banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 23:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2002, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Konačno je stiglo njegovo veličanstvo Lord Of The Rings u Banjaluku. Čekam ga odavno.

Odmah da kažem da je film dobio najbolje ocjene od strane stručne kritike i da je u Americi od strane stručne kritike proglašen za najbolji film 2001. godine.

Film sam imao zadovoljstvo gledati sinoć tj. prvi dan prikazivanja (kartu sam nabavio 7 dana ranije :grin:) i fenomenalan je. Mjesta Hobiton, Rivendal, Lotlorijen, rudnici Morije su odlično napravljeni, efekti su na nivou savremenih filmova, dakle odlični. Muzika je odlična, posebno kad prati Nazgule (Utvare Prstena). Želio sam da lik Gandalfa ispadne dobro i da to ne zeznu i ispao je skroz dobro. Što se tiče držanja vjerodostojnosti knjiga ja sam ih pročitao svih pet (Hobit, Gospodar Prstenova (3) i Silmarilion) i to nije bilo baš skoro ali činjenica je, a to i mnogi drugi kažu, da se režiser veoma dobro držao knjiga. Naravno, neke stvari su morale biti promijenjene da bi to moglo sve stati u film ali opet je odlično ispalo.
Film ima i određenu dozu humora jer ga imaju i knjige i tako i treba da bude, npr. Hobiti su uvijek gladni :smile: i uvijek (istakao bih Pipina) nešto opasno zeznu i onda svi ispaštaju :smile:, posebno je odlično kad kamera prolazi kroz Izengard gdje se orci spremaju za borbu, kuju oružja itd.
Nazguli su strava dobro i moćno napravljeni, posebno uz muziku koja ih prati.

Film u originalu traje 2 sata i 58 minuta ali ovaj u kinu je trajao samo 2 sata i nekih 45 minuta...nešto su skresali :evil:

Film je naravno za strogu preporuku.

Za kraj ću reći da je po meni (i još nekima) djelo Gospodar Prstenova nadahnuto Duhom Svetim i to ne zato što je dobro, interesantno i sl. već zato što je...proročansko. A i knjiga Gospodar Prstenova je najčitanija knjiga na svijetu poslije Biblije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2002, 20:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Apsolutno se slazem da je film strava. Procitao sam samo prva dva dijela, a treci mi je zao citati, jer sta cu kad sve bude gotovo? Poslije GP-a sam gledao nekolicinu filmova (raznih zanrova) i sve mi je nekako smijesno i mizerno nakon gledanja Gospodara. Mocan do koske, a s obzirom da sam procitao i drugi dio (treci nisam, samo zato sto zelim da sve to sto duze traje) bit ce ludilo scena (pogotovo bitke kojih ce u drugom dijelu biti puno vise). Bas prava FANTAZIJA...
pozdrav...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2002, 00:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Procitao sam samo prva dva dijela, a treci mi je zao citati, jer sta cu kad sve bude gotovo?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Interesantan argument ali ja ću ti reći samo jedno - čitaj!!

Kao prvo bolje je da pročitaš jer ako ne pročitaš onda...nisi pročitao, a kao drugo imaš ti još dosta da čitaš ako si pročitao samo prve dve knjige Gospodara Prstenova, imaš treću, imaš djelo koje hronološki ide ispred GP-a a to je Hobit, vrlo interesantno, bavi se Bilbom i time kako je on od Goluma uzeo prsten. A onda imaš za kraj i Silmarilion. Dakle ako si pročitao dve knjige ostaju ti još čitave tri pa se slobodno baci na čitanje :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2002, 19:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Nov 2001, 01:00
Fantastican gledajuci samo specijalne efekte i muziku.
O kakvom prorocanstvu pricas...film lici na igricu..prelaze nivo po nivo.
Najveca greska je sto je film ocigledno namijenjen onima koji su procitali knjigu...oni koji nisu procitali...pa docekace sljedeci nastavak....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2002, 20:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pazi, film je jednostavno pravljen po knjizi i tu nema toga da je pravljen za one koji su čitali ni da je pravljen za one koji nisu čitali, pravljen je za sve, ali stoji da je bolje da se pročitaju knjige kao prvo zato što ih vrijedi pročitati a onda i da bi se fim bolje shvatio.

