banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 22:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: zastita
PostPoslato: 28 Jan 2004, 16:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Vidim da se u poslednje vrijeme po gradu masovno kradu kola.. cini mi se da sam vidio podatak da ide i 10-20 auta dnevno.
Kakve zastite od kradje se ovdje koriste i sta mislite da je najbolje za nase uslove, a da nije visoka cijena?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2004, 17:46 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
U principu najbolja zastita ti je pas sa velikim zubima u autu. Sve ostalo je covjek napravio i covjek moze rijesiti.
Ako imas skuplje auto, najbolje ti napraviti viseslojnu zastitu:
Dobar alarm, postaviti blokade na mjenjac i volan (lavlja kandza).
U principu lopov ce se uvijek odabrati za auto koje ima manje prepreka u sebi. E druga je stvar ako ti je auto osacovano i praceno... tu nek ti je bog na pomoci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2004, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
slazem se sa neo26-ovim misljenjem, mada psa ne mozes ostaviti nocu :)

Dosta sam razmisljao o tome i uvidio da je najbolja zastita za skupo auto, osiguranje protiv kradje :)
Znaci platis vecu policu za auto i mirno spavas. Takodje ako si obican smrtnik i ako imas dovoljno novca da kupis skupo auto, mislim da mozes samo imati problema zbog toga.
Problema u smislu da ce neko da te ubije ili izmlati samo da bi ti ukrao auto.

Jedan od nacina su i novi alarmi sa GSM i GPRS koordinacijom, medjutim nisam siguran da u BL postoje takve agencije koje imaju svu potrebu tehniku za tako nesto. Mozda inostrane firme djeluju i van svojih granica pa je moguce tako nesto uraditi ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2004, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
masa ljudi imaju lavlju kandzu...i to neki bez razloga..koji imaju manja auta koja nisu bash meta kradja...al hajd svako voli da je vishe osiguran...

sva ona nova auta imaju ove nove sisteme, automatski prekid goriva, alarme, koordinacije, bla bla...
no lopovi svemu tome doskoce..ako nista fino odslepaju vash auto tako sto ga samo podignu i odvuku :roll:

jedino sto priznam..je garaza, alarm na garazi, ispred neki dobar pas u dvoristu i dok momcina rijeshi sve te prepreke probudices se sigurno... :D i onda fino tandzara iza vrata se aktivira lol :D

ali, ako ste u gradu, parkingu, na putu, sta reci osim good luck i sto vishe alarma i tih djakonija... da mu samo uspori posao...

mercedesi i audiji su prvi na meti.... i naravno golf IV....

a osim toga..jako dobro je kad se desi kradja znati ljude koji imaju auto-otpade.... preko kojih vecina takvih stavri i ide.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2004, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
posto je stari skoro pazario pezoa 406-icu, '96, ima li ko da mi kaze da li je tesko provaliti onaj kOd koji se kuca ispod volana, bez kojeg ne mozesh upalit auto? i inace, koliko su takvi pezoi na meti kradljivaca? bas bih volio da znam to sve, jer sam i ja nacuo da je, konkretno u trebinju, u toku masovna kradja. a u zadnje vrijeme cesto izlazim u grad autom i moram priznati da, kad god ga na nekom mracnom mjestu ostavim, cesto mi kroz glavu prolaze raznorazne loshe misli u vezi toga. nekako mi je drago kad ga nakon pijancenja vidim na istom mjestu na kojem sam ga i ostavio.
a sto se tice garaza, mislim da su javne zakon. ove male privatne...ne znam, ako je kojim slucajem nezasticena, veca je vjerovatnoca kradje vozila iz nje, nego negdje u gradu. ne pitajte me kako, samo cu vam reci da je nekidan jednom bliskom kolegi ukraden audi a6 iz iste. valjda kad neko provali u takvu garazu, ima vremena na pretek da provali sve zastite i mirno odveze automobil. pretpostavljam da iole ozbiljniji ljudi koriste neku jacu zastitu, jer nikakve vajde nema od samog katanca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2004, 14:11 
Pripravnik
Pripravnik

Evo recimo da pogledamo statistiku: ako je tacan taj podatak na koji sam negdje naisao i naveo, znaci da se godisnje u BL (tj. na teritoriji CJB BL) ukrade oko 4000 auta, a 70000 ih je registrovano, sto znaci da gotovo svako 20-to auto biva ukradeno u toku jedne godine, ili ako cemo jos dalje statisticki da obrazlazemo, to znaci da postoje sanse od 25% da u periodu od 5 god necije auto bude ukradeno... onako ugrubo gledajuci...

