mara- je napisao:
Возим ја, али тек годину дана, ништа специјално, помаже мало мотору при убрзавању, нема класични анласер него заврти мотор преко тог истог електромотора, и нон стоп се ауто гаси, пустиш гас, он се угаси у вожњи и возиш на леру, додаш гас, он се упали. То је све готово непримјетно, али мени и даље мало неприродно возити на леру. Говорим о аутоматику наравно, са ручним мјењачом је друга прича.
taj mild hibrid ispada sranje ako radi ko start stop sistem da se stalno gasi i pali, kao troši manje goriva, a napravi više štete motoru.
Kod ovih pravih hibrida tipa Toyota i recimo MG ZS (koji ima duplo jaču bateriju) stvar je drugačija barem ono što sam čitao i gledao po testovima, nisam vozio da pričam iz prve ruke.
Dobar dio vožnje po gradu odradi na struju, benzinski motor se pali po potrebi i nešto većim brzinama, ali neki benefit tog elektromotora je da da snage kad treba ubrzati. Eto taj pomenuti MG ima skoro 200 konja na raspolaganju kad sabereš benzin i elektromotor. Prema nekim tim testovima troši oko 5-6 litara. Kad staviš na papir, koliko skuplje platiš hibrid toliko uštediš goriva. A ne znam kako, šta i kad se može pokvariti oko baterije i sistema, mada vidim da daju garanciju i do 10 godina.
U svakom slučaju, možda dobra opcija za one koji 80% vožnje provode u gradu, nije plug in da ga moraš puniti.
Odavno su prošla vremena kada sam vjerovao proizvođačima automobila, pogotovo kad proizvođač daje info o potrošnji goriva. Volio bih da testiram taj MG pa da se uvjerim, da li je to tako. Vjerujem da nije jer nijednom kad su rađeni testovi o potrošnji (pravi u realnim uslovima) novinari nisu uspjeli prići ni blizu potrošnji kojom se "hvali" proizvođač.