Ovo sigurno niste mogli vidjeti na Sajmu u BL. Moji utisci o ovoj Hondi su dosta slični utiscima g. Babića. Samo mi se dio sa motorom ne uklapa.
Dakle:
Vozili smo: Honda Civic 2.2 i-CTDi Sport
Piše: Aleksandar Babić
Foto: P. Đukić
Radikalnim i hrabrim dizajnom Honda kao da ga je "prepisala" direktno iz budućnosti. Japanci su ciljano podigli popriličnu buru u auto-svetu, jer dosadašnji prosečan kupac Civica ima 58 godina, a proizvođač je naumio da novim modelom krene u pohod na uzrast od 25 do 40. Dakle, ova Honda udvara se (i) mlađoj publici i direktno se suprotstavlja VW Golfu, BMW-ovoj seriji 1 i Audiju A3.
Uz Hondu Civic može se odabrati jedan od dva benzinska motora – od 1,4 (83 KS) i 1,8 litara (140 KS) – ili dizel agregat od 2,2 litra (140 KS). Upoređenje dva najjača motora na papiru daje prednost dizelašu, jer istu snagu oslobađa na znatno manjoj turaži a gotovo dvostruko viši obrtni moment (340 Nm) isporučuje pri dva puta nižem broju obrtaja.
Spoljašnjost
Dizajneri novog Civica pošli su od namere da raskinu sa konvencionalnostima i učine da svi konkurenti izgledaju kao pripadnici "stare generacije". Zaista, to je automobil jako izražene individualnosti i osobenog stila. Klinasti profil i imitacija kupea ("sakrivene" kvake zadnjih vrata) bili su polazišta a takve, klinaste forme primenjene su i na mnogim elementima spoljašnjeg dizajna. Igra trouglastih oblika započinje farovima za maglu, nastavlja se pokazivačima pravca smeštenim u kućištima retrovizora i ručkama prednjih vrata, a završava parom izduvnih cevi. To prija oku, ali je kod nekih sklopova forma imala prednost nad funkcijom – kvake napred su za upotrebu relativno nepraktične, pa otvaranje vrata izaziva neprijatan "plastični" osećaj. I plastični poklopac rezervoara za gorivo imitira metal i mnogo je prijatniji za oko nego na dodir.
Testirana Honda Civic imala je Sport paket opreme. Izgled je ionako futuristički u svakoj varijanti, a crna boja ("nighthawk black pearl", po zvaničnoj nomenklaturi proizvođača) u kombinaciji sa kontrastno crvenim svetlosnim grupama pozadi i reflektujućim površinama napred, daje automobilu i pomalo preteći izgled. Motor od 140 KS obećavao je mnogo, i cela ova kombinacija neizostavno podseća na izreku o tečnostima koje se pakuju u male bočice...
U središtu zbivanja
Bezmalo je aksiom da automobili u svakoj novoj generaciji rastu, a Honda je pošla drugim putem – novi Civic je 30 mm kraći i 37 mm niži od prethodnog, ali je dobio veću širinu i veći trag točkova. Zato i nije čudno da auto spolja deluje kao izuzetno kompaktan, skoro i mali. Međutim, Civic je prostran unutra i mesta za četiri krupnije osobe ima u izobilju.
Trojica/troje velikih baš i nisu za zadnju klupu, ali dve osobe raskošno će se smestiti, ma koliko prednja sedišta bila pomerena unazad. Isto je i sa prtljažnikom: ne očekujete da je ovoliko prostran i dubok u automobilu tako kompaktne pojave. Doduše, cena za to je negde morala da se plati, i u ovom slučaju ogleda se u nedostatku rezervnog točka. Civic nudi samo komplet za reparaturu.
Prednja sedišta imaju gotovo sportski karakter, prave su kadice u kojima su vozač i suvozač "opkoljeni" i s bokova sasvim sigurni. U Hondi Civic sedi se prijatno nisko. Doduše, vozačko sedište se može i podići, ali nekako je izgledalo neprilično to raditi u automobilu sa sufiksom "Sport"; usput, od te operacije koristi i nema, jer se ni sa najviše pozicije ne vidi nijedan kraj automobila.