E sada druge stvari.. razmisljao sam o stavljanju kandze pored alarma (nije nesto skupa), medjutim, cuo sam da su nedavno jednom covjeku ukrali cetvorku sa sledecom kombinacijom: alarm, kandza, garaza, i to noc nakon sto ju je dovezao.
Znaci dobra i obezbedjena garaza jeste dobra kombinacija (malo teze u nasim uslovima), ali ako je jedna od prosjecnih gradskih, onda i nije.

Sto se tice GPS i slicnih alarma mislim da nesto od toga ima i kod nas ali je skupo... isplati se sigurno ljudima koji imaju A8 i sl kola, a ovo ispod ne znam bas..
Cuo sam i za Mek-lok, ne znam koliko je on dobar (pretpostavljam da je pouzdaniji od kandze), ali za to cudo treba izdvojiti 1,5+k km..

A sto se tice osiguranja to je dobra kombinacija ali na zapadu, kod nas - koliko sam upucen, a mora se to jos provjeriti, prvo pola kuca ne daje osiguranje od kradje, one koje daju vracaju samo procenat (valjda 70% po njihovoj cijeni znaci 50% realno), na to se ceka pola godine i sl i dosta su skupi na godisnjem nivou... npr. kolegi su za C3 trazili 7,5k km za 5 god, znaci oko 8,5% godisnje od vrijednosti auta...

Interesovalo me je to ako ima jos nekih sistema kod nas da se prodaju a da su recimo izmedju kandze i mekloka po cijeni i pouzdanosti.. zajebano je kod kandze tu skalameriju vuci i stavljati svaki put a pogotovo kada se imas u vidu da su nekima i to skinuli...

Sickness, sto se tice te zastite.. ne vjerujem da se to i dalje pika... kod tih Franucza uvijek uvode neke 'revolucionarne' sisteme koji se ako se ne varam poslije 2-3 god provale i prosire.. npr. novi megan (a vjerovatno i 307-ica) ima sistem ubaci karticu i pritisni dugme bez ikakvih brava, i to je sada ok i koliko znam dovoljna zastita, medjutim, za jedno 2 god to ce vjerovatno biti provaljeno i svaki baja ce ga skidati...

A inace sto se tih kradja tice, jest da je Dodik lopov i bejter, ali u njegovo vrijeme bio je jedan duzi period da u BL uopste nisu krali kola.. a sada maltene svaki dan cujem kako su nekome ukrali a policija ne trza.. ma vjerovatno su i oni u tom biznisu..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2004, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kako postoje kategorije auta tako postoje i kategorije lopova. Znaci kandza, excalibur i jos masa rijesenja je za sitne lopove, koji obijaju jeftinija auta bez zastita. Odnosno u tom slucaju itekako pomaze.
Za skuplja auta treba i skuplja zastita, mada kad cujem sta se desava vjerujem da je osiguranje jedina zastita.
Zaustave te ili udju u auto dok stojis na semaforu i pod prijetnjom oruzja istjeraju iz auta i odvezu ga.
Dodju sa onom malo prikolicom za slepanje, podignu prednje tockove i odslepaju auto.

Mislim postoji toliko nacina da te neko povrijedi / ubije zbog auta a to mislim da nikome ne treba u zivotu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
misk0 je napisao:
slazem se sa neo26-ovim misljenjem, mada psa ne mozes ostaviti nocu :)

Dosta sam razmisljao o tome i uvidio da je najbolja zastita za skupo auto, osiguranje protiv kradje :)
Znaci platis vecu policu za auto i mirno spavas. Takodje ako si obican smrtnik i ako imas dovoljno novca da kupis skupo auto, mislim da mozes samo imati problema zbog toga.
Problema u smislu da ce neko da te ubije ili izmlati samo da bi ti ukrao auto.

