banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 14 Jun 2026, 23:02 Danas je 14 Jun 2026, 23:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 17203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 857, 858, 859, 860, 861  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Apr 2026, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
driling857 je napisao:
Нема шта, све по ПС :D
8)

Rider on the storm je napisao:
driling857 je napisao:
Провозао послије, брзине се пребацују на додир :D, вјероватно плацебо ефекат јер нисам ни прије овог имао проблема са шалтањем.
Rezultat: osjetim promjenu, mjenjač je bio mekan, da ne kažem mlohav, a sada fino "klikne" u brzinu, precizno i tačno.
Nisam napomenuo da sam sipao Total Traxium 75W-90, 22KM (ili 23KM) po litru.
Ali kod mene nije placebo efekat jer sam sipao viskoznije ulje i zato ljepše klikne u brzinu, a ne mlohavo kao do sada.
I ne vjerujem da ima jeftinije ulje od ovoga, a da ispunjava specifikacije.
Ali ja nisam tražio što jeftinije nego uzeo prvo na koje sam naišao, a to je HES na Laušu, tu kupujem (skoro) sva ulja i filtere, povoljniji su od ostalih (pogotovo Modriča program za kosilicu, skuter, motocikl, SAE 90 za lanac motocikla, dvotaktol za trimer).

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2026, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
U kosilicu Mobil, u Alfu Modriču.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2026, 15:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Јбг, из алфе цури

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2026, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
U kosilicu Mobil, u Alfu Modriču.
Ne bi to bilo loše jer Alfa Twin Spark motor je razvijan osamdesetih, to je praistorija, a Modriča ima i solidna ulja, bez zeze, ali nema nijedno koje ispunjava FIAT 9.55535-G2 specifikaciju koja je potrebna.
Mnogi Alfisti se kunu u Seleniu.. ali za ovako stare modele je nebitno, bitna je samo ta specifikacija i viskozitet.
Inače ovo je slabija verzija 1.6 TS motora (77kW), jača ima 88kW, a postoji i 2.0 TS, moj je najjednostavniji tj. nema varijator faze koji imaju ova dva jača.
Zato je ovaj motor zahvalan jer je jednostavan, atmosferski je, nema turbo, nema varijator faze koji zajebava ova dva jača motora, nema plivajući, nema benzinske pandane EGR-u i DPF-u, nema puno elektronike, nema se šta pokvariti (dobro, ima ali da sada ne baksuziram).
Nije efikasan, tj. puno troši u odnosu na nove motore, ali je zato tu LPG, a loša efikasnost ima jednu prednost zimi - brže se zagrije i odledi, za 4-5km vožnje kazaljka dođe do 90°C.
NoSmoking je napisao:
Јбг, из алфе цури
Pisao sam već da je generalno sređen motor, niti kapa niti troši.. ne morate mi vjerovati ako nećete, nebitno je.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2026, 16:12 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
NoSmoking je napisao:
Јбг, из алфе цури
Pisao sam već da je generalno sređen motor, niti kapa niti troši.. ne morate mi vjerovati ako nećete, nebitno je.

Generalno sređen motor??? Pa kad prije da mu treba generalka? Koliko km ima na satu?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2026, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kupljen za male pare u lošem stanju i ko zna kako je vožen i održavan (kilometraža je nebitna, jer je podložna manipulacijama), a pošto znam doktora za Alfe, on je to za par stoja riješio, sad je faktički kao nov jer je motor jednostavan za rad a lik ima znanje i brdo dijelova.
Nove karike, gumice ventila, nije honovao cilindre ni mijenjao klipove, nove bobine, svjećice, nešto na trapu, kočnice i sad je sve top (osim guma :D).

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2026, 17:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
A koliko ono prelaziš godišnje???

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2026, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako se po naški zove "O₂ spacer" koji se uvrne poslije katalizatora i u njega druga lambda sonda koja kotroliše rad katalizatora?
Hoću da znam kako da ga tražim na Piku ili u prodavnicama ako ima, ako ne onda ću online.
Fora je da nemam katalizator (tako kupio auto, bio je izvađen) i svakih 100-150km se upali Check engine koji obrišem malim OBDII hepekom i Android aplikacijom Torque.
Ovaj "O₂ spacer" smanjenjem protoka izduvnih gasova do sonde "prevari" ECU da je katalizator tu i onda se više ne pali Check engine.

