banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Rak dojke
PostPoslato: 22 Okt 2005, 10:40 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 11:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
AlumiNijum hlorhidrat se stavlja u dezodoranse i antiperspirante kao adstringens - skuplja površinu kože/sluzokože, pa se tako sprečava znojenje. Ne znam da je baš on nešto posebno, jer ako ga ne stave, staviće nešto drugo kao zamjenu...
Sad, koliko upotreba antiperspiranata može biti opasna, ne znam, za to su potrebne ogromne studije, ispitivanje faktora rizika itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
glupost, pitaj bilo kojeg doktora da sad ja ne objasnjavam koji nisam u medicini :)

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Najgora je napisao:
Sad, koliko upotreba antiperspiranata može biti opasna, ne znam, za to su potrebne ogromne studije, ispitivanje faktora rizika itd.

potpuno se slazem :wink: , cula sam za tu pricu o antiperspirantima, nista nije iskljuceno da povecava izik, ali mnogo josh stvari povecava rizik.
Koliko znam josh uvijek nema potvrdjene klinicke studije o antiperspirantima.

"Druga stavr-rak dojke u pazuhu"
ako je rak dojke onda ima vise vrsta... Radi se o malignom tkivu koji raste u mlijecnoj zlijezdi u samim duktalnim celijama ili van njih. A u pazuhu je samo reakcija na potpazusne limfne zlijezde jer se maligne celije sire na sve limfne cvorove prvo blize lokalizacije pa onda idu pod pazuh.
To je neka gruba prica.

Cinjenica je i takodje da postoji mnooogo zena koji su imale ili imaju karcinom dojke a nikad ocim nisu vidjele antiperspirant a kamoli ga upotrebljavale. Mnoge od tih zena se cak nisu ni depilirale, a obolijevaju.
Zato bez klinicke studije se ne moze o ovmome govoriti kao pravom krivcu maligniteta.

Za mlade djevojke i zene obavezno ultrazvuk dojke i mjesecni samopregled dojki!
Kod svakog prisutnog cvorica konusltovati svog ljekara, ginekologa, hirurga i slicno!
Nije svaki cvoric maligan!
Mnosto je benignih promjena u dojkama (fibroadenomi najcesce) koji su tkivo koje reaguje na prisustvo hormona -estrogena najcesce i vezano je za menstrualni ciklus(uvecanje/smanjenje, bolnost)..
A za zene koje su radjale i u nekom dobu od 40 god pa nadalje obavezna mamografija!
Pogotovo one djeveojke/zene koje imaju pozitivnu genetsku predispoziciju obolijevanja od raka dojke(majka,sestra,tetka..).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 15:17 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Откуд знаш да такве студије нису извршене и да се до овога податка дошло управо на основу тих опсежних студија?

Pa dobro, ako su urađene studije, daj navedi podatke o autoru i rezultate istraživanja.

Do sada je za X supstanci koje su se masovno koristile u farmaciji i kozmetologiji utvrđena potencijalna kancerogenost i/ili toksičnost, pa je uslijedilo povlačenje iz upotrebe i zabrana korištenja.

Nijedna industrija ne bi rizikovala ogromne pare za eventualne tužbe ako se ustanovi da je baš njihov proizvod prouzrokovao rak, pa vjerujem da bi i sa ovim bio isti slučaj.

Nažalost, pare su na prvom mjestu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 17:08 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 22 Okt 2005, 17:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
ако спријечимо знојење, ти отрови, и друге непожељне материје из тијела, негдје морају отићи, или остати ту гдје јесу, или се "распоредити" на неко друго мјесто и, евентуално, тамо на неки други начин избацити, а, мислим, да ни једна од тих опција није баш добра за организам.

mislim da o ovome(u smislu antiperspiratna kao kozmetskog preparata), moze nesto vise reci koleginica Najgora, to nije moj fah pa ne bih znala reci princip njihovog dejstva. Da li on samo suzava pore i na sta sve jos tacno djeluje?

Citiraj:
Откуд знаш да такве студије нису извршене и да се до овога податка дошло управо на основу тих опсежних студија?

Skoro sma slusala da ljudi kojima je ovo uza specijalnost, nisu culi za tacno potvrdjene klinicke studije i definitivna ubrajanja antiperspiranata kao faktora rizikaza karcinom dojke!

A ta istrazivanja idu otprilike ovako: ljekari ili studenti :wink: odluce se da ispitaju ucestalost raka dojke kod zena koji koriste antiperspirante(ili recimo nose wonderbra famozne "mega" grudnjake, doje /ne doje, ugradjuju/ne ugradjuju silikone, depiliraju se /ne depiliraju se,prsu dezodoranse/ne prscu dezodoranse itd. itd.)

