banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 13:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

glasaj
manuelni 88%  88%  [ 14 ]
automatski 13%  13%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 16
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 23:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Argentina je prije mjesec dana pohadjala kurs za voznju na klizavoj podlozi i na ledu.......Sjecam se da nam je instruktor zabranio da upotrebljavamo kvacilo pri kocenju (kad auto krene da igra valcer naravno)ako vozimo brze od 40km/sat, a do te brzine ide naravno kvacilo sa ABS kocnicama. Auto sa obicnim kocnicama ima jako male sanse da se izvuce iz "frke" sa korektnim motanjem volana........na poligonu, na kojem smo radili.....ode on... :cry:
A kad krene auto cigu-migu sa 50 i vise na ledu.......e onda se stvarno molite bogu, da ce sam da se izravna i doveze vas zive kuci. Nama je ta vjezba bila organizovana na specificnoj masi (kao led) i time da nam je instruktor povukao za sekund rucnu.................kakvo kvacilo, kakva ABS kocnica, samo motaj kontra (zenske mogu i da zmire :wink: ). Od onog dana Argentina vozi kuci ko po jajima kad pada kisa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 11:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Hm, to ya kvacilo mi nije jasno. Meni se par puta desilo da na manjim brzinama auto zaplese. I upravo sam ga ispravio pritiskajuci samo kvacilo, bukvalno se auto u momentu samo ispravilo. Mada jos nisam siguran da to treba raditi, i tad sam to uradio jer nije bilo nikakve opasnosti ni da sletim ni da udarim negdje posebno. Morat cu veceras kad se malo uklize da odem na jedan od parkinga da to malo isprobam. Inace sam jos primjetio da ABS na ledu prije zaustavlja vozilo ukoliko se ucestalo pumpa kocnica, mnogo bolje nego da se noga stalno drzi na njoj.
To je nesto sto sam ja skontao, e sad ne mora znaciti da je istina. Napravit cu jedan ozbiljan test i sa autom koje ima ABS i onim koje nema, takodje cu uraditi uporedni test prvi i zadnji pogon, a pokusacu cu se docepati i automtika. Pa da to sve uradim i na ledu i snijegu, negdje na nekom poligonu ili parkingu gdje se ne moram bojati da cu si slupati kola :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 15:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Neo, Neo nije citav svijet Banjaluka ili Prnjavor ... :wink:
Mene troskovi odrzavanja ni najmanje NE BRINU, i o tome uopste niti mislim niti govorim.
Oko auta pojma nemam, niti me interesuje.
Sve sto znam je voziti i sipati gorivo - za ostalo postoje servisi i majstori.
Da ne bi bilo zabune - vozacku imam (hmmm , ostarilo se) dugo - preko 15 god.
Vozim (sad vec relativno) novo auto - i sve sto na ovoj temi zelim reci je upravo osjecaj u toku voznje.
Prvo - svaki dan prelazim 25km u jednom pravcu do posla. Od toga je 20 km auto-put (posto prolazi kroz grad ogranicenje je 90, a ponegdje i 70 km/h) - a ostalo su 70-90 putevi, bar dvije trake.
Kad je normalan saobracaj - treba mi 20 min, a ponekad zaglavim (jako cesto) i ako prodjem ispod sata sve je OK.
SAT VREMENA - za 25 km auto-puta. NEVJEROVATNO zar ne.(Sta mislis koliko je tu kocenja - prva, druga, kreni, stani)
AUTOMATIK - ZAKON.
Ja sam vec na 70-80 u petoj i sva voznja na otvorenom (valjda se slazemo sta je na otvorenom, malo bolji put - gdje bas i ne bi saobracaj trebao biti gust) je takva. BEZ SALTANJA. Gradovi i jesu ti gdje ti mjenjac treba ili smeta (kako ko sad na to gleda)
Citiraj:
Covjek je napisao da se auto najvise koristi u gradu, a ja ne kapiram mjerodavnost covjeka koji tako nesto izjavi (mozda je mjerodavan o radu gradske Parking sluzbe) da prica o opstoj problematici mjenjaca... Sta znam, ne ide mi to u glavu.

