banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 02:57 Danas je 15 Jun 2026, 02:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 17203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853 ... 861  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Sep 2025, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 13:09
Da li neko zna gdje se može naći CENTRALA ABS za Seat Alteu 2007 godište
Broj 1K0 614 117 J

Vjerovatno odgovora i od nekog Golfa

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2025, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Zna li neko majstora koji je dobar sa mini cooper, konkretno r56 model?

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2025, 13:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Jesi li bio kod Đene? Dole kod mene, čim pređeš prugu?!
Radi BMW, nemam pojma kakav je majstor, ali žena mu vozi tu generaciju Cooper-a, pa kontam da bar to zna održavati :-).
Ali ako je u njemu onaj Citroen-ov motor, nemaš potrebe nigdje da ga voziš, samo ga gurni u jarak. To su potvrdili i u BMW-u i u Citroen-u :-)

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2025, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Đeno ili Đene ili kako se vec zove, zna svašta, iskusan stari majstor, ali je supak i voli oderati. Prije njega sa desne strane ima Rabat, cuo sam da je on ok, mada je i on odradio bez potrebe poznaniku generalku, pa se poslije ispostavilo da ulje troši na neki dihtung od 15KM. Ali svakom se može nešto takvo naći.

Sent from my 24116RACCG using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2025, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
To nije "onaj Citroenov motor" već je zajednički PSA-BMW.
Evo od AI raspodjela krivice :D

Spoiler:
Problemi Prince (THP) motora i odgovornost za komponente

Prince motori (THP) razvijeni su u saradnji između BMW-a i PSA Peugeot Citroën grupe. Iako je razvoj bio zajednički, određeni problematični delovi mogu se povezati s doprinosom jedne ili druge strane. Evo pregleda problema i odgovornosti:

• 1. Lanci razvoda i zatezači
    • Problem: Rastezanje lanca razvoda ili neispravni zatezači dovodili su do buke, lošeg rada motora, pa čak i ozbiljnih oštećenja (češće kod 1.6 THP).
    • Odgovornost: Verovatno više BMW. BMW je doprinio tehnologijama poput VANOS sistema, a dizajn lanca i zatezača inspirisan je njihovim iskustvom. Ipak, PSA je upravljao proizvodnjom u Douvrin-u, pa su možda doprineli problemima kvalitetom izrade.
  • 2. Turbopunjači
    • Problem: Kvarovi wastegate ventila ili prekomerno trošenje turbina uzrokovali su gubitak snage i lošu efikasnost.
    • Odgovornost: Pretežno BMW. BMW je imao ključnu ulogu u razvoju turbo tehnologija, a problemi ukazuju na potencijalne slabosti u njihovom dizajnu ili izboru dobavljača.
  • 3. Senzori i elektronika
    • Problem: Kvarovi senzora (npr. lambda sonde, senzori položaja radilice) izazivali su nepravilan rad motora, gubitak snage i povećanu potrošnju goriva.
    • Odgovornost: Više PSA. PSA je bio odgovoran za inženjering i proizvodnju elektronskih sistema, uključujući integraciju senzora i ECU softver. BMW je možda doprinio specifikacijama, ali PSA je imao veću kontrolu nad ovim delom.
  • 4. Ugljenične naslage
    • Problem: Nakupljanje ugljenika na usisnim ventilima (zbog direktnog ubrizgavanja) smanjivalo je performanse i izazivalo vibracije, posebno kod gradske vožnje.
    • Odgovornost: Zajednička. Problem je posledica tehnologije direktnog ubrizgavanja, koju su zajednički razvijali. BMW je imao iskustvo s ovom tehnologijom, dok je PSA prilagođavao usisne sisteme.
  • 5. Pumpa za gorivo visokog pritiska
    • Problem: Neispravne pumpe uzrokovale su probleme s ubrizgavanjem, gubitak snage ili poteškoće pri paljenju.
    • Odgovornost: Pretežno BMW. Pumpe su ključne za direktno ubrizgavanje, gde je BMW imao veću stručnost. Problemi ukazuju na slabosti u njihovom dizajnu ili materijalima.

Zaključak
  • BMW je verovatno više odgovoran za probleme s lancima razvoda, turbopunjačima i pumpama za gorivo, jer su ove komponente povezane s njihovim tehnološkim doprinosom.
  • PSA je imao veću ulogu u problemima sa senzorima i elektronikom, s obzirom na njihovu kontrolu nad proizvodnjom i integracijom ovih sistema.
  • Ugljenične naslage su posledica zajedničkog dizajna direktnog ubrizgavanja, pa odgovornost dele obe strane.

Mnogi problemi su ublaženi u kasnijim verzijama motora (posle 2010.) kroz poboljšanja u dizajnu i proizvodnji. Redovno održavanje (kvalitetno ulje i gorivo) ključno je za smanjenje kvarova.