Dakle, ostajemo zalepljeni za pod, a kad smo već kod sportskih nota, Honda je ovu verziju opremila alu-pedalama i odmorištem za levu nogu. Tako proizvođač svakog svog vlasnika podseća na ogromne uspehe kuće u auto i moto-sportu. Znaju Japanci da u svakom od nas čuči jedan mali Senna, Zanardi, ili – ako je po novoj modi, a u tradiciji Hondinih pilota – barem Jenson Button, iako u Civicu definitivno ne čuči trkač.
U početku se instrument tabla doživljava kao vizuelni i grafički "overdose". Nikad nisam bio simpatizer ideje o "razbacivanju" različitih pokazivača po svim stranama kokpita, ali se to ovde pokazuje kao iznenađujuće funkcionalno, jer posle kraćeg vremena privikavanja znate tačno gde šta da tražite. Princip je: digitalno gore, klasično ispod. Tako se digitalni pokazivač brzine nalazi odmah ispod vetrobrana i stalno je u vidnom polju vozača, što je odlično, jer vas "prisiljava" da pratite brzinu kojom se krećete.
Obrtomer je klasično centralno postavljen, a unutar njegove kružnice mesto zauzima "multiplex" informacioni displej. Podaci koje pruža već spadaju u standardno potrebne (npr. parcijalna i ukupna kilometraža, spoljna temperatura, prosečna i trenutna potrošnja, distanca preostala do obaveznog tankovanja, vreme provedeno u vožnji, prosečna brzina, i grafičko upozorenje na svaki pojas koji nije vezan), ali mu ne služi na čast izbor pojedinih simbola – onaj koji ukazuje na otvorena vrata potpuno je jasan, ali mi je trebalo barem 20 sekundi da shvatim oznaku za nevezan pojas na zadnjem sedištu.
Kako je praktično sve bitno smešteno ispred vozača, odnosno oko volana, centralna konzola je funkcionalno rasterećena. Njoj preostaju komande klima uređaja i audio-sistema, a ovde je mesto za zamerku na račun sličnosti njihovih tastera koji su uz to i preblizu, pa nenaviknuta ruka može da promaši.
Otkako se ova Honda pojavila, svi su ukazivali na smanjenu preglednost kao njenu bolnu tačku i ta primedba stoji. Vidljivost pozadi je prilično kompromitovana visokim repom automobila, presekom zadnjeg stakla, i pozamašnim C-stubovima. Da ni bočna preglednost ne zaslužuje posebne pohvale, postaje jasno čim se vide prozori na zadnjim vratima – njihova su stakla izuzetno mala, a ni na prednjim vratima stvar ne stoji mnogo bolje.
Inženjeri su sve to očigledno pokušali da kompenzuju krupnim spoljnim retrovizorima i ogromnim centralnim – veći serijski ugrađen u putničkim kolima nisam video. Pogled pozadi pruža perspektivu koja je čudna i iziskuje period navikavanja. Staklena površina na petim vratima "presečena" je spojlerom u koji je integrisano treće stop svetlo. Zato automobili pozadi deluju "prepolovljeno", a njihova svetlosna upozorenja mogu da prođu potpuno neprimećena. Uparkirati Civic unazad jeste disciplina koja će vas oznojiti – ovde su parking senzori više nego dobrodošli.
A opet, pogled na peta vrata spolja kazuje da drugog rešenja i nije bilo – "presek" ne samo što je i spojler, i nosač trećeg stop svetla, nego i vizuelni element bez kojeg bi ovaj Civic bio "samo još jedan hečbek". Možda je i ovde stil pojeo funkcionalnost, ali bi u suprotnom nestala posebnost, a automobil bi izgledao znatno običnije.
A kako je u vožnji?