Slika
Našao: https://olx.ba/artikal/61653137
Ima ih još na Piku, varalica je najčešći izraz kod nas.
Pitao sam u AUTO-STIL-u, u jednom auspuh servisu, u jednoj prodavnici, jednog mehaničara usput pitao.. niko nema.
Naručio sam sa Alija za 5 KM, na Piku je 15-17 KM plus poštarina.. ali nije hitno, kad god dođe, imam ubačen OBDII skener i svakih 100-150km obrišem grešku, pa i nije neka smetnja, ali eto da to riješim.
Očekivao sam da ovih hepeka ima na svakom ćošku jer se kod nas vozi mnogo drtina bez katalizatora i onda se pali Check engine.
Ali izgleda da ljudima ne smeta lampica, navikli su, ali može biti problem kad ne znaš je li u pitanju samo to, ili je možda neka druga veća greška.. zato hoću da mi ne svijetli lampica Check engine, ako ne mora tj. ako nije nešto zaista ozbiljno.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2026, 16:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Kakva iskustva imate sa "kvrgom" na gumi? Nije tipičan "bubreg" nego neravnina, osjetno tvrđa pod prstom. Nema nikakvih tragova udarca, ali pri 225/40/19 ne treba puno :(
Čeka me promjena, po svemu sudeći...

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2026, 17:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Pa s obzirom šta voziš....najjeftinije su gume i prema tome....

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2026, 17:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sve to stoji.
Jedino što nemam pojma koliko dugo već tako vozim i šta se desilo. Ne sjećam se da sam igdje udario.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2026, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
To ti je spoj na gumi prilikom proizvodnje i normalno je.

https://www.lesschwab.com/article/tires ... -mean.html

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2026, 18:33 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
mirdza je napisao:
Kakva iskustva imate sa "kvrgom" na gumi? Nije tipičan "bubreg" nego neravnina, osjetno tvrđa pod prstom. Nema nikakvih tragova udarca, ali pri 225/40/19 ne treba puno :(
Čeka me promjena, po svemu sudeći...

Neka slika, da vidimo.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2026, 21:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:

Hvala. To je upravo to.
Ne bih ni primijetio da nisam vozio po nekim gudurama pa sam izašao da vidim je li sve čitavo :oops:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2026, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Da li i novi PureTech 100 STT imaju remen u ulju ili su svi prešli na lanac?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2026, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
Megabyte je napisao:

Hvala. To je upravo to.
Ne bih ni primijetio da nisam vozio po nekim gudurama pa sam izašao da vidim je li sve čitavo :oops:

Kvrga nestala :lol: Italijani su fascinantni 8)
Nemam pojma kako i zašto - ispipao sam čitav bok i nema ni traga.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2026, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2008, 10:47
Nasao sam jedan fin mercedes E320 V6 benzin 2002. godiste na prodaju. Covjek je negdje u njemackoj pa nema vremena da se bavi autom. ali ima neki problem i ne moze da utvrdi sta je.
ovo je objasnjenje
"auto radi na 5 hiljada obrtaja to jeste nece da prebaci brzinu. mehanicar je bio jer je mjenjao svi 12 svjecica i dihtunge poklopca ventila medjutim kad je to uradio auto ostalo u sportu nece da ode u D koliko sam shvatio.
auto bio kod mehanicara,mijenjao pumpu goriva,12 svjecica vakum crijeva,dihtunge poklopca ventila"

da li neko zna sta bi mogao biti problem? ima li neko iskustva?
naravno pitao sam chat gpt da mi kaze sta moze biti problem i ima nekoliko razlicitih ishoda.
uglavnom moze biti od 200 do 2000KM popravak.
da li se neko susretao sa tim?
i da li znate nekoga ko radi mercedes da bi mogao pogledati i utvrditi sta je problem?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2026, 22:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mjenjač, bar po meni.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2026, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2008, 10:47
da, i AI mi je rekao da je takodje mjenjac. od toga da neki konektor popusti pa udje ulje u elektroniku pa mjenjac poludi i udje safe mode.
do neke provodne ploče mjenjača (conductor plate)
pa reko mozda se neko nekada susreo sa slicnim kvarom

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2026, 23:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vozi kod Jajčevića i ne zajebavaj se sa GPT.

Vrh

[ 17203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 857, 858, 859, 860, 861  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]