banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 05:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9470 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407 ... 474  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Mar 2021, 08:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Tom muljanju se više treba stati u kraj.Kupuju se auta puno jeftinija i prepravljaju na razne načine ,da bi se u konačnici
nama prodavala po znatno skupljim cijenama nego na zapadu.
Uz to još velike zarade prodavcima, PDV, razni papiri i takse, a standard u odnosu na zapad znamo kakav je.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
motozeljo je napisao:
Ne mora značiti da naši vraćaju km, ima toga vani koliko hoćeš....
Ovo je po svemu sudeći tačno, jer da je to samo slučaj kod nas, ne bi bilo zahtjeva da EU zemlje tretiraju vraćanje kilometraže kao krivično djelo.
Tako da i uvoz direktno iz inostranstva nije neka garancija po tom pitanju.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Pa stavi na papir da uvezeš auto, da platiš auto, prevoz, papirologiju... Onda dubinsko pranje, servisi... Nema šanse da postigneš cijenu koja je na placevima po BIH, a izgubiš vremena i živaca... Moraju oni imati bolju cijenu vani, jer često kupuju, al u 90% slučajeva su vraćeni kilometri ili havarisana auta... Nekad se zna desiti da je auto jeftin, zbog kvara motora, a neka je sitnica u pitanju, al to su rijetki slučajevi...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
@Forty Two
Po kojem osnovu bi bilo krivično djelo?
Na zapadu možeš malo teže provjeriti servisnu istoriju. Samo ti kažu, pravo na privatnost informacija i sve imaš u servisnoj knjižici...

Sondri je napisao:
Pogledaj Seat Altea ili Touran, ovo ti govorim kako korisnik Scenica :) Jest razlika u udobnosti i potrošnji, al ostalo sve ide na ruku švabama...

Osim što su u pravilu skuplji, nude lošiju opremu i imaju lošiju ergonomiju. Pogledaj samo gdje stoji navigacija u Turanu...

Slika

Sondri je napisao:
Pa stavi na papir da uvezeš auto, da platiš auto, prevoz, papirologiju... Onda dubinsko pranje, servisi... Nema šanse da postigneš cijenu koja je na placevima po BIH, a izgubiš vremena i živaca... Moraju oni imati bolju cijenu vani, jer često kupuju, al u 90% slučajeva su vraćeni kilometri ili havarisana auta... Nekad se zna desiti da je auto jeftin, zbog kvara motora, a neka je sitnica u pitanju, al to su rijetki slučajevi...

Ja sam do sad imao 2 dobra iskustva sa Kramarom. Na oba auta su definitivno bili pravi kilometri, a nisam primjetio da su bili havarisani. Za ovo godina što se koriste kod nas u familiji, nije bilo nikakvih kvarova, samo redovno održavanje.
Tako da bih ja rado opet pogledao auto kod njih. Ili recimo našao nekog švercera da uveze auto za mene, koji ja odaberem na nekoj aukciji, a on nek poslije odradi sve čišćenje i zajebavanje...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
wizzy_bl je napisao:
To mi nikad nece biti jasno zasto vracaju kilometrazu i brukaju se na takav nacin. Prvo, vecina ljudi to moze provjeeiti preko neta (ako je auto odrzavano u ovlasteni servisy, a vani obicno jeste), a druga stvar..izgubis povjerenje kupaca.

Pa i vani se auta održavaju u ovlaštenim servisima samo dok su u garanciji. Nakon toga idu u "obični" servis, a nerijetko i u divlje garaže. Plus, nisu ni zapadnjaci moralne vertikale pa da ne muljaju sa kilometražama, pogotovo autoplacevi.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2014, 19:41
motozeljo je napisao:
Ne mora značiti da naši vraćaju km, ima toga vani koliko hoćeš....

Tamo se ide do te mjere da vraćaju kilometre pre nego odvezu vozilo u ovlašteni, tako da ti i provjere sa brojem šasije nekad ništa ne znače...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa zapadna evropska civilizacija je izgrađena na krađi i otimanju, ne kontam što ljudi misle da su oni sad nešto pošteniji od nas....

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Castra je napisao:
@Forty Two
Po kojem osnovu bi bilo krivično djelo?

Po osnovu prevare ili falsifikovanja isprave
https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20180525STO04312/fighting-mileage-fraud-on-used-cars
https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/prevaranti-bez-straha-rabljenima-kilometre-skidaju-vise-nego-ikad-eu-je-tome-odlucila-stati-na-kraj-provjerili-smo-kako-to-izgleda-u-praksi-9682123

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Problem je što to nije nikakva zvanična isprava, niti dokument od neke važnosti...
Pravio je ADAC prilog o tome, potraži ako te interesuje...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Za švabu, sajdžiju, austrijanca,... je to nezamislivo da uradi, nema potrebe u životu svom da se s tim igra... Problem je što sve te placeve drže šiptari, turci i balkanci :)

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Da baš, poznati su po poštenju....

