banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 17:07 Danas je 28 Mar 2026, 17:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 1768 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 85, 86, 87, 88, 89  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Mar 2026, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Apdejt u vezi mog izduva 5 postova iznad.
Skidajući zadnji lonac, "počupao" sam auspuh tačno iza fleksibilnog crijeva.
Nisam ja toliko jak, nego je to staro, trulo, propalo, zapravo mjesecima unazad sam čuo "exhaust leak" odnosno blago povećanu buku šupljeg auspuha koju sam ignorisao.
Pošto ovo ja ne mogu popraviti, odem u auspuh servis "Branko", kod Autobuske stanice, preko puta Murijske stanice Budžak.
Prvo pozovem i pitam ima li gužve, nema, odem, likovi su brzo, pedantno, kvalitetno stavili novu cijev, zavarili i tražili samo 80 KM (naravno da sam ih počastio).
I ne samo to, uočili su jednu mikro pukotinu blizu katalizatora (odnosno mjesta gdje bude katalizator :D) i jedan nedostajući držač/nosač auspuha i to gratis zavarili.
Zaključak: apsolutna preporuka za auspuh servis "Branko", a i čuo sam od više ljudi samo riječi hvale za njih.
I vozio sam ja tako dva dana na posao sa velikom bukom, jer dva dana radim, dva dana slobodan, juče kiša pa se nisam mogao podvući pod auto, danas kad sam se podvukao ovako je to izgledalo.. nemam šta gledati, pravac majstor.

Slika

I sada je auto tiši nego ikad jer sam već imao "šupljikav" auspuh na tom spoju.
Čak i na 5-6 hiljada obrtaja se čuje kao električni, a na leru se i ne čuje.
I još jedna stvar, kao da ima više snage, što opet ima logike, jer šupalj auspuh nije dobar za performanse.
Ali primijetio sam i da bolje reaguje na međugas na plinu (nema onih blagih trzavica koje se nekad dešavaju na LPG).
Jednostavno auto radi tiše, ljepše, uglađenije, malo je jači, a vjerovatno i minimalno ekonomičniji.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2026, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Možda sam malkice dosadan (ma kakvi), ali evo kako se čuo faktički bez auspuha (izduvna grana i metar cijevi).
Fokus bježi malo sa haube malo na put, ali jbg.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet ja, zamijenio sam ulje nakon 14 mjeseci i pređenih samo 3500km.. btw ja sam fanatik za zamjenu ulja na svim SUS motorima, obožavam to raditi.
Oprema: rampe koje sam skoro kupio, zakon stvar, deka - posudio od kerova jer je 'ladan beton, jednokratni mantil/rukavice - posudio od kolega sa hirurgije, inbus/imbus 8mm za čep od ulja.
Tu je posuda/ćasa od 6 litara (2-3 KM na Laušu) koju koristim za zamjene ulja na svemu i svačemu.
Prednost lične zamjene je što sačekam da se maksimalno iskapa (bonus je što je rupa na karteru nagnuta pozadi), dok majstor to ispusti za minut-dvije.. btw, filter sam ručno odvrnuo, jer se rukom i zateže, a ni čep od ulja nije bio pretegnut, nije mi trebala račna.
Filter vazduha motora mijenjam po potrebi/procjeni, obično sa svakom drugom zamjenom ulja jer ne prelazim puno, a filter kabine i češće, pogotovo pred jesen/zimu jer je vazduh zagađen (smog).
Ako mi vjerujete, najteže sam odvrnuo poklopac za sipanje ulja, zaista ga ne troši, prije par godina je jedan Alfa stručnjak radio generalnu, a ovaj motor inače ne pije ulje kao 2.0 TS ili 1.6 TS od 88kW (moj je od 77kW).
Zapravo ja malo prelazim, pa nisam adekvatan.. da pređem 10 hiljada za jedan mjesec onda bih vidio koliko bi popio.
Evo vide se svježi varovi na izduvnom sistemu od neki dan.

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Imaš na temu neku podlogu sa spužvom

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ima sve na Temu, ali nema potrebe, imam starih deka koje psi koriste na terasi ili u predulazu kad je minus, samo obučem ovaj jednokratni mantil zbog prašine.. improvizacija je zakon.
Nego, nekad sam pitao, ali se ne sjećam šta ste mi rekli, imam 40-50 litara starog ulja, gdje da to ekološki odložim?
Ne vjerujem da bi se meheničari obradovali takvom poklonu, a i pitanje je gdje i kako to oni odlažu.
Da smo u normalnoj zemlji pa da odnesem u reciklažni centar kao čovjek, a ovako skupljam staro ulje i filtere u ćošku garaže. :-?

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 21:02 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Znam jednog automehaničara da pregoorjelo ulje "ekološki zbrinjava" tako što ga koristi za centralno grijanje radionice.

