je voljna da nam izracuna ukoliko zna procenat askorbinske kiseline u ampuli pa da merka bude prava. Ako neko to sazna u apoteci pre mene neka napise. Izvolite
Potrebno je 1-1.2 grama Vitamina C - i to ne u vidu drobljene tablete ili sumece... vec L-askorbinska kiselina (e sad ovo je kriticno jer je to aktivni sastojak i ja sam otisla u apoteku i onda sam uzela za 20 dinara ampulu vitamina C koja sluzi za inekcije) sto je 1/4 kafene kasike
Ako je tecnost intenzivno zute boje onda je dosta C vitamina oxidovalo pa ce biti manji(nikakav) ucinak... pozeljno je da bude sto svetliji (bezbojan?)
potrebno je 5 ml glicerina (1 kafena kasika) koji je nosac aktivne supstance i 5ml vode (destilovane ili prokuvane)
Rastvoriti vitamin C u vodi (u staklenoj posudici) i mesati dok se u potpunosti ne sjedine. Zatim dodati glicerin i mesati...
E sad, serum koji se dobije mora biti u tamnim staklenim bocicama, na tamnom i suvom mestu (friz?)
Primenjuje se uvece pre spavanja, par kapi i razmazati... (e sad pokusavam da se setim da li se nakon 10ak minuta lice umije ili ne..uh, ni meni ne zvuci logicno ali...)
Ovaj serum je aproximativno 10% serum c vitamina...
Upozorenje: Preparat ima nizak pH, kao takav on je kiseo a znamo da su kiseline nesto sto zahteva oprez moze izazvati osecaj peckanja i ako se on pojacava - odmah isprati!!!!!! Nekima je dovoljna polovina ili cak cetvrtina ove koncentracije c vitamina (ne smanjivati kolicinu glicerina i vode) da deluje bez opasnosti...
Spoiler:
Opsti saveti/stavovi o kozi i nezi koze
Kreme generalno imaju samo jednu funkciju -emollient/hydrating I protecting, one su zbog toga potrebne na dnevnoj bazi, ali taj posao vrsi i obicna Nivea, nista losije od kreme od 100 EUR. Neke druge stvari kostaju, ali i vrede. Ne pricam ovde npr. o kremi koja ima 4% niacinamida, to nije obicna krema nego terapeutska. Ili 2-4% hydroquinone, kad god imas aktivnu substance krema je samo nosac. A bez toga se svodi na hidriranje i zastitu. Ja pisem sve vreme da i obicna Nivea radi posao I da na nikakve skupe kreme ne rade nista posebno.
Ta hemija od 70 EUR je cisti vitamin A koji imas I u svom organizmu, a Ja se ubih sve vreme sugerisuci da se pre ide u apoteku ili kod lekara i uzme famozni Zorac ili retin-a, Zorac je derivat a retin-a cisti retinoic acid u koji nase celije konvertuju retinol da bi mogao da bude iskoristen. Druga stvar je vitamin C, to je takodje vrlo korisno, ali manje znacajno od vitamina A kad je koza u pitanju.
Ovako se elminise upotreba pudera koji takodje kosta, a mnogo veca hemija je u pitanju ako cemo za pravo. 2 stvari ujutru I 1 uvece, od toga su 2 vitaminske, grdna "hemija" - mada jeste hemija, jer je i H2O hemija, samo znam ja sta se najcesce misli kad se kaze "hemija" - sve najgore, otrov. A svako ko pere sudove rucno bez rukavica, ili cisti po kuci bilo kojim sredstvom (maker bapskim sapunom od sode I sala - to je itekakva harsh hemija), ne mora uopste da brine o hemiji kakva je sunscreen ili ma kakva krema - ovo drugo u odnosu ma prvo nije Ni kao kap vode u casi vode nego kao neki minijaturni delic kapljice u casi. Ili ono sto se kaze da se brine - trun a balvan ne vidi.
