banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 22:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Sep 2012, 14:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2008, 21:41
Proslo je godinu dana od kada sam (trajno) registrovao skuter od 49 ccm. Da bih ga vozio i sljedecih godinu dana, moram imati obavezno osiguranje za sljedecih godinu dana i stiker. Danas sam zvao osiguranje da mi naprave novu polisu i da ih pitam kako da dobijem stiker. Rekose mi da moram uraditi tehnicki pregled i tu potvrdu odnijeti u MUP kako bih dobio stiker. I naravno uplatiti naknadu za stiker. Ima li neko da je ovo skoro radio? Nekako mi nebulozno da za stiker (koji oznacava do kada je registraciji i nista vise) moram raditi tehnicki, a skuter trajno registrovan.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 23:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Imam skuter vec 3 godine...Osiguranje isteklo u aprilu...Otisao sam tamo dao saobracajnu i dobio osiguranje za 10 minuta...Probaj sa nekim drugim osiguranjem...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 01:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Izgleda da je to od osiguranja do osiguranja...Otidji u neskovic sa starom polisom i dobijes novu za 25KM. Ako nemas staru onda ti je nova 50.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 06:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Nije tacno.
Neophodno je imati tekucu polisu, tehnicki i stiker.
Tehnicki te svaki kosta oko 25km, koliko i polisa osiguranja, a taksa za stiker je 5km.

U principu sve se moze pokusati izbjeci, ali... :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 08:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Lako je za polisu. Polisu sam vec uzeo. Osiguranje je svoje uradilo.

Medjutim zakon kaze da moras imati i stiker i to ne stariji od godinu dana. Stiker dobijas u MUP-u. Ali, da bi ga dobio moras uraditi i tehnicki. Juce sam citao zakon i nasao da vozilo (a u to spada i skuter/moped) mora ici na tehnicki svakih 12 mjeseci. Tako da im je taj uslov za stiker vjerovatno jedini nacin da te natjeraju da odes. Ali, ako tako pise u zakonu nemam se sta buniti.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 09:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa onda pravac na tehnicki.;)

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 09:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Okt 2009, 14:16
Ja sam svoj registrovao 2008. i svaki put samo produzim osiguranje.Nikad stiker nisam ni imao,niti me je kad neko pitao za njega,a zaustavljan sam nekoliko puta.Čak me je jedna osiguravajuća kuća ubjeđivala da moram mijenjati tablicu,obzirom da je stara na motoru,dok mi je drugo osiguranje bez i malo problema samo produzavalo osiguranje.Mozda sam ja u zabludi,pa me mlatnu po džepu,jednog dana,ko zna...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 10:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Vidis,zaboravio sam na stiker :D.To nisam ni dobio uz osiguranje koliko ja znam,vec je od starog ostalo :D.Nego,mene nikako ne zaustavljaju u Prijedoru,jer vecina zna da sam regularan,a i kada zaustavi,nijedan do sada nije gledao osiguranje...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni su u neskovicu rekli da tehnicki radim ako cu prepisivati motor (posto nije na meni), a ako donesem staru polisu placam samo osigiranje 25km, ako nemam stare polise onda je 50KM. Ja pitam jel treba doci vlasnik skutera? Kazu ne treba. :confused2:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 09:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Luda kuca. Tu niko izgleda ne zna sta ko treba da radi. Ni policija, ni osiguranja. Pa ne znam ni ja :) Od tehnickog nista po ovoj kisi, vidjecemo sta ce biti kad kisa prodje. Mozda me prodje i volja za tehnicki...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Imao sam dosta problema da objasnim ovo ljudima, i na kraju sam odustao. Kad plate kaznu onda kukaju.

Znači 'vako...

Nova baza (novi sistem) u mupu krenula je da radi krajem 2009. godine. U novoj ste bazi zavedeni ako uz saobraćajnu dozvolu imate i vlasničku knjižicu (onu žitu).
Svi skuteri (do 50 ccm) su od tog datuma i pored trajne registracije dužni bili pored redovnog osiguranja promijeniti i tablicu, odnosno ponovo registrovati skuter da bi dobili nove dokumente i da bi bili zavedeni u toj novoj bazi. Ko nije to obavio, smatra se da je neregistrovan. Nakon toga i pored trajne registracije svake godine mora pored tehničkog pregleda uzeti osiguranje na godinu dana, platiti stiker 5 maraka i otići po isti u mup. To je do skoro tolerisano jer policajci nisu ni bili upućeni, ali izgleda da im je neko skrenuo pažnju na te propuste pa sad masovno kažnjavaju.
Većini ja sve ovo i napomenem, ali pored svega traže samo osiguranje. Uostalom, osiguravajuća kuća i treba da gleda samo da naplati polisu, a za ostalo i ne bi trebalo da ih je briga. Ko te jebe, vozi na sopstvenu odgovornost.