Ključ služi samo za davanje kontakta, a motor se pokreće pritiskom na dugme. Prozborimo odmah o njemu. Na papiru sve izgleda odlično, a onda se pokaže da do 2000 obrtaja "ne radi" motor, nego turbo-rupa. Potrebno je strpljenje, i negde od 2.200 o/min konačno kreće... Civic snažno reaguje, agregat se javlja zviždukom koji prati ovaj juriš i automobil počinje da jede asfalt. Sve to nažalost prekratko traje, "obrtaji se izduvaju" i začas "potroše", jer se brzo stigne do 4.500 o/min, odnosno do crvene zone.
Kakva nevolja – taman vam probudi entuzijazam i adrenalin, a onda brutalno uskrati zabavu. Dakle, recept da se ne izgubi zamah: više rada menjačem i šaltovati tako da broj obrtaja nikad ne padne ispod 2.500. Prostora za igru očigledno nema previše, a imajući u vidu vozne mogućnosti Civica, to samo može da ražalosti. Iskreno, očekivao sam drugačije ponašanje ovog (nagrađenog!) Hondinog agregata, tim više što smo nedavno na ovim stranicima opisivali automobile koji su sa istom zapreminom motora bili zahvalniji i logičniji za vožnju.
Honda je na putu ugodno tvrda, mada se bojim da će mnogima biti pretvrda. Upravljač je izvanredno precizan, direktan i informativan, servoojačanje se na otvorenom skoro i ne oseća. Civic je briljantno stabilan i zakucan za asfalt u krivinama – kako god ga (bukvalno) bacali po zavojima, praktično ga je nemoguće uznemiriti. Izgleda kao da je dovoljno pokazati mu kuda treba da ide i sve će obaviti bez potrebe za korekcijama.
Kočnice su takođe impresivne, mada bi hod pedale mogao da bude i kraći. Oni koji vole da je doziraju, biće u svom elementu, ko očekuje brutalni ugriz na prvi dodir (Civic sport, zar ne?) ostaće razočaran, iako se efikasnost ne može sporiti ni u jednom trenutku. Ni u ekstremnim situacijama četiri diska kombinovana sa svom elektronskom podrškom (ABS, EBD, BAS) nikad ne iznevere i kroz nekoliko "dušmanskih" provera prošla su bez ikakvih problema.
Najviša brzina do koje smo išli iznosila je 216 km/h. Možda se moglo i više, ali kako proizvođač deklariše maksimalnih 205, dalje istraživanje nije imalo smisla, osim da se utvrdi koliko pokazivač preteruje.
Što se potrošnje tiče, ako se vozi na otvorenom i pomalo ležerno, "multipleks" će pokazivati broj koji počinje šesticom, a maltretiranje u gradu i ulazak u ekstreme na drumu uzrokovaće potrošnju veću od osam litara. Otud je logično da je naš prosek u ciklusu koji je kombinovao sve pobrojane uslove i pristupe bio 7,7 litara, a dodajmo i to da klima nikada nije bila isključivana.
Oprema
Honda Civic sa 2,2 dizel motorom isporučuje se u Comfort, Sport i Executive paketima opreme. ABS sa elektronskom distribucijom kočne sile (EBD) standardan je na svim modelima. Od detalja koji krase Sport paket valja istaći automatsku klimu, svetla za maglu, VSA (Vehicle Stability Assist), elektropodesive i grejane retrovizore, kožni volan sa audio komandama, alu pedale, alu felne od 17 inča, naslon za ruke i senzor za kišu, tempomat i alarm. Sticajem okolnosti, test automobil nije imao alu-felne i pneumatike pripadajućih dimenzija, pa izvesno neki utisci mogu biti i drugačiji kada je Civic obuven u ono što proizvođač za sport paket i predviđa. Najviši nivo opreme, Executive paket, obuhvata još i krovni prozor i kožna sedišta.
Da zaključimo: Civic osme generacije jeste vanredno dobar primerak donje srednje klase, spakovan u uzbudljivu kožu mnogo agresivnijeg automobila. Njegov izgled sugeriše da je u vožnji i performansama ekstreman, što spada u "optičke varke". Završiću rečima kolege iz redakcije: "Ovaj automobil se lako zavoli i čovek se brzo s njim sprijatelji." A ako je nekom dizajn isuviše ekstravagantan i revolucionaran, i želi da na ulici bude manje uočljiv, uvek preostaje potpuno drugačija, vizuelno daleko mirnija varijanta sa 4 vrata.
