banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Spirulina
PostPoslato: 24 Jun 2009, 22:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Da li ste čuli za ovaj dodatak ishrani? Radi se o modrozelenoj algi, Spirulini, za koju tvrde da je 'savršena' za čoveka 21. veka. Ispod imate tekst o sastavu i delovanju.

izvor je napisao:
U posljednje vrijeme na 'tržištu zdravlja' pravi je hit zelena supstanca simpatičnog naziva. Spirulina je ono što će svaki organizam poželjeti. Smatra se da je upravo to ona čudotvorna mana koja se spominje u Bibliji.

Tijekom jedne epizode lutanja židovskog naroda, na stijenama se pojavila suha mana. Okusa poput oblatni s medom, je li u Bibliji zapravo opisana sušena spirulina?

Pustimo priče i vratimo se u sadašnjost? Što je zapravo spirulina i kako nam može omogućiti boljitak?

Spirulina se stvara od određenih vrsta cijanobakterija pod zajedničkim nazivom genus Spirulina, specifičnog spiralnog oblika. Ono što izgleda kao plavičasto-zelena alga, odličan je dodatak prehrani. Sadrži preko 60 vitalnih hranjivih sastojaka te nam daje energiju i izdržljivost te jača imunitet. Spirulina se koristi za izradu zdravih napitaka s vodom, čemu se može dodati i med.

Njena su prirodna staništa suptropska jezera visoke PH vrijednosti Azije, Afrike i Južne Amerike. Postoje čak i povijesni zapisi da su američki Indijanci pomoću užadi ubirali spirulinu s jezera, svjesni njenih blagodatnih učinaka po zdravlje. Potom bi je sušili te jeli kao hranjiv začin.

Smatra se da su je Asteci do 16. stoljeća ubirali s meksičkog jezera Texcoco, koje su oni nazivali Tecuitlatl, 'kamena izlučevina'. U ranim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, upravo je kraj tog jezera osnovano prvo veliko postrojenje za proizvodnju spiruline.

U prehrani Starog svijeta, spirulina se nalazi još i dulje. Čini se da su u Čadu za njene karakteristike znali još od 9. stoljeća. I danas se na tom području koristi sušena spirulina za pripremu kolačića.

Danas se spirulina posvida kultivira i njeni su najveći proizvoiđači na raznim dijelovima svijeta. To su SAD, Tajland, Indija, Tajvan, Kina i Mianmar.

Zanimljivo je da se spirulina nalazi na listi najvažnijih hranjivih sastojaka NASA-e i Europske svemirske agencije MELISSA-e kad su u pitanju dugotrajne svemirske misije.

Spirulina sadrži neobično visoku količinu proteina (55-77% težine sušene spiruline). Taj protein sadrži sve esencijalne amino-kiseline. Iako s nižim količinama nekih amino-kiselina u odnosu na proteine mlijeka, jaja i mesa, prednjači nad biljnim proteinima.

Spirulina je bogata mnogim pripadnicima B skupine vitamina i kalijem, a sadrži i druge minerale kao što su kalcij, krom, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, selen, natrij i cink.

Zasad nije provedeno dovoljno istraživanja koja zahvaćaju samu spirulinu, ali poznat je po zdravlje povoljan učinak mnogih njenih sastojaka. Iščekuju se studije koje bi se koncentrirale na navodne zdrave i čak iscjeliteljske učinke spiruline po ljude, a prema nekim naznakama, ona bi čak mogla biti od pomoći kad je u pitanju obrana organizma od virusa HIV-a. Životinjska ispitivanja pokazala su da spirulina sprječava oštećenja srca uzrokovana kemoterapijom i smanjuje jačinu srčanih udara, preokreće proces gubitka pamćenja povezanog sa starenjem i liječi pelud

Slika

Slika

izvor je napisao:
Spirulina maxima je modrozelena alga čija su nalazista slana meksička jezera. Ova mikroalga u svom sastavu ima preko 100 hranljivih supstanci, a samim tim predstavlja izvanredan izvor neophodnih materija za odvijanje mnogobrojnih fizioloških procesa u organizmu. Ovaj dragoceni, 100% prirodni proizvod alga, zbog kompleksnog sastava, vrhunac je u prehrambenom lancu.

