banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 16:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16964 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 849  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
U se, i u svoje kljuse... većinu stvari možeš sam uraditi, a one stvari koje ne možeš (zbog manjka alata, dizalice) odeš do majstora, s tim da znaš šta ti radi...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:18 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
_зока je napisao:
A opet ja bih radije otišao kod jednog takvog nego kod ovih što rade u ovlaštenim servisima. Oni em ne znaju ništa drugo osim marke vozila u čijem servisu rade, em ne popravljaju ništa nego samo stavljaju nove dijelove.

Ja bih u ovlašteni išao jedino zbog dijagnostike i velikog servisa. Sve ostalo - dobar "avlijaner" majstor... što bi se reklo. :D Ali, baš dobar. A nažalost 50% su teški zajebanti.

A i što Enter kaže mnogo toga možeš sam uraditi. :)

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Još kad ti kolega ima Ross-Tech HEX-USB+CAN... :D

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:28 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Ja i nisam neki protivnik ovlaštenih servisa. Ali, odeš fino i kažeš hoću to i to. A ne: "Popravite vi sve što mislite da ne valja". Tada je ishod poznat. Slijedećih godinu dana doručak, ručak, večera - pašteta.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja samo znam da sam sebi uštedio 900 maraka zbog njihove želje da mi zamjene senzor položaja volana... gorenavedeni interfejs, osnovni alat, sat vremena igranja i sve kako treba.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:35 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Ja samo znam da sam sebi uštedio 900 maraka zbog njihove želje da mi zamjene senzor položaja volana... gorenavedeni interfejs, osnovni alat, sat vremena igranja i sve kako treba.

Jooojjj... to je patnja. Ti senzori i gluposti. Čista otimačina para od proizvođača i servisera. Zato strogo veliki servis i dijagnostika. Barem što se mene tiče.

"A mi bi vam savjetov..." -Neka, neka... :evil3:

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 07 Jul 2013, 19:38, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nije tu bilo "A mi bi vam savjetovali...", ESP nije radilo zbog toga. Oni su tvrdili da je to nemoguće popraviti, da je jedino rješenje zamjena... jeste možda jednostavnije, ali je i skuplje rješenje.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:38 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

I ja sam imao problem sa Servom u Puntu. Riješeno na dijagnostici. Da sam vozio u neki ekskluzivniji servis bilo bi: "Pa znate šta, mi bi tu sve promijenili".

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 19:40 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
tako sam ja uzeo obican code reader za nekih £20 funti..koliko me para samo spasio..

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ja izguglao na nekom forumu rjesenje za city servo kad ode pa se pali lampica volana, odnio majstoru na stiku uputstvo i on pogledao i uradio sta treba.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Ja sam imao problema sa city servom da sam ga doktorirao i na kraju sam popravio...
Zamislite koja neugodnost kad se njesra ugasi na 50kmh u po raskrsnice pa ti trzne volan u suprotnu stranu, mogao sam se zabiti u bus i poginuti bar 10 puta.

Evo opisacu detaljno sta sam (sam radio) pa ako nekome zatreba, jer sam bas sve moguce provjerio i kako da krenete ako se ovo krene desavati:

1. Prvo uraditi kalibraciju preko dijagnostike sa tockovima ravno dok je auto upaljeno

2. Ako ovo ne pomogne mogu biti tri stvari elektro motor, senzor ugla (polozaja) volana i jos jedan senzor koji mjeri brzinu i gasi prigusuje servo na 60+kmh

3. Elektro motor od 1999 do 2003 godista ima dva releja, koja su postavljena na nezgodnom polozaju na plocicu, a sam motor se nakon pola sata voznje toliko ugrije da se na njemu pojave hladni lemovi ili releji crknu, znaci ukoliko dijagnostika pokaze motoric, prvo odraditi hladne lemove i testirati releje, po potrebi zamjeniti. Posle 2003 god 10 mjesec ovaj problem je rjesen jer su prebacili releje u komp serva. Ovaj dio kosta 150km polovan, moze se premotavati ukoliko je namotaj otisao ili releji na ebayu (pise na njima serijski broj, dyco neki)

4. Senzor ugla (polozaja) volana, malo govno koje stoji oko sipke volana koja ide do letve, mjeri ugao i daje kompjuteru povratnu informaciju gdje se nalazi. Majstori najcesce govore ljudima da je ovo otislo (jer druge stvari prouzrokuju gresku senzora), ali sa sigurnoscu vam mogu reci ako dok motate volan iz njega se mora cuti zujanje slicno kao trafo, tek onda je pokvaren. Obicni potenciometar kao i svaki drugi, malo bakra i komad plastike - nazalost ovaj dio kosta nov oko 800km, polovan 200, tesko se moze reparirati jer se izlizu vodovi, moze trajati do 500 hiljada ako nije defektan. ako vam se volan gasi na puni ljevi ili desni kad naglo trznete, ne mora znaciti da je on, o tome cu na kraju.