Tehnički podaci
Honda Civic 2.2i-CTDi 5D DE Sport
Dimenzije
dužina: 4.245 mm
širina: 1.765 mm (2.046 mm uključujući retrovizore)
visina: 1.460 mm
zapremina prtljažnika: 415-485 l
masa praznog vozila: 1.422 kg
Motor i prenos snage
redni, četvorocilindarski, 16 ventila, 2 bregasta vratila, direktno ubrizgavanje common rail
zapremina: 2.204 cm3
maksimalna snaga: 140 KS pri 4.000 o/min
maksimalni obrtni moment: 340 Nm pri 2.000 o/min
menjač: šestostepeni, manuelni
Dimenzije pneumatika
225/45R17
Performanse (deklarisane)
ubrzanje 0-100 km/h: 8,6 s
maksimalna brzina: 205 km/h
Potrošnja (deklarisana)
na otvorenom: 4,5 l/100 km
urbani ciklus: 6,7 l/100 km
kombinovana: 5,3 l/100 km (na testu 7,7 l)
kapacitet rezervoara: 50 l
cena osnovne verzije (benzin): 18.230 €
cena osnovne verzije (dizel): 21.065 €
cena testirane verzije: 27.195 €
IZVOR: B92.NET
Komentari:
ODAKLE VAM PODATAK DA PROSECAN KUPAC CIVIC-A IMA 58 GODINA!!!!!
U AMERICI GDE IH NAJVISE IMA NIKO STARIJI OD 35 NE VOZI CIVIC! to je auto koji roditelji kupuju deci kad napune 15-16 godina. Ni u Evropi nije bas mnogo drugacije. Sjajan pouzdan auto koji malo trosi i malo trazi a puno daje. Imam jedan takav i prezadovoljan sam. Ali ja imam 35 godina i najstariji sam u populaciji u Americi koji vozi ovaj auto.Jedino poneka meksikanka starija od 35 vozi ovaj za Ameriku jako malo vozilo.
(Rale, 16. oktobar 2006 23:24)
• Mnogo su mi gotivniji Nemacki automobili nego ovaj spejs satl, nije ovo ljudi za nas. Mislim da bi ga BMW serija 1 otkinula od zivota. 120d je pojam motora samo ih uporedite. Pozdrav
(izzy, 17. oktobar 2006 00:37)
• U Australiji nisam video predstavljeni model. Ovde se prodaje sedan varijanta, a cene modela "sport" sam preuzeo sa sajta:
http://www.honda.com.au/wps/wc m/connect/Honda.com.au/Home/Sh owroom/Civic/
5-speed manual
$29,990*
5-speed automatic
$31,990*
Civic VTi-L features, plus: 2.0 litre i-VTEC engine, Curtain airbags, Leather† trim, Sunroof
* Recommended retail price, excluding dealer delivery & govt. charges.
* Metallic & pearlescent paint an extra $300.
Ove cene pomnozite sa koeficijentom 0.59 i dobicete cenu u Eurima. Po ovome izadje da je u Srbiji cena osnovnog modela kao u Australiji TOP modela.
(CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA, 17. oktobar 2006 05:54)
• Ja sam kod Honde Civic bio zadivljen prostorom na zadnjoj klupi. Jedna nelogicnost je cena, za iste pare mozete kupiti i Hondu Accord. Unutrasnjost Civica je odlicna. BMW 1 se po prostranosti ne moze meriti sa Civic-om.
Problem pri kupovini je cena. Jedino da cekamo da neko drugi postane uvoznik a ne Delta koja je strasno pohlepna, to znam jer vozim Fiata koga takodje uvozi Delta.
(Dule, 17. oktobar 2006 08:47)
• Odličan automobili i odličan tekst. Pitanje za autora: Gde ste postigli brzinu od 216 km/h?
