banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16946 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709 ... 848  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2020, 23:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
hadzidado je napisao:
Ko onaj sa, mislim, BMW M4.

A?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2020, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Još jedna sitnica koja me izbija kad je vidim, mada ti si ga kupio, tvoj je auto, ali me nervira.
Ja to zovem "kretanje nasuvo".
Alo ba šošon, kad upališ sačekaj 10 sekundi da ulje dospije do bregaste osovine (ili bregastih, plural) i ventila pa onda gas.
Jeste sitnica, ne znam koliko ima uticaja na duže staze ali meni kao perfekcionisti baš smeta.
Svaki start daje najveće habanje motora, daj ba bar malo da ga ublažimo.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2020, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Čime se ti opterećuješ...

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2020, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kao što rekoh, perfekcionista.
Vizuelna kontrola svjećica s vremena na vrijeme, napon akumulatora, ugašen i u radu, praćenje temp. otvaranja termostata, OBDII parametri, pritisak guma, svašta nešto.
To mi je hobi i sporedna zanimacija, čačkanje oko kosilica, skutera, motocikala, automobila, samostalno održavanje svih SUS motora.
Nekome je to samo prevoz od tačke A do tačke B, a ja sve volim da ispratim, testiram, provjerim, naštelujem, izmjerim.
Jednostavno hobi, bolje i to nego biti peder i Instagramaš. A volim pivo i Drinu bez filtera, znači pravi sam old skul mehaničar.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2020, 23:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Rider on the storm je napisao:
(dobro kod automatika,

I kod automatika je pravilno da se prebaci u P i pusti kocnica, pogotovo kod standardnih automatika sa pretvaracem obrtnog momenta

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno, kod iole dužih stajanja tipa preko 10 sekundi. Kod stajanja od par sekundi nema potrebe.
Automatik hoće da vuče naprijed kada se pusti kočnica. Tako da tu dolazi do "konflikta", pa je logično da kod dužeg stajanja treba u P da se ne handri mjenjač.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Mozes na DSG i ostalim DCT mjenjacima zato sto su oni izbaceni iz brzine kad drzis kocnicu

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
napon akumulatora, ugašen i u radu

Сконтам кад му је вријеме пред цркавање по понашању интензитета свјетла дисплеја дигиталног датума и времена при паљењу и у првих пар минута. :) Друго му ништа и не можеш код ових данашњих акумулатора.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kad smo kod mjenjača, svaki mjenjač ima hipoidno ulje.
Da li ga mijenjate, da li mislite da treba?
Jeste li konsultovali korisničko uputstvo (service manual) i šta kaže?
Neki proizvođači tvrde da je mjenjačko ulje "lifetime", ili da se eventualno mijenja svakih 150k km u otežanim uslovima vožnje.
Tipičan Balkanac haman nije zamijenio ulje u mjenjaču nikad, jedino od fluida što mijenja je ulje u motoru.
Mjenjačko ulje se itekako degradira, ne zbog temperature i prljavštine, nego zbog pritiska i vremenom, i trebalo bi ga ponekad promijeniti.
I onda kaže ne valja ovaj mjenjač, ne valja onaj, a ne zna ljakse da ga održava, a tek majstori i njihova spika, "ne moraš to jaro mijenjati 100 godina".
Ulje za kočnice (na koliko godina se mijenja, testiranje vlažnosti, temp. ključanja, kočione sposobnosti, odzračivanje, anything)?
Ulje serva, antifriz? Nije ni čudo što je vozni park sranje kad ni vlasnici ni majstori ne znaju da održavaju.

sinip je napisao:
Сконтам кад му је вријеме пред цркавање по понашању интензитета свјетла дисплеја дигиталног датума и времена при паљењу и у првих пар минута. :) Друго му ништа и не можеш код ових данашњих акумулатора.
Možeš uzeti multimetar i mjeriti napon nakon sat i nakon par sati nakon gašenja, kao i mjeriti pad napona kod verglanja i podatke izguglati na netu.
Ok, ovo su samo okvirne mjere i kapacitet akumulatora se može malo detaljnije ispitati.
Ali dovoljno je da osjetiš "jačinu" verglanja i neke sitnice koje si ti naveo.
Npr. moj aku nakon punjenja smart chargerom drži oko 12,7 V nakon par sati što znači da je ok (okvirno).
Nakon kraćih vožnji padne na 12,5 V što je itekako dovoljno da upali mali benzinski motor, nema mana pa upali na drugi okretaj radilice (za pola sekunde).

Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Da li je bolje držati ili ne kočnicu kad te neko čukne na semaforu? :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
U engleskoj po zakonu moras imati povucenu rucnu na semaforu.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Castra je napisao:
Pa bolje je držati da ne bi odletio previše naprijed u slučaju udara i napravio više štete, ali ljudi na semaforu drže kočnicu lagano, bez velikog pritiska, a u slučaju čukanja bi je vjerovatno pustili refleksno, kontaš?
blaf77 je napisao:
U engleskoj po zakonu moras imati povucenu rucnu na semaforu.
Ima logike. Objasnio sam zašto, a ja to praktikujem jer me smara držati nogu na pedali i blještati stop svjetlima onima iza.
Inače u Engleskoj je zabranjeno korištenje telefona u autu, čak i za vrijeme stajanja na semaforu.
Dozvoljeno je provlačenje motociklom između traka, jer to smanjuje gužvu i smanjuje rizik za motociklistu koji bi inače stajao na začelju kolone.
Jedino ne znam zašto nemaju obavezna dnevna ili kratka svjetla kad već logično razmišljaju.
A možda je to i stvar navike, možda su se naše oči navikle na farove pa zato ne uočavamo vozilo bez upaljenih farova (pogotovo sivo vozilo po oblačnom danu).

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 00:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Mjenjačko ulje se itekako degradira, ne zbog temperature i prljavštine, nego zbog pritiska i vremenom, i trebalo bi ga ponekad promijeniti.
I onda kaže ne valja ovaj mjenjač, ne valja onaj, a ne zna ljakse da ga održava, a tek majstori i njihova spika, "ne moraš to jaro mijenjati 100 godina".
Ulje za kočnice (na koliko godina se mijenja, testiranje vlažnosti, temp. ključanja, kočione sposobnosti, odzračivanje, anything)?
Ulje serva, antifriz? Nije ni čudo što je vozni park sranje kad ni vlasnici ni majstori ne znaju da održavaju.

Највећи проблем је неимање пара. :) Све фино пише у сервисној књижици, али све кошта. Па се зупчасти промјени на 135000 умјесто на 60000 км. А и мајстору су типа, ма може то још тако, нема потребе да се мијења...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 02:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
mirdza je napisao:
hadzidado je napisao:

A?
Ipak M2:
https://www.poslovni.hr/lifestyle/video ... en-4116826

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 05:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Nemoj čitati ako ti smeta. Ja dođem jednom mjesečno na forum, a ti kao robot na svaku temu imaš odgovor i kritike.
Nevezeno za ovo, vidim da dosta ljudi ne zna ni kočiti. Cijelom nizbrdicom leži na kočnici, umjesto da pomalo dozira tj. povremeno prikoči i koristi jelte pomenutno motorno usporavanje :D.
Kad se već off topičari, vidim da dosta ljudi drži kočnicu na semaforu dok stoji (dobro kod automatika, ali i kod manuelnih mjenjača).
Ja povučem ručnu jer mi je smor držati nogu na kočnici, a stop svjetla noću zasljepljuju onog iza.
Kako vi radite?
E sad, ručna koči samo zadnje točkove, a nožna sve točkove, pa je sigurnija, ali u slučaju sudara otpozadi, vjerovatno biste refleksno sklonili nogu sa kočnice pa onda ništa od sigurnosti.
Ovako je ručna bar uvijek potegnuta.
Držim nožnu jedino kada mi neko nailazi otpozadi.
Eto napravio sam dramu i od stajanja na semaforu. 8)
Na semaforu, pod uglovima, mi radi autohold, i start-stop. Ne moram ništa da držim

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 05:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Castra je napisao:
Poučen iskustvom prije 10+ god, procjena u sekundama je bitna. Bio sam prvi na semaforu u Aleji, kod sv. Trojice i čekao zeleno, ka pozorištu. U retrovizoru vidim 407 se približava ali sporo koči. Skinem nogu sa kočnice, pošto je tadašnji auto bio u leru. Vidim da se jadna uplašila, kočila, pošto je hauba krenula prema dole, ali kasno. Nije bio velik udar, samo me pogurala par cm. Izađem, vidim 3 leghorn primjerka ženska, su prilično uplašena i izvinjavaju se. Kao, pričale, i ova što vozi nije obratila pažnju. Pošto je bio vikend (Nedelja) i žurio sam na ručak, vozio roditelje sa sobom, otvorim gepek, vidim sve ok, pogledam branik i spojeve, sve ok. Reko, vozi dalje i pazi, curo.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
hadzidado je napisao:
mirdza je napisao:
A zašto ne bi bilo zdravo za motor? Gorivo je odsječeno, pada temperatura u cilindru, smanjuju se naprezanja.
Prenos će da trpi jedino pri "tvrdom" kočenju, tj. prebacivanju u niži prenos pri višim obrtajima.

