banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Avg 2025, 09:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9470 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 474  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Mar 2015, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Rider on the storm je napisao:
Ne znam kakva je sad situacija sa cijenom plina, ali prije ovog sjebavanja dolara i pada cijena goriva plin je bio drastično jeftiniji.
Kao što kaže Sehxor, ne bi niko ni ugrađivao da nema uštede.

Cijena daleko ispod marke... Inače cijena ima godišnje promjene pa zimi plin bude skuplji a ljeti jeftiniji... Zadnjih par godina išla je zimi i do 1,30 KM, a sad skoro gledam na petrolu je bio 0,69 u po zime...
Inače uglavnom sam sipao na krajinapetrolu i petrolu...

Poslednji put menjao despot777 dana 15 Mar 2015, 13:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 13:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nisam upucen, al' sam nacuo u prici... Koliko snage gubi auto ako je na plin? 5-10%?

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Na sekventu je to neprimjetno...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kao pussy magnet gubi i previše.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Teoretski gubi 10%, na sekventu manje. Prakticno tih 10% nisam nikad primjetio, a moze se nastimati da jednako vuce. Jedino to primjeti kolega koji ima Reno sa 7 sjedista pa kad ga napuni i stavi prikokicu fali mu snage na plin uzbrdo. Realno tad i na benzin fali snage.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 14:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Ako se gleda samo cijena goriva isto kosta voznja recimo dizel Golfa od 105 ks i Pasata benzin-plin od 150ks pa je i pad snage zanemarljiv.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 14:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
krajo je napisao:
Ugradnjom plina u auta, šta se dobija?
Veća potrošnja, poslije garancije stalno neka zajebancija oko sistema, manji ili nema uopšte prtljaga, rizik koji sam plin donosi.Ja lično nikada ne bi ugrađivao plin u auta.

Kako veća potrošnja? Ako gledaš odnos $/km to je i teoretski nemoguće (čak i na starim vozilima sa karburatorom, a vozio sam ih nepar duže vrijeme).

Zajebancija oko sistema su kod mene bili samo filteri na elektroventilima koje sam sam mijenjao na dvadesetak hiljada, i membrane isparivača na 5 godina da izbjegnem moguće neprijatnosti na putu, opet zanemarivo u odnosu na uštedu.
Prostor u gepeku jeste manji, ali ako u startu uzmeš dovoljno veliki automobil to nije problem. Takođe nije svima prioritet da mogu ubaciti kauč, veš mašinu ili zamrzivač u auto. Meni lično treba za par vrećica kad idem u kupovinu, gajbu piva ili nekoko torbi.

E sad najzabavniji dio, rizik plinske instalacije. Potpuno je neopravdan strah ako kršten majstor ugrađuje instalaciju sa dijelovima poznatog proizvođača (italijanski na prvih deset mjesta, potom svi ostali), mada i sa turskim i bugarskim nisam čuo da je bilo nekih tragedija sem živciranja što loše radi.
Za vrijeme rata u Hrvatskoj je bio slučaj da su bocu starog fiata napunili plinom, u gepek složili eksploziva, blokirali volan i papučicu gasa te usmjerili ka neprijateljskoj strani. Prilikom udara došlo je do eksplozije, od auta nije ostalo ništa, a plinsku bocu su našli pedesetak metara dalje punu. Sigurnosni ventil je odradio posao nakon pucanja bakarne cijevi i što se plina tiče nije bilo problema.

Takođe u nekoliko saobraćajki sam imao priliku vidjeti vozila na TNG kod kojih je šteta bila totalna, a boca neoštećena. Mislim da je najveći razlog za strah to što se često čuje da je neki stan izgorio zbog curenja plina, a pitam se znate li koliki je vijek gumica i gumenih crijeva? Koliko često iste mijenjate?

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 18:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
BSE je napisao:
Insignia je spomenuta samo u kontextu da je rijetka karavan verzija koja se svidja mojoj zeni (karavanomrzcu :P ), mada mi je cudno da auto te duzine ima manjak prostora poredio sam cijene novih modela, jer cijene polovnjaka nisu mjerodavne
btw zasto se protivis kupovini novih auta za privatne svrhe?

Ма и ја сам само желио да кажем да ми се то ауто генерално не свиђа, тј. да не испуњава карактеристике за цијену и класу, али опет након све ове приче, тешко је нешто боље и наћи у категорији, а да је ново јелте....

А што се тиче куповине новог или половњака, ја се водим логиком да ћу радије себи лично увијек купити половно ауто са бољом опремом ( и цијеном ), које је још увијек у доброј форми да не морам да бринем било какву бригу, него ново на коме ћу кроз 2 -3 године изгубити преко 50% уложеног. Ново возило би искључиво узео на фирму па да се сваке 3 - 4 године мијења за опет ново у гаранцији - а то је реално гледано тешко изводиво у данашње вријеме.

