Mirdza, Subaru Tribeca B9 i rijesi zenu problema
Nego, interesantan raspon cijena, za jedan Volvo mozes kupiti skoro dve Impreze (i/ili Patriota)

Ja bih uzeo Volvo jer mi se svidja.
Ali problem je stvarnim potrebama koje imate. Za makadam ti ne treba AWD. Najcesce, cak ni veci klirens. AWD dobro dodje npr. posle iznenadnog ljetnog pljuska kada trebas auto (p)okrenuti na zelenoj travi na nekoj obalici, a jos pride imas povecu prikolicu. Snijeg ne treba ni spominjati.
Patriot, baza koja se gasi, ukljucujuci i bracu Caliber&Compas. Plastika je ruznija i jeftinija nego u Ladi Nivi. Ok, to je prednost ako se trazi auto koje ce biti izlozeno prljanju svakakve vrste. Vjerujem da cura cilja na VW dizel koji pored dobro poznate t-rupe ima i visak buke.
Impreza je veliki potrosac ali je auto prilicno jeftino za sve sto nudi. Opet ispod Sport verzije izgledna prilicno bijedno. Prtljaznik je misaona imenica. Za svako dalje putovanje neophodna ona korpa. Na cesti izgleda jako dobro cak i kad je prljava (prirodno, ne?

) Cini mi se da je Subaru u Istocnoj Evropi top marka, tako da ni imidza ne fali (sta reci za Patriot?).
Forester je dobra mjera auta, ali... Ako je benzinac u pitanju onda guta prilicno, a slabo vuce (moj subjektivni utisak). Hvala bogu, plin i Subaru idu skupa tako da...
Dizel bih izbjegavao jer recimo onaj filter sitnih cestica kosta 2500 evra plus ugradnja... Onda prije ili kasnije i pored njega neces moci uci u pola evropskih vecih gradova, bar ne bez dodatnih troskova. To su generalno dva teska minusa danasnjim dizelima. Ima regulaciju nivoa vozila. I slabe kocnice.
Volvo XC60, teska sminka, ima sa i bez AWD-a, nedavno poboljsan 2.4D motor koji sada umjesto 185 ima ca. 200 KS. Prtljaznik kao i kod Forestera na nivou jedne osrednje limuzine. Solidno se nosi prikolicom. Imidza mu ne fali.
Moje alternative su:
1. Honda CR-v (jako povoljna, tihi i stedljivi benzinci, velik prtljaznik, veci nego kod XC60)
2. Oktavia Scout (prtljaznik, odrzavanje, laka prodaja)
3. Suzuki Grand Vitara
4. Mazda CX-7 (izgled)
SAAB visi do sedmog januara. Audi... Tja... Ne...