(Pigeon, 17. oktobar 2006 09:13)
• U Srbiji se moze ocekivati godisnja prodaja od max par stotina Civica, a u Australiji ih godisnje prodaju na desetine hiljada. Tako se mijenja i cijena.
(Bojan, 17. oktobar 2006 09:50)
• Zar nije u malom neskladu primedba o malom opsegu u kome je motor upotrebljiv, primedba o nepreglednosti i sl. sa konacnom ocenom da je auto odlican primerak svoje klase i opstepozitivna ocena. Sta da mislimo o automobilu - dogovori se.
(Nikola, 17. oktobar 2006 09:58)
• @ izzy:
Prijatelju, ko si ti da kazes 'nije ovo ljudi za nas'!?
Mani me tog burazerskog pristupa i trpanja u isti kos. Meni je ovo skroz OK auto, ortak ga ima i super je zadovoljan. Verujem da bih i ja bio da ga imam.
@ CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA:
Cedomire, sine gastare ... Vec si 26 puta poentirao na temu kako su automobili u dragoj ti South Australiji veoma jeftini, pa cak daleko jeftiniji i od automobila kod nas, pa ne mislis li da je 27. put vec previse!?
Cenim sto mislis na ljude koji su se od skora prikljucili 'listanju' ove rubrike, ali vecina je ovde poduze i pocinje da nervira ta tvoja zelja da nesto-vec-poentiras konstantnim ponavljanjem iste stvari. Hajde izguraj do jubilarnog 30. puta spominjanja cene pa daj sebi pauzu neko vreme, vazi?
(Plikuscht, 17. oktobar 2006 10:25)
• Vau vau uuuuuuuuuuu... Kakav auto!!! I posle će neko reći kako su japanci dosadni za vožnju a nemci uzbudljivi. Ovaj auto je definitivno nešto najbolje što se pojavilo u zadnje vreme. Imao sam priliku da vozim najnoviji accord i ako je doživljaj sličan onda definitivno vredi svaku paru. Pesma koja mi pada na pamet kad je vidim je " oprostiću joj sve.."
(Milan, 17. oktobar 2006 10:26)
• Zna se da su kocnice na ovom autu jako lose kada se koci na klizavoj podlozi. Ali su novinari verovatno zakopali auto na suvom i tako zakljucili da su kocnice dobre. Meni se licno ne svidja dizajn zadnjeg dela, auto mi izgleda nekako nezgrapno a i samo je dizajn svemirski sve ostalo je konvencionalno.. Civic sedan je mnogo uspeliji auto po pitanju dizajna.
(Dejan, 17. oktobar 2006 10:41)
• Strašan dizajn-pravi spejs šatl na točkovima. Može da vam se sviđa ili ne, ali prema njoj BMW serije 1 izgleda kao nemački šlem iz II svetskog rata.
(Semafor, 17. oktobar 2006 10:52)
• Sve sto ste napisali stoji jedan kroz jedan,ali ovo da motor ima neke turbo rupe i da se bedaci vec na 4500 je cudno! Mozda vam niko nije rekao da je to Disel motor. 1.8 benzicu treba malo vise do 100 sa ili bez saltanja!!!
Samo da napomenem da ima fantastican zvuk za jednog D. Auto je sve u svemu odlicno odradjen izuzev lima koji se uvija kao kod fiata.Vrata daju malo jeftin utisak (pri otvaranju i zatvaranju). Sa samo tri motora u ponudi je svakako daleko ispod konkurencije. Sve u svemu odlican clanak!
(Mirko, 17. oktobar 2006 11:11)
• Jedna stvar mi nije jasna: dizele voze ljudi koji NE VOLE visoke obrtaje i kreću u preticanje u 5/6 brzini, računajući na obrtni moment na NISKIM obrtajima. Ako ovaj motor (ili, na primer, mnogo hvaljeni Fijatov JTD) to ne može da pruži, zašto bih platio 3 000 evra više nego benzinac? Jeftinije je da platim 1 000 evra ugradnju plina, navrtim motor na 3 500 pre nego što krenem u preticanje, i završim ga u istoj brzini u kojoj sam i započeo.
