Mislim da je manuelni popularan kod mlađih vozača koji uživaju u agilnoj vožnji, dok stariji vozači vole automatik jer im se ne da šaltati, pogotovo u gužvi. Na našim prostorima su automatici proglašeni nepouzdanim, što uopšte nije tačno, već nije bilo radnji i mehaničara koji bi se bavili servisom, održavanjem takvih mjenjača pa je dolazilo do kvarova. Automatski mjenjač, ako se dobro održava, traje koliko i motor pa i duže.
Citiraj:
jedino sto mi je padalo na pamet, a sto ste i sami napomenuli, jeste kocenje pomocu samog motora (po klizavim povrsinama, a i uopste)
Možeš ti usporavati motorom na klizavom, ali u kritičnim situacijama, kada ti nešto izleti pa moraš naglo kočiti, ne pomaže ti ništa motor, već dobre gume. I Bog naravno...
Citiraj:
Ma na ledu ti treba kvacilo da odvojis motor i kocnicu da zaboravis da imas i pokusas da sa volanom upravljas koliko mozes dok se brzina ne smanji. Bilo kakav pokusaj kocenja , bilo motorom, bilo kocnicom/ABSom nece se fino zavrshiti.
Ma najbolje je da pusti motor i kočnicu i da ga ugasi da ne troši gorivo i da auto fino klizi koji kilometar dok ne stane...
Ako usporavaš na klizavom trebaš prebaciti u manju brzinu (zavisno od brzine kojom se kreces) i pustiti gas, kad auto uspori treba
lagano pritisnuti kočnicu i stati.
U krivinu kad ulazis, trebas smanjiti brzinu sto vise
prije nego sto pravo udjes u nju, a onda samo lagano smotati i krivina je iza tebe. Vrlo je bitno da se
ne drži stisnuto kvačilo jer to čini auto nestabilnijim i vrlo lako može izletiti. Automatici su po tom pitanju vrlo zgodni, zato što su praktično uvijek "u brzini".
Nedavno sam vozio Alfu 147 sa SeleSpeed mjenjačem i mogu reći da sam oduševljen. Ako ti se šalta, šaltaš - ako ne, prebaciš u City Mode i voziš kao automatik. Mislim da je to sjajan kompromis između klasičnog mauelnog i automatika.