Uglavnom, ja savjetujem da obavite kompletnu proceduru, a vi kako hoćete.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Ja u tvom postu ne vidim ništa nelogično, sasvim mi ima smisla da svako radi svoj posao - na osiguranju je da te osigura tih godinu dana, to što je trajno registrovan znači da je trajno zaveden u centralni registar i da nema svake godine nove naknade i ne vidim kakve veze to ima sa potvrdom o tehničkoj ispravnosti vozila?
Pa majka mu stara, podrazumijeva se da mora biti ispravan da bi smio na cestu, makar bio registrovan do sudnjeg dana. Stoga, deco, pravac vam se na tehnički i u mleko. :E

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 08:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Tehnički pregled valjda ima neki "rok trajanja" bez obzira na trajnu registraciju...Ne može tehnički pregled od prošle godine biti garant da ti je vozilo ispravno i za šest godina.....

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Taj stiker je i uveden iz razloga da bi vozila koja su trajno registrovana morala ići na godišnji tehnički pregled. To ne važi samo za skutere, već i radne mašine (traktori, bageri, viljuškari, dizalice...).

Citiraj:
to što je trajno registrovan znači da je trajno zaveden u centralni registar i da nema svake godine nove naknade i ne vidim kakve veze to ima sa potvrdom o tehničkoj ispravnosti vozila

Razlika je u tome što trajno registrovana vozila ne plaćaju svake godine troškove javnih prihoda, koje svi ostali moraju (porez, putarina, vodoprivreda, ams), već samo prvu godinu kad se zavodi u bazu podataka za koju je nadležna IDDEEA (Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka). Po novom sistemu direktno su povezani mup i tehnički pregledi, pa ti službenik na osnovu tehničkog koji si uradio izdaje novi stiker. Uglavnom, bez obzira što ti u saobraćajnoj piše da ti je registracija trajna, stiker zalijepljen na tablici govori jesi li bio na tehničkom ili nisi.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2012, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Tehnički pregled valjda ima neki "rok trajanja" bez obzira na trajnu registraciju...Ne može tehnički pregled od prošle godine biti garant da ti je vozilo ispravno i za šest godina.....

Naravno.
I osiguranje.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 12:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
50 godina vec ne treba tehnicki pregled, a sad treba. Po toj logici treba i bicikle registrovati i slati na tehnicki, i oni su ucesnici u saobracaju.

?>

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2012, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Biće...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 08:41 
Administrator
Korisnikov avatar

r3d je napisao:
50 godina vec ne treba tehnicki pregled, a sad treba. Po toj logici treba i bicikle registrovati i slati na tehnicki, i oni su ucesnici u saobracaju.

Da, istom brzinom se kreću bicikli i motocikli...Otprilike je i isti broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju i jedni i drugi? Je li tako? Naravno da treba tehnički pregled, to je vozilo pokretano motorom, ne nogama.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2012, 13:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Kakve veze sad to ima sto je pokretano motorom? Kocioni sistem na mom skuteru nije puno bolji nego na mom biciklu (imam hidraulicne diskove na bajku). Ako se pokvari motor, skuter nece ostati bez kocnica. Zasto tehnicki pregled sad, a nije trebao otkad postoje mopedi. Brzina je ogranicena na 45kmh, kao i uvijek do sad!

?>

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2012, 08:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Ti ako ne vidiš koja je razlika između bicikla i skutera trebaš vozačku vratiti državi jer nešto opasno nije u redu sa tvojim poimanjem svijeta. I šta ti znači to maksimalna brzina od 45 kmph? Pet zvjezdica na NCAP testu znači da pri brzini od 60kmph nećeš poginuti. E sad kontaj malo manju brzinu na skuteru i loše kočnice....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]