banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16957 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538 ... 848  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Okt 2017, 06:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jun 2009, 16:45
Moram te i ja malo bockati, nece ti nista biti, i mene su

Izguglao si sve ono o mjenjaču a ovo za pritisak guma ne :D ?
Sto se tiče pritiska imas 2 vrste senzora zavisno od paketa opreme i auta, Jednostavniji samo javlja kada guma izduva (ne baš malo ali ne i previše i mislim da uopšte nema senzor za pritisak nego neki senzor koji primjeti neku promjenu - javice se neko pametniji koju)
i drugi malo precizniji koji ima baš senzor za pritisak koji javlja koliki je pritisak u svakoj gumi...čak pri većim brzinama vožnje zna savjetovati da doduvaš gume.

A ovo prvo pretpostavljam da misliš na plivajući zamajac ??? E o tome tek ima tekstova i tekstova u zadnje vrijeme, ukratko ublažava vibracije koje prenosi motor na mjenjač tako što se sastoji od dva diska koja nisu direktno spojena fizićki nego povezana nekim oprugama (da ublaže te vibracije). Neki stave klasično kvačilo jer je plivajuci zamajac skup i govore da nema nikakve razlike, ali nije baš tako, vremenom zna stradati malo više stvari jer nije to baš tako predvidjeno....

ovo su moja nestručna znanja/mišljenja pa neka me ispravi ili dopuni neko ko se bolje razumije

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 12:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Sargas je napisao:
Ti si baš neki nekulturan gospodin, moram priznati. Nije ti prvi put da mi nešto ovako dobaciš...

@Neki_to_vole_vruce je poznat po tome. Da li opet moram da saljem na hladjenje?

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 12:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
@mirdza, nema potrebe, pusti kraju...

@Peca, ma nije mi se dalo...

Još jedno brzinsko pitanje:
Kako funkcioniše kilometar sat (brzina i broj pređenih kilometara)? Da li promjena veličine točka i gume utiče na brzinu i kilometražu koju sat pokazuje?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 12:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ukratko, impulsator citaj broj obrtaja tocka i mnozi sa zadanom vrijednoscu (obim tocka). Promjena velicine tocka utice na tacnost mjerenja. U principu svi pokazuje malo vecu brzinu od stvarne.

Sargas je napisao:
Za šta tačno služi zamajac i zašto ga (neki) ljudi olakšavaju?

Ovdje imas prilicno detaljno > https://en.wikipedia.org/wiki/Flywheel
Napisaću malo detaljnije kasnije - memam sad vremena.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Sargas je napisao:
Za šta tačno služi zamajac i zašto ga (neki) ljudi olakšavaju?
Zamajac održava kinetičku energiju radilice i "ublažava" svaki udar tj. radni takt.
Bez njega bi rad motora bio neujednačen i bilo bi puno vibracija.
Naravno da ima dodatnu ulogu kod kvačila, tj. lamela i zamajac se "lijepe" i prenose snagu na točkove.
Laički objašnjeno. :D
Kod jednostavnijih motocikala zamajac dodatno ima jednu potpuno drugačiju ulogu, a to je da čini dio alternatora.
Zamajac je istovremeno rotor (magnet) koji se okreće oko namotaja (statora) i stvara naizmjeničnu struju po principu elektromagnetizma.
Na zamajcu se najčešće nalazi i pickup magnet koji u pravom trenutku šalje signal za paljenje smjese (ako je riječ o old school ignition sistemu).

Sargas je napisao:
Da li promjena veličine točka i gume utiče na brzinu i kilometražu koju sat pokazuje?
Da. Osim ako ima neki napredni sistem koji bi to kompenzovao.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 14:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Što se tiče kilometar sata...