Auto je inače sjajan za ljude kojima nisu bitne "praktične" osobine, već uživanje u vožnji (npr. moja malenkost). Zamolio bih B92 za uporedni test sa Alfom 147.
(Mirko, 17. oktobar 2006 11:28)
• Od spominjanja turbo rupe, meni je značajnija rupa u ponudi motora. Prosto je neverovatno da ne postoji ništa između benzinskih 83 i 140 konjskih snaga. Gde je tu logika? Šta očekivati od motora sa 83 KS u kolima ove težine? Opet, 140 KS mi deluje previše za prosečne potrebe. Dakle, nešto sa 1.6 litara bi bilo optimalno. Nadam se da će Honda popuniti tu prazninu uskoro.
(nikola, 17. oktobar 2006 11:44)
• Automobil je stvarno prelep. Prvi japanski auto posle Mitsubishi Galanta iz 99 godine da mi se mnogo vise dopada od mnogih evropskih vozila. Futuristicki izgled i enterijera i eksterijera omogucava svakom vlasniku da ne prodje nezapazen. Nisam imao priliku da vozim ovaj auto ali bih voleo uskoro. Sto se tice cene ovog vozila, morao bih da skrenem paznju strucnjacima iz Afrike, Australije, South Amerike da su cene u Evropi ipak malo drugacije nego kod njih. U Svajcarskoj je cena CIVICA izmedju 26,600CHF za model 1.4 Cmfort do 35,780CHF za testirani kod nas model 2.2i-CTDI Sport. Sto bi u nama voljenim EUR izaslo prakticno isto kao i kod DELTE u BEOGRADU. Nema nikakve logike da se cena auta u bilo kojoj zemlji krece u zavisnosti od broja prodanih automobila godisnje, to je apsurd. Jer se automobili narucuju, i za neke modele je potrebno da se ceka od mesec pa do tri ili cetri mseca. Po toj logici bi jedan SAAB ili VOLVO u Beogradu trebao da kosta sigurno 60.000 EUR za bazni model 9-3 ili S40, sto ipak nije slucaj. Pozdrav svim ljubiteljima automobila.
(SAAB 93 AERO, 17. oktobar 2006 11:52)
• Model sa 4 vrata je, po meni, daleko lepši a postoji i u varijanti na hibridni pogon. Bilo bi lepo kada biste njega imali na testu, ali ne znam da li se on uošte prodaje u našoj zemlji.
world.honda.com/Frankfurt200 5/photos/civichybrid/image/01. jpg
(bajt, 17. oktobar 2006 12:15)
• Pre svega dizajn ovog automobila jeste nesvakidasni, ali samo zahvaljujuci nepotrebnim detaljima. Tipican "over the top" koncept koji je trebalo da zavrsi u fioci.
Zasto se to ljudima dopada... iskreno nemam pojma, ali vreme nece biti na strani ovog automobila koji ce vec kroz koju godinu dobiti izgled onoga sto jeste - jeftina konfekcija...
Naravno, ne treba zaboraviti, da danas i vecina drugih proizvodjaca ima "dizajn" resenja koja su napravljena da zasijaju samo u kratkom vremenskom roku... Ova Honda je mozda samo dobar primer sve cesce prakse danas, i pritiska na ljude na zapadu da menjaju automobile svake 3 godine... Naravno moj komentar se odnosi iskljucivo na dizajn - motor, preglednost, uzitak u voznji su nesto sasvim drugo...
(Gastarbajter, 17. oktobar 2006 12:35)
• Auto je nov, sve decije bolesti koje ima ce se vremenom izleciti .Dizajn se nekome svidja, a nekome ne sto je i normalno i rekao bih odlicno. Dizajn je razbudio ovu ucmalu klasu automobila (uz izuzetak Seat Leona, koji nije toliko dosadan kao ostali), ko hoce konzervativniji auto moze da uzme sedan verziju koja je i sama dizajnerski veoma uspela.