krema za oko ociju - ne znam kako da vam kazem, ali to nema mnogo smisla ja upravo radim na dve kreme "za oko ociju", dnevnoj i nocnoj - zato sto to trziste trazi i zato sto zene vole/misle da treba da koriste kremu za oko ociju i firma mora da ima to kao ponudu u liniji. ali ja licno to ne koristim, do ispod donjeg kapka i slepoocnice mazem onim sto mazem na ostatak lica, dakle retinol i sl. u principu sam u te nove "eye" produkte stavila neku "razblazenu" varijantu seruma, ima nekih polimera koji kad se nanesu i osuse daju osecaj zategnutosti, pa onda mentol i sl za osecaj hladjenja (tu se ima osecaj de-puffing, cak i kad se realno nikakav de-puffing ne desi, ali zbog tog osecaja hladnoce zene imaju takav utisak)... ali sve su to subjektivni "feel good" osecaji, nema tu sustinske promene strukture koze, ja u to ich ne verujem, feel good mi ne treba (jako sam result oriented, sve sto me zanima je da imam dobar sastojak u dovoljnom %), kuci sam mozda odnela jedan uzorak cisto da probam (ja probam sve sto pravimo), eno mi tube vec mesecima samo malo naceta.
tonik je nesto sto je bespotrebno ako se koristi cleanser sa kiselim pH (oko 5), on ima smisla samo ako se koza pere sapunom (sto nikome ne preporucujem), ili kod bas bas masne koze. ali ni za to ne bih preporucila na alkoholnoj bazi, vec vodenoj, pa sa nekim alfa-hidroksi kiselinama (glikolna, mlecna...).
cleanser je sredstvo kojim se pere lice, kao sto kozu peremo sapunom ili gelom za tusiranje, necim se i koza lica treba oprati, a to nije dobro da bude sapun. znaci cleanser idealno nece sadrzati supstance koje su sapuni, vec surfaktanti (detergenti). sapuni su bazne supstance koje ekstrahuju lipide koze lica i tako ga isusuju (isto rade i na drugim delovima tela, ali je koza lica i vrata dosta tanja nego npr. na ledjima, rukama, nogama...). potrebno je umivati se svakog dana nevezano za sminkanje, ne radi se o uklanjanju sminke nego o higijeni koze. plus sto surfaktanti poboljsavaju penetraciju onog sto se nakon umivanja/pranja nanese.
u jeziku kojim se ja svakodnevno koristim hydrator = moisturizer = hydrating cream... sigurno ima jos neki sinonim.
mi recimo imamo 5 moisturizera/hydratora za lice (bez SPF, sa SPF imamo jos) u liniji, i oni se krecu od vrlo lakih, za masnu i mesovitu kozu, baziranih vise na humectants i emollients a manje na occlusives - oni upijaju jako brzo, pa do "tezih" za zrelu i suvu kozu, koji imaju i occlusives. oni se duze zadrzavaju na povrsini koze (tj. neke od njihovih komponenti). znaci imamo citav spektar od vrlo lakog do vrlo "bogatog" i vecina pacijenata moze da izabere odgovarajucu opciju. mi ovde pravimo razliku izmedju "dnevna" i "nocna" samo da li ima sunscreen ili ne. ako ima - onda je dnevna, ako nema - onda je nocna. to je otprilike jedina podela koju ja znam. serum je prosto nesto sto je "tanje" nego krema, moze biti kao lotion ili tecnost, to nema nikakav scientific znacaj, skroz marketinski termin. da li ces ti taj retinol da zoves serum ili kako god - nema veze.
vazno je da je koncentracija cistog retinola (pure retinol) min 0.3%, idealno bi bilo da nadjes 0.5% (skinceuticals ima i 0.5% i 1% ali u USA), ispod 0.25% mislim da nema efekta. (ne sto ja mislim nego ima clanaka koji to opisuju, dermatoloskih. ja sam skoro 2 godine razvijala retinole za moju firmu i ekstenzivno sam ih studirala, imam celu biblioteku radova na tu temu. nasi su 0.5%, to mislim da je optimalna koncentracija) nije dovoljno da je samo na listi, moras da znas koliko % ga ima. retinyl palmitate, retinyl acetate i sl zaboravi, to uopste nema tu aktivnost koju ima pure retinol. neke firme vrlo bezobrazno napisu "sa retinolom" krupnim slovima, a onda samo "posole" ili jos gore ako pogledas listu vidis da ni nema retinola nikakvog, nego retinyl palmitate ili retinyl acetate. samo clinical products imaju pravu stvar u dovoljnoj kolicini, ili da se ide na recept.
