banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 14 Jun 2026, 23:01 Danas je 14 Jun 2026, 23:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 163 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Apr 2026, 06:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Legalno je ako imaju oznaku 3PMSF (Three-Peak Montain Snowflake).. planina sa tri pahulje snijega - a imaju je.
Tačno je da dubina šare ništa ne znači, ove moje zimske Petlas koje sam odbacio imaju 5-6mm šaru, ali su malo vožene, DOT 2017, a tvrde kao PLASTIKA.
Iskopavaju po snijegu zbog šare, ali držanje, kočenje, motanje, osjeti se da su plastične.
I interesantno, kod mene po mokrom bolje koče ljetne, ne mislim na akvaplaning, nego jednostavno na vlažan jesenji asfalt.. zimske izuzetno lako kližu (doduše ja sam koristio samo jeftine Sava i Riken).
A taj Barum koji pominješ je češka guma sa dugom tradicijom, ne znam je li teško smeće ali ne bih ih baš svrstao u divlje/anonimne.

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2026, 16:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Okt 2018, 19:23
Легле су нове љетње Тојо 205-55-16, 118КМ комад (Меркур, све похвале за професионалност).
Био сам у Кемоимпексу, немају ту димензију уопште (???), а фамозни Линглог им је дот 2024.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2026, 16:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

epek je napisao:
Pojma nemam sta kazu testovi ali moje iskustvo je takvo. Uvijek mi je problem da se naviknem na prelasku sa zimskih na ljetne gume, a kad pocnu kise jesenje jedva cekam da montiram zimske i onda sam miran. Razlika u gripu je veoma primjetna. Kazem, jedino gdje ljetne rade posao je suva cesta. Sve ostalo - zimska cuva glavu.
Kod tih guma "renomiranih" proizvodjaca veoma je bitno gdje su proizvedene i za koje trziste.
Takodje se ne bih glavom igrao i kupovao jeftinije gume. Ako imate para uvijek najbolju i najskuplju bez obzrira za koje je trziste napravljena. To kinesko smece, linglongove, tigrove, barume, save zaboravite. Jedino ako je para bas problem onda ok, ali pamet u glavu. Dubina sare gume ne govori nista o njenim performansama. Desavalo mi se da zamijenim gumu sa dobrom sarom ali jednostavno prosao joj rok trajanja - vise ne radi posao. O allseason gumama sam vec rekao - skroz nesigurno u nasim uslovima a i pitanje je da li je legalno.

Јбг, онда су оне Швабе у Фолксвагену будале што стављају Линглонг на прву уградњу?
Имам пријатеља, власник фирме са милионским прометом.
Он на своја три аутомобила ставља искључиво Линглонг (БМВ 2 ком.и Туарега).
Каже, нећу да бацам паре :D, мијења гума сваке друге године.
Мислим да ће овај Линглонг у догледно вријеме прећи у премијум.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2026, 20:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
driling857 je napisao:
Легле а фамозни Линглог им је дот 2024.

DOT do pet godina se smatra novom gumom.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2026, 20:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Rider on the storm je napisao:
Sport Master (bez 4S jer je 4S all-season/four-season).
@Megabyte i @driling857 su to napisali na prethodnoj strani (ima i priložen test).
Na nekim testovima briljira, a na nekim je posljednja.
Dakle nije ona odlična, ali izgleda da nije ni katastrofalna.
Koliko ono voziš godišnje....?

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2026, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koliko hoću.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2026, 22:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
<Enter_name> je napisao:
Zašto ne bi bilo legalno?

https://bihamk.ba/assets/files/2MfheQxu ... 020pdf.pdf

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2026, 06:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
All season gume imaju oznake kao i zimske gume, tako da tu nema šta biti nelegalno.
Jedna stvar ne nečija percepcija, ali iz ugla zakona - to su zimske gume.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2026, 08:02 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
driling857 je napisao:
Легле су нове љетње Тојо 205-55-16, 118КМ комад (Меркур, све похвале за професионалност).
Био сам у Кемоимпексу, немају ту димензију уопште (???), а фамозни Линглог им је дот 2024.

Toyo Proxes Comfort ???

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2026, 13:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2026, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
<Enter_name> je napisao:
All season gume imaju oznake kao i zimske gume, tako da tu nema šta biti nelegalno.
Jedna stvar ne nečija percepcija, ali iz ugla zakona - to su zimske gume.