I ovo što Željo piše je 100% tačno. Jednostavno kočnice same je vrlo lako pregrijat i na običnom autu, a i najgore što se može uraditi je kočenje sa stisnutim kvačilom(realno, uvijek je kočenje potpomognuto motorom).
Npr. iz Herceg Novog do Mostara- dugačkih i strmih brda kolko hoćeš. Bez pomoći motora bi spržio kočnice na bilo čemu(ajd, vjerovatno bi keramika izdržala).

Neću reći da sam naučio na teži način, ali.....svojevremeno sam radeći u Sjenici redovno putovao dionicom Sjenica-N.Pazar-Sjenica, naročito je krivudava dionica od Duge Poljane prema N.Pazaru (nekih 10 - 15km) koja je puna serpentina i velika je nizbrdica.
Mladost, ispitivanje granica i još službeni auto koji leti .....uglavnom za otprilike 7 dana sam uspio spaliti paknove i iskriviti diskove na istom. Uopste nisam divljao za volanom, vozio sam malo brže i kasnije kočio(više sam koristio kočnice a vrlo malo motor prilikom kočenja), prije ulaska u krivinu.
Naravno ni diskovi a ni paknovi nisu bili novi vec su bili prilično korišteni, tako da sam kolegu automehanicara vrlo brzo morao da posjetim.

Kočenje motorom, to je među prvima lekcija koju sam naučio u vožnji u auto školi.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 08:40 
Stara kuka
Stara kuka

pingvin je napisao:
Znaci, da nastavim, ali da gledam da u manju ubacujem tek kad obrtaji budu jako niski...

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока

Ne , nego prvo blago kreneš kočiti a potom prebaciš u manju brzinu otpuštaš kočnicu i pustiš motor da koči( recimo iz 5 u 4, iz 4 u 3 ....) a kočnicu koristiš da automobil potpuno zaustaviš( u ovom slučaju motorom kočiš a kočnica samo pomalo pomaže prilikom kočenja). Naravno ovo radiš kada normalno voziš i u stanju si vidjeti i predvidjeti šta rade drugi učesnici u saobraćaju ispred (oko) tebe.
Naravno ako te situacija iznenadi da ćeš udariti po kočnici maximalno.
Koristiš osjećaj i osluškuješ zvuk motora kad treba da prebaciš u niži stepen prenosa a ne da gledaš u obrtomjer.

Poslednji put menjao motozeljo dana 04 Mar 2020, 08:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 08:44 
Stara kuka
Stara kuka

Castra je napisao:

Zavisi od intenziteta udara.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2020, 08:46 
Stara kuka
Stara kuka

munja.alex je napisao:
Nemoj čitati ako ti smeta. Ja dođem jednom mjesečno na forum, a ti kao robot na svaku temu imaš odgovor i kritike.
Nevezeno za ovo, vidim da dosta ljudi ne zna ni kočiti. Cijelom nizbrdicom leži na kočnici, umjesto da pomalo dozira tj. povremeno prikoči i koristi jelte pomenutno motorno usporavanje :D.
Kad se već off topičari, vidim da dosta ljudi drži kočnicu na semaforu dok stoji (dobro kod automatika, ali i kod manuelnih mjenjača).
Ja povučem ručnu jer mi je smor držati nogu na kočnici, a stop svjetla noću zasljepljuju onog iza.
Kako vi radite?
E sad, ručna koči samo zadnje točkove, a nožna sve točkove, pa je sigurnija, ali u slučaju sudara otpozadi, vjerovatno biste refleksno sklonili nogu sa kočnice pa onda ništa od sigurnosti.
Ovako je ručna bar uvijek potegnuta.
Držim nožnu jedino kada mi neko nailazi otpozadi.
Eto napravio sam dramu i od stajanja na semaforu. 8)
Na semaforu, pod uglovima, mi radi autohold, i start-stop. Ne moram ništa da držim

Buržuj :D ....sve auto odradi. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16946 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709 ... 848  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]