Tretman koze s aknama koza se sastoji iz epidermisa i dermisa. dermis ima krvne sudove te tako moze da se hrani (i hidrira) "iznutra", ali epidermis nije prokrvljen i ne moze nista da dobije iznutra, on moze da se tretira samo spolja (topical). ovde za masnu kozu postoje hydrating serums, koji imaju samo humectants (tipa glicerin, urea), ne i emollients, u vodenoj su bazi i vrlo laki, upijaju se odmah. postoji i odredjen circulus vitiosus kad je masna koza u pitanju - ljudi je isusuju sapunom i ne mazu jer se osecaju "masno", a onda koza koja je sklona mascenju proizvodi jos vise sebuma. jedna od osnovnih komponenti tretmana pacijenata koji pate od akni je instaliranje svesti da je spoljasnje hidriranje neophodno da se smanji prirodna produkcija sebuma. naravno, moras imati odgovarajuci proizvod za to, spomenuti hydrating serum ili lake low-emollient kreme koje se prave za takav tip koze.
za masnu kozu - da li si probala cleanser sa benzoyl peroxidom (jedno 5%)? u principu zorac ili retinol ce ti dosta pomoci, ako budes i dalje malo masna mozes da uvedes bpo 5% da , bpo hoce da isusi kozu, ima nekih formula koje su napravljene bolje (u smislu da imaju neke supstance koje snizavaju to isusivanje) i onih koje su prostackije i vise isusuju. naravno, to nije resenje za svaki tip akni, uglavnom radi na inflamatornim/bakterijskim. mora da se proba, nema druge.
uf, ali nakon sto se ekstrahujes sapunom, tvoje sebaceous glands krenu da rade jos vise, da nadoknade gubitak, to je onaj vicious circle koji sam spomenula da li tamo postoje neki cleanseri koji imaju npr. glikolnu kiselinu (moze cak i 10%, moze i manje), ili mlecnu kiselinu, i da imaju pH jos i nizi od 5? vrlo moguce da bi ti tako nesto odgovaralo. secam se da sam u nemackoj vidjala neke lorealove cleansere za masnu kozu, ako se dobro secam moguce da su bili sa salicilnom kiselinom? odavno je bilo, ako i nema vise bas to, mozda ima nesto slicno. u principu mozes i benzoil peroksid da probas, mada ga ja generalno ne preporucujem ako neko nema akne (ima i misljenja da moze i samo za masnu kozu, bez akni, nego je meni to nekako previse harsh). on bi te garant isusio, ali ne kao sapun ako si stvarno masna, mozda da probas. ja ovako samo nagadjam, izdaleka.
tonik je nesto sto je bespotrebno ako se koristi cleanser sa kiselim pH (oko 5), on ima smisla samo ako se koza pere sapunom (sto nikome ne preporucujem), ili kod bas bas masne koze. ali ni za to ne bih preporucila na alkoholnoj bazi, vec vodenoj, pa sa nekim alfa-hidroksi kiselinama (glikolna, mlecna...).
Hemijski piling ruku: moras da odes u neku praksu gde to rade.
ja moje ruke prvo prebrisem sa Jessner's solution (14% salicilna kiselina + 14% mlecna kiselina + 14% rezorcinol), a onda nanesem par slojeva 20% TCA (trihlorsircetna kiselina). uvece pre spavanja, tako da ih ne kvasim do ujutru. namazem neku kremu odozgo, okluzije radi. moze i sa 0.5% hidrokortizona.
ovo je tretman koji se radi i na licu. ne radi se u kucnoj radinosti.
preko dana na ruke nanosim 15% ascorbic acid, i mazem kremom koja ima 12% mlecne kiseline.
ako mozes negde da nadjes nesto sto ima 12% milchsaure, to bi ti najverovatnije mnogo pomoglo. nemoj takav preparat nikako da mazes na lice, mlecna kiselina u toj koncentraciji na licu moze da izazove osip ili bubuljice. ali za ruke, keratosis pilaris (sitne bubuljice na nadlakticama), noge i pete dusu dalo.