Razumijem kako na primjer na skuterima funkcioniše. Tu imaš jedan puž kraj točka i on sajlom prenosi obrtaje na kilometar sat. U pužu je redukcija koja se brine da je odnos obrtaja točka i kilometara na satu bude u redu.
Kod skutera je barem prilično lako pretpostaviti da se točkovi i gume ne mijenjaju. Odnosno feluga je uvijek ista, a guma barem približno ista.

E sad mene interesuje kako je to kod auta, kad proizvođači nude jedan auto sa na primjer tri veličine feluga: 15, 16 i 17 inča. Na to onda još dodaš varijacije u gumama...

Ako je isti sistem kao ovaj na skuteru što sam opisao, koliko može da laže sat u ekstremnim slučajevima (15" i tanka guma, 17" i debela guma)?

Ima li iko ideju kako se signal senzora za pritisak sa ventila šalje bord kompjuteru? Kako bord kompjuter zna da je taj senzor njegov, a ne od auta pored? Kako se taj senzor napaja strujom? Kako auto uopšte zna da ima feluge sa senzorima?

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 14:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Po pravilu prečnik točka bi trebao biti uvijek isti (mislim na prečnik novih guma) pa nema problema, sa većim odstupanjem pokazivača. Veća felga, manja visina gume i ostaješ na istom.
Onim čobanima što stavljaju najveću dimenziju točka koja može stati pod blatobran (naravno, minimalna visina gume) šta pokazuje instrument nije ni bitno. Samo neka su skraćene opruge i neka je zakucan do podloge, nabodi led traka što više može, stavi kineske ksenone ili bar plave pozicije i to je to. 8)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 14:29 
Majstor
Majstor

Sargas je napisao:
proizvođači nude jedan auto sa na primjer tri veličine feluga: 15, 16 i 17 inča. Na to onda još dodaš varijacije u gumama...

ne ide to baš tako

Kad proizvodjač da tri različite veličine feluga tada je propisano i tačno koje gume mogu ići na koje feluge. Na veće feluge idu "niže" gume da bi krajnja veličina ostala ista itd...ne možeš staviti bilo koju visinu gume na bilo koju felugu.

Odstupanje od propisanog smije biti 3 ili 5% max

Kada bi se radilo suprotno od ovoga nije samo problem u ocitavanju brzine nego u samoj brzini i opterećenju motora. Ako staviš veći točak njegova "kružnica" je veća od manjeg točka, samim tim veći toćak prelazi veću udaljenost za isto vrijeme tj isti napor motora

nemoj se ljutiti ali imam osjećaj da nas troluješ sa ovim pitanjima :D

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 14:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
Пречник точка би по фабричким правилима увијек требао бити исти......разлике у односу потрошене и непотрошене гуме се узимају у толеранцију. Скоро свако ауто приказује отприлике 4км/час већу брзину од реалне брзине. То лако можеш установити мобителом са ГПСом и неким навигационим софтвером.

Очитавање притиска (РДКС - РајфенДрукКонтролСистем по швапски) само по себи може да се подијели на два основна система:

1. очитавање притиска путем ЕСП/АБС система и сензора, такозвани индиректни РДКС, гдје се заправо мјере ротације точка и прорачунава њихово кретање у ротацији. Чим се догоди да један точак прави мањи пређени пут приликом 1 ротације, значи да је изгубио на обиму тј. притиску. То је најчешћи и најзаступљенији систем, релативно је поуздан иако није претјерано прецизан тј не мјери стварни притисак и може послати лажну узбуну у одређеним ситуацијама.

