banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 17:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

glasaj
manuelni 88%  88%  [ 14 ]
automatski 13%  13%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 16
Autoru Poruka
 Tema posta: manual vs. automatic
PostPoslato: 06 Jan 2004, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
e ovako, iako unaprijed svi znamo rezultat ovog glasanja, bash me interesuje koje konkretno prednosti, a i mane karakterishu kako manuelne, tako i automatske mjenjace. eto, pa razglabajte malo.

:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2004, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
posto vozim i manuelni i automatik uporedo..svaki ima svoje prednosti i mane..

automatik- po gradu ti je super jer opustis se i vozis , samo pristavish i po gasu..kreni- stani..ruka slobodnaa desna :oops: :P ... mobitel, sminka, i svasta po potrebi .... :wink:
A kad si na otvorenom putu pomalo je dosadno...jer samo upravljash volanom...

manuelac- opet neki ga vishe vole jer mogu bolje navuci, startati, saltati, i izvoditi karafeke...

u principu svedno mi je... bitno da je dobro auto :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 10:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
U gradu, na putevima koji zahtijevaju ucestalo prebacivanje brzina, ukoliko imas djevojku :D automatik je zakon, takodje obe ruke su na volanu sto samo vas samo po sebi cini spremnijim na iznenadne situacije u saobracaju. Za sve ostalo, pogotovo zimi, katastrofa... Ukoliko zapnete negdje u snijegu nemate mogucnost kretanja jer ne mozete da auto dotjerate na tacku izmedju kretanja i gasenja motora jos ako je slucaj da imate zadnji pogon, onda ste obrali bostan. Ako neko jos ne zna, bezglavo dodavanje gasa uopste ne pomaze na snijegu. Mana automatika je jos i kocenju, jer ne postoji mogucnost kocenja motorom (mislim postoji ali opet to nije to) a samim tim se daleko vise trose kocnice (veci problem je bezbijednost ali ajd...) sto zna biti veliki problem a i trosak ako imate rijedak primjerak automobila. To je uglavnom i slucaj sa automaticima na nasim prostorima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 10:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Automatik je zakon.
Auto se najvise i koristi u gradu - pa prema tome o prednostima automatika ne treba ni govoriti.
Na otvorenom, sto rece gipsy - pa tu nam je valjda svejedno. I tu je u 5-u i nagari (na duzim relacijama i zaboravis kad si zadnji put saltao) - pa ni za to nema bas puno argumenata na strani "manuelca".
Znaci stvar je ukusa.
Danasnja auta - nova - uglavnom su "napucana" konjskim snagama tako da ni u startnosti nema bas puno razlike. Sem toga - sta nam vrijedi ako smo brzi na "sto metara". Tu bi bolje bilo govoriti o razlikama izmedju dizelasa i benzinaca.
Automatici trose malo vise, a i malo su skuplji - ali zato furas "gospodski".
Da ovdje ne govorimo o velikim gradovima - guzvama kroz njih i voznjom u prvoj - drugoj, prvoj - drugoj kroz citav grad. Ma noga otpada od cuvanja kvacila.
Citiraj:
a samim tim se daleko vise trose kocnice (veci problem je bezbijednost ali ajd...) sto zna biti veliki problem a i trosak ako imate rijedak primjerak automobila

Ali zato ne moras da brines za troskove oko kvacila i mjenjaca. :wink:
Moj sljedeci auto ce definitivno biti automatik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 19:50 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Auto se najvise i koristi u gradu - pa prema tome o prednostima automatika ne treba ni govoriti.
Na otvorenom, sto rece gipsy - pa tu nam je valjda svejedno. I tu je u 5-u i nagari (na duzim relacijama i zaboravis kad si zadnji put saltao) - pa ni za to nema bas puno argumenata na strani "manuelca".

1. Ne voze svi po gradu maksimalno 100 km mjesecno.
2. Koji su to otvoreni putevi kod nas gdje se moze zaboraviti na saltanje pa da je svejedno??? Ja stvarno ne znam.
Citiraj:
Ali zato ne moras da brines za troskove oko kvacila i mjenjaca.