Zatim uzmu odredjenu grupu zena 100-200 npr, pregledaju ih detaljno, uzmu detaljnu anamnezu, statisticki obrade ucestalost karcinoma po godinama, vrstu karcinoma, lokalitetu, vrsti antiperspiranta(ucecu njih u ovom slucaju), ucestalosti koriscenja istog i slicno.
Saberu sve te podatke, fino to izloze na nekom od medicinskih international kongresa i dobije se zanimljiv prikaz, koji zainteresuje i druge, pa se onda urade siiiroke studije o svemu tome, prvo antiperspirantnog sredstva, potpuno se analizira, ide se u srz svih detalja, urade se studije po drugim klinikama i kad se dobije neka siroka studija onda se takvo nesto objavi kao relevantno, postane zvanicni medicinski protokol!

Citiraj:
опишу начине, "технике" самопрегледа, за дјевојке које о томе не знају много, а можда се стиде да питају. Ово кажем као лаик, јер заиста о томе не знам скоро ништа, али можда би некоме било на корист, а они који о томе знају више, већ ће знати како и шта рећи.

Zena legne na ledja (a moze i ispred ogledala dok ne uvjezba tehniku).
Pregled pocne recimo sa lijevom dojkom, tako sto lijevu ruku digne iznad glave a desnom rukom pregleda dojku po kvadrantima.
Zamislimo dojku da ima 4 kvadranta (gornje -unutrasnje i spoljasnje polje i donje-unutrasnje i spoljasnje polje, a bradavica je u centru) .
Zatim pocinje recimo od gornjeg spoljasnjeg pipa sa 4 skupljena prsta desne ruke, polako se pomjerajuci prema donje spoljasnjem kvadrantu pa zatim ide donje unutrasnji pa na gornje unutrasnji kvadrant.
Nakon tako precizne palpacije pregleda bradavicu, da li je bolna, da li ima slucajno promjena u boji, ili prisustva iscjedtka.
Potpom ponavlja postupak sa drugoj dojci, znaci digne desnu ruku iznad ramena a lijevom pregleda.

Takodje,kod nekih zena se moze izrazajnije napipati zljezdano tkivo pa zena moze u strahu da pomisli da se radi o nekom cvoricu.
Takodje, u toj regiji postoji dosta limfnih cvorica koji mogu biti uvecani iz nekog drugog razloga a da opet zene pomisle da se radi o nekom cvoricu dojke.
U svakom slucaju, redovni pregled i bilo sta sumnjivo , najbolje se odmah javiti svom ljekaru koji ce otkloniti sumnje.
Rak dojke se sve uspjesnije lijeci, pa i ako se konstatuje na vrijeme moze da se operise i da zena nema poslije nikakvih posljedica. Ali pod uslovom da se otkrije na vrijeme.

Micelijus je spomenuo da se neke zene mozda stide, ne vidim potrebu za tim, jer je samopregled, nesto sto je intimna stavr i sto svaka zena treba da radi, i da se savjetuje sa svojim ljekarom bez ikakvih predrasuda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 17:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad ja kažem da ne znam za eventualne studije na ovu temu, onda ne mora da znači da nešto za šta ne znam ne postoji, a kad Simplicity kaže da i drugi ljudi ne znaju, onda je to validan argument da ne postoji.

Stalno pojedinci proturaju tu priču kako doktori ne znaju, ne napreduju, ne prate dešavanja, ne prihvataju nove informacije i generalno nemaju pojma o struci kojom se bave, dok svi ostali, redom laici za tu oblast, znaju šta je dobro, ispravno i koja nova saznanja treba uvrstiti u naučni sistem i primjenjivati ih.

Dokle?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 19:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2005, 22:13
http://www.choicesforhealth.net/harmful_ingredients/ Ovde mozete pogledati kakve se sve opasne hemikalije stavljaju u proizvode koje svakodnevno koristimo.Strava i uzas!...Znam da su to neki jako mali procenti ali kad se uzme u obzir da sve to unosimo u organizam gotovo cijelog zivota...bogami nakupi se

And Eternity in an hour~

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 21:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ovo je poznata hipoteza.

Takodje zvuci logicno.

Medjutim vrlo je tesko ( citaj nemoguce ) i skupo uraditi klinicku studiju o tome, imajuci u vidu da je Ca dojke multifaktorijalan ( genetski faktor, starost, pa cak i broj poroda zene ).

