banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 09:11 Danas je 15 Jun 2026, 09:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 143  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zimske gume
PostPoslato: 15 Nov 2023, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
skypostman je napisao:
Ja se vise ne sjecam kad je bilo 4-5 dana sa snijegom. I ovo malo sto padne ne zadrzava se na cesti.
Mislio sam ukupno 4-5 dana da snijeg propadava tokom zime, a ne zaredom toliko dana snijega i minusa.. posljednji put je to bilo početkom februara 2012. godine.
Palo je 60-80cm snijega za par dana i bio je solidan minus.. u Mostaru palo pola metra, čak je i Split dobro zabijelio.

_зока je napisao:
Dovoljno je jednom da zavalja pa da prokuneš i olsizon gume i onoga ko te je nagovorio na njih.
Naravno, nisam ih ni razmatrao.. baš zato vozim zimske.
Po kiši i po ovom srednjem vremenu ću lagano, ali bitno je da me Riken izvuče uz ovaj brdoviti Lauš ako zatreba.

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 15:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
_зока je napisao:
Dovoljno je jednom da zavalja pa da prokuneš i olsizon gume i onoga ko te je nagovorio na njih.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Možeš ti imati kakve hoćeš gume na autu ako u glavi nisi svjestan uslova u kojima voziš.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Meni je jednom jedan forumaš rekao da je zimi bolja bilo kakva zimska nego neka druga i ja se toga držim.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Apsolutno tačno, bilo koja zimska je bolja od bilo koje ljetne u zimskim uslovima.
E sad, allseason gume su u zadnjih par godina napredovale, pitanje je da li su bolje vrhunske allseason (Michelin, Continental) ili lošije (Tigar) zimske.
Volio bih neki realan test na ovu temu, pošto su subjektivni osjećaji u tom slučaju previše subjektivni :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Pa da al ko kupuje Tigar zimske, vjerovatno taj rang i ljetnih sto mu je opet jeftinije nego miselin cjelosezonske (ne znam koja je cijena pretpostavljam da su poskupe)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne ulazim previše u finansijsku matematiku, iskreno, više me zanimaju performanse samih guma.
Kod mene je problem što malo kilometara prelazim, pa se gume sjebu bez da ih potrošim kako treba.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
All seazon guma je zimska šara, a ljetni sastav? Ono što je meni problematično je zimi nije šara nego sastav, negdje sam čitao da ljetne gume na niskim temperaturama gube svojstva, postaju krute i klizave. To mene odbija od njih.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
richa je napisao:
Pa da al ko kupuje Tigar zimske, vjerovatno taj rang i ljetnih sto mu je opet jeftinije nego miselin cjelosezonske (ne znam koja je cijena pretpostavljam da su poskupe)

Takvi nerijetko tog Tigra voze i ljeti.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 18:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Većina allseason guma nastaju od zimskih guma (makar tako kažu), jedino je Michelin prilagodio ljetnu gumu zimskim uslovima.
Vjerujem da je smjesa nešto između, kao i šara. Kad je Continental, koji je rekao da nikad neće napraviti allseason gumu, napravio jednu takvu, zapita se čovjek... :D
Jasno je meni da je ta guma kompromis u svemu, samo da li je taj kompromis lošiji od loše gume. Ako nije lošiji, uz malo pameti u glavi to uopšte nije loša opcija, pogotovo kakve zime sad imamo.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Ona je super za nekog ko vozi samo po gradu ili od kuce do posla, ili ako ne zivi u brdovitim dijelovima grada.
Ja se ne bih igrao sa njima da moram ici preko kupresa, vlasica ili tako, ne bi mi bilo svejedno.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 21:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
+1 x2

Na par službenih vozila imamo Riken allseason, vjerovatno najgori mogući izbor. Danas sam vozio relaciju Sarajevo-Rudo-Višegrad, ni na najdužim pravcima nisam smio preći 70 km/h.
Jeste mokro, ali bilo koji oštriji manevar (izbjegavanje kamenja na putu ili rupa) nosi rizik da se završi u drugoj traci ili pored puta.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 21:24 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja o Continentalu i Michelinu, vi o Tigru :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 21:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Svako svoju muku. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
_зока je napisao:
negdje sam čitao da ljetne gume na niskim temperaturama gube svojstva, postaju krute i klizave.
Apsolutno tačno, bukvalno se osjeti pod prstima i pod noktima, zimi na minusu je zimska mekana kao slanina, a ljetna tvrda kao đon (e jesam našao komparativne motive).
Najjače mi je gledati klipove iz Italije ili Engleske kada jednom u par godina padne malo snijega, a oni proklizuju u mjestu i to ne na uzbrdici. :D
Naša klima je je poprilično kontinentalna i imamo velike razlike u temperaturama i padavinama između godišnjih doba i to nas jebe, ljeti kad upekne asfalt u gradu i ljetne se tope.
Na Malti skoro nikada ne pada ispod 10°C i naravno da svi voze ljetne, a u Finskoj (na sjeveru) raja već u oktobru nabaci zimske, i to "studded", ekserice/čavlerice, tamo je to legalno i normalno.

Kad smo kod Finaca.. :D https://www.youtube.com/watch?v=2s2s_CPrlQs

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Jedino što mene jebe kod all season je kakve su zimi posle prvog ljeta? Nekako mi nema logike da zadrže iste osobine kao dok su nove jer i mekanu ljetnu pošteno troši asfalt u julu i avgustu.
Ekonomija je tu gadna: all season su najskuplje al jeftinije nego 2 seta. Opet, nema šanse da 1 set cjelogodišnjih izdrži kilometražu kao 2 seta ljeto/zima.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2023, 22:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Još u ekonomiju dodaj montažu i balans, ako nemaš dva seta feluga...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2023, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ma jasno

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2023, 06:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
<Enter_name> je napisao:
Još u ekonomiju dodaj montažu i balans, ako nemaš dva seta feluga...
A ako imaš? Ja, bez obzira na set dodatnih alu feluga, opet tražim i balans točkova, iako i sa tim zahtjevom izađe skoro duplo jeftinije samo montaža točkova. To je godišnje za oba seta oko 50 KM, + - 5....

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2023, 09:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Većinom pričamo o ekonomskoj isplativosti takvih guma. Ja sada iz glave pretpostavljam da razlika u cijeni all season i klasičnih guma na 4 godine nije veća od 200-400KM. Zavisno od gume. 400KM jeste puno para, ali kada uzmeš u obzir da je to na period od 4 godine i razliak u sigurnosti, mislim da je to više manje beznačajna razlika i opterećenje.

Pretpostavljam da all season treba mjenjati svake 2 godine, jedan set ljetnih/zimskih guma svalke 4 godine. Još ako platiš malo skuplje all season gume od standardnih guma...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2023, 09:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ja sam imao Cross Climate+ 4 sezone, prodao ih zajedno sa felgama, lik ih je vozio jos ovo ljeto. Prosle jeseni stavio Sava Allweather, vidjecemo koliko ce izdrzati.

Vrh

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 143  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]