E na ovo stvarno nemam komentar :roll: Pa automatici su i poznati po tome sto se lako kvare, dobro, sad ces ti spomenuti korpe i lamele i sta ti ja znam na manuelcima ali i to se mjenja samo na vozilima sa bar 250-300 000 kilometara u tockovima i to samo ako je kakva sirovina vozila ta kola. A automatici imaju filetere za ulje koji se moraju mjenjati, a cim se filter mora mijenjati onda se vjerovatno i ulje u mjenjacu mora ponekad mijenjati a to ulje u mjenjacu je sve samo ne jefitino. Uostalom, da ja puno ne naglabam, imas auto moto diskusiju na serbiancafe-u i tamo postoji slicna tema. Valjda ti je poznato da tamo ima dosta diskutanata sa podrucja sjevernoamerickog kontinenta gdje su uglavnom i voze automatici pa procitaj sta ljudi kazu.
Izvini na ovakvom grubom odgovoru ali se nisam mogao izdrzati ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
neo26 je napisao:

ne kontam smisao.

neo26 je napisao:
2. Koji su to otvoreni putevi kod nas gdje se moze zaboraviti na saltanje pa da je svejedno??? Ja stvarno ne znam.

sa ovim se slazem, ali bilo je rijeci o vrstama mjenjaca a ne o njihovoj primjeni na ovim ili onim cestama .. znaci ni jedna tvrdnja nije neki atribut.

Citiraj:
E na ovo stvarno nemam komentar :roll: Pa automatici su i poznati po tome sto se lako kvare, dobro, sad ces ti spomenuti korpe i lamele i sta ti ja znam na manuelcima ali i to se mjenja samo na vozilima sa bar 250-300 000 kilometara u tockovima

sa ovim se slazem .... daleko su izdrzljviji manuelni mjenjaci nego automatski.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 23:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Ма ја кад возим хоћу да шалтам... не би ни мој ђед пустио коња да трчи како му је воља :-)

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 00:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sto se tice automatika..da je toliko skup i zahtjevan uopste nije...znaci dodaje se ulje u mjenjac i redovna kontrola kocnica i mijenjenje pakni jer se istroshe nakon odredjenog vremena...

sto se tice puteva za povesti...nije uospte pitanje o brzini voznje vec o dinamici voznje na otvorenom putu.. vozio automatikom pa autoputu ili serpentinima postoje voznja monotona kad si na duzoj relaciji jer samo sjedish u upravljash volanom 8) :roll: ...a dok saltas vishe osjetish cestu ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 03:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
manualac zakon.
bolja kontrola potrosnje, mozes palit na guranje, nije dosadno voziti, mnogo vise se cuvaju kocnice (i sigurnije po klizavom vremenu).
onda ona char kad vratis u nizu pa raspalis preticati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 07:40 
Majstor
Majstor

Citiraj:
neo26 je napisao/la:

ne kontam smisao.

Covjek je napisao da se auto najvise koristi u gradu, a ja ne kapiram mjerodavnost covjeka koji tako nesto izjavi (mozda je mjerodavan o radu gradske Parking sluzbe) da prica o opstoj problematici mjenjaca... Sta znam, ne ide mi to u glavu.

Citiraj:
ali bilo je rijeci o vrstama mjenjaca a ne o njihovoj primjeni na ovim ili onim cestama .. znaci ni jedna tvrdnja nije neki atribut.

Auta su da se voze i ista se uglavnom voze po putevima. I sta vrijedi sva prica oko ove i one vrste mjenjaca ako auto stoji, onda mu ne treba nijedan svejedno je koji ugradjen. Dakle, primjena je jako bitna stavka u raspravi. Mislim, sta je bitno ako to nije??? Mozda, koji je vizuelno ljepsi?

Citiraj:
sto se tice automatika..da je toliko skup i zahtjevan uopste nije...znaci dodaje se ulje u mjenjac i redovna kontrola kocnica i mijenjenje pakni jer se istroshe nakon odredjenog vremena...

Naravno nije skupo, ali sve zavisi kako kome. Kako si student, pokusaj sama odrzavati takav auto (imas jedan kuci, zar ne?) sa svojim redovnim dzeparcem. Mislim da ce ti se samo reci ;)

Citiraj:
sto se tice puteva za povesti...nije uospte pitanje o brzini voznje vec o dinamici voznje na otvorenom putu..
Ja nisam mislio na brzinu, vec naprotiv, na bezbijednost.

I za kraj, nocas je padala kao neka slaba ledena kisa. Da je bila nesto ozbiljnija, svi bi ti automatici ostali u garazama ili po parkinzima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neo26 je napisao:
Auta su da se voze i ista se uglavnom voze po putevima. I sta vrijedi sva prica oko ove i one vrste mjenjaca ako auto stoji, onda mu ne treba nijedan svejedno je koji ugradjen. Dakle, primjena je jako bitna stavka u raspravi. Mislim, sta je bitno ako to nije???