Ako je tako onda nek vam je sa srecom :)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2026, 20:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ja sam prve godine mislio da treba sreće, ali sad nakon šest mogu tvrditi da ne treba, dovoljno je dobra da savlada normalne zimske uslove.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2026, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tako je, Enter, i ja sam stekao takav utisak, vrhunske all-season gume su dostigle nivo kvaliteta da vam ne treba ništa bolje.
Jedini izuzetak je ako idete po nekim vrletima po dubokom snijegu.. ali onda vam džaba i vrhunske zimske, tu idu ili lanci, ili Lada Niva, dakle 4x4 pogon i zaključavanje diferencijala.
A ako ste umislili da ste Mika Häkkinen tokom ljeta, onda će vrhunske ljetne bolje prianjati.. ali nemojte voziti kao Mika, vozite normalno i nema problema.
Ali eto, ja ću eksperimentisati sa Linglong jeftinim all-season smećem i za moje potrebe će i one sigurno biti okej, s obzirom da sam vozio plastične zimske Petlas DOT 2017, a sada vozim skoro ljetne ćelave Sailun DOT 2017..... a ja inače ne prelazim ni puno ni idem daleko, ne znam jesam li to ikada napomenuo. :lol:

Džaba bilo kakve gume ako se ne prilagodite situaciji.. koliko ima snimaka na YT gdje skupi auti izgube kontrolu i sjebu se ali to je do vozača (gume su sigurno vrhunske, ali i one imaju granice fizike i hemije).

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2026, 20:56 
Bič božji
Bič božji

driling857 je napisao:
Da

Koristim ih na službenom prometalu, vrlo dobre ljetne gume. Neka je sa srećom.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2026, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hvala :wink:
Lijepo izgledaju na autu, na suvom su OK, čekam kišu da vidim kako drže

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 17:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Iznenađujuće veliki broj auta u gradu je i dalje na zimskim gumama, i to mahom solidno potrošenim, danas sam malo obratio pažnju na parkinzima. Primjerak SQ5 star koju godinu mi je apsolutni hit. :D

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2026, 19:24 
Bič božji
Bič božji

Philby je napisao:
Колега је у новембру купио линг лонг гуме, каже да ће их се рјешавати чим прије.
Тресу у вожњи, два пута покушао са балансирањем, али машина покаже да је све у реду. Фелге нису криве, са аутом све у реду, једино остаје да је до гума (са старим гумама није имао проблема).

Са мишелином имам искуства са А/Т гумама (рецимо да су ту негдје као ове за све сезоне) и онако, не знам шта би рекао. Добре су, али треба мало више опреза и лакше изгубе контакт кад је мокар пут.

Што се мене тиче, послије једног окретања сам се заклео да ћу возити најбоље гуме које могу приуштити или нећу возити ауто никако. Јесте стар преко 20 година и вриједи 4-5 хиљада у најбољем случају, али сам изабрао комбинацију континентал ТС870 за зиму и униројал реинспорт 5 за љето. Два сета фелги, и по пола сата два пута годишње да их замијеним ми нису неки трошак, а не бринем какви ће услови бити кад кренем на пут.

Zvanično da prijavim da sam danas izjednačio prednju i zadnju osovinu na osobnom prometalu. Sa zadnje osovine su skinute Conti premium contact 5 (dot 1620) i montirane nove Uniroyal Rainsport 5 (dot 0226). Sa prednjeg trapa su nazad prebačene Uniroyal rainsport 5 (dot 2624) bez obzira što forumaški plebs misli da tako ne treba ja volim kontrirati pogotovo za svoje pare, a novi Uniroyal je sad na prednjoj osovini.
Par pneumatika sam platio 256km (128km komad) u Gumiko Prnjavor dimenzije 205/55 R16. Pošto moj dobar drug radi u Prnjavoru dostavu platio nisam jer ih je on kupio i dovezao na noge. Doduše platiti ću turu, dve ili tri čim dogovorimo neko piće u kafani.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 09:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Volta je napisao:
Iznenađujuće veliki broj auta u gradu je i dalje na zimskim gumama, i to mahom solidno potrošenim

Hoće ljudi da ih satru do kraja i bace u smeće. Logika im je da je zimska bolja guma, pa će da radi i ljeti, a ljetne onda čuvaju za sledeću sezonu.
Samo ne znaju da su zimske i ljetne potpuno drugačije gume i tipom materijala i tipom šara - sa razlogom.

motozeljo je napisao:
bez obzira što forumaški plebs misli da tako ne treba

Nije to forumaški plebs Moto, to je prosto fizika. Biraš da li da ti auto bolje hvata kad krećeš (bolje gume naprijed) ili da bolje drži krivine (bolje gume nazad).
Ali da, svako po svome... :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Do prije koju godinu su se zimske gume (zakonski) vozile do 15. aprila.
Sad smo početkom aprila imali hladno vrijeme, pa čak i snijeg.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2026, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Sava eskimo su mnogima cjelogodišnje gume.

Prošlo ljeto, čekam jednu hanumu na parkingu i gledam auta, bilo mi dosadno, iznenadio sam se koliko auta je bilo sa prepoznatljivom šarom Savine zimske gume.
A nisu bila auta vrijednosti milju-dvije.

Vrh

[ 163 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]