banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 15:23 Danas je 28 Mar 2026, 15:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 139, 140, 141, 142, 143
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zimske gume
PostPoslato: 02 Mar 2026, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ja sam vratio ljetne gume prošle sedmice, najranije ikad. 8)
Izuzetno je toplo i biće toplo do najmanje sredine marta, onda će biti kiše ali snijega ni na vidiku.
Lanci u gepeku - zimska oprema, "sve je po zakonu".
A i ljepše su mi 215/45 R17 feluge nego zimske 185/65 R15.
Ali ne bih ja stavio ljetne još neko vrijeme da nisam rasjekao bočni zid zimske gume pa sam instalirao ćopavac i vozio tako jedan dan i sutradan sam zamijenio za ljetne točkove (imam 2 seta feluga).
Nagazio na neku plastičnu kutiju (jedan komšija je kamiondžija pa uvijek vozi neko smeće) i pukla je tako da je špicasti oštri dio plastike napravio rasjek od 5cm na bočnom zidu.
Zimske su stare turske (DOT 2017.), plastificirane, vozio bih ih još par sedmica i svakako bacio u smeće, tako da i nije neka šteta.
E sad, bilo bi fino da ne bude snijega u martu ali po svemu sudeći ne bi trebalo.
Nego, razmišljam da metnem Mišelin KrosKlajmet 2 da ne moram dva puta godišnje mijenjati između ljetnih i zimskih.
Znam da je to kompromis između prave zimske i prave ljetne, ali vozim po gradu, ne idem preko Kupresa zimi, ne treba mi zimska za 4-5 dana snijega.
A druga stvar, malo prelazim.
Ako kupim jeftinu zimsku, za 2-3 godine se plastifikuje i nije ni za kurac.
Ako kupim skupu zimsku, traje 5-6 godina, ali pošto malo prelazim, trebao bih je baciti sa šarom od 5-6 milimetara - šteta.
E onda uzmem Mišelin KrosKlajmet 2, ljeti vrlo dobra, zimi dobra, svakako bolja od dosadašnje matore plastične turske (Petlas)
I još ne moram mijenjati točkove dvaput godišnje (iako imam dobru dizalicu i 2 seta alu točkova i ne idem kod vulkanizera).
A vidim da sve više ljudi fura takve gume, a ja nisam forumski Šumaher pa mislim da ću biti prezadovoljan.
A još jedna stvar, takve mišelinke dugo traju, ljeti se malo brže troše, ali ako prelazim godišnje 4-5k kilometara, ima da traje i traje.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2026, 09:40 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Omatorilo se ...... zato ti se i ne da da mijenjaš gume.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2026, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije samo to, dva puta godišnje u dvorištu zamijenim zimski za ljetni set feluga, i obrnuto, ali i ljetne i zimske su mi DOT 2017. (a zimsku sam rasjekao).
I onda zašto sad da kupujem 2 zimske koje će se topiti u februaru/martu i dvije ljetne koje ne valjaju kad zahladi u oktobru.
Ovako stavim Mišelinke i ne diram ih XY godina.
Jedino što su skuplje u 215/45/17 varijanti nego u 185/65/15 varijanti.. ali ajd.
Samo da ove ljetne izduraju do jeseni pa bacam i njih, a pošto je ovo auto za grad i međugradske linije (neću u Temišvar ni na Kupres) kontam da je Mišelin dobar za moje potrebe.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2026, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Rider on the storm je napisao:
Ja sam vratio ljetne gume prošle sedmice, najranije ikad. 8)
Izuzetno je toplo i biće toplo do najmanje sredine marta, onda će biti kiše ali snijega ni na vidiku.
Lanci u gepeku - zimska oprema, "sve je po zakonu".
A i ljepše su mi 215/45 R17 feluge nego zimske 185/65 R15.
Ali ne bih ja stavio ljetne još neko vrijeme da nisam rasjekao bočni zid zimske gume pa sam instalirao ćopavac i vozio tako jedan dan i sutradan sam zamijenio za ljetne točkove (imam 2 seta feluga).
Nagazio na neku plastičnu kutiju (jedan komšija je kamiondžija pa uvijek vozi neko smeće) i pukla je tako da je špicasti oštri dio plastike napravio rasjek od 5cm na bočnom zidu.
Zimske su stare turske (DOT 2017.), plastificirane, vozio bih ih još par sedmica i svakako bacio u smeće, tako da i nije neka šteta.
E sad, bilo bi fino da ne bude snijega u martu ali po svemu sudeći ne bi trebalo.
Nego, razmišljam da metnem Mišelin KrosKlajmet 2 da ne moram dva puta godišnje mijenjati između ljetnih i zimskih.
Znam da je to kompromis između prave zimske i prave ljetne, ali vozim po gradu, ne idem preko Kupresa zimi, ne treba mi zimska za 4-5 dana snijega.
A druga stvar, malo prelazim.
Ako kupim jeftinu zimsku, za 2-3 godine se plastifikuje i nije ni za kurac.
Ako kupim skupu zimsku, traje 5-6 godina, ali pošto malo prelazim, trebao bih je baciti sa šarom od 5-6 milimetara - šteta.
E onda uzmem Mišelin KrosKlajmet 2, ljeti vrlo dobra, zimi dobra, svakako bolja od dosadašnje matore plastične turske (Petlas)
I još ne moram mijenjati točkove dvaput godišnje (iako imam dobru dizalicu i 2 seta alu točkova i ne idem kod vulkanizera).
A vidim da sve više ljudi fura takve gume, a ja nisam forumski Šumaher pa mislim da ću biti prezadovoljan.
A još jedna stvar, takve mišelinke dugo traju, ljeti se malo brže troše, ali ako prelazim godišnje 4-5k kilometara, ima da traje i traje.

