sirco je napisao:
E, ja imam malo drugaciju situaciju......
Naime covjek je uvezao auto na povlasticu i ne moze ga otudjiti jos godinu ipo......
Ukoliko bi ja kupio sada to auto od njega, da li bi ga mogao na punomoc voziti preko granice? Da li ga mogu voziti dva vozaca?
I da li bi nakon isteka te zabrane, morao platiti carinu i pdv......
Nadam se da ste me skontali

Punomoc (medjunarodnu) u auto moto klubu (AMS ili kako se vec zove) ne mozes dobiti jer u napomeni u saobracajnoj pise da se vozilo ne moze otudjiti 3 godine bez placanja carine, 5 bez placanja poreza, niti davati drugima na upotrebu.
Papir na oznovu kojeg u AMS mozes dobiti medjunarodnu punomoc vadis u centru za socijalni rad, vlasnik popuni obrazac i preda potrebnu dokumentaciju, i onda njihov pravnik odluci i izda Rjesenje u kojem pise
da se XXX vlasniku vozila "zbog bolesti postavlja staralac za poseban slucaj u cinu radi upravljanja putnickim automobilom xxx marka i godina proizvodnje
Za staraoca se postavlja taj i taj kao (npr) brat imenovanog."
Ako mislis da ce ti taj od kojeg kupujes auto dati takvu punomoc i da ce ti izdati u centru za soc rad rjesenje (iako nisi u nikakvom srodstvu sa vlasnikom, a to valjda gledaju), onda imas sanse dobiti punomoc.
Teoretski te mogu kazniti za carinski prekrsaj i zajebavati kad te zaustave, ako im se digne... Prakticno je ovako kao sto kazu, niko nista ne pita, cak ni na granici. Ali hajde znaj kad ce upitati pa te vratiti a ti krenuo na ljetovanje ili nesto bitno.