Ljubitelji BMW su upravu sto se jedne stvari tice, Honda Civic nije tako kvalitetan auto kao njihov mezimac ali iskreno Audi serije 3 je mnogo bolji od BMW serije 1, pa sta da se radi, odvrnite 30 000 evrica pa se vozite. Civic je skup i stvarno se ne isplati da se sada kupuje, ali to ima veze sa cinjenicom da je "svez" model, dajte malo vremena i cena ce pasti, a onda mu nece biti ravnog.
(omadon, 17. oktobar 2006 13:30)
• Meni je dizajn suvise kicerski, nekako je debeo, suvise zaokrugljen, lepsa i funkcionalnija je sedan verzija. Ali vidim da se ljudi odusevljavaju, pa reko necu da kvarim raspolozenje.
Za Chedomira from South australia:
SVI TI VERUJEMO!!!
(bora, 17. oktobar 2006 13:50)
• Imam neka pitanja vezana za motor i menjač. Da li ovaj motor ima elektronski limitirane obrtaje, tako da se ne može ući u crvenu zonu? Koliko je teško menjati brzine? Priznajem da sam pristalica benzina u tom segmentu, pa me zanima da li brzine moraju češće da se menjaju nego na beznincu? Ili je to uzrokovano činjenicom da je motor snažan za taj auto i da brzo "puni" (izraz čuo na kartingu). Da li se može voziti 100km/h drugom, na koliko obrtaja u VI je kod 120km/h ... ? Da li se 80km/h može voziti i 2. i 6. ?
Iz pročitanog teksta ne mogu da zaključim da li je auto brz, pa iz tog razloga mora često da se menjaju brzine, ili je motor slab, pa su ga uparili sa ovim menjačem da bi bio o.k. Ili je to sve posledica što dizeli nemaju visoke obrtaje, pa je komentar stvar navike?
(boris, 17. oktobar 2006 13:56)
• Ukusi su definitivno razliciti, ja vozim istog ovakvog crnog civica, ali mi se mnogo svidja i bmw serija 1. Mislim po izgledu. Nazalost, u njega ne mogu da se spakujem ni pod razno, a i bezobrazno je skup sa odgovarajucim paketom opreme. Steta. Svidja mi se i golf 5-ca ali ne koliko civic. Inace odlican je tekst, mada bih ja iz svog iskustva dodao par stvari.
Famozni spojler na petim vratima zaista smeta u retrovizoru, ali ima jednu veliku prednost - stiti od farova kola koja voze iza tebe. Fenomenalno. Nazalost nema brisaca, sto ce biti problem kad krene sneg.
Ja vozim benzinca, i nisam imao neku veliku dilemu kad sam kupovao posto je dizel skuplji 3 500 jevrica... Za dizel sam ionako cuo da je jako bucan u civicu, dok je u accordu zvuk mnogo bolje amortizovan. Performanse su im tu negde, ali benzinac jako malo trosi za svoju klasu... Ja sam dogurao do 10 000km i kompjuter pokazuje 7,5 litara. Inace zivim u Beogradu da ne bude zabune. Znaci voznja u spicu svaki dan tamo-vamo. Isao je i dva puta do Grcke, to je malo smanjilo cifru.
Inace benzinac ima spektakularan zvuk. Nisam agresivan vozac po prirodi, ali nekad nabijem obrtaje samo da bih uzivao u zvuku. Sto se opreme tice, mala ispravka. Svi paketi ukljucuju automatsku klimu i VSA (tj ESP). Osim ako Delta nije nesto promenila u medjuvremenu, ali sumnjam.
Masa ljudi se zali na cenu i cinjenica je da Delta bije po usima. Ali ni drugi uvoznici ovde nisu mnogo bolji. Uzmite bilo koji auto nize srednje klase, opremite ga odgovarajucom opremom i motorom i dobicete pribliznu cifru. Osim golfa, audija i bembare koji ce otici daleko preko te cifre. Iskren da budem, osecaj posedovanja ovog auta nema cenu.