Hiperpigmentacija: za hiperpigmentaciju iliti fleke, najbolje sredstvo koje postoji je tzv. Kligmanova formula, ostavljam vam dole link.
posto sumnjam da ovu formulu mozete naci u srbiji, najrealniji nacin da je postignete je upotrebom 3 posebna produkta:
1. hidrohinon, ako mozete da nadjete bar 2%, i sve preko toga. znam da 5% ima u de na recetp (ako doktori hoce da ga daju ) 2. 0.1% zorac ili 0.05% retin-a (ima studija koje pokazuju da 0.05% retin-a dostize plato i da povecanje do 0.1% ne poboljsava nuzno efekat) 3. 0.1% dexamethasone - to bi trebalo da moze da se nadje, ili moze 0.5-1% hydrocortisone umesto toga.
pomesajte 1. i 2. na prstima i namazite lice
sacekajte par minuta
namazite 3
na sajtu ima i nekih naziva komercijalnih preparata, ako moze nesto od toga da se nadje (npr. neostrata, juce i ja vidoh na milentishinom linku):
ako ti je i upaljeno, uzmi molim te u apoteci neki hidrokortizon cream (0.5% ili 1%) pa kreni da mazes prvo to - pogledaj step 2 na linku, "moisturizer first", taj hidrokortizon namazi kao moisturizer korak 1 nisam sigurna da je preporucljiv u trudnoci i tokom dojenja, a korak 3 sluzi samo da smanji iritaciju koju koraci 1 i 2 izazivaju, posto su i hidrohinon i retinoidi iritantni.
u trudnoci se pigmentacija moze pojaviti/povecati, tzv. "pregnancy mask", i to se pogorsava UV zracenjem, tako da je jedino sto mozes da uradis u tom periodu zastita od sunca da ne pogorsavas pigmentaciju dodatno. posle ce biti vremena za korekcije kakve god zelis
_________________ Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.
Nema na cemu A Zorac radi posao, nisam konsekventa ali kod mene se primjeti razlika poslije dva tri nanosenja i da nemam nazolabijalne bore, mogla bih se gurati medju vas dvadesetogodisnjakinje
_________________ Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.
Nisam pročitala sve, odsustvo interpunkcije otežava čitanje, ali vidim da se kroz tekst provlače isti proizvodi. Samo da prokomentarišem ovaj dio:
Citiraj:
O Zorac-u: prvo bih zelela da naglasim da se Zorac ne koristi u trudnoci i ako se na tome radi. takva preporuka se moze promeniti u buducnosti - hocu da kazem da vec ima dosta podataka da nema nikakvog uticaja - ali za sada je preporuka takva (uvedena je za sve retinoide zbog oralnog accutana koji definitivno jeste kontraindikovan za trudnocu) i ja zelim da je naglasim.
Taj Zoriac je koliko vidim krema i vjerovatno nema visok postotak retinoida, ali svaki prozvod koji ga sadrži ima kontra indikacije na trudnoću. Oralni retinoidi koji su laički rečeno abnormalne doze vitamina A ne smiju se koristiti nekoliko godina prije nego što do trudnoće dođe. U Americi se prije izdavanja recepta potpisivao ugovor kojim žena garantuje da 3 godine neće zatrudniti.
Osim toga je kontraindikovan na tetraciklin (antibiotik) i može dovesti do paralize.
Mimo ovih stvari, ako se nanosi u vidu kreme/gela non stop ljušti kožu da bi "izvukao mladalački izgled", obavezna je krema za sunčanje svih 12 mjeseci, a ljeti se ne preporučuje nikakvo izlaganje suncu. Ako se uzima oralno jako isušuje kožu i sluzokožu, dakle nos, usta i usne, grlo i ostalo.
Osoba koja je pisala gornji referat je rekla da to što "podmlađuje" samo nuspojava lijeka koji ima drugu namjenu. Ja se ne bih šalila sa tim.
Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34 Postovi: 1834 Lokacija: Ovdje-ondje, tuda-svuda!
bingolina je napisao:
Pusti ti to, kad ti se blizi 30. nema lijepih bora
Amin sestro. Ove godine mi je 10 godina mature. Kad pogledam svoju sliku u odnosu na taj period, fizički se ništa nije pretjerano promijenilo kao kod dosta mojih iz škole, neki su neprepoznatljivi skoro. Jedina razlika je što sam dobila bore i pokoju sjedu.
mrkvica je napisao:
Nešto kontam da me nikad to neće zabrinjavati. Već sad imam smijalice i ne smetaju mi. Znam da ću biti smrežurana baba, al' nema veze, neka se zna da sam bila vesela i nasmijana.