:o , mozda je nekima i smijesno - meni zvuci malo BEZZE.
A gdje ti to vozis ???
Ovu izjavu - moze napisati neko ko nema pojma zasto auta sluze i gdje se koriste.
Bar to ti je lako provjeriti i dokazati. (uzmi koliko auta je registrovano po najvecim gradovima Bosne od ukupnog broja - pa ces vidjeti)
Na posao i s posla - svaki dan, na odmore jednom-dva puta godisnje (dva ????), u posjetu rodbini (bar tu u Bosni) i to je par puta godisnje
Od Banjaluke do Trna - ja bih to ubrojao u gradsku voznju (jeste da negdje mozes da sibas i 70, hehehe)
Zaista - o cemu ti pricas.
95% vozaca ide na posao i s posla svakodnevno, nabavke ... i to je sve u i oko grada - profesionalce tu i ne ubrajam a s druge strane profesionalci u "razvijenim" zemljama voze automatike, cisto da se zna.
Citiraj:
Ne ljuti se ali je stvarno mali broj ljudi koji svaki dan iskljucivo voze autoputem
.
hehehe, Neo Neo - Jeste u Bosni gdje aut-put i ne postoji, ali prodji ti kroz Stockholm izmedju 4 i 6 popodne kad svi idu s posla kuci .... pa da vidis sta je mali broj ljudi/auta (jos je Stockholm relativno mali grad)

Sto se snijega tice i voznje po ledu - nema tu razlike - NIKAKVE, ako covjek zna voziti (naravno) u takvim uslovima.
U Svedskoj se OBAVEZNO polaze dio koji se zove voznja ledu (bez obzira da li polazete u ljeto ili zimu) gdje covjek ima kratku obuku u voznji.
Tu vam oni DOKAZU da u takvim uslovima pri vecim brzinama niste VI/MI ti koji vladaju autom (moramo priznati - nismo svi relly vozaci). Znaci PRILAGODI voznju uslovima i ne brini.
Sem tog sad vec pocinju biti standard ESP (svedska skracenica) kocnice - koje smanjuju "rizik proklizavanja" (slobodan prevod), sta ja znam ispravljaju auto ... (kao sto rekoh tehnika me ne interesuje bas puno - VAZNO JE DA JE IMA)
Citiraj:
Inace sam jos primjetio da ABS na ledu prije zaustavlja vozilo ukoliko se ucestalo pumpa kocnica, mnogo bolje nego da se noga stalno drzi na njoj.

Tako i treba. Ne moras provjeravati - milion ljudi je to vec uradilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 15:34 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Ako auto pocne da pleshe po cesti, a ti prebaci u manju brzinu, jer ne volis brzu igru .... sticices ...

:lol:
Moze dobiti nagradu od ...... OSIGURAVAJUCEG drustva, mozda :lol: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Sto se tice kocenja motorom, ja sam to najbolje naucila tako sto sam vozila auto kome su propale kocnice potpuno, a rucna nije radila :D :D 8) 8) , i to gradska voznja, a auto bilo prijeko potrebno tih dana. :wink:

Znaci zaboravimo na kocnicu da je ima :)
AKo se pusti gas a stisne kvacilo, auto se ne usporava , vec obrnuto, ubrzavate ga.
Znaci prva polako se ide, prebacish u drugu i vozish, trebash da usporish, prebacish u prvu sve pustish i auto ce polako usporavati, a kad krene cimati da se ugasi pritisnuti kvacilo,a tada ce auto biti vec zaustavljeno skoro.Sve to vazi za sporu voznju.

Sto se tice leda, klizala sam , dakako, i najbolje je a tako sam cula i od iskusnijih , ..sve pustish komande a borish se sa volanom, dak auto poravnash, onda kvacilo. Jer to je i logicno. ako je auto recimo u 3. i ti klizesh, naravno da pustish gas momentalno, kocnice nema svakako, ako pritisces kvacilo ubbrzavash auto, a ako ne pritishces, auto se usporava motorom jer je u trecoj. A za to vrijeme radish volanom maximalno.

A automatik po zimi heheheh, posto ima dosta kubikaze i kw on se krece i rola kad i ne dodirnem gas, znaci dadam gas pa pustim i on se krece polako.I sve tako ponovo :) I sam usporava, bez kocnice.To vazi za ppo gradu, a po otvorenom putu, logicno mala brzina i sto manje kocnice(sa prekidima).

