banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 15:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Mar 2004, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Naslov bi bio neki moj prevod tog kursa koji sam danas pohadjao. Jos pod utiscima i sa odredjenom dozom adrenalina u krvi odlucih da napishem koji red o tome.
Za mene je to jedno fantasticno iskustvo a savjetovao bih ostalim ko god bude imao priliku da obavezno ode na takav kurs. Naime cilj i smisao kursa je upoznati ogranicenja koja se nalaze oko nas dok sjedimo za volanom naseg auta. Ogranicenja u smislu, ogranicenja ceste, brzine, uslova, u smislu auta, sta to auto moze a sta ne i slicno.
Da ne davim vise ovako opsirno ispricacu neke od detalja koje smatram da su vazni. Prije svake vjezbe koju smo obavljali na specijalnom poligonu nam je objasnjeno zasto to radimo, kako i sta postici.
1. vjezba je demonstrirala znacenje ABS-a kao jednog sofisticiranog mehanizma. Znaci mokar asfalt i kocenje pomocu ABSa i bez. Sad su mnogi vjerovatno pomislili kako ce sa ABSom prije da stanu. POGRESNO!!. Auto se zausatavlja mozda metar manje a mozda ni toliko.
2. vjezba, je slicna prethodnoj s tom razlikom da su lijeve gume na tom vlaznom asfaltu a desne na jednoj jako klizavoj podlozi. Da pogadjate sta je bilo sa autom kad je ABS bio ugasen??:) Napravio je neka 3-4 kruga po nekoj ludoj osi prije nego se zaustavio. Sa ABSom auto se zaustavio ravno.
3. vjezba, svi tockovi na tom 'ledu' .. bez ABSa, auto dok nije izashao sa te staze se nije zaustavljao. Sa ABSom se zaustavio, duze nego u prethodnim slucajevima ali se zaustavio.
Jos jedna bitna stvar, koja se vidjela pri tim vjezbama da, bez ABSa kad je kocnica pritisnuta do kraja nema rijeci o upravljanju odnosno moglo se vidjeti kako tockovi idu lijevo-desno, a auto gura ravno. Sa ABSom je to moguce.
4. vjezbi smo morali pojuriti prema jednom 'spuzvenom zidu' i snazno zakociti ne bi li se zaustavili na metar ispred njega. Svi smo bili zaustavljeni na otprilike 5-6m. Znaci da u sustini niko nije imao osjecaja koliko je njegovom autu potrebno da se zaustavi kod snaznog kocenja.
5. vjezba je bila kocenje na 2-3 metra od 'stupcica' i obilazenje istog. Znaci krenete prema stupcicu, (naravno rijec je o laganom gumenom stubu). i kad ste mu na 2-3 metra (postoje oznake) pocnete kociti i izbjegavati obilaziti ga dok je kocnica pritisnuta. Tu se jos jednom vidjela snaga ABSa, jer bez ABSa nema obilazenja vec se ide ravno. Bez ABSa se to moglo izvesti tako sto se koci prije stuba, pusta kocnica, obilazi stub i onda kad se auto izravna nastavlja kocenje.
......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2004, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

.... (zbog lakseg citanja)