(5@bc, 17. oktobar 2006 14:37)
• Meni je samo nejasno kako Honda pokusava da se probije na evropsko trziste sa takvim cijenama? Nisam siguran da znam nekoga ko bi radije kupio top verziju honde civic od top verzije golfa V (oba sa najacim dizel motorom) za istu cijenu? Meni to zvuci nelogicno, i ja sigurno ne bih ni sekunde razmisljao izmedju ta dva auta, golf je superorniji u svakom pogledu od civica, a kosta isto koliko i civic??? Meni civic vise lici na ekperiment nego na auto koje treba da vozim svaki dan, i koliko god neka od dizajnerskih rjesenja djelovala interesantno ili simpaticno (pojedine stvari stvarno odusevljavaju), ukupan utisak nije na nivou jednog golfa, nove astre, megana... Jedino u slucaju da je civic jeftiniji od golfa za vise od 15%, razmislio bih o kupovini, ali u ovom slucaju, hvala lepo...
(Kosta, 17. oktobar 2006 14:58)
• Skoro videsmo ovde prototip novog Forda Mondeo koji mnogo vise izgleda kao da je naslednik Mazde 6 nego Mondea. Sa druge stane rekao bih da ovaj Civic najvise lici na naslednika Fiata Brava samo ne prve nego dr. generacije (tj.ne sin nego unuk).
(Zare, 17. oktobar 2006 15:04)
• Cijena civica 1.4 sport u HR je 22 273 eura do registracije, 1.8 sport 24 985 eura, a 2.2 ctdi 28 629 eura do registracije, što je stvarno previše. Ali, atraktivan dizajn (prednji dio podsjeća na Citren SM), moderna tehnologija, kvalitet, pouzdanost koje ime Honda nosi sa sobom ima svoju cijenu.
Ne treba upoređivati cijene automobila u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji. U Evropi važe neka druga pravila, kupac traži kvalitetne materijale, perfektnu završnu obradu, modernu tehnologiju. Evropski Murano se u odnosu na američkog razlikuje u 3 500 stavki, (stroziji propisi u vezi izduvnih plinova, kvalitetniji materijali, kočioni sistem, svjetla, ovjes,...) inače se ne bi mogao registrovati u EU, kao i onim zemljama koje te propise primjenjuju (u BiH, a mislim i SRB oni nisu na snazi (na sreću)), pa možete registrovati američkog FX-a, mustanga, evropska baza kineskog GMC je u Sarajevu i sl, dok mi moramo platiti vrlo skupe prepravke. Npr. mustang se u SAD može naći za cca 20 000$, a prilagođavanje EU standardima košta cca 6000 eura (lično se uvjerio i odustao od kupovine).
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!
(ESE, 17. oktobar 2006 15:20)
• Sto se tice game motora samo bih spomenuo da se u USA Civic prodaje i u verziji "Si" (sport sedan sa 2 vrata i 198 KS, ~$20K) i on zaista zasluzuje epitet/atribut "Sport". Iskreno se nadam da ce se prodavati i u Evropi jer je
to zaista pristojan auto koji u svemu moze da parira npr. Golfu GTI i slicnim automobilima. Btw. nikako ne mogu da "svarim" da neko stavi "Sport" nalepnicu na automobil koji ide do 100 km/h za vise od 8 sekundi? To je isto kao da Margaret Thacher ili Miru Banjac nazovete tinejdzerkom...
Kad smo kod motora, Honda se fokusira i polako uvodi potpuno novu generaciju manjih benzinskih turbo-motora i to je mozda razlog zasto trenutno nema vise motora u ponudi. Prvi takav model je vec na trzistu: Acura RDX sa I4 2.3-litarskim i-VTEC turbo motorom od 240 KS. Takodje, razvijen je i potpuno novi atmosferski 3.7-litarski V6 motor od 300KS koji ce verovatno ici u RL i MDX modele.
(Lexus RX400h, 17. oktobar 2006 16:58)
Komentari