2. очитавање реалног притиска у гумама путем екстерног сензора на точку/вентилу, такозвани директни РДКС систем. Сваки точак има реални сензор који прати стање притиска и шаље информацију бежично централној јединици путем неког бежичног протокола. Сензори имају батерије и упарују се са аутомобилом у сервису. Ако купиш само сензоре неће ти помоћи јер и ауто мора имати РДКС модул као дио додатне опреме, што је опет јако, јако ријетка ствар.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Peca je napisao:
nemoj se ljutiti ali imam osjećaj da nas troluješ sa ovim pitanjima :D
Ja mislim da je lik samo radoznao i želi nešto da nauči, a ova tema baš i služi za pitanja i odgovore.
sirco je napisao:
Скоро свако ауто приказује отприлике 4км/час већу брзину од реалне брзине. То лако можеш установити мобителом са ГПСом и неким навигационим софтвером.
To sam primijetio na svakom motociklu, a GPS-om potvrdio. Dobro dođe kod radarske kontrole brzine, bolje da pokazuje više od realnog nego manje.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 14:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Радари такође узимају у обзир ту врсту толеранције, нисам тачно сигуран колико, али на постејећу "толеранцију ограничења" се додаје и толеранција "очитавања" брзине самог уређаја.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 15:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@Peca, nije trolovanje, nego eto padnu mi stvari na pamet... :D

Nisam ni pretpostavio da ide deblja guma na manju felugu i tanja guma na veću felugu. Dobro, ima smisla da uvijek držiš isti ukupan prečnik točka s gumom.

E sad me još interesuje sledeće:
Kad kupuješ auto, veće feluge obično dolaze u skupljim paketima opreme ili uz neku doplatu. Šta je prednost veće feluge i tanje gume naspram manje feluge i deblje gume? Osim što (uslovno) ljepše izgleda...

Hvala svima na odgovorima!

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Већи точак са собом носи и већу ширину газног профила што побољшава тракцију и стабилност возила при већим брзинама. Такође значајно повећава потрошњу због већег отпора, те смањује удобност на лошим путевима тј. доприноси "тврдоћи" аута те мање упија вибрације итд. Већина људи се ипак као што си и сам рекао води чистом оптиком нажалост.

Мањи точак је самим тим и ужи те са више гуме у профилу што доприноси удобности, мањој потрошњи, али смањује стабилност при већим брзинама. Мања гума је скоро увијек јефтинија при куповини нових гума.

Такође зауставни пут приликом кочења није исти, али ту је важнији сам квалитет и стање гуме него и њена димензија.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 16:31 
Majstor
Majstor

Ukratko za nase puteve u bih sto manja feluga a visa guma to bolje :) kad vidim one neke niskoprofilne na nekim autima bubrezi me zabole odmah

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Kad vidis 19ke na Mercedes S klasi odmah te bubrezi zabole :D

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 16:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kod auta te kategorije, standard su postale 20-21".

Gume sa nižim profilom bolje podnose bočna opterećenja i povećavaju direktnost upravljanja. Drugim riječima, auto je brže u krivini i brže reaguje na pokrete volanom.

I još u vezi automatskih mjenjača - na semaforu se drži kočnica. Svako uključivanje i isključivanje konvertera, tj. prebacivanje iz P ili N u D ili R, najlošije utiče na njegovu trajnost.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 20:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Još jedno pitanje:
Pošto smo ranije komentarisali da se gume voze i po 4-5 godina.
Da li je bolje mijenjati sve gume svakih 4-5 godina, ili po dvije gume na pola tog perioda, tako da su novije gume na pogonskim točkovima?
Šta vi radite?

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 21:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
Sargas je napisao:
Još jedno pitanje:
Pošto smo ranije komentarisali da se gume voze i po 4-5 godina.
Da li je bolje mijenjati sve gume svakih 4-5 godina, ili po dvije gume na pola tog perioda, tako da su novije gume na pogonskim točkovima?
Šta vi radite?
Ja imam 2 kompleta, zimske i ljetne.. To je naaj.. Msm da nije pametno imati drastično bolje prednje od zadnjih, dolazi do proklizavanja zadnjeg kraja auta

Sent from my SM-A720F using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Ja vozim po 3-4-5 god, m+s i traljam dok ima sare :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2017, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Mjenjas sve 4 komplet, sve drugo su krpljenja i pilicarenja.

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16957 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538 ... 848  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]