Neo, Neo nije citav svijet Banjaluka ili Prnjavor ...
Mene troskovi odrzavanja ni najmanje NE BRINU, i o tome uopste niti mislim niti govorim.
Oko auta pojma nemam, niti me interesuje.
Sve sto znam je voziti i sipati gorivo - za ostalo postoje servisi i majstori.
Da ne bi bilo zabune - vozacku imam (hmmm , ostarilo se) dugo - preko 15 god.
Vozim (sad vec relativno) novo auto - i sve sto na ovoj temi zelim reci je upravo osjecaj u toku voznje.
Prvo - svaki dan prelazim 25km u
jednom pravcu do posla. Od toga je 20 km auto-put (posto prolazi kroz grad ogranicenje je 90, a ponegdje i 70 km/h) - a ostalo su 70-90 putevi, bar dvije trake.
Kad je normalan saobracaj - treba mi 20 min, a ponekad zaglavim (jako cesto) i ako prodjem ispod sata sve je OK.
SAT VREMENA - za 25 km auto-puta. NEVJEROVATNO zar ne.(Sta mislis koliko je tu kocenja - prva, druga, kreni, stani)
AUTOMATIK - ZAKON.
Ja sam vec na 70-80 u petoj i sva voznja na otvorenom (valjda se slazemo sta je na otvorenom, malo bolji put - gdje bas i ne bi saobracaj trebao biti gust) je takva. BEZ SALTANJA. Gradovi i jesu ti gdje ti mjenjac treba ili smeta (kako ko sad na to gleda)
Citiraj:
Covjek je napisao da se auto najvise koristi u gradu, a ja ne kapiram mjerodavnost covjeka koji tako nesto izjavi (mozda je mjerodavan o radu gradske Parking sluzbe) da prica o opstoj problematici mjenjaca... Sta znam, ne ide mi to u glavu.

, mozda je nekima i smijesno - meni zvuci malo BEZZE.
A gdje ti to vozis ???
Ovu izjavu - moze napisati neko ko nema pojma zasto auta sluze i gdje se koriste.
Bar to ti je lako provjeriti i dokazati. (uzmi koliko auta je registrovano po najvecim gradovima Bosne od ukupnog broja - pa ces vidjeti)
Na posao i s posla - svaki dan, na odmore jednom-dva puta godisnje (dva ????), u posjetu rodbini (bar tu u Bosni) i to je par puta godisnje
Od Banjaluke do Trna - ja bih to ubrojao u gradsku voznju (jeste da negdje mozes da sibas i 70, hehehe)
Zaista - o cemu ti pricas.
95% vozaca ide na posao i s posla svakodnevno, nabavke ... i to je sve u i oko grada - profesionalce tu i ne ubrajam a s druge strane profesionalci u "razvijenim" zemljama voze automatike, cisto da se zna.
Citiraj:
Ne ljuti se ali je stvarno mali broj ljudi koji svaki dan iskljucivo voze autoputem
.
hehehe, Neo Neo - Jeste u Bosni gdje aut-put i ne postoji, ali prodji ti kroz Stockholm izmedju 4 i 6 popodne kad svi idu s posla kuci .... pa da vidis sta je mali broj ljudi/auta (jos je Stockholm relativno mali grad)
Sto se snijega tice i voznje po ledu - nema tu razlike - NIKAKVE, ako covjek zna voziti (naravno) u takvim uslovima.
U Svedskoj se OBAVEZNO polaze dio koji se zove voznja ledu (bez obzira da li polazete u ljeto ili zimu) gdje covjek ima kratku obuku u voznji.
Tu vam oni
DOKAZU da u takvim uslovima pri vecim brzinama niste VI/MI ti koji vladaju autom (moramo priznati - nismo svi relly vozaci). Znaci PRILAGODI voznju uslovima i ne brini.
Sem tog sad vec pocinju biti standard ESP (svedska skracenica) kocnice - koje smanjuju "rizik proklizavanja" (slobodan prevod), sta ja znam ispravljaju auto ... (kao sto rekoh tehnika me ne interesuje bas puno - VAZNO JE DA JE IMA)
Citiraj:
Inace sam jos primjetio da ABS na ledu prije zaustavlja vozilo ukoliko se ucestalo pumpa kocnica, mnogo bolje nego da se noga stalno drzi na njoj.
Tako i treba. Ne moras provjeravati - milion ljudi je to vec uradilo.