Elem, da dovrsim pricu - odem ja danas do salona Abartha na promjenu ulja. Zjakao malo po salonu i gledao auta (prodaju sve iz FIAT grupacije) i pita me lik kod kojeg sam kupovao auto da li sam na kraju vozio 159 TBi, posto sam se ranije raspitiva za test voznju. Kada sam saznao da je auto dostupan odmah sam nabacio ovakav kez >
U nekim kratkim crtama - vuce od lera, ali bukvalno. Max. momenat 320Nm je dostupan vec od 1800rpm (

) i drzi se do ~5000rpm. Ono je strasno kako auto ubrzava iz svake brzine na bilo kojim obrtajima - VI i 2000rpm (~90km/h), stisnes i samo cujes "wooshhhh". Turbo pumpa konstantno 1,0bar a u overboost-u ide na 1,2bar

Vozio sam je samo na autoputu i nisam imao priliku da odem u neke krivine ali su prestrojavanja i drzanje na putu fenomenalni - vozio sam 180-190 a padao je snijeg

Volan veoma precizan i pruza poprilican otpor ali makar osjetis da vozis. Kocnice veoma jake ali mogu da se doziraju po potrebi bez zabijanja glave u sajbu. Mjenjac precizan i sa laganim "klik" pri ubacivanju brzine - u nekom Audi stilu

Jedini minus je sto se motor vrti veoma nisko - blokada mu je na 6000rpm

Ali, ruku na srce, ima toliko snage da mu visi obrtaji nisu ni potrebni

Aha, sjedi se dosta visoko ali to je stvar navike...
Tako da vec imam sigurnog kandidata za nasljednika Abartha. Konkurent joj je (cijenom, karakteristikama i opremom) Mazda 3MPS, auto malo drugacijeg tipa ali po karakteru daleko bliza AGP - 2.3T 260KS