Jedan od nacina su i novi alarmi sa GSM i GPRS koordinacijom, medjutim nisam siguran da u BL postoje takve agencije koje imaju svu potrebu tehniku za tako nesto. Mozda inostrane firme djeluju i van svojih granica pa je moguce tako nesto uraditi ?

ma GPS i GPRS mozes macku o rep okaciti, to ti moze pomoci prvih 15 minuta i onda cao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gator je napisao:
ma GPS i GPRS mozes macku o rep okaciti, to ti moze pomoci prvih 15 minuta i onda cao...

Mozes objasniti to? Zasto ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 16:21 
Pripravnik
Pripravnik

"Faradejev kavez" ...
jednostavan primjer, uzmi svoj mobilni stavi ga recimo na metalni poklopac od Vesh mashine i poklopi ga sa naopacke okrenutom sherpom, i nema sanse da ga nazoves(tj. dobijes, bice nedostupan), jedna caka iz Elektrostatike

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, znam sta je faradjev kavez, ali objasni mi cime oni mogu tako brzo da prekriju auto ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 17:11 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 je napisao:
Da, znam sta je faradjev kavez, ali objasni mi cime oni mogu tako brzo da prekriju auto ?

pa recimo da za inspiraciju mozes uzeti TAXI I, samo umjesto farbanja,oni shleper iskoriste da auto prebace sa mjesta A na mjesto B, ili takvo sto

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 17:18 
Pripravnik
Pripravnik

a i to je jedino potrebno ako si reagovao trenutno na kradju, kad bi reakcija bila trenutna, a inace je dovoljna jedna ona metalna garaza, kakvih bespravnih ima hiljadu u gradu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, s tim sto nije bas tako prakticno parkirati toliki kamion na 15 minuta od auta ili imati garazu.
A sta onda dalje ? GPRS nije vezan za akumulator, nije unutar kabine, hocu reci nije ga jednostavno ni naci. Mada sve se da naci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 19:22 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 je napisao:
Da, s tim sto nije bas tako prakticno parkirati toliki kamion na 15 minuta od auta ili imati garazu.
A sta onda dalje ? GPRS nije vezan za akumulator, nije unutar kabine, hocu reci nije ga jednostavno ni naci. Mada sve se da naci.

pa dobro, zavisi o kolikom gradu pricamo, ali mislim da recimo u BL, za 15 minuta mozes otici i van grada, a kamoli da si u gradu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2004, 00:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
mislim da pravog lijeka nema cak i taj gps i gprs ti nece pomoci... btw onaj ko ima takve spravice taj ima i dobro auto... a dobro auto ne kradu klosari vec dobro organizovani ljudi(lopovcine) koje su potpuno upoznate sa zastitama tvog automobila...i koje nece da ga ukradu cim ga prvi put vide... vec ga "snimaju" nekoliko dana, sedmica pa cak i mjeseci i onda krenu u akciju...
ako ti je kao sto neo rece auto "osacovan" onda ti nema spasa...

a sto se tice ovih "klosara" lopova sto kradu krseve... njih moze da sprijeci i obicni alarm... sa jos ponekom zackoljicom ;)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2004, 16:01 
Pripravnik
Pripravnik

Рођаку од једног колеге (гастарбајтер) до сада су украли два мерцедаса док је долазио овамо. Последњи пут је била сцена паркирали ауто у двориште куће, 3 м од врата, ушли унутра да се освјеже, све ствари оставили унутра и за 10-ак мин. нестао мерџо.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2004, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Pozdrav.

Koliko znam, mobilna telefonija i GPRS rade na veoma visokim frekvencijama, sto znaci da da je talasna duzina jako mala =>>> limena garaza ne djeluje toliko kao faradejev kavez...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2004, 17:58 
Pripravnik
Pripravnik

Medolino je napisao:
Pozdrav.

Koliko znam, mobilna telefonija i GPRS rade na veoma visokim frekvencijama, sto znaci da da je talasna duzina jako mala =>>> limena garaza ne djeluje toliko kao faradejev kavez...

probaj
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2004, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa to bi trebalo ispitati :)
Cinjenica je da u mnogim velikim trgovackim centrima koji su metalne konstrukcije imas signal a recimo unutar njih nema GSM predajnika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]