Napomena: Informacije su zasnovane na dostupnim podacima i analizi uloge BMW-a i PSA-e u razvoju Prince motora.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2025, 08:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Ovo je N16 motor, auto iz 2012 trebao bi da ima rijeseno dosta problema od prije, koliko sam skontao na hladnom startu se ne cuje da lanac tako da je vjerovatno dobar, ali bi radije isao kod nekog ko ih radi da ga malo pregleda. Za tog Djene sam citao google recenzije koje nisu bas sjajne :D

Dobar je motor kad radi, auto je kao karting za voziti, pogotovo po gradu :D

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2025, 16:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Sep 2015, 23:44
Gdje u Bl najbolje ugraditi parking senzore ?

A može i zapadnije prema Hr ako znate nekog dobrog :D

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2025, 07:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ako voliš da šarafaš oko auta kao hobi, vrlo je jednostavno da to sam odradiš.
Evo ovaj momak, domaći ChrisFix, mislim da je iz Broda, neki dan pokazao kako se to lako i jeftino odradi, a kod majstora bi to bilo xy puta skuplje.
Lik je isključivo Alfista i snimio je puno fora/fazona i praktičnih savjeta koji su mi bili od pomoći na više Alfa Romea.
Ima i ENG kanal sa još više sadržaja, a za parking senzore je nebitan brend jer je jednostavno to odraditi.
Kad idem unazad ja koristim onu metodu za zagrlim suvozačko sjedište, okrenem glavu nazad i naciljam u centimetar pa mi to senzorsko sranje i ne treba.. a u svakom slučaju ću čuti ako udarim. :)

Pomenuti klip:

https://www.youtube.com/watch?v=RDef83z7f1k

ENG kanal:

https://www.youtube.com/@arcgarage/videos

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2025, 23:38 
Početnik
Početnik

Nije baš toliko ni jednostavno :lol: naročito tko nema baš iskustva.
Još se sjećam tih kućnih egzibicija nikad nisu dobro završile.
Nez dal se može kamera spojiti sa original Mazdinim ekranom

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2025, 08:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Otkud sad kamera, kad je priča o senzorima? Inače kamere spajaš preko određenog fizičkog interfejsa kabla, ne znam kako da to kažem, džeka jbg. Composite video ( u narodu chinch) je vjerovatno u pitanju, a kamera kao kamera, ako je namjenjena za auta i ildolazi sa nosačima za učvršćivanje, ne može se onda napraviti neka šteta na autu i ako ne bude pasala signalom...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2025, 13:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Trebao da možeš prikopčati kameru ali ćeš morati:
1. Naći kameru sa orginalnim konektorom za taj tvoj Mazdin ekran/unit.
2. Uzeti neku standarnu kameru pa budžiti konektor za Mazdu.

Najteži dio od čitavog procesa je podesiti i centrirati senzore/distance kako treba sa oznakama na ekranu.
Potreban ti je šablon, jeftiniji infortainment uređaju sa svojim kamerama ne nude šablone.

Da bi ti bilo jasnije o čemu pričam, pogledaj ovaj YT video.
https://youtu.be/p-6xglcAFZc?t=953

Ako imaš stariji ekran(infotejment) u toj Mazdi, to će tek biti pi3darija baždirati i podesiti.
Najbolje u tom slučaju je da uzmeš kvalitetniji brand čitavog infotejmenta kao što je Teyes, Dudu.
Pogledaj kanal ovog lika, on radi recenzije.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2025, 05:09 
Početnik
Početnik

Na kraju a i to možda cu ugraditi samo parking senzore prednje i to original.
Koliko sam vidio da uzmem Kineze morao bi imati posebno tipku za paljenje senzora i nove rupe itd a ovako pak sami senzori dodju 350eur

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2025, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Uzmeš mali monitor 4.3 ili 5 inča i zalijepiš ga gore, pored srednjeg retrovizora, ako već ne može sa tim fabričkim. Radi posao, a ne bode oči.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 12:52 
Početnik
Početnik

Gdje ima u BiH ovlašteni Mazda servis?
Kako god ukucam izbaci mi masu nekih partnera ništa ovlaštenih..

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 12:58 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Zar nije ovaj???
Metago d.o.o.
Subotička bb
Banja Luka
Telefoni: \(051/490-999\) ili \(065/614-285\) E-mail: prodaja@metago.info

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 15:35 
Početnik
Početnik

Pitao tamo upravo dobih odgovor

Prednji parking senzori za Mazdu CX-3, MY2016 nisu dostupni kao Mazda originalna dodatna oprema.

Srdačan pozdrav,

Zinaida Kurtćehajić

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Zin'Aida :lol: :laughing6:

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 16:33 
Početnik
Početnik

Ma da ovlašteni je jedini u Sarajevu..Bihać, Prijedor,Bl nula bodova:)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 18:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Šta lupaš? Klikni na pronađi partnera.
https://www.mazda-bih.ba/home

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2025, 00:38 
Početnik
Početnik

Kao što rekoh Sarajevo nema više nigdje sem ovog kao u Bl koji nema ni senzora

Vrh

[ 17203 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853 ... 861  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]