zidarR je napisao:
Nije "u sridu", ali hajde da se uslepam malom salvom pitanja

Benzinac, koja je realna potrosnja za kompakt, ili neki manji, ali ne premalen automobil? Sta je po iskustvu vas i okoline najbolja kupovina po pitanju ekonomicnost/odrzavanje benzin, gradska voznja bi bila sigurno 60-70% kilometraze?
Razmatram kupovinu neke astre, fokusa ili japanca. Pretpostavljam posljednja opcija + provjeren prvi vlasnik i porijeklo = najmanje servisiranja?
Sada mi je na nisanu mazda 3, ali koliko god vrtim iskustva ljudi, gradska 9-10, a otvoreno ne spusta ispod 7, nekako mi mnogo :/
Na koliku godisnju kilometrazu se isplati plin?
Koliko je pouzdan ovaj sajt za potrosnju?
http://www.spritmonitor.de/Eto pa ko bude imao volje, hvala mu mnogo

Ovako, ja imam benzinca, Astra H 1.6, ugrađen plin. Ugradnja je koštala ~1000KM plus 300KM dažbina državi. Za 15 mjeseci sam prešao 28000km na plinu. Plin se uopšte ne isplati jer sam na benzinu prelazio 8000km godišnje

Investicija ti se otplati već na nekih 10000km. Evo ja sam pratio koliko sipam plina i pisao sam razliku koliko bih potrošio da sam sipao benzin. Za ovih 15 mjeseci sam uštedio 3800KM a kad odbiješ cijenu investicije 1300KM ja sam na plinu zaradio već 2500KM...
Za Astru H imam samo riječi hvale, stvarno solidno i pouzdano auto, ne kvari se i dijelovi nisu skupi a takođe ima dosta zamjenskih koji su još jeftiniji

Doduše ja sam prvi vlasnik pa ne znam kako bi bilo da sam uzeo od nekoga ko mu je dušu izvadio...