Послато са SM-A115F помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 09:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Sondri je napisao:
Pa stavi na papir da uvezeš auto, da platiš auto, prevoz, papirologiju... Onda dubinsko pranje, servisi... Nema šanse da postigneš cijenu koja je na placevima po BIH, a izgubiš vremena i živaca... Moraju oni imati bolju cijenu vani, jer često kupuju, al u 90% slučajeva su vraćeni kilometri ili havarisana auta...

Sa ovim se ne bih bas slozio... Jedna stvar je mozda najbitnija, a to je da li imas nekoga ko ce ti pomoci oko organizovanja svega oko uvoza i ako je auto koje si vidio u DE, NL, FR ili gdje god, provjereno i dobra kupovina, onda ces sigurno ustediti bar pola marze koju uzimaju ovde na placevima, i to sa svim sto si nabrojao. Niko na placu ne prodaje auto bez bar 10-15% marze, a papiri, prevoz i ostalo placate isto i ti on on, samo sto on eto moze imati nesto popiusta jer stalno uzima i dovozi.
Da ne pricam koliko je veci macak u vreci ovde uzeti auto na placu. Svaki auto je namazan, ispoliran, i rijetko ko ce reci je li stvarno nesto radjeno ispod.
Naravno, ima i tamo vani vec sada dosta nasih koji drze placeve, ili turaka i slicno, ali iz iskustva znam da njemca, na placu sa 200 auta ne zanima muljanje niti je u interesu da te zavrne, prevari ili slicno. Preko telefona ces tamo saznati vise o autu, nego ovde kad odes licno da vidis auto.
Pricam iz licnog iskustva. Prije 4 godine sam tako uzeo auto. Isto to auto da sam ovde uzeo, znam sigurno da bih ga dobio bez drugog seta tockova, rezervnih patosnica, masu sitnica iz gepeka i na kraju fascikle sa svim racunima iz servisa, pored servisne knjizice.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 10:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
wizzy_bl je napisao:
To mi nikad nece biti jasno zasto vracaju kilometrazu i brukaju se na takav nacin. Prvo, vecina ljudi to moze provjeeiti preko neta (ako je auto odrzavano u ovlasteni servisy, a vani obicno jeste), a druga stvar..izgubis povjerenje kupaca.

Do sada je morao bar neko od njih skontati da se vise isplati ne muljati i biti skuplji od drugih, jer postoji dosta ljudi koju su spremni dati nesto vise para, ali da ne razmisljaju jel ih neko zajebo i na koji nacin.
Zasto se vracaju kilometraze? Pa zato kad neko dodje da kupuje taj auto da ne kaze "Ovo tvoje preslo 300 000, a kod Djure na placu isti ovakav 185 000, a isto cijenite. Moras spustiti ovo."

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 10:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ili, ako je ovom na satu 300 000, onda mora da je u stvarnosti prešao barem 500 000... :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 10:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

VW iz salona izlaze sa 189.000 na satu izgleda :lol:

Jednom sam lutajući po piku naišao plac u Vitezu, lik ima preko 20 auta, al svaki je prešao između 200 i 215.000km... Jest ih našao, svaka mu čast :)

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 10:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Mala auta cca 170-180k, veća 200-210k.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Sondri je napisao:
Za švabu, sajdžiju, austrijanca,... je to nezamislivo da uradi, nema potrebe u životu svom da se s tim igra... Problem je što sve te placeve drže šiptari, turci i balkanci :)

Mom rođaku su u Švajcarskoj u jednom domaćem "renomiranom" salonu (vlasnik švajcarac) odbili vratiti pdv, tj. toliko su odugovlačili sa tim da je rođak angažovao advokata pa su poslije jednog telefonskog razgovora ipak isplatili povrat pdv. Nisu svi isti ali ima i vani "lopova" i muljatora.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Sondri je napisao:
Za švabu, sajdžiju, austrijanca,... je to nezamislivo da uradi, nema potrebe u životu svom da se s tim igra... :)

Ma da, sve moralne vertikale...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 13:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2011, 09:12
Tražeći auto ovdje kod nas vidio sam kakve sve leševe dovlače i prodaju ovdje, pa to je strašno...
Dovoljno je vidjeti koliko košta otprilike prevoz, carina, pdv i ostali troškovi + neka zarada prodavca i to oduzeti od prodajne cijene. Dobiješ cijenu za koju u EU možeš kupiti raspadnutu krntiju od 300 hiljada km. Ovdje se, naravno, prodaje u odličnom stanju sa originalnih 170k km.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2021, 14:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Zavisi gdje i kako je voženo. Krntija od 300.000 km ne mora da bude izričito krntija. Vozio sam se u Golfu 7 koji je proizveden 2015. godine i za 3 i kusure godine prešao 340.000 po autoputevima južnog dijela Njemačke. Izgleda kao da je prešao 140k. Primjera radi, taj isti Golf koji se dominantno vozi po njemačkom autobanhn-u 130 km/h, može biti dobrano manje eksploatisan od istog takvog koji se dominatno vozio u gradskom režimu banjalučke vožnje nekih 100.000 km.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9470 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407 ... 474  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]