A poznato je da na klizavom terenu inace ako se koci da se koci sa prekidima, pritisnesh lagano-pustish a zaboraviti na energicno pritiskanje kocnica jer time auto vam se postavlja poprecno za 1 sekund :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 16:56 
Majstor
Majstor

Uh, ispado sad crna ovca...Ma ne kazem ja da je automatik los ali opet se desetljecima ugracuje u automobile i bez obzira na to nije izbacio manuelac iz upotrebe. Vjerovatno za to ima razlog.
Inace i ja putujem 25 km na posao i treba mi oko 25 minuta da stignem. Imam jos nekih komentara ali mi se neda kucati :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
EZAN je napisao:
SAT VREMENA - za 25 km auto-puta. NEVJEROVATNO zar ne.(Sta mislis koliko je tu kocenja - prva, druga, kreni, stani)
AUTOMATIK - ZAKON.

ovo podsjeca na Milano ... 30ak km autoputa, 4 trake u jednom smjeru . i miliss...... 20km/h ,,, i to ako ides, ako ne stojis.. uzas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gipsy_girl je napisao:
Jer to je i logicno. ako je auto recimo u 3. i ti klizesh, naravno da pustish gas momentalno, kocnice nema svakako, ako pritisces kvacilo ubbrzavash auto, a ako ne pritishces, auto se usporava motorom jer je u trecoj. A za to vrijeme radish volanom maximalno.

To je tako na suvom, a na klizavom ides 'brzinom leda'. Poenta je da pritiskanjem kvacila pustis tockove da se sami okrecu tj da 'ne koche' u smislu da se okrecu brzinom motora, jer kociti NE MOZES.

za pumpanje kochinica sa ABS sistemom nisam cuo, tj djeluje mi poprilicno nelogicno. ABS funkcinishe tako da 20 (mislim, ispravite me ako grijesim) puta u sekundi stisne i pusti kocnicu i tako stvara 'trzaje' tockova, a ne blokadu. Ti svojom nogom ne mozes brze od ABSa da 'stisces i pustas' kocnicu tako da mislim da to nema uticaja.

Poslednji put menjao misk0 dana 12 Jan 2004, 17:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neo26 je napisao:
Uh, ispado sad crna ovca...Ma ne kazem ja da je automatik los ali opet se desetljecima ugracuje u automobile i bez obzira na to nije izbacio manuelac iz upotrebe.

Pa isto tako mozes reci i za manualac. Znaci toliko dugo se ugradjuje pa i dalje postoji automatik i ispravite me ako grijesim ali sad se daleko vishe automatika proizvodi nego prije tj da proizvodjac u svojoj paleti jednog modela ima 50% automatika i 50% manuelaca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 19:28 
Majstor
Majstor

Citiraj:
za pumpanje kochinica sa ABS sistemom nisam cuo, tj djeluje mi poprilicno nelogicno. ABS funkcinishe tako da 20 (mislim, ispravite me ako grijesim) puta u sekundi stisne i pusti kocnicu i tako stvara 'trzaje' tockova, a ne blokadu. Ti svojom nogom ne mozes brze od ABSa da 'stisces i pustas' kocnicu tako da mislim da to nema uticaja.

I meni je bilo cudno ali sam stekao takav utisak, sve ja to znam ali opet...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 19:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Citiram mog instruktora: Kod ABS NEMA pumpanja.
Cak i vise, kao sto je vec misk0 rekao, ABS sam pumpa a sa dodatnim pumpanjem samo ometas rad ABS kocnica i samim tim produzavas vrjeme (i metre) zaustavljanja.
Cinjenica je, da nas je vecina pocela svoju sofersku karijeru na "obicnim" autima i da nam je to pumpanje preslo u krv. To se je i meni desilo na prvoj vjezbi, kad smo prvi put pokusavali da osjetimo sta je ABS. Svi "over 30" smo naravno pumpali a "djecurljija" je fino nagazila ABS bez ikakvog problema. No, trebalo mi je svega par krugova da i ja osjetim grebanje ABS-a. Sasvim specifican osjecaj, kazem vam, daleko od obicnog skripanja kocnica. Svakome preporucujem da proba na mokrom terenu da koci sa pumpanjem kocnice a poslije da ponovi istu vjezbu sa ABS-om, ali do kraja. Primjetit cete razliku....naravno ne zaboravite na kvacilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2004, 00:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Ma nema potrebe za pumpanjem ABS-a.
Zgodna stvar koja se ugrađuje u novija auta je sistem za pomoć pri kočenju. Taj sistem pri naglom pritisku na papučicu povećava snagu kočenja na maksimum. Znači u kritičnoj situaciji ako ne pritisneš papučicu kočnice do kraja - sistem to odradi za tebe... mnogo dobro...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2004, 09:22 
Majstor
Majstor