Ti si rekao 'gdje kod nas?'. Ne voze se auta samo u BiH gdje nema autoputeva vec i u ostatku svijeta gdje postoje. Ja ako putujem izmedju 2 mjesta ovde iako je udaljenost izmedju njih 20ak km, idem autoputem jer tamo navucem brzinu na 130 u 5oj i mirujem tj ne mijenjam brzine sto dodje dosta slicno kao i kod automatika. Znaci nije bilo pitanje 'manuelni vs automatski kod nas' vec generalno. Zato sam rekao da taj argument nije ni na jednoj strani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 13:19 
Majstor
Majstor

Ako cemo cijepidlaciti, neki imaju i svoje sofere pa im svejedno kakav je mjenjac ;)
Ne ljuti se ali je stvarno mali broj ljudi koji svaki dan iskljucivo voze autoputem. Ipak se najvise vremena toku jedne godine provede na obicnim cestama. Bar je za vecinu takav slucaj, a sad ima izuzetaka kao i svugdje u zivotu...
Elem dok se mi ovdje svadjamo, postavljaca teme nema ni za glavu, vjerovatno :drinking: :lol:

P.S. Kao sto Cigancica rece, najbitnije je kakvo auto vozis. A jos bitnije od toga kakvo je auto je to da je ono u potpunosti tehnicki ispravno i sigurno da vozeci ga ne ugrozavas ni sebe ni druge.
Ide nova tema!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 13:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neo26 je napisao:
Ne ljuti se ali je stvarno mali broj ljudi koji svaki dan iskljucivo voze autoputem. Ipak se najvise vremena toku jedne godine provede na obicnim cestama. Bar je za vecinu takav slucaj, a sad ima izuzetaka kao i svugdje u zivotu...

Jesi siguran u to sto govoris ?
:) Pa covjece ovde je sasvim normalno voziti se autoputem i nije nikakvo spritualno iskustvo za koje se trebas spremati. Pogotovo ako moras preci 10-20km. OGROMANNNN broj ljudi svaki dan putuje na posao i po 30-40km i naravno da idu autoputem. Vani je jako tesko naci posao koji ti je na 5 minuta od kuce, tj ljudi traze posao koji im odgovara a ne gledaju je'l moraju preci 5 ili 30km.
Nemoguce je voziti se SAMO autoputem jer nisu kuce na autoputu nit firme, ali veci dio kilometraze provesti na autoputu nije cudo i rijetkost vec normala.
Mislim .... i ti lupis i ostanes ziv.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 13:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Automatik nikada nisam vozila, a ni nemam neku zelju bas da po svaku cijenu probam i to cudo, nekako mi se cini ne siguran..onako bez kvacila,..ma..bezze...navika jednostavno nista drugo. :D

Ipak sam za ovo prvo. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
postavljac teme pomno prati diskusiju, i marljivo kupi dragocjene informacije i savjete od ocigledno iskusnijih vozaca, koje ce mu vjerovatno kasnije puno znaciti. moj vozacki staz dug je tek nekih 4-5 mjeseci, te se nisam bas ni osjetio kompetentnim da pricam o icemu kad nisam siguran da znam, jebaji ga. kao sto rekoh, tu ste vi da mi malo pokazete sta i kako, a ja cu gledati da to malo primjenim u praksi. inace, ja vozim manuelca, navikao sam se i bez problema sada sve ide (ne gasi se i ostale pizdarije koje su me snalazile na putu u samom pocetku), ali bas me pri tome zanimalo sta to krasi automatike, te zasto nisu dostigli tu popularnost manuelaca, iako su ocigledno jednostavniji i sigurniji (obe ruke na volanu) pri voznji. jedino sto mi je padalo na pamet, a sto ste i sami napomenuli, jeste kocenje pomocu samog motora (po klizavim povrsinama, a i uopste) i manje trosenje kocnica kod manuelca.

neo me bas podsjeti na to da sam zaboravio na svoju dnevnu dozu zlatne tekucine, te sada odoh to da ispostujem, pa knjizurinu u ruke i na posao.

ostajte mi pozdravljeni! :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SiCkNeSS je napisao:
ali bas me pri tome zanimalo sta to krasi automatike, te zasto nisu dostigli tu popularnost manuelaca, iako su ocigledno jednostavniji i sigurniji (obe ruke na volanu) pri voznji.

Pa usudio bih se komentarisati 'obe ruke na volanu'. Mozda grijesim, ali kod servo volana, znaci kod skoro svih auta mladjih od 10 godina nemas potrebe upotrebljavati neku snagu za voznju tj tesko da ce ti volan 'izletiti' iz ruku, a rijetko ko i u automatiku drzi sa obe ruke volan kad ne mora.