A što se tiče proročanske strane Gospodara Prstenova...eh, vrijeme će pokazati :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2002, 03:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Avg 2001, 01:00
Odlican film
Tolkin je sve totalno razradio...
Jezik, likove, obicaje, ... ma procitajte dodatak u knjizi i shvaticete koliko je to kompleksno covjek zamislio

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2002, 12:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Avg 2001, 01:00
Fin film , nadam se da ce slijedeci nastavci biti bolji jer naravno blize smo kraju i onda je zabavnije.
Ovaj momak ima pravo za scene koje su tako dobro uradjene .
Ima i jedan stari animirani film Lord of the Rings .
Ako neko zeli moze da ga pogleda mislim da je iz `84..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2002, 19:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Sep 2001, 01:00
Ja veceras odo gledati. Nadam se da je sve to sto ste rekli :grin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2002, 23:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

E VLADQ kad si ti kucao da ćeš ga večeras gledati (oko 19:00) ja sam sjedio u kinu, čekao da prođu reklame i da ga gledam ponovo :grin:. Evo sad sam stigao kući.

Pa ovako. Meni je film bolje "sjeo" večeras nego nekidan, imao sam lufta da na neke stvari obratim više pažnje a prvenstveno na muziku. Najbolja muzika prati negativce, odlična muzika prati Nazgule (obratiti pažnju za one koji će tek gledati) i odlična muzika ide kad kamera prolazi kroz pećine Izengarda (odlična scena) i prikazuje orke kako rade, kuju oružja i sl. a ista ide kad na kraju Uruk-Hai-i treče kroz šumu. I pored ovoga muzika je inače odlična ali uz negativce je baš žestoko dobra.

Ono što je loše za one kojima se film svidi je to što će za drugi dio trebati čekati čitavu godinu dana a za treći još pune dvije godine :evil: iako su sva tri dijela već snimljena ali tako vam je to u show biznisu, iscijediće što više mogu para za prvi dio kroz kina prvih nekih šest mjeseci a onda ide DVD a poslije još šest mjeseci ide drugi dio.

Preporučljivo je pročitati knjige prije gledanja filma ali oni koji nisu čitali naravno neka prvo odgledaju a onda dok ne izađu ostali dijelovi neka pročitaju.

Vidim na drugim forumima je uglavnom polemika oko lika Aruene koju glumi Liv Tejlor, naime ona u knjigama nema nikakvu ulogu, samo se pominje i pominje se da je u ljubavnoj vezi sa Aragornom i ništa preko toga dok u filmu ima solidno značajnu ulogu i mnogi LOTR fanovi zbog toga veoma negoduju. Ona je dodana da bi se istakla romantičarska strana filma što po meni uopšte nije bilo neophodno ali...ipak kad sam gledao nekidan vidio sam da nije mnogo pokvareno sa njom i ipak je ispalo dobro.

Gimli patuljak je jako dobro ispao kao i Aragorn i Legolas. Od Hobita Pipin je vrlo simpatičan (to je onaj koji je u rudnicima Morije napravio buku koja je prizvala orke :smile:. Večeras sam znajući za tu scenu gledao raju u sali kako se trzala pri toj sceni :grin:. Sem je dosta dobar i on u suštini u djelu Gospodara Prstenova simboliše veliku odanost (prema Frodu) koja je vidljiva i iz ovog filma a biće izražena i u nastavcima.

Meni je dosta moćna ona scena kad Nazgul ganja Hobite i oni skoče na onu skelu i na kraju skoči i Frodo, e ono poslije toga, kad se Nazgul udaljava od vode a stazom okomito na njegovu putanju prođu još dva Nazgula i onda i on skrene za njima. Ta je scena pokazala da je u blizini bilo više Nazgula iako je djelovalo da je bio samo jedan. Inače sve scene sa Nazgulima su odlično urađene osim što mi brat reče da je u crtanom filmu mnogo moćnije urađena scena sa njima na onoj vodi prije nego što ih bujica odnese.