U Perzijskom zalivu potapaju tankere i gađaju naftne i gasne instalacije a ti se sekiraš za 10L pregorjelog ulja. Idi begaj ....

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 21:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
I onda se čudimo što nam je vazduh zagađen... :-?

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To iz Persijskog zaliva dok dođe kod nas bude mačiji kašalj, a majstor što reciklira lagano skraćuje život komšijama.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 22:25 
Bič božji
Bič božji

Vas dvojica "ekološki osvještenih" idite u inspekciju i prijavite da katolička crkva u centru Banja Luke koristi ugalj za centralno grijanje. Da vas vidim. Hoćete li otići i prijaviti to, i spasiti živote komšija i omogućiti čistiji vazduh u Banja Luci.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Loži se ugalj, loži se ulje, ništa čudno kod nas, dugo će se svašta ložiti i svašta će nas trovati, ali bolje i da se iskoristi za grijanje nego da se izlije u Vrbas ili da se prospe negdje u šumu.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:
Vas dvojica "ekološki osvještenih" idite u inspekciju i prijavite da katolička crkva u centru Banja Luke koristi ugalj za centralno grijanje. Da vas vidim. Hoćete li otići i prijaviti to, i spasiti živote komšija i omogućiti čistiji vazduh u Banja Luci.

Kamo sreće da su oni jedini koji lože ugalj

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2026, 23:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:

Evo letim... al da ću naložiti ulje ili ga prosuti u prirodu - naravno da neću, to je stvar zdravog razuma.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 07:32 
Bič božji
Bič božji

Nemoj ni dizela voziti i to je zdravorazumski.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 08:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Loženje ulja i mogu da razumijem, naravno u peći na mazut. Ali za prosipanje u kanalizaciju, a pogotovo u rijeku, bih javno strijeljao.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 08:58 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:

Fala bogu pa ti ne određuješ šta je zdrav razum.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 09:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Rider on the storm je napisao:
Ima sve na Temu, ali nema potrebe, imam starih deka koje psi koriste na terasi ili u predulazu kad je minus, samo obučem ovaj jednokratni mantil zbog prašine.. improvizacija je zakon.
Nego, nekad sam pitao, ali se ne sjećam šta ste mi rekli, imam 40-50 litara starog ulja, gdje da to ekološki odložim?
Ne vjerujem da bi se meheničari obradovali takvom poklonu, a i pitanje je gdje i kako to oni odlažu.
Da smo u normalnoj zemlji pa da odnesem u reciklažni centar kao čovjek, a ovako skupljam staro ulje i filtere u ćošku garaže. :-?

Slika

Pa bar si mogao stare filtere okrenuti na drugu stranu, da ne curi iz njih preostalo staro ulje. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
motozeljo je napisao:
Znam jednog automehaničara da pregoorjelo ulje "ekološki zbrinjava" tako što ga koristi za centralno grijanje radionice.

U Perzijskom zalivu potapaju tankere i gađaju naftne i gasne instalacije a ti se sekiraš za 10L pregorjelog ulja. Idi begaj ....

Zato i jesmo krkani i međedi.
Prvo pođi od sebe i šta lično možeš uraditi i biti primjer ,bar svojim ukućanima.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 10:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
Rider on the storm je napisao:

Slika

Pa bar si mogao stare filtere okrenuti na drugu stranu, da ne curi iz njih preostalo staro ulje. :)
To je samo par kapi, istresao sam u onu ćasu skoro sve iz filtera.. ali u pravu si, ne znam zašto sam ih ovako ostavio.
Btw, jedan rođak je uzeo par litara starog ulja da premaže daske, grede za ogradu, navodno duže traje tako.. to je neka selendra, ograda je samo "onako" da označi teritoriju tj. nije dekorativna.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 10:36 
Bič božji
Bič božji

<Enter_name> je napisao:
motozeljo je napisao:

Fala bogu pa ti ne određuješ šta je zdrav razum.

Srećom ni ti se ne pitaš šta je zdrav razum.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2026, 10:41 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Vaistinu, zdrav razum podrazumjeva da sam znaš donijeti normalnu odluku poštujući druge i okolinu, ne da namećeš svoje mišljenje kao ispravno.
Slobodno ti po svom nahođenju, niko ti ne brani, samo nemoj očekivati da se drugi moraju slagati sa tobom; prihvati to kao diskusiju, ne kao napad na tebe.
Na temu mene kao ekološki osvještenog, da, vozim dizel, ali kad se začepi DPF - neću ga skinuti već ću ga očistiti. Kada strada EGR - zamjeniću ga, neću ga blokirati.
I to je ono što ja kao pojedinac mogu da uradim savjesno. Shodno tome mi nije normalno da neko loži ulje ili ga odlaže nepropisno.
Eto, toliko od mene na tu temu, ako ti nije jasno - ja ti ne mogu bolje objasniti.

Vrh

[ 1768 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 85, 86, 87, 88, 89  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]