RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Blackrose je napisao:
@rba, ako ćemo tako gledati, imamo mi puno veće probleme. Često pominjane uslove na putevima i sl..tako da, obzirom na uslove na toj relaciji, obrnutom nagibu na krivinama etc, ograničenja i nisu tako nerealna al šteta što služe da se ograde i zaštite neke druge strukture a ne učesnici u saobraćaju
Naravno, to je samo jedan segment, pa u onu jednu kucu zbog pogresnog nagiba se zaletilo ko zna koliko ljudi, mislim da je rjesenje nasih sluzbi bilo da se tu postavi crna tacka, oni tako rjesavaju problem...
Ali opet, kazem ogranicenja su iz praistorije, jer je zaustavni put Fice bio na 3, pri brzini od 50kmh, zaustavni put je oko 30metara, a Ficin je bio 100metara... jer je vozacu trebalo pet sekundi da "napumpa" kocnicu i onda otpocne radnju ko enja...
Problem je takodje sto na malo mjesta postoje znakovi prestanka ogranicenja, pa se onda moras objasnjavati sa policijom da ogranicenje prestaje da vazi ako si prosao prvi put sa kojim se ukrsta sao racajnica sa tvoje desne strane itd itd itd, jedino su ok ogranicenja u blizini skole...
Zar vec nismo pricali tu pricu. Pocetak ogranicenja bas tamo gdje treba a ne kilometrima ranije u nekoj zveki. I tabla prestanka bas gdje prestaje potreba za ogranicenjem.
Postoje razna rjesenja. Npr tabla sa imenom mjesta sa ogranicenjem od 70 a kad se pridje kucama onda onaj stilizovani znak naseljenog mjesta ili novo ogranicenje npr50.
Inace najbolje rjesenje problema sam vidio u Svedskoj gdje svaki znak ima dopunsku tablu ispod gdje pise koliko vrijede ili od kog do kog kilometra puta.
I ukloniti table za naseljena mjesta koja se odnose na sela. Odnosno, ukoliko ima potrebe radi kuca, skola ili sl. u blizini puta onda uraditi po prvom.