banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 04:11 Danas je 15 Jun 2026, 04:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 143  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zimske gume
PostPoslato: 07 Nov 2025, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Ja sam malo vrtio testove zadnjih dana i ADAC-ov test djeluje bolje od Autobild-ovog jer ima i kategoriju za testiranje na ledu. Bizarno da AB to nema.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2025, 16:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Živim na Krčmaricama i vozim cio život na Savi i Tigru. Još nijednom nisam ostao negdje. Mislim da je jako bitan i stil vožnje.
Prošle zime sam na autu kupio neke Diplomat zimske i kad je pala ona snježina išao bez problema. Al zato kad se naoblači kližu se kao skije.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2025, 16:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ponašanje gume na kiši je možda i najbitnije... većina zimskih guma se dobro nosi sa snijegom, na ledu nema gume bez eksera koja se ponaša dobro.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2025, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Па, управо то. Сава S3 од кад знам за себе сви хвале као топ зимску гуму. Е, сад, на мокром рецимо овај Hankook сам уочио да има неку предност што ме највише и навело њима, јер мокрог ће, што кажете, бити много више (и оно што је све чешће код нас, велики размаци између двије кише што доводи до стања сличног леду код прве кише).
Плус за Саву кажу да се покварила у погледу трајности гуме, да губи својство већ након друге сезоне.

https://www.tyrereviews.com/Tyre/Hankoo ... pt-RS3.htm
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Sava/E ... 3-Plus.htm

Шта знам, за ових 100-њак марака разлике за све 4 гуме мислим да се исплати потегнути до мало више категорије. Опет, од возача до возача, пошто сам узимао за мање искусног, онда ми је стварно битно.
А видим да Nexen изгледа преузима примат од Саве у погледу буџет гума.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2025, 18:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Iz mog iskustva, razlike između guma se najviše ogledaju u trajnosti i ponašanju na mokrom/ klizavom. Kad je cjelac svakako nijedna guma ne pomaže mnogo, odnosno u tim uslovima je bolji i nov Riken nego polovan Michelin. Tu dolazi do izražaja i iskustvo u vožnji, koje auto je u pitanju itd. Ali pošto većina vozača u gradu svakako ne vozi u takvim uslovima, onda svako treba sebi izabrati šta mu odgovara, da li cjelogodišnje ili nešto drugo.

Meni treba dobra zimska guma, na jednom autu imam Savu a na drugom sam polovan Pirelli Cinturato zamjenio sa novim, "budžetnim" gumama. Vidjećemo kako će se ponašati.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kupci najpopularnijeg SUV-a u Europi se bune jer im je novi auto stigao na kineskim Linglong gumama: Ima li razloga za zabrinutost?

https://www.jutarnji.hr/autoklub/garaza ... t-15641223

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Nisu to loše gume, ali nekako bi mi bilo logično da nov auto iole poznatnog i priznatog brenda fabrički dođe sa vrhunskim gumama.
Dakle Michelin, Continental, Bridgestone, Goodyear, Pirelli.
Kao što fabrički akumulator novog auta traje 5 ili 7 ili više godina.
Ali počelo se štediti na svemu, neki američki modeli sada imaju plastični karter.. jbg.

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne moraš do Amerike, Mercedes u Evropi ima plastični karter jako dugo.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 14:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Teške radne mašine poznatih proizvođača već odavno dolaze sa kineskim Triangle gumama. Nema mjesta skepsi prema kineskom proizvodima, oni su tehnološki već odavno prevazišli Evropu. Drugi par opanaka je to što mi hoćemo da kupujemo najjeftinije, a očekujemo kvalitet.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Megabyte je napisao:
Citiraj:
Kupci najpopularnijeg SUV-a u Europi se bune jer im je novi auto stigao na kineskim Linglong gumama: Ima li razloga za zabrinutost?

https://www.jutarnji.hr/autoklub/garaza ... t-15641223

Made in Serbia?

Jer Linglong ima fabriku u Srbiji.

Već su ih nabavljali oni iz MAN-a.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 15:08 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Rider on the storm je napisao:
Nisu to loše gume, ali nekako bi mi bilo logično da nov auto iole poznatnog i priznatog brenda fabrički dođe sa vrhunskim gumama.
Ali počelo se štediti na svemu, neki američki modeli sada imaju plastični karter.. jbg.

Prva ugradnja akumulatora u neke od modela BMW, VW, Mercedesa, Audija, Seata, Škode ....... radi Baner iz Linca u Austriji. Moj dobar drug radi u toj fabrici pa mi kaže da njemci obično zakupe tromjesečnu proizvodnju fabrike i onda se samo lijepe drugačije naljepnice sa oznakama proizvođača automobila. I nigdje se tad na akumulatoru ne lijepe oznake Baner.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
_зока je napisao:
Teške radne mašine poznatih proizvođača već odavno dolaze sa kineskim Triangle gumama. Nema mjesta skepsi prema kineskom proizvodima, oni su tehnološki već odavno prevazišli Evropu. Drugi par opanaka je to što mi hoćemo da kupujemo najjeftinije, a očekujemo kvalitet.

Rade Kinezi, napreduju, pa i otvaraju i fabrike guma po Evropi, ima ih po testovima što neki kače ovdje.

