Rider on the storm je napisao:
Čekaj, ako te pandur uhvati u decembru sa ljetnim gumama, lanci u gepeku, sunčano, suvo, +10°C, nije valjda da moraš montirati lance na licu mjesta?
epek je napisao:
Mislim da to ne zavisi od vremena vec od volje pandura

Nema teorije, npr. peti je novembar, još uvijek je toplo, suvo, npr. +15°C i pandur naredi da stavim lance????? Nemoguće. Imam zimsku opremu, lanci u gepeku. Montiraju se po potrebi, tj. ako je snijeg.. ali svakako neću voziti ljetne kad je snijeg.
epek je napisao:
Druga stvar, ako zimi na ljetnim gumama napravis udes to ti moze biti otezavajuca okolnost.
Ok, to ima logike.
epek je napisao:
Voznja zimi na ljetnim gumama je cisto majmunisanje i cackanje mecke.
Naravno, ali opet kažem da ne vozim
zimi ljetne gume, nisam toliko lud, doduše krajem februara sam totalno rasjekao zimsku bočno (koja je za bacanje, DOT 2017) i prebacio se na ljetne i srećom bilo je toplo vrijeme osim ona dva dana bljuzge u martu.
Ja se krajem marta prebacim na ljetne ako prognoza najavljuje sunčano i toplo ili prvih par dana novembra sam na ljetnim ako je "Miholjsko ljeto", ali ja imam dva seta feluga i u dvorištu za 15 minuta zamijenim točkove.. ne moram kod vulkanizera zakazivati i čekati.
Ali teoretski snijeg može padati i u maju u BL.. a svakako može i u prvoj polovini aprila tako da treba biti fleksibilan i pratiti vrijeme.
Kako sam upratio, ljudi obično stavljaju zimske oko 1. novembra, a ljetne vraćaju sredinom aprila, za svaki slučaj ako bude snijega/bljuzge.
epek je napisao:
Super je ako imas izbor da se vozis busom

Naravno, ja sam "u brdu" i bilo je par puta da je napadalo i grtalica nije prošla na vrijeme i onda lagano pješke do busa.. to je jednom u par godina.
<Enter_name> je napisao:
Najbitnije je biti svjestan šta imaš na felugama, te vožnju prilagoditi uslovima na cesti u skladu sa tim.
Ti si najnormalniji i najrealniji čovjek ovdje, svaka ti je na mjestu.
Džaba ti vrhunske premium gume ako glumiš Häkkinen-a i ne prilagodiš se uslovima, a isto tako mogu proći i loše gume ako se prilagodiš.