Ne znam sta mislite kad kazete "pumpanje" ali ja sam govorio o "brzinama" i kocenju na poledici pri brzinama vecim od recimo 80 km/h.
100% nije samo stisni kocnicu - nego dva-tri brza, lagana stiska pa onda naravno ono pravo, jer problem u tim slucajevima nije kocenje vec upravljanje autom.
Ovo samo u "normalnijim" situacijama, a ako nam nesto izleti pred auto na tim i vecim brzinama, ili nas "ponese led" ma niko tu nema vremena ni da razmislja - SVI MI JEDNAKO STISCEMO - bez obzira na obicne, ABS, EDS i sta ti ja znam kakve kocnice, i zavrsavamo u jarku, hehehe.
Zato iz iskustva u voznji u ipak hladnoj i "zaledjenoj" Svedskoj par savjeta.
Prilagodi voznju uslovima puta, drzi odstojanje, sjeti se da ti 20-30 km/h brza voznja (od normalne) "uspara samo par minuta na nekih sat vremena" a da nas u takvim nepozeljnim situacijama moze kostati GLAVE i nemas problema.
I jos nesto - ako vozite brzo (na poledici pogotovo) i nesto vam izleti pred auto - za sve nize od metra - sem djece :lol: (sta ja znam - cuko, lisica, jazavac, srna) ne kocite bas i ne pokusavajte nesto pretjerano da izbjegnete jer slijetanje s ceste, udar u bankinu ... bi moglo imati daleko vece posljedice od razbijanja auta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2004, 18:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Automatik mi je mnogo bolji i mnogo ga je lakse voziti za razliku od manuala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2004, 23:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
Ne znam sta mislite kad kazete "pumpanje" ali ja sam govorio o "brzinama" i kocenju na poledici pri brzinama vecim od recimo 80 km/h.
100% nije samo stisni kocnicu - nego dva-tri brza, lagana stiska pa onda naravno ono pravo, jer problem u tim slucajevima nije kocenje vec upravljanje autom.

Pa ABS je i uveden da bi se postigla upravljivost pri kočenju. Ovo kočenje kako si ga ti opisao (prvo lagano pa onda pravo kočenje), važi za auta bez ABS-a, ne samo na poledici već i na suvom kad točkovi počnu da proklizavaju zbog oštrog kočenja.
Eto, tako sam ja jednom vozio iza nekog pasata sa pežo-om 205 i malo mu previše prišao, jer sam se nešto "zamislio". On je iz nekog razloga naglo počeo da koči, a ja sam takođe nagazio kočnicu do poda, te su točkovi počeli da proklizavaju. Kada sam u trenutku skontao da neću moći da stanem, odnosno da ću da ga "naguzim", pokušao sam da smotam u lijevu stranu, ali auto je i dalje išlo ravno. Tek kad sam malo popustio kočnicu uspio sam da vratim kontrolu nad autom i stao sam u lijevoj traci. Srećom nikoga nije bilo iz suprotnog smjera, a sve se to odigralo u trenutku... moglo je biti svašta...
A onaj bajo sa pasatom vidio nekog svog jarana na ulici pa zakočio... :roll: :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2004, 14:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2004, 16:12
ma nek ima jenjac..kakav god da je...ja imam jedan sa 6 brzina al sestu i ne koristim...al ipak manuelan je gotivniji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 09:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Feb 2004, 22:16
sto se mog iskustva tice: samo oni ljudi koji nisu vozili automatik izvjesno vrijeme tvrde da je manuelac bolji. imam i manuelca i automatika i pravo da kazem, kada se taj automatik kupovao i nisam bio puno odusevljen, medjutim poslije par voznji sto na dalje sto na krace relacije automatik se pokazao mnogo prakticnijim. uzmite samo u obzir magistralne puteve.. pa sad u trecu, pa sad u cetvru, ajd sad malo vrati u trecu.. to se naravno svidja onima koji zele malo sportivu da nabace i da oni "diriguju" voznjjom.. poznanik moj (pristalica manuelaca) tvrdi da sa automatikom mozes da se zajebes u preticanju.. a nije nikada vozio automatika, a kamoli da je preticao. to da se smoris kada vozis auto putem jeste tacno, ali nista manje nije zanimljiv manuelac kada ga ubacis u cetvrtu ili petu. ako se smoris kada vozis.. jednostavno.. nemoj vise da vozis, parkiraj, odspavaj i kud koji mili moji

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]