to je prava stvar, gledao sam jednom prilikom na televiziji te vratolomije
ne znam kako bih prosao na testu, ali masu stvari koje si ti nabrojao gore kao vazne u tim vjezbama sam vec probao ili sam vec svjestan takvih stvari... ili su mi se jednostavno desavale na cesti.
sto se tice abs-a vozac koji dobro poznaje vozilo, moze da zakoci i prije abs-a... naravno u normalnim uslovima... a kao sto si rekao u slucajevima kad se tockovi nalaze na razlicitim podlogama tu je abs car ali je takodje moguce zakociti bez abs-a, "samo" treba papucica kocnice da se stisne tom jacinom kojom bi inace stisnuo da se nalazis na klizavijoj podlozi.
u svakom slucaju i kad imate abs i kad ga nemate, najbolje je kociti tako da se tockovi ne blokiraju, ali ni da se abs ne pali... vec da to bude na samoj granici! za sta je potrebno puno vjestine, samosvjesti, koncentracije i poznavanje vozila!
najveca prednost abs-a je sto je on tu kad ti nisu tu, tj. kad nisi svjestan kakvi su uslovi podloge i ne ponasas se adekvatno tj naglo stisces kocnicu a neznas da je ispod tebe led, ili klizava cesta.
imam auto koji ima abs i abd(kontrola protiv proklizavanja) i do sada mi se nije desila situacija da mi je zatrebao! sem kad se budalesem i namjerno izvodim neke ludorije i testove sistema
eto, toliko od mene...
pozdrav