Mhmmmm i ja sam to govorila... Ali kako se famoznih 30 primiče, 'vata prpa. Ja znam da je normalno da 5-ogodišnje dijete moje drugarice (koja je moje godište) meni kaže "teto" ali k'o šamar da mi lupi, jbt.
tanka nit je napisao:
Zdrav život, dobar san, dobri geni, ma, dobar život, i ćao bore.
To je gel koji se nanosi 2/3x sed u kolicini zrna graska preko bilo koje hidratantne kreme. Sunbloker je obavezan, u trudnoci i dojenju se ne koristi, kao ni u suncanom periodu.. Znaci preko zime uz odgovarajucu njegu tj konstatno koriscenje sunblokera. Sve je do u detalj objasnjeno
Ne šalim se, to sam pročitala nekad kao dijete i primjenjujem to kad ustajem rano zimi. Oteknu mi kapci ako spavam u pretoploj prostoriji i ovo provjereno pomaže.
Najgora je napisao:
Uopšte ne razmišljam o borama, držim se one provjerene: "Kila više, bora manje"
Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40 Postovi: 19110 Lokacija: Mare Tranquillitatis
Jooj ja bih pomislila eno je vadi oko kašikom. Pritisneš kapke ili podočnjake sa kašikom? Ja sam čula za masnicu, da ne iskoči čvoruga (npr. na čelu) kad se mazneš u glavu, da se stavi kao kašika jer je hladna.
Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40 Postovi: 19110 Lokacija: Mare Tranquillitatis
Ništa, najbolje ma kako hladno bilo ne spavaj u zagrijanoj prostoriji, ili isključi grijanje ili bar malo otvori prozor. Ja nikad nisam spavala u zagrijanom do par puta u Sa gdje je bilo centralno grijanje. Probudila se u po noći spečenog grla. Otvorila prozor i pokrila se do ušiju.
Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34 Postovi: 1834 Lokacija: Ovdje-ondje, tuda-svuda!
Najgora je napisao:
Uopšte ne razmišljam o borama, držim se one provjerene: "Kila više, bora manje"
Ne znam bogami, i ja sam se nadala da je tako, međutim izdade me ta teorija.
Pročitah ovo što je napisala ova riba što ju je ajkula citirala. Svega ovdje ima: medicine, hemije, farmacije i poštujem da je ona doktor nauka, ali neke stvari koje je napisala mi se ne sviđaju. Generalno, retinol i vitamin C se koriste u kozmetičkoj industriji ali ovo je meni preagresivno, a sljedeće 2 stvari mi se nikako ne sviđaju.
1) Zorac Zorac je lijek koji u BiH nije registrovan kao ni bilo koji drugi lijek a da sadrži istu aktivnu supstancu. Jeste registrovan u Hr. Prije nego što počnete sa njegovom upotrebom, dobro pročitajte ono što se zove uputstvo za pacijenta (to je onaj listić koji dođe uz svaki lijek).
Ne mogu da otvorim sve linkove koje je postavila, ali tamo kod hiperpigmentacije je stavila sljedeće:
Citiraj:
ako ti je i upaljeno, uzmi molim te u apoteci neki hidrokortizon cream (0.5% ili 1%) pa kreni da mazes prvo to - pogledaj step 2 na linku, "moisturizer first", taj hidrokortizon namazi kao moisturizer
Prije svega, hidrokortizon nikad ne smijete koristiti olako pogotovo ne kao moisturizer i ne za saniranje svake upale. Hidrokortizon se koristi da se smanji iritacija na koži ali samo kad stručno lice procijeni da smijete to da uradite npr. kod kontaktne iritacije ali ako imate neku infekciju kože, hidrokortizon sam na kožu nikako. A nestručno lice to ne može da zna. Česta upotreba hidrokortizona može između ostalog da dovede do istanjenja kože na mjestu primjene, nastanka strija, povećanja maljavosti na mjestu primjene, sekundarnih infekcija a neželjena dejstva se produbljuju sa produženjem tretmana i povećanjem tretirane površine.
Ona spominje 1% kremu, ali ne mogu da nađem uputstvo za upotrebu za jednu kremu koja je registrovana za nas, pa vam stavljam uputstvo za pacijenta za jednu 2,5% mast, suština priče je ista.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu