Ozrenx je napisao:
Kada ide pdv na 22% ? do kraja godine ili sta, nisam u toku..
Ispade ko planira uvoziti auto do 10k eu, da to radi sto prije i placa 17% umjesto buducih 22% ?
Tek je ovo pitanje pokrenuto, pitanje je hoće li se i kako završiti.
Spomenute su tri, nove, moguće, opšte stope oporezivanja roba i usluga od 5(0), 15 i 22%.
Moja procjena je da se može krenuti od 1.1.2023 sa sprovođenjem istih.
-------------------------------
Ako se uđe u ovu proceduru treba se uraditi baaaš velika analiza, koja dobra i usluge i na koji način obuhvatiti i sa kojim stopama. Treba sprovesti i veliku, otvorenu javnu raspravu o tome. Ovdje mi na grubo dajemo neke primjere mogućih kontura novog zakona.
Za rad UIO se slažem sa Wizzy-jem. Sa kapacitetima sa kojima radi, svaka moja saradnja sa njima je apsolutno korektna i ažurna bila. Opet kažem, po pitanju novog zakona o PDV-u da oni idu iz komfor zone sa jedinstvenom stopom od 17% i lakšom kontrolom, što ne treba biti opravdanje da je teško izvesti promjenu stopa i načina obračuna. Ako u Švajcarskoj saobraćajnu kaznu mogu obračunavati na osnovu ostvarenih prihoda pojedinca, a da nije jedinstvena kazna, da bude država "socijalnija", možemo i mi diferencirati PDV.
Porez na lični dohodak je smanjen sa 10 na 8%, a porez na primanja iz UO, NO i sl povećan sa 10 na 13%. Takva analogija može biti sa PDV-om. Na jednoj strani uzeti, na drugoj osloboditi.