Ja sam imao problema sa city servom da sam ga doktorirao i na kraju sam popravio...
Zamislite koja neugodnost kad se njesra ugasi na 50kmh u po raskrsnice pa ti trzne volan u suprotnu stranu, mogao sam se zabiti u bus i poginuti bar 10 puta.
Evo opisacu detaljno sta sam (sam radio) pa ako nekome zatreba, jer sam bas sve moguce provjerio i kako da krenete ako se ovo krene desavati:
1. Prvo uraditi kalibraciju preko dijagnostike sa tockovima ravno dok je auto upaljeno
2. Ako ovo ne pomogne mogu biti tri stvari elektro motor, senzor ugla (polozaja) volana i jos jedan senzor koji mjeri brzinu i gasi prigusuje servo na 60+kmh
3. Elektro motor od 1999 do 2003 godista ima dva releja, koja su postavljena na nezgodnom polozaju na plocicu, a sam motor se nakon pola sata voznje toliko ugrije da se na njemu pojave hladni lemovi ili releji crknu, znaci ukoliko dijagnostika pokaze motoric, prvo odraditi hladne lemove i testirati releje, po potrebi zamjeniti. Posle 2003 god 10 mjesec ovaj problem je rjesen jer su prebacili releje u komp serva. Ovaj dio kosta 150km polovan, moze se premotavati ukoliko je namotaj otisao ili releji na ebayu (pise na njima serijski broj, dyco neki)
4. Senzor ugla (polozaja) volana, malo govno koje stoji oko sipke volana koja ide do letve, mjeri ugao i daje kompjuteru povratnu informaciju gdje se nalazi. Majstori najcesce govore ljudima da je ovo otislo (jer druge stvari prouzrokuju gresku senzora), ali sa sigurnoscu vam mogu reci ako dok motate volan iz njega se mora cuti zujanje slicno kao trafo, tek onda je pokvaren. Obicni potenciometar kao i svaki drugi, malo bakra i komad plastike - nazalost ovaj dio kosta nov oko 800km, polovan 200, tesko se moze reparirati jer se izlizu vodovi, moze trajati do 500 hiljada ako nije defektan. ako vam se volan gasi na puni ljevi ili desni kad naglo trznete, ne mora znaciti da je on, o tome cu na kraju.
5. Komp serva, dio u koji se spajaju ostali senzori i motoric, jako rjetko crkava.. oko 100km polovan.
6. Senzor brzine vozila sluzi da ugasi city mod kad predjete 60kmh da ne biste naglo smotali slucajno, rjeko kad odlazi (licno sam provjeravao ispravnost raznim mjernim uredjajima, iako su me u servisu uvjeravali da ne radi).
Nakon mjesec dana muke i trazenja po servisima, niko nije znao sta mu je, svi stave drugi motor, senzor opet isto... kao ne moze se ovo popraviti... hah, vrate stari. Ja se vec iznervirao kontao povaditi svu tu elektroniki u voziti bez.
Odlucim da krenem odreda, sve komponente povadim, stavim na sto, narucim ecu piggyback (emulator) da zbunim servo da je ECU prisutan i upalim, trzam ljevo desno, motam brzo, razne testove skontam da je sva elektronika ispravna (a u servisu trazili oko 1000km da zamjene taj servo rack).
Onda skontam da je nesto lupkalo u letvi volana kad se cima ljevo desno, pa pomislim mozda je mehanicki problem, jer sam doktorirao kako senzor polozaja radi skontam da letva preskace i senzor gubi polozaj, gasi se, na dijagnostici pokazuje gresku P1001 (senzor volana), iako su u svim servisima govorili kako je letva malo suva, da radi i da nije zbog toga.... Nazovem popovica i kupim polovnu letvu za 80km, majstor zamjeni za 40.
I na kraju upalim auto provozam se po gradu, izivljavao se na servu, brzo motanje u mjestu, cimanje i udaranje na puni i vec 9 mjeseci se nije ni jednom ugasio

Jos samo da dodam ako vam se servo uopste ne pali kad upalite auto, kad je recimo zima, provjerite alternator mora davati 13.7V+ i akumulator mora biti dobar.. Spura mora biti dobra, isto tako sve komponente na prednjem ovjesu moraju biti uskladjene da bi se rjesilo mehanickih problema, gume naduvane ravnomjerno.
Eto ako nekoga zanima ovo sto sam radio ili ako vam se da citati

, mozda nekom i pomogne da ga ne oderu u servisu!