6. vjezba je bila kocenje u krivini dok su lijevi tockovi na 'ledu'. Donekle izvodljivo, mada auto bjezi, maximalna brzina je bila nekih 35km/h.
7. vjezba je kocenje u krivini dok su sva 4 tocka na ledu.... ludilo:) Srecom je bila mala brzina pa je bilo moguce se zaustaviti ali znalo je biti veselo. Poenta je sto postoje situacije kad je led u pitanju gdje ABS ne pomaze vec vishe pomaze osjecaj vozaca i poznavanje auta odnosno da u tom trenutku frke 'lagano dodirnes kocnicu'. Zasto ? Zato sto zaustavlja auto ali ne toliko jako kao ABS tako da je moguce 'provuci se'.
Finale.... zadnja i vjezba sa najvishe adrenalina .. ravna pista od leda... krenete lagano tj nekih 30-35km/h, blago smotate volan prema lijevo i onda instruktor (koji tad jedini put sjedi sa vama) povuce rucnu na dijelic sekunde. Tad pocinje - SIZENJEEEEEE.... Kad sam vidio kako je tip sa Rover 620, iduci brzinom od 32km/h napravio 4-5 ludih krugova... bilo je.... 'ko , je 'l ja ?' :)
U sustini gore izgleda kad gledas kako se drugi okrece nego kad ti vozis. Naime u takvim situacijama samo sta treba stisnuti je 'kvacilo' i uzdati se u sebe i volan. Poenta te vjezbe je bila stabilizovati auto tj produziti ravno. Iz prva dva puta nisam uspio. Zasto ?? Kad zadnji kraj auta pocne da ide desno, odnosno naprijed morate okretati volan u lijevo odnosno 'kontra'. To je svima jasno. Tako i u obrnutom slucaju. Medjutim ono sto ja (a i svi ostali nismo znali) je da kad auto pocne da se ispravlja treba prije toga poceti motati volan u drugom pravcu. Jer prvo 'krivudanje' i nije tako jako, ali drugo je znalo biti fatalno. Zasto je to tako ? Zato sto jednostavno do prije ovoga nisam mogao da predvidim da ce auto ici u drugom pravcu od onog u kom je bilo. Jer kad auto krene da iz lijeva u desno, ono se nece zaustaviti na sredini, vec ce otici u desno. Ako to ne predvidite jednostavno necete stici smotati vec cete se poceti okretati. Ova zadnja vjezba je bila daleko najbolja i pokazala je sta se sve moze desiti na cesti. Maksimalna izmjerena brzina pri toj zadnjoj vjezbi je bila 38km/h. Rekoh, kad sam vidio veca auta, kako jednostavno pleshu na 60m dugoj pisti od leda... nije mi bilo svejedno.
......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2004, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

.... Ovo bio bio neki zakljucak.
Citav kurs je trajao od 8:15 do 16:15 sa pauzom za rucak od sat vremena. Manje od polovine tog vremena smo bili u ucionici za teoriju, ostatak na pisti. Vjerovatno sam izostavio masu detalja ali ako nekoga nesto interesuje nek se javi, potrudicu se da saznam. Maximalna brzina u najobicnijoj vjezbi zaustavljanja je bila nekih 55km/h. Jako je tesko povjerovati kako su tako male brzine a tako velike vratolomije. Neke od bitnih stvari odnosno cinjenica izrecene na teoriji su :
- Udar u zid, stijenu ili nesto slicno pri brzini od 50km/h je kao kad bi to isto auto bacio na zemlju sa visine od 10m.
- Ukoliko je rijec o brzini od 120km/h visina je oko 60m.
- Ukoliko sa brzinom vecom od 100km/h udarite u zid ... nema prezivjeli i nema tog auta koji ce apsorbovati toliki udar.
- Kad su nove gume imaju dubinu 'share' 8mm. Najniza dozvoljena vrijednost je 1.6mm, medjutim preporucljivo je da se ne ide ispod 3mm ljetne i 4mm zimske.
- Gume na autu moraju biti predvidjene za brzinu koja je maximalna na kilometar satu a ne koliko ko misli da ce da vozi.
- Brzine na crash-testovima ne prelaze 50km/h. Pri tim brzinama putnici koji nisu vezani sa zadnjih sjedista izlecu kroz sajbu.
- POJAS - POJAS - POJAS ... i napred i nazad i UVIJEK !!!!
- U CH je 2003e u automobilskim nesrecama poginulo 549 ljudi, 71% od njih su nastradali u udesima van autoceta odnosno pri brzinama manjim od 50km/h.

Na mene je to ostavilo jak utisak i mnogo toga sam naucio i o sebi i o cesti a i o autu medjutim ponajvishe o tome da treba biti oprezan i nikad ne prepustati voznju rutini odnosno popustati koncentraciju.
Ponovicu , savjetovao bih svima, ako igdje budete mogli (znam da nema u BiH, a sumnjam i u CRO i SiCG) da odradite taj kurs i uvjerite se da stvari nisu onakve kako ih zamisljamo.

Ako se sjetim jos cega bitnog dopisacu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2004, 20:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Da dodam.

U Njemačkoj, iako ograničenje na autoputevima ne postoji, najviše poginulih je na Landstrasse, tj. na državim putevima sa dvije trake(preko 60%).
Iako nema ograničenja brzine, broj poginulih u Njemačkoj je manji nego u ostalim zemljama EU.
Takođe, vozite 50 km/h u gradu i zbog vas i zbog onih koji se tu nalaze.
Ne zaboravite da vam za kočenje u opasnosti (teorijski) izgleda ovako:

brzina/10 X brzina/10 ...

Recimo, brzinom od 80 km/h u principu treba 64 m, ali kada koćite urgentno punom kočnicom računa se da je negdje 50% od tog.

Kad kočite, kočite degresivnom metodom, znači snažno kočnicu i po potrebi polako puštati.
Pošto sam išao u obe auto škole (YU i DE), mogu reći da je ovde kudikamo bolja škola, pogotov recimo za autoput kao i za emergency situacije (vježba se recimo i emergency kočenje na 40 km/h)...
Drugo, samo polaganje je drugačije, nije kao kod nas (mislim u YU ali tako je ja mislim i u RS) da tvoje polaganje zavisi od toga da li je pandur jeo ćevape ili ne...
Ovdje ako nisi pogriješio nema šanse da padneš.

PS. Cijena polaganja u Njemačkoj je prosjek 1300- 1500 €...

Sam izlazak na vožnju 170 €.

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2004, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Ja bi uvela u obuku voznje, posebne casove, znaci sigurnost i te extremne momente ... to je jako bitno da svaki vozac osjeti sta znaci brzina, ne vezati pojas, kociti naglo, klizati i zanositi zadnji trap...
Na voznji u autoskoli rijetko ko ima mogucnost da osjeti sve to....a u svakodnevnoj voznji svasta se desava...

Mislim da bi mnogi vozili mnogo smirenije, ne bi ulijetali i ubacivali se ispred drugog vozila, kamiona cak koji juri :o itd....
KKod nas je zimi veliki problem sa snijegom (oko BL su dosta neprohodne saobracajnice)..znaci tih vremenskih neprilika ima dosta...

Mislim da kada bi bili svejsni sta auto radi u tim uslovima...samim tim mnogo manje nesreca :evil: , mnogo manje ljudi na hirurgiji :evil: kao i na grobljima.... :evil:

pozdrav :wink:

p.s. koliko dodje kurs sigurnosti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2004, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovo i nije kurs koji moze da se obavi u toku obuke mladog vozaca jer tad osoba nije sigurna u sebe u normalnim uslovima a kamoli u ekstremnim.

Ono sto ja dok sam bio uchio voziti u BL nisam uradio je klasicno 'kocenje'. Odnosno, ubrzas do nekih 20-30km/h i onda naglo na kocnicu. Ovde se kandidatima pri obuci za voznju par puta skrene i paznja na to da jednostavno osjete sta znaci 'naglo kociti' i kako se auto ponasa u takvim situacijama.

Cijena kursa je 150CHF, s tim da mladji od 29 godina imaju popust pa njih kosta 50CHF. U cijenu tog 8casovnog kursa uracunat je rucak (koji nije bio losh) tako da uopste nije skupo.

Na kurs moras doci sa svojim autom, prethodno moras napuniti pun rezervoar, provjeriti pritisak u gumama i isprazniti unutrasnjost auta od raznih predmeta (pixxxarija koje su ispod, na, unutra i tako..) jer kad pocnes da kocis, okreces sve to pocne da leta po unutrasnjosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2004, 10:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Svedska
U toku obuke rade se sva moguca kocenja (posto je to jos uvijek obuka, i za neiskusne vozace - naravno na suhom asfaltu i bez ikakvih prepreka), s tim da se recimo naglo koci na nekih 70 km/h.
Poslije zavrsene obuke, a prije pologanja OBAVEZNO je proci "voznju na ledu" gdje se zajedno sa instruktorom (prvo vozi i objasnjava on, pa onda mi - dakle sjedimo u istom autu) prolaze stvari koje je misk0 objasnio. Ovdje se vozi malo brze a finale je kad ti kaze .... e sad "druskane" vozi koliko hoces i probaj preci ..... OVO (nije vazno koja je vjezba). E onda u zavisnosti KOME JE KOLIKO SRCE toliko brzo se i vozi (a tjeraju te da vozis brzo - bas da nam ukazu na cinjenicu da nismo mi ti koji UVIJEK vladamo autom)
Obuka je na pisti i ima dovoljno mjesta za sva moguca OKRETANJA.
Postoje mjesta gdje se zaista vozi na ledu ili pripremljenoj podlozi ali dobar dio tih skola ima auta sa "pomocnim tockovima" koja po potrebim i instruktorovoj "volji" - hidraulicki, pneumaticki, nije ni vazno, odvajaju auto od asfalta i tako se dobija potpuno isto ponasanje auta kao i na ledu.
Naravno posto je taj dio OBAVEZAN polaze se i ljeti i zimi.

PRAVA STVAR

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2004, 14:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Pohadjala sam taj ADAC test u januaru i bilo je fenomelano. Pored kocenja u mali milion varijanti, vozili smo u jednom krugu gdje smo prije voznje trebali reci ( pogadjati) koja brzina je dovoljna za udobnu voznju. Neki su rekli 60 km/h i onda su to morali postici :lol: sto je dovodilo nas gledaoce do suza a njih do znojenja :wink:
Kao sto rece Ezan kurs se polaze tokom citave godine.

U Njemackoj kurs kosta za ADAC clanove 70 euro za sve ostale korisnike 90 euro. Moze ga polagati svako ko ima vozacku. Poslije ovog "prvog" postoji jos par verzija koje obavezno planiram odraditi sa svojim autom :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
to je prava stvar, gledao sam jednom prilikom na televiziji te vratolomije ;)
ne znam kako bih prosao na testu, ali masu stvari koje si ti nabrojao gore kao vazne u tim vjezbama sam vec probao ili sam vec svjestan takvih stvari... ili su mi se jednostavno desavale na cesti.

sto se tice abs-a vozac koji dobro poznaje vozilo, moze da zakoci i prije abs-a... naravno u normalnim uslovima... a kao sto si rekao u slucajevima kad se tockovi nalaze na razlicitim podlogama tu je abs car ali je takodje moguce zakociti bez abs-a, "samo" treba papucica kocnice da se stisne tom jacinom kojom bi inace stisnuo da se nalazis na klizavijoj podlozi.
u svakom slucaju i kad imate abs i kad ga nemate, najbolje je kociti tako da se tockovi ne blokiraju, ali ni da se abs ne pali... vec da to bude na samoj granici! za sta je potrebno puno vjestine, samosvjesti, koncentracije i poznavanje vozila!
najveca prednost abs-a je sto je on tu kad ti nisu tu, tj. kad nisi svjestan kakvi su uslovi podloge i ne ponasas se adekvatno tj naglo stisces kocnicu a neznas da je ispod tebe led, ili klizava cesta.
imam auto koji ima abs i abd(kontrola protiv proklizavanja) i do sada mi se nije desila situacija da mi je zatrebao! sem kad se budalesem i namjerno izvodim neke ludorije i testove sistema ;)

eto, toliko od mene...
pozdrav

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 00:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
eh da... sto se tice pneumatika tu bi se mogla upotrebiti ona fraza sa reklame za kondome protiv SPB-a i trudnoce...

GUMA TI GLAVU CUVA! ;)

postao je umoran

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]