Spirulina je bogat izvor vitamina, minerala, proteina u čiji sastav ulaze esencijalne aminokiseline koje su neophodne našem organizmu, a unose se samo preko hrane, odnosno naš organizam ih ne skladišti već ih je potrebno obezbediti organizmu putem ishrane. Posebno se izdvaja aminokiselina fenilalanin koja blokira dejstvo centra za apetit. Spirulina se koristi u dijetetici, kozmetici i koristi se kao dodatak svakodnevnoj ishrani.

Spirulina se preporučuje osobama koje su izložene svakodnevnom stresu, većem psihofizičkom naporu jednom rečju predstavlja energiju za aktivan život.
• Preporucuje se za bolju koncentraciju i pamcenje
• Sportistima radi povećane izdržljivosti i koncentracije
• Za zdravu kožu, kosu, nokte
• Rekovalescentima za podizanje imunitete
• Za vreme posta, držanja dijeta i kod neredovne i nepravilne ishrane
• Prirodni je pročišćivać i pridonosi eliminaciji toksina iz tela
• Preporučuje se ljudima koji u organizam unose povećane količine sintetskih lekova

Spirulina je prirodni najbogatiji izvor:

- Beta karotena: 25 puta više nego u šargarepi
- Gvožđa: 28 puta više nego u goveđoj jetri
- Vitamina B-12: 4 puta više nego u goveđoj jetri
- Vitamina E: 3 puta više nego u pšeničnim klicama
- Kalcijuma: 5 puta više nego u neprerađenom mleku
- Aminokiselina: kompletni profil aminokiselina
- Proteina: 3 puta više nego u ribi, piletini ili crvenom mesu
- Antioksidansa: sadrži celi spektar prirodnih antioksidansa

Pomaže u prevenciji bolesti kao što su: čir na želucu, artritis, alergije, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, pomaže kod probavnih smetnji, te poremećaja u ishrani. Predstavlja idealan dodatak ishrani.

Gvožđe koje sadrži spirulina 60% je bolje iskoristljivosti u organizmu u odnosu na druge farmaceutske preparate gvožđja Zatim sadrzi vitamin E, cink i selen koji su značajni antioksidansi Od minerala posebno je bogata kalcijumom, magnezijumom, fosforom, kalijumom i jodom.

Spirulina deluje u četiri pravca:

* Jačanje organizma
* Čišćenje organizma
* Oporavak organizma
* Izgradnja organizma

Način upotrebe

Tablete Spirulina mogu koristiti osobe svih uzrasta. Odrasli 3-6 tableta dnevno, deca do 7 godina 1-2 tablete, od 7-14 godina 2-3 tablete dnevno. Može se uzimati u toku trudnoće, preporučuje se i za vreme menstruacije i menopauze. Spirulina može da se koristi i kao maska za lice tako što se izdrobe 2- 3 tabletice i pomešaju sa malo vode ako je koža masna ili sa malo jogurta ili pavlake ako je koža lica suva. Maska se osuši na licu tokom 15 minuta, a zatim se ukloni mlakom vodom Spirulina može da se koristi i kao dodatak jelim tako što se 1 - 2 izdrobljene tabletice dodaju jogurtu. testeninama, hlebu ili jednostavno kao začin dodaju se kuvanim jelima na kraju termičke obrade

Vrh

Tema posta: Re: Spirulina
PostPoslato: 24 Jun 2009, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
zvuci i izgleda odvratno! ne bih to konzumirala...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Pa sad, ako ima okus oblatni sa medom :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 23:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja sam slučajno naišao na ovo na internetu pa me zanimalo da li je neko već to probao. Inače, pije se vidu tableta ili praha.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
ja.... u vidu tableta... Moja cimerka to uzima za probavu... A ja sam imala antiefekat. Zatim sam se i onesvijestila u po kuće iako sam se čitava 2 dana kad sam to uzimala osjećala čudno... Al kao nije od toga, pa ona to pije svaki dan... Znači, pozlilo mi totalno, jedva sam sebi došla. Kad sam prestala odma' dobro...
A tablete smrde užasno, bože sačuvaj...
Ako imate problema s probavom, samo kava rano ujutro i bog te veselio. To sam otkrila nakon te alge... :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 11:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pretpostavila sam i ja da su za probavu, tj. za one koji nemaju dobru probavu i .. ostalo.

