banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Mar 2025, 17:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 461, 462, 463, 464, 465, 466  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jan 2025, 23:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
^ to sa većim/manjim motorom je samo teoretski i stvarno nije mjerodavno. Prakse umje da kaže drugačije. Primjer gdje se manji motor bolje pokazao - VW grupacija, 1.9 TDI i 2.5 TDI V6.

E sad što se inženjera tiče, oni dobiju zadatak i onda se uklapaju u budžet i ekološke norme, pa onda zna biti i glupih riješenja...

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2025, 23:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Иста ситуација и са реноовим 1.5 и 1.9. Мањи се врти без проблема и преко 400000, проблеми углавном буду због екологије.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 08:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
Denza, vozio sam Mazdu 6 sa tim motorom u dizelskoj varijanti i iskreno cu ti dati savjet, bjezi od nje.

Nemam kod sebe vise nijedan racun jer sam je prodao ali lista problema je bila podugacka.

Sada vozim Hyundai Tucson 1.6 benzin i nikakvih problema nemam. To ti je savjet iz prve ruke.

Generalno, Azijati i dizel mi nisu idealna kombinacija. Sa druge strane benzinski motori (generalno govoreci) su im mnogo bolji.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 11:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Sto se tice mazde 2.2 dizel slozicu se sa stratovariusom. Gomila problema. Udji na Mazda Hrvatska grupu na fejsbuku pretrazi pojam "2.2" i sve ce ti se samo reci. Takodjer je moj rodjak prosle godine uzeo cx-5 2.2 dizel i u sloveniji sa 130000 na satu i kroz 3 mjeseca je ulozio 5000 eura u nju....Glava motora, nesto oko dizni i ne znam ti sta sve ne....Ti motori jednostavno imaju fabricku gresku.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
_зока je napisao:
Najjači su mi komentari tipa "nemoj taj motor, trpi velika opterećenja jer proizvodi veliku snagu iz male zapremine". Pa druže nije to 1.2 motor konstruisan da proizvodi 50kW pa tjuniran da izvlače iz njega 90. Valjda su inženjeri uzeli u obzir i opterećenje koje trpi te u skladu sa tim konstruisali motor.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Инжењери су и прије 20-30 година знали одлично шта раде, кад је 1.4 важио за мали мотор, а стандард био 1.9. Ови 1.0-1.2 су прављени прије свега под притиском еколошких агенди, па су инжењери морали томе да се повинују. Колико ваљају, примјер је рецимо Фолксвагенов модерни TFSI до тих кубикажа 1.4, који важи за смеће од мотора.
Увијек бих избјегао мотор (поготово, мали) ком снага иде преко 100 коња по литри. До ове еколошке помаме, то је важило искључиво за спорстка / суперспортска аута, која имају коване клипове и чудеса...

Megabyte je napisao:
^ to sa većim/manjim motorom je samo teoretski i stvarno nije mjerodavno. Prakse umje da kaže drugačije. Primjer gdje se manji motor bolje pokazao - VW grupacija, 1.9 TDI i 2.5 TDI V6.

E sad što se inženjera tiče, oni dobiju zadatak i onda se uklapaju u budžet i ekološke norme, pa onda zna biti i glupih riješenja...

1.9 ни у ком случају није мали мотор, осим ако ће ићи на теретно возило... Да, има таквих примјера, као што кажеш, нпр. Исузу чувени 1.7 дизел је поузданији од њиховог шестака који се уграђивао мислим и на Реноа-Пежоа... али то су све велики и још већи мотори, који су генерално сви растерећени и гдје већу улогу може имати нека конструкторска грешка.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 13:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
TSFI je bio smeće,od 2015. na ovamo su problemu sa povećanim sagorjevanjem ulja i nakupljanjem naslaga riješeni.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rekao bih da pričate o TSI motorima, bez slova F u oznaci.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Isti kurac. Naslage na ventilima ima/imaće sve i jedan gdi benzinac, turbo ili ne.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 15:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Mar 2008, 09:38
Stratovarius je napisao:
Denza, vozio sam Mazdu 6 sa tim motorom u dizelskoj varijanti i iskreno cu ti dati savjet, bjezi od nje.

Nemam kod sebe vise nijedan racun jer sam je prodao ali lista problema je bila podugacka.

Sada vozim Hyundai Tucson 1.6 benzin i nikakvih problema nemam. To ti je savjet iz prve ruke.

Generalno, Azijati i dizel mi nisu idealna kombinacija. Sa druge strane benzinski motori (generalno govoreci) su im mnogo bolji.