Ako bi se radila retrospektivna studija - dakle ispitivanje koliko je zena koje su vec oboljele od Ca dojke koristilo antiperspirant postavlja se pitanje kako iskljuciti ostale faktore. Takodje je upitno kako odrediti koji vremenski period uzeti u obzir ( da li je dovoljno koristiti antiperspirant mjesec dana npr. ili je potrebno koristiti ga nekoliko godina ) i sl.

Sto se tice prospektivne studije - dakle pracenje 2 grupe zena kroz vrijeme ( npr. 5 - 10 godina ) u kojoj bi jedna grupa koristila antiperspirant a druga obicni dezodorans, i pratilo bi se koliko zena razvije Ca dojke - takodje nije moguca. Osnovni razlog je sto bi ovakva studija bila neeticka, a drugi sto bi bila preskupa.

Ako ste zabrinute, pokusajte ne koristiti antiperspirant.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 18:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
Jos jedan komentar od strane ginekologa...

Citiraj:
Za mlade djevojke i zene obavezno ultrazvuk dojke i mjesecni samopregled dojki!
...
Ultrazvuk dojke se ne smatra standardom lijecenja u naprednom svijetu za nisko rizicnu populaciju kao sto su mlade zene bez pozitivne porodicne istorije za karcinom dojke, zene koje uzimaju kontraceptivne pilule, et cetera...mamografija se preporucuje poslije 40 g zivota u USA, a poslije 50 g zivota u Kanadi.

Mjesecni samopregled dojki treba da se radi u prvoj polovini ciklusa, odmha poslije menstruacije i to je izvrstan period da upoznate sopstvene dojke ! na medicinski nacin....u drugom dijelu ciklusa pod uticajem progesterona i estrogena, tkivo dojke podlijeze odredjenim promjenama i normalno tkivo moze dati impresiju prisutnog cvorica.

Odlican komentar o statistickim istrazivanjima Japanese Rose...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

unamia je napisao:
u drugom dijelu ciklusa pod uticajem progesterona i estrogena, tkivo dojke podlijeze odredjenim promjenama i normalno tkivo moze dati impresiju prisutnog cvorica.

hormon zavisni cvorici, koji sepojavljuju u drugoj fazi ciklusa, dakle poslije ovulacije, koja je vjerovatnoca njihovog iscezavanja recimo nakon trudnoce? I koja je nezeljena pojava od strane tih istih cvorica, tj. da li mogu da proliferisu u nesto nezeljeno?
thx!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2006, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
NNJ je ovo postavio na drugoj temi, mislim da je bolje da je ovdje :

Cannabidiol Dramatically Inhibits Breast Cancer Cell Growth, Study Says

June 1, 2006 - Naples, Italy

Naples, Italy: Compounds in marijuana inhibit cancer cell growth in animals and in culture on a wide range of tumoral cell lines, including human breast carcinoma cells, human prostate carcimona cells, and human colectoral carcinoma cells, according to preclinical trial data published in the May issue of the Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Investigators at Italy's Instuto di Chemica Biomolecolare assessed the anti-cancer activity of various non-psychoactive cannabinoids - including cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG), and cannabichromine (CBC) - in vivo and in vitro. Researchers reported that CBD acts as a more potent inhibitor of cancer cell growth than other cannabinoids, including THC, and noted that the compound is particularly efficacious in halting the spread of breast cancer cells by triggering apoptosis (programmed cell death).

Cannabigerol and CBC also possess anti-tumor properties, but lack the potency of CBD, they found.

"These results suggest the use in cancer therapy for cannabidiol," investigators concluded.

Previous studies have shown cannabinoids to reduce the size and halt the spread of glioma (brain tumor) cells in animals and humans in a dose dependent manner. Separate preclinical studies have also demonstrated cannabinoids to inhibit cancer cell growth and selectively trigger malignant cell death in skin cancer cells, leukemic cells, lung cancer cells, and prostate carcinoma cells, among other cancerous cell lines.

For more information, please contact Paul Armentano, NORML Senior Policy Analyst, at (202) 483-5500. Full text of the study, "Antitumor activity of plant cannabinoids with emphasis on the effect of cannabidiol on human breast carcinoma," is available online at: http://jpet.aspetjournals.org/cgi/repri ... 6.105247v1. Additional information on cannabinoids' anti-cancer properties is available in NORML's report, "Cannabinoids as Cancer Hope," online at: http://www.norml.org/index.cfm?Group_ID=6814

updated: Jun 01, 2006

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2006, 09:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2005, 19:34
pretezno svi dezodoransi imaju aluminum chlorohydrate u sebi.......

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]