Kod mene je Mišelin KrosKlajmet 2 suv 235/55/R19 i prezadovoljan.
Nisu me iznevjerile na Kupresu, bilo i leda i snijega aj zdravo. Bez lanaca. Zaključao pogon na sva 4, isključio EPS i lagano do AdriaSki bez problema.

Na ljeto ću da mjenjam nakon 2 i po godine i +55,000km predjenih, pošto u decembru moram da radim tüv.
Od mene definitivno preporuka.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2026, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja samo ne znam koliko Mišelin KrosKlajmet 2 mogu da izduraju godina da ne dođe da pada performansi (plastifikacije), zna li neko pouzdan podatak?
Ako će to biti tek par godina, onda ništa od toga.
Onda ću kupiti jeftine zimske i jeftine ljetne i voziti 2-3 godine i baciti.
Glavna fora je da baš baš malo prelazim, pa sam kontao da uzmem Mišelinke jer neki izvori kažu da mogu duže da traju.
E sad, što ja neću ni "načeti" šaru za te godine to je drugo.
Naravno da ja mogu kupiti i SKUPE i zimske i ljetne, ali glupo je da kupujem 8 guma kojim ću prelaziti 4-5 hiljada godišnje.. ok, možda malo više ali svakako ne puno.
Ako Mišelinke KrosKlajmet 2 mogu da fino traju 5 godina, onda mi nije žao dati koliko god da koštaju i onda ne razmišljam o zamjeni točkova (feluga) dva puta godišnje iako imam dvorište i dizalicu.
Dakle meni nije problem kilometraža i trošenje guma, nego što će se plastifikovati i postati go kurac nakon toliko i toliko vremena.. da gume ne gube svoja svojstva ja bih vozio iste 15 godina. :D

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2026, 20:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Meni su izgurale četiri godine (plus varijanta, između 1 i 2), petu se osjetio pad performansi, šestu su ih zamjenile Turanza All Season 6.
I zašto ne CrossClimate 3, to je sad aktuelni model?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2026, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Meni su izgurale četiri godine (plus varijanta, između 1 i 2), petu se osjetio pad performansi, šestu su ih zamjenile Turanza All Season 6.
Odlično, hvala, to je i više nego korektno, kud ću više.
<Enter_name> je napisao:
I zašto ne CrossClimate 3, to je sad aktuelni model?
Nesam školovala, onda će biti Trojka - hvala Enter.
Ove ljetne koje sada vozim su nikakve, hajde mogu još malo po lokalu, ali na jesem ću metnem Mišelin 3, i vozi miško.
Jedino što su malo skuplje u 215/45/17 nego u 185/65/15 dimenziji.
Znam da to nije idealno za snijeg kojeg bude 2 i po dana godišnje ako i toliko, ali nema veze.

Ali su mi zato ljepše 17" feluge od ovih buđavih 15" (koje inače koristim zimi).

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2026, 08:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Okt 2012, 09:53
Samo info da su ti all season "bučnije" od ljetnih, moradš da budeš spreman na to.

Vrh

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 139, 140, 141, 142, 143

Sva vremena su u UTC [ DST ]