Ali i kupuju druge proizvođače.
Npr. ovdje pominjani i hvaljeni Kumho je već godinama u vlasništvu kineske firme.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 15:12 
Bič božji
Bič božji

Megabyte je napisao:
Ne moraš do Amerike, Mercedes u Evropi ima plastični karter jako dugo.

Kojeg obožavaju automehaničari kad trebaju da mu zamjene dihtug ili kad ga trebaju skinuti. Obično popucaju ili vijci (u gorem slučaju) ili sam karter. Bagrameli ih obožava.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Bez obzira na pomenute gume, doba je konzumerizma, na svemu se štedi, sve kratko traje, da bi se prije kupilo novo.
Prošlo je vrijeme onih neuništivih Mečki i Volvo-a iz osamdesetih koji su prelazili milione.
Moje mišljenje je da je najbolje imati očuvan auto proizveden između 2005. i 2015. (ili 2010. i 2020.) i dobro ga održavati.
Auti iz tog perioda su dostigli maksimalnu aktivnu i pasivnu sigurnost, efikasnost motora, pouzdanost, imaju osnovnu opremu, vrhunski komfor i tako dalje.

Novi auti su plastični, puni elektronike i ekrana, nekvalitetni, preskupi, čak i ružni po mom mišljenju (a mišljenje je kao guzica, svako je ima ali eto).

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
motozeljo je napisao:

Prva ugradnja akumulatora u neke od modela BMW, VW, Mercedesa, Audija, Seata, Škode ....... radi Baner iz Linca u Austriji. Moj dobar drug radi u toj fabrici pa mi kaže da njemci obično zakupe tromjesečnu proizvodnju fabrike i onda se samo lijepe drugačije naljepnice sa oznakama proizvođača automobila. I nigdje se tad na akumulatoru ne lijepe oznake Baner.

Baner je dobar-odličan akumulator.Imao sam ih par komada ,sve i jedan je se pokazao kao dobar.
Nije nepoznata ta činjenica da Baner pravi akumulatore za poznate marke automobila.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 16:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
На чему се возе 1.4 милијарде Кинеза? Узимају неке домаће или кажу "немој то кинеско смеће". :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Bez obzira na pomenute gume, doba je konzumerizma, na svemu se štedi, sve kratko traje, da bi se prije kupilo novo.
Prošlo je vrijeme onih neuništivih Mečki i Volvo-a iz osamdesetih koji su prelazili milione.
Moje mišljenje je da je najbolje imati očuvan auto proizveden između 2005. i 2015. (ili 2010. i 2020.) i dobro ga održavati.
Auti iz tog perioda su dostigli maksimalnu aktivnu i pasivnu sigurnost, efikasnost motora, pouzdanost, imaju osnovnu opremu, vrhunski komfor i tako dalje.

Novi auti su plastični, puni elektronike i ekrana, nekvalitetni, preskupi, čak i ružni po mom mišljenju (a mišljenje je kao guzica, svako je ima ali eto).

Што би се рекло Фејсбук језиком, поДписујем.

@motozeljo Сплет околности није дозволио уградњу Hankooka, тако да ћу остати дужан рецензију. Оде гањати Фулду у Меркур...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 17:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
motozeljo je napisao:
Kojeg obožavaju automehaničari kad trebaju da mu zamjene dihtug ili kad ga trebaju skinuti. Obično popucaju ili vijci (u gorem slučaju) ili sam karter. Bagrameli ih obožava.

Пежо 2.0 ХДИ 2015, пластични картер, врхунска ствар, замјена уља прелака, нема да ти претегну шараф нити мораш размишљати о моменту дотезања, пола круга и одврне се (има и осигурач додатно), никаквих проблема ни са дигхтунгом, превентивно скинуо да погледам је ли све чисто (и то је било прелако, никакве зезанције), стављен нови, тако да не видим никакав проблем са пластичним картером, за мене је предност. Ауто 10 година старо, 180к на сату, још нисам наишао на неку ману тога, бар код овог аута.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 17:17 
Bič božji
Bič božji

Ja sam gledao video kad pokušava da skine plastični karter na Mercedesu, prvo su mu popucali vijci pa je pukao i karter. Možda su na tvom Pežou ugradili karter od kvalitetnije plastike nego što je na ovom modelu Mercedesa, ali što neko reče gore sve se svodi da manje traje i da je od plastike po mogućnosti reciklirane. Bitno je da se samo kupuje novo.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2025, 17:29 
Bič božji
Bič božji

mara- je napisao:
motozeljo je napisao:

Пежо 2.0 ХДИ 2015, пластични картер, врхунска ствар, замјена уља прелака, нема да ти претегну шараф нити мораш размишљати о моменту дотезања, пола круга и одврне се (има и осигурач додатно), никаквих проблема ни са дигхтунгом, превентивно скинуо да погледам је ли све чисто (и то је било прелако, никакве зезанције), стављен нови, тако да не видим никакав проблем са пластичним картером, за мене је предност. Ауто 10 година старо, 180к на сату, још нисам наишао на неку ману тога, бар код овог аута.

Da li su na tvom Pežou i krila iznad prednjih točkova od plastike?

Vrh

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 143  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]