Dvije kolegice na poslu su u isto vrijeme koristile Božen tablete za mršanje i često su se nalazile u wc-u dok nisu priznale jedna drugoj da koriste te tablete.

Kažu da im je trebalo mjesec dana nakon prestanka uzimanja tableta da smire dijareju (rijetku stolicu).

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Čuj mršavljenje tabletama... Nek rade vježbe i izbace slatkiše, pa će vidjet kako će kile početi spadati...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Čuj mršavljenje tabletama... Nek rade vježbe i izbace slatkiše, pa će vidjet kako će kile početi spadati...

Ma to su ovdje mnogo reklamirane tablete za mršavljenje, na bazi morskih algi, a vlasnica recepture i te firme je gospođa Božen koja nije baš mršava.
Inače Božen kozmetika je postala poznata i ima širok asortiman.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jul 2009, 16:42
Talija je napisao:
EiLeen je napisao:

Ma to su ovdje mnogo reklamirane tablete za mršavljenje, na bazi morskih algi, a vlasnica recepture i te firme je gospođa Božen koja nije baš mršava.
Inače Božen kozmetika je postala poznata i ima širok asortiman.

:lol: :lol: :lol: :laughing3: :occasion9:

Slika

Pogledaj ako smijes

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 14:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa da, evo na slici se vidi kako prima plaketu.

Božen Žumbor

Slika

Inače pretile žene nije teško ubijediti da se odluče za tablete umjesto za npr. na trčanje.

Ovo na slici su te morske alge, da li je spirulina - e to ne znam.

Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mene interesuje zasto ona ne zeli da smrsa, ili na nju te alge ne uticu?!

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 18:27 
Sarena laza, da vam odmah kazem da ne postoje tablete pomocu kojih se mrshavi...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ona je od toga napravila biznis.
Te alge vjerovatno nisu štetne, a nisu nešto ni ljekovite, jer ne postoji nijedan univerzalni lijek sa kojim se baš sve liječi.
U svom asortimanu ima mnoštvo proizvoda baziranih na tim algama.
I ona rukavica za skidanje šminke je njen proizvod.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ona je od toga napravila biznis.
Te alge vjerovatno nisu štetne, a nisu nešto ni ljekovite, jer ne postoji nijedan univerzalni lijek sa kojim se baš sve liječi.
U svom asortimanu ima mnoštvo proizvoda baziranih na tim algama.
I ona rukavica za skidanje šminke je njen proizvod.

to je jedino sto valja. mada ima tih rukavica i drugih proizvodjaca.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:

Svi bi htjeli neki carobni lijek .. koji ce stvari dovesti na svoje mjesto .. a bez pretjerano odricanja. Dok ljudi shvate da to ne postoji .. bice i padanja u nesvijest i bogacenja Bozen i njoj slicnih ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 22:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Saglasan sam. Svi su na nekim dijetama, piju neke tablete i sl. Za ovu spirulinu, ja koliko sam pročitao ima dosta dobrih komentara, inače sastojci su dobri za zdravlje čoveka, a nisam znao da se koristi za mršavljenje.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dijete, kao kompletan program ishrane, su itekako efikasne (ustvari, osnova bilo kakvog 'uspjeha' po pitanju fizickog izgleda). Dijete kao 'od danas jedem samo jogurt' su najobicnija glupost, koja em ne donosi rezultate, em steti zdravlju.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dorucak pojedi sam
rucak podeli sa prijateljem
veceru daj neprijatelju.

zakljucak: iskljuciti veceru i posle mesec dana, kod nekih i malo pre, vec ce se videti efekti.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije to bas toliko jednostavno, ali dobro :D Ima citava nauka koja se bavi prehranom, ne mozemo je mi, sve i da hocemo strpati u 2-3 posta na forumu.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 23:19 
Edukacija je najbitnija....

To za dva broka dnevno je takodje jedna od domacih gluposti...na taj nachin ce se metabolizam usporiti do te mjere da ce tjelo svaki gram hrane trpati na stomak...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]