Da napomenem da je ta priča o "zagrijavanju" nastala kada su se vozili automobili sa karburatorima, dakle prije rata.. ovog posljednjeg.
Zaista je trebalo neko vrijeme da se rad motora stabilizuje, prvo morate čekati da se malo zagrije i onda vratiti čok/saug.
Pa onda još malo sačekati da se zagrije da održava ler gas bez čoka/sauga, jer ako naglo dodate gas - ugasi se (ovo se sve odnosi na ZIMU, dok ljeti ide lakše).
To je bilo kad ikad - prije devedesetih i masovnog prelaska na kompjutere/senzore i elektronsko ubrizgavanje benzina (dizeli su drugačiji, ali ih nije bilo puno u Jugi pa neću o njima).Znam kako je sa karburatorom i čokom/saugom jer vozim takav motocikl, a ulje motora i mjenjača je zajedničko i kad su hladna jutra stvarno trebam malo čekati da se motor zagrije i ulje postane viskoznije da mogu uopšte šaltati i dati gas a da se ne ugasi zbog siromašne smjese tj. hladnog/gustog vazduha iliti puno kiseonika.. neki novi klinci vjerovatno i ne znaju o čemu pišem niti znaju kako SUS motori rade ali ko ih jebe.
Zaključak je već donesen za moderne aute, vozite ih normalno i lagano na početku, ne treba ih siliti, ali ni posebno "njegovati".
Ako je baš "teški" minus koji nije bio deset i više godina, onda "zagrijavanje" max. 10-20 sekundi da ulje prostruji dok se zavežete i uključite grijanje i ostavite/stišate telefon.
Zapravo zimus sam znao ostaviti par minuta da radi na leru dok ostružem stakla od leda - taman se malo zagrije mali sistem i imam grijanje i odmagljivanje šoferšajbe.