Сада рецимо возим Е класу 2008 и сасвим сам задовољан. Колега је купио Инсигнију скоро, а увијек прије смо ишли на сајмове са мојим колима. Овај пут у Инсигнији смо се преморили тотално. Једноставно, није то то и јебига поготово за корпулентније људе као он што је нпр..... Е сад, цијене половњака и слична дискусија на тему су јако проблематични и сваки пут другачије, тако да ту баш има камара фактора + срећа.

А ово за плин да је опасан је тотална глупост и способност нашег народа да паничи ни око чега. Сјећам се прије можда двије три године је на брзој цести негдје код семафора за Раковачке баре био удес, гдје је ауто са плином било ударено од позади, значи цијели гепек је бараба утјерао унутра и наравно није било кабума. Направљено је да не експлодира јбг....

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Prije ce eksplodirati rezervar sa benzinom nego ta boca.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2015, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
shakal je napisao:
E . je napisao:
spavac je napisao:
Nije loša, al nije joj prvi put da ima 160.000...

Šako, budi muško, kupi šestačinu!
Svako treba jednom u životu biti muško.

Tog se i bojim
Nemaš zašto, bitno je da su trapovi dobri, motor servisiran, dizne i kompresija dobri, boli te je li na sati 12.000 ili 1.200.000km...

Ko gleda kilometražu i po tome zaključuje stanje auta ima većih problema...
krajo je napisao:
Prijatelj mi vozi taksi sa ugrađenim plinom i kaže da je potrošnja velika, malte ne nema nikakve uštede ili nešto minimum.
Pretpostavljam da je standardna priča, razvaljen motor i ubijena benzinska instalacija do te mjere da na benzin ni neće da upali...
krajo je napisao:
Otac mi ima automehaničarsku radnju, tako da baš i ne "lupam" gluposti.
Treba li komentar?
shakal je napisao:
Nisam upucen, al' sam nacuo u prici... Koliko snage gubi auto ako je na plin? 5-10%?
Teoretski. U praksi se može naštimati i da ima više snage na plin...
Philby je napisao:
Takođe nije svima prioritet da mogu ubaciti kauč, veš mašinu ili zamrzivač u auto. Meni lično treba za par vrećica kad idem u kupovinu, gajbu piva ili nekoko torbi.
Trebao bi biti. :lol:
Na ostatak posta nemam primjedbu...
Sehxor je napisao:
Prije ce eksplodirati rezervar sa benzinom nego ta boca.
Činjenica. Imali su Hrvati dobar auto-plin forum prije xx godina, koga zanima neka potraži, možda još postoji...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 07:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
krajo je napisao:
Ugradnjom plina u auta, šta se dobija?
Veća potrošnja, poslije garancije stalno neka zajebancija oko sistema, manji ili nema uopšte prtljaga, rizik koji sam plin donosi.Ja lično nikada ne bi ugrađivao plin u auta.

Zasićenost zraka benzinom potrebna za zapaljenje je oko 1%, plinom 25%.Debljina stijenke rezervoara za benzin 1-2mm, za plin barem 4mm. Benzin ide kroz plastično crijevo, plin kroz bakarnu cijev. Kakav rizik?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 08:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
<Enter_name> je napisao:
Baš neki dan vozio službeno auto na servis, rade nekog Passata, 550k km... rekoh solidno prešao, kažu oni bez brige, sutra će imati 150k, taj šverca auta, redovno dovozi kod nas da pripremi za prodaju :D

A sta da je tih 550 lazirano?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 08:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
E . je napisao:

krajo je napisao:
Prijatelj mi vozi taksi sa ugrađenim plinom i kaže da je potrošnja velika, malte ne nema nikakve uštede ili nešto minimum.
Pretpostavljam da je standardna priča, razvaljen motor i ubijena benzinska instalacija do te mjere da na benzin ni neće da upali

Nema motora, izvađen je.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 09:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
neko je ugradjivao plin u Toyotu Prius? zabrinut sam za mentalno stanje doticnog