SiCkNeSS je napisao:
jedino sto mi je padalo na pamet, a sto ste i sami napomenuli, jeste kocenje pomocu samog motora (po klizavim povrsinama, a i uopste)

Ma na ledu ti treba kvacilo da odvojis motor i kocnicu da zaboravis da imas i pokusas da sa volanom upravljas koliko mozes dok se brzina ne smanji. Bilo kakav pokusaj kocenja , bilo motorom, bilo kocnicom/ABSom nece se fino zavrshiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 00:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neo26 je napisao:
Kako si student, pokusaj sama odrzavati takav auto (imas jedan kuci, zar ne?) sa svojim redovnim dzeparcem. Mislim da ce ti se samo reci ;)

heheh pa samo kao student tesko da mogu ijedno auto izdrzavati :lol: al' zato ima 'ta trane :wink:
ne izdrzavam ga licno osim sto operem ga(ponekad i gratis zavisi od autopraonice tj. peracha :P )

Citiraj:
I za kraj, nocas je padala kao neka slaba ledena kisa. Da je bila nesto ozbiljnija, svi bi ti automatici ostali u garazama ili po parkinzima...

po snijegu je nezgodniji definitivno od manuelca jer nemas mogucnost maniulacije sa kvacilom jer ti je sve na kocnici a josh pogotovo kad se radi o zadnjoj vuci...ali sporom voznjom moze se...a to da su u garazi nije tacno...ja pichim i uglavnom se pichi kod mene cijelu zimu :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 01:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Mislim da je manuelni popularan kod mlađih vozača koji uživaju u agilnoj vožnji, dok stariji vozači vole automatik jer im se ne da šaltati, pogotovo u gužvi. Na našim prostorima su automatici proglašeni nepouzdanim, što uopšte nije tačno, već nije bilo radnji i mehaničara koji bi se bavili servisom, održavanjem takvih mjenjača pa je dolazilo do kvarova. Automatski mjenjač, ako se dobro održava, traje koliko i motor pa i duže.

Citiraj:
jedino sto mi je padalo na pamet, a sto ste i sami napomenuli, jeste kocenje pomocu samog motora (po klizavim povrsinama, a i uopste)

Možeš ti usporavati motorom na klizavom, ali u kritičnim situacijama, kada ti nešto izleti pa moraš naglo kočiti, ne pomaže ti ništa motor, već dobre gume. I Bog naravno... :)

Citiraj:
Ma na ledu ti treba kvacilo da odvojis motor i kocnicu da zaboravis da imas i pokusas da sa volanom upravljas koliko mozes dok se brzina ne smanji. Bilo kakav pokusaj kocenja , bilo motorom, bilo kocnicom/ABSom nece se fino zavrshiti.

Ma najbolje je da pusti motor i kočnicu i da ga ugasi da ne troši gorivo i da auto fino klizi koji kilometar dok ne stane... :)
Ako usporavaš na klizavom trebaš prebaciti u manju brzinu (zavisno od brzine kojom se kreces) i pustiti gas, kad auto uspori treba lagano pritisnuti kočnicu i stati.
U krivinu kad ulazis, trebas smanjiti brzinu sto vise prije nego sto pravo udjes u nju, a onda samo lagano smotati i krivina je iza tebe. Vrlo je bitno da se ne drži stisnuto kvačilo jer to čini auto nestabilnijim i vrlo lako može izletiti. Automatici su po tom pitanju vrlo zgodni, zato što su praktično uvijek "u brzini".

Nedavno sam vozio Alfu 147 sa SeleSpeed mjenjačem i mogu reći da sam oduševljen. Ako ti se šalta, šaltaš - ako ne, prebaciš u City Mode i voziš kao automatik. Mislim da je to sjajan kompromis između klasičnog mauelnog i automatika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 01:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Driver je napisao:
Ma najbolje je da pusti motor i kočnicu i da ga ugasi da ne troši gorivo i da auto fino klizi koji kilometar dok ne stane... :)
Ako usporavaš na klizavom trebaš prebaciti u manju brzinu (zavisno od brzine kojom se kreces) i pustiti gas, kad auto uspori treba lagano pritisnuti kočnicu i stati.

Ako auto pocne da pleshe po cesti, a ti prebaci u manju brzinu, jer ne volis brzu igru .... sticices ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 22:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
Ako auto pocne da pleshe po cesti, a ti prebaci u manju brzinu, jer ne volis brzu igru .... sticices ...

Ako počne da pleše, normalno da ne treba šaltati, već volanom pokušati umiriti auto. Ali definitivno ne treba stiskati kvačilo, već samo pustiti gas. Bar ja tako radim... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]