Baš šteta, bio sam zagrijan za to auto, vidim kako solidna cijena vani, imam i povlasticu za uvoz. Moracu trazti drugo rjesenje

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Cijena je solidna sa razlogom. Uporedi cijene 2.0 skyactive benzinskih agregata i 2.2 dizelasa. Benzinci ih sisaju za par hiljada eura a trebalo bi da je obrnuto...Ako se mozes pruziti za mazdin 2.0 skyacitve to bi bio dobar izbor. Takodje, racunaj da je potrosnja benzina za litru manja nego kod honde i tojote u toj kategoriji zbog kompresije u mazdinim benzincima sto lako mozes provjeriti na spirit monitoru.
.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
denza je napisao:
Stratovarius je napisao:

Baš šteta, bio sam zagrijan za to auto, vidim kako solidna cijena vani, imam i povlasticu za uvoz. Moracu trazti drugo rjesenje

Чувај се "заљубљивања" у ауто, у марку и тако то :) . Имам друга који је возио искључиво Фолксвагене, а отац му, да прича буде луђа, механичар, па су знали налетити на само такве шкартове и тек кад довезу кући, виде проблем.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Karavani su zakon - kako prvi put kupih, samo to kupujem i ništa drugo ne gledam.
Praktična auta za sve prilike (prevoz stvari, djece, čega god) + jeftinija od limuzina.
Šta god uzeo, ne daj (uglavnom ženama) da te nagovore na neki SUV. Taj trend mi nikad neće biti najjasniji.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 17:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
Rekao bih da pričate o TSI motorima, bez slova F u oznaci.
Koliko sam ja skontao, a i ja sam u fazi nabavke auta pa čitam svašta, razlika je u nomenklaturi, kod Audija su TSFI, a kod ostatka VAG grupacije su TSI.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 17:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
pilot babo je napisao:
Šta god uzeo, ne daj (uglavnom ženama) da te nagovore na neki SUV. Taj trend mi nikad neće biti najjasniji.

Виша возила која лакше прелазе препреке су многима приоритет, а сад су доступнија него раније кад је избор био само прави теренац. Виши положај приликом сједења је бар мени јако битан, а могу се наћи и модели са погоном на све точкове коме треба.

Ја цијелог живота возим мања аута, углавном ц сегмент, али ће наредни вјероватно бити неки број већи, са погоном на све точкове и бар 20 cm растојања од тла.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 17:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Ako ti je bitan položaj sjedenja uzmi Fiat Doblo ili neko slično vozilo. SUV je qrac. Možda ću i ja uzeti jedan

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Suv je zgodan za sve koji cesto ulaze i izlaze iz auta. Pa i za namjestanje dijecijih sjedalica. Uglavnom. Nrma vise mjesta od karavana, nije udobniji, pa cak ih vecina nema neke presudjujuce prednosti u smislu pentranja po trotoarima.
Ali da je laksi za uci i izaci, jest. Uvijek bilo.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 18:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Koje vam prednosti nisu jasne kod SUVa (ili ako mislite na ovaj novi cross koncept)?

Lakše ući/izaći
Bolja preglednost
Dosta je viši pa je lakše po neravninama, rupama i trotoarima

Prednost karavana je ta što u njega mogu ići 2 kante jupola, 2 vreće cementa, tačke i lopata.

Ja u buduće samo cross/suv ili slične varijante

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 18:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A koji su nedostaci?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Aikus je napisao:
Prednost karavana je ta što u njega mogu ići 2 kante jupola, 2 vreće cementa, tačke i lopata.
Pa eto, kud ćeš više? E sad da ja malo sarkastično.
Može i nekoliko kosilica i trimera, bez obaranja sjedišta, i to bez imalo truda, samo nabacaš.
Sa sela, na selo, evo porodični C5, plus što se izvanredno vozi i udoban je jer je dugačak i stabilan, AISIN automatik, dobro se pokazao i na nedavnom snijegu, a i fino izgleda, bar meni.
Ali ovo je već prešlo na "o ukusima se ne raspravlja".
Ja sam u fazi hot hatch, preferabilno coupe, npr. kada bi Alfa GT naprijed izgledala kao 147, to bi bilo to, ima npr. Brera ali je neopravdano skupa.

Slika

Slika

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2025, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prednosti karavana su i u stabilnosti, a možda i u udobnosti tj oslanjanju. SUVovi imaju viši centar mase, pa mora to nekako da se kompenzuje.
Karavan bi trebao imati i normalniju dimenziju guma što znači jeftinije. Karavan ima manju masu, znači kočnice su manje, znači jeftinije.
Eto i to pored tih prednosti i mana koje ste naveli.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 461, 462, 463, 464, 465, 466  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]