5. Komp serva, dio u koji se spajaju ostali senzori i motoric, jako rjetko crkava.. oko 100km polovan.

6. Senzor brzine vozila sluzi da ugasi city mod kad predjete 60kmh da ne biste naglo smotali slucajno, rjeko kad odlazi (licno sam provjeravao ispravnost raznim mjernim uredjajima, iako su me u servisu uvjeravali da ne radi).

Nakon mjesec dana muke i trazenja po servisima, niko nije znao sta mu je, svi stave drugi motor, senzor opet isto... kao ne moze se ovo popraviti... hah, vrate stari. Ja se vec iznervirao kontao povaditi svu tu elektroniki u voziti bez.

Odlucim da krenem odreda, sve komponente povadim, stavim na sto, narucim ecu piggyback (emulator) da zbunim servo da je ECU prisutan i upalim, trzam ljevo desno, motam brzo, razne testove skontam da je sva elektronika ispravna (a u servisu trazili oko 1000km da zamjene taj servo rack).

Onda skontam da je nesto lupkalo u letvi volana kad se cima ljevo desno, pa pomislim mozda je mehanicki problem, jer sam doktorirao kako senzor polozaja radi skontam da letva preskace i senzor gubi polozaj, gasi se, na dijagnostici pokazuje gresku P1001 (senzor volana), iako su u svim servisima govorili kako je letva malo suva, da radi i da nije zbog toga.... Nazovem popovica i kupim polovnu letvu za 80km, majstor zamjeni za 40.

I na kraju upalim auto provozam se po gradu, izivljavao se na servu, brzo motanje u mjestu, cimanje i udaranje na puni i vec 9 mjeseci se nije ni jednom ugasio :)

Jos samo da dodam ako vam se servo uopste ne pali kad upalite auto, kad je recimo zima, provjerite alternator mora davati 13.7V+ i akumulator mora biti dobar.. Spura mora biti dobra, isto tako sve komponente na prednjem ovjesu moraju biti uskladjene da bi se rjesilo mehanickih problema, gume naduvane ravnomjerno.

Eto ako nekoga zanima ovo sto sam radio ili ako vam se da citati :D, mozda nekom i pomogne da ga ne oderu u servisu!

Poslednji put menjao Piro dana 07 Jul 2013, 22:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Dobra stara hidraulika.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Wrangler je napisao:
Dobra stara hidraulika.

Slazem se, ali zasto jednostavno kad moze komplikovano i jos da se zaradi na djelovima, celi sistem inace nov kosta 2500km, malo vise nego sto pola punta vrjedi :D

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:13 
staromodan
Korisnikov avatar

sta ba 800KM? :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
sta ba 800KM? :lol:

Motoric nov da se naruci u franco auto iz italije od 600 do 800 km pre godinu dana cjena, ne znam sad :P

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:20 
staromodan
Korisnikov avatar

cek malo ti spomenu senzor ugla 800, koliko vidim..

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Malo sam se zapetljao gore izgleda, i senzor je isto toliko da se naruci otprilike nov, ta su dva najskuplja djela u tom sklopu. Polovan senzor je oko 200km, motoric 150, komp 100 i senzor brzine oko 50, nisam sad siguran za cjene ali mislim da su te bile kad sam ja gledao.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:26 
staromodan
Korisnikov avatar

nov u ovlastenom servisu fiata, senzor ugla...pa nisu normalni..

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jos kad ljudima puknu pricu da se to mora mjenjati, mogu zamisliti koliko su ljudi oderali, a nije bilo potrebno, a jos gori problem je nedostatak majstora koji se razumiju u ovo, od 5 njim ja sam na kraju morao sam rjesavati...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 22:34 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Uffff... kupujem ja Golfa dok još nije prekasno. :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16964 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 849  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]