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 09:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Svi Patrol taksiji imaju ugradjen LPG
Kada su ih dobili na pocetku, vecina taksista sa kojima sam razgovarao (mozda sam i pisao o ovome, ne sjecam se) su se kleli da su Skode koje su Priusi odmjenili bile mnogo bolje i ekonomicnije rjesenje
Bez obzira na taj hibridni pogon, Priusi uopste nisu tako mali potrosaci kao sto se ocekivalo da ce biti (pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je Prius bio skuplji i od Superba koje su imali, a kamo li od Oktavija, iako se nabavna cijena vozila ne tice samih taksista)
Nije mi nejasno da su u cilju manje potrosnje ugradili LPG, ali najveci razlog zasto se sada vozaci zale da nema mnogo ustede nije taj sto nema stvarnog pojeftinjenja prilikom voznje na LPG nego zato sto su zahvaljujuci toj ugradnji dobili umanjen procenat od svake voznje (koliko, ja stvarno ne znam), a iako je vecinu vremena pogonsko gorivo LPG u automobil se mora sipati i benzin (treba valjda za paljenje, sta li .. pojma ja nemam oko toga)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 09:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa sa taxistima Patrol taxija sam i ja pricao (2013.g.) i kazu da im je potrosnja 4,5 do 5l na 100 km i to u gradskoj voznji, zato i pitam koji ces q na to jos plin stavljat?
nisam znao da su u medjuvremenu presli na lpg

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 09:47 
Administrator
Korisnikov avatar

U svaki auto sa plinom moraš sipati i benzin ako želiš da to radi kako treba. Problem sa Priusima je taj što oni zahtjevaju određen stil vožnje nepoznat na našim predjelima, lagan i bez kurčenja, otimanja prednosti i naglih startova. Normalno da nema uštede ako gasaš auto težak dvije tone.
Citiraj:
Za početak, deklarirana kombinirana potrošnja Priusa je 4,3 litre na 100 prijeđenih kilometara i to je jedna impresivna brojka, no za puno razumijevanje potrebno je znati kako se taj test provodi. Naime test traje ukupno dvadeset minuta i sastoji se od starta hladnog motora, četiri ciklusa simulacije gradske vožnje (ubrzavanje, usporavanje i stajanje) u ukupnoj dužini od 4 kilometra i prosječne brzine od 19km. Potom kreće simulacija vožnje na otvorenoj cesti u dužini od 7 kilometara prosječnom brzinom od 63km/h i maksimalnom od 120km/h (usporedbe radi, prosječna brzina osobnih vozila zabilježena na autocestama je bitno veća od 120km/h). Ovakav testni režim pogoduje hibridnim automobilima i ne odražava nužno stvarnu potrošnju automobila, no razlika između realnosti i testnih brojki u odnosu na “klasične” automobile je veća i mnogo nesporazuma dolazi iz tog razloga (proizvođači automobila smiju po pravilima oglašavati samo potrošnju ostvarenu u testu kako bi potrošači mogli donijeti kvalificiranu odluku na temelju standardiziranih uvjeta vožnje, neovisno o tome što ti uvjeti nisu uobičajeni). Čisto kako bih ukazao da Prius doista može trošiti vrlo malo goriva, uputio bih Vas na tekst koji opisuje kako je ekipa entuzijasta uspjela ostvariti potrošnju od svega 2,2 litre na 100km (i to na dionici od 1400km).

Prius ispred alpaMoja prosječna potrošnja na 3.204 prijeđena kilometra je 5,667 l/km (koga zanima, neka mi pošalje email pa ću mu poslati detaljnu potrošnju po etapama), dobar dio dionica sam prošao po autocesti pri brzinama od oko 130km/h (neke i preko 160km/h), drugi najveći komad je napravljen na otvorenoj cesti, a relativno malo kilometara je bilo napravljeno u gradskom režimu vožnje koji Priusu najviše odgovara (usput rečeno, čini se kako je na hrvatskim stranicama Toyote Prius zamijenjen podatak o potrošnji u gradi i van grada). Pojedinačno najveću potrošnju sam uspio napraviti u vožnji uzbrdo na GrossGlockner kada sam na dionici od 35km uspio natjerati potrošnju na impresivnih 12 litara/100km – no kako je to jedan Toyotin tehničar napisao na jednom forumu, to je doista iznimna situacija i iako bih na pojedinim dionicama dignuo potrošnju na iznad 6 litara, ako gledam potrošnju po rezervoaru natočenog goriva, uvijek bih se spustio na 6 ili manje od 6 litara.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 10:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
ja već godinu dana vozim pežo 301 1.6 na plin
uzeh ga novog i prvu godinu vozio samo na benzinu
ovu drugu sam se finansijski preporodio, plin već otplaćen

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 10:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa normalno da ćeš se preporoditi kad je ušteda više od 50%. U redovnim intervalima mijenjaš filter i membranu i sve radi kao sat...Al' čak ni to nije obavezno, ja sam prešao već 10k preko preporučene kilometraže za filter, sve danas ću, sutra ću....

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2015, 10:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ne znam kakvo je sad stanje, ali ja sam lično imao katastrofalno iskustvo sa plinskim servisima. Nikako nisu mogli da mi ušteluju da auto radi kako treba, tek u Umagu mi servis napravio sve da radi kako treba ali je i naplatio....U svakom slučaju kao pogonsko gorivo plin je daleko najisplativiji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9470 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 474  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]