Hajde dajte komentare na sve elemente filma, koje scene su vam dobre, moćne, kakvi su vam likovi, lokacije, muzika itd. Volio bih da oni koji budu komentarisali između ostalog kažu i da li su čitali i šta su tačno čitali od knjiga jer me baš interesuje kako će fim doživjeti oni koji su čitali a kako oni koji nisu čitali knjige.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2002, 19:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Sep 2001, 01:00
E pa kad si se toliko potrudio, ajd da ti napisem koju rijec :smile:
Prvo nisam procitao knjigu, a razlog je jednostavan, imam previse knjiga koje moram procitati, a ne citaju mi se, mada i nisam neki ljubitelj knjiga.
E sad, meni je film stvarno fenomenalan. Stvarno su sve scene uradjene odlicno, a, kao sto si rekao, muzika je fantasticna. Stvarno je mocno uradjena i da nema onakve muzike, film nebi bio toliko dobar.
Svi likovi su dobro uradjeni i ni tu nije moglo bolje.
Jedina stvar sto mi se nije svidjela je nacin na koji se prelazi sa jedne scene na drugu. Npr. sa neke uzbudljive i napete, na opustenu. Malo mi je to prenaglo i izgleda kao da je film u serijama.
Ali to je stvarno manje bitno, tako da film nije ostecen zbog toga.
Svakako je steta sto se mora cekati cjelu godinu, ali mozda je to i bolje nego da odjednom gledamo 9 sati filma. A naravno da je tu i finansijska strana :smile:
U svakom slucaju, film je jedan od najboljih koji sam je gledao. Preostaje nam samo da sacekamo tu godinu (pa jos jenu) :smile:
Veliki pozdrav svim obozavaocima filma

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2002, 20:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Posto imam strasne veze u jednoj od lokalnih videoteka, uspio sam preko reda da dobijem film ( inace ga je potrebno rezervisati 20 dana unaprijed )... Sinoc sam ga gledao sa nekoliko prijatelja. Ja sam citao knjige a oni nisu pa sam im sluzio kao neka vrsta strucnog komentatora. Meni je film bio odlican, pravo sam se zabavljao, popio 8 piva, ali oni nisu bili. Rekli su da su prevareni :smile:. Sat vremena im je trebalo da "provale radnju", jos toliko da se uzive u likove a onda kraj. I sad trebaju da cekaju do decembra da bi gledali drugi dio :smile:. Sranje za njih.

Stvar koja me je odusevila je to sto se film najvecim dijelom oslanja na knjigu. Ja sam bio skeptican pa tom pitanju zbog iskustava sa drugim filmovima koji su radjeni po knjigama, npr. "Tanka crvena linija" je film koji predstavlja kasapljenje knjige. Slicno je i sa Bojno polje Zemlja. Nadam se da nece zajebati stvar sa nastavcima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2002, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Drago mi je da vam se obojici svidio film.

Vladq što se tiče prelaska scena sa frke na opuštenu takve su i knjige. Knjige predstavljaju serijski niz pustolovina, čim izađu iz jedne i malo se odmore odmah upadaju u drugu :smile:

Znači Hari ti si ga prvo gledao na videu, mnogi ne bi pristali na to da ovaj film prvi put ne gledaju u kinu ali sa druge strane tu je veliko nestrpljenje :smile:. Ne znam kad on dolazi kod vas u Sarajevo.

Ja sam znao da se film dosta dobro drži knjiga jer...ipak je rađen po najčitanijoj knjizi poslije Biblije i najboljoj knjizi 20. vijeka i kao takav ima ogroman broj fanatičnih fanova koji su sjećam se organizovali velike peticije kad je procurilo da će samo nešto odstupati od knjiga. Bilo je peticija oko Aruene jer ona u knjigama nema neku ulogu a ovde je glumi Liv Tejlor i ima fino značajnu ulogu. Tvorci filma nisu smjeli mnogo da rizikuju (i svoje živote :smile:) pa su se trudili da se drže knjiga. Za očekivati je da tako bude i u druga dva dijela koji su uostalom već i snimljeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2002, 04:40 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
...eh da ...nakon dugo dugo stajanja u redovima koji su sezali do ceste kojom se naravno odvijao saobracaj ...docekah i ja kartu i smjestih se u prvi red balkona ...nakon dva puta za redom i treceg sutra dan,,gledanja ...sta reci nego ...DIVOTA JEDNA...sve je krasno ...profinjeno..nezaboravano...pozdrav iz Rijeke

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2002, 10:42 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
film je sjajan, bez sumnje, i mislim da je bezobrazno sjeći takvo remek djelo, da bi se mogli uklopiti termini između dva prikazivanja. Upravo to je naš dragi Banjaluka (Oscar) film učinio. Film u originalu traje 2h58m (možete provjeriti na http://www.imdb.com). U multiplexu je minutaža ista, ali sa nekih 10 do 15 minuta najava filmova i reklama. Nisam siguran koje su sve dijelove izbacili, ali mogu sa skoro 100% sigurnošću reći da je izbačen dio odlaska iz Lothlorien-a, konkretno dio kada Galadriela daje poklone članovima družine. Ovo sam vidio na jednom od trailer-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2002, 11:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mirko u pravu si, i ja sam čuo da film traje 2h58m a kad sam ga gledao prvi put uočio sam da je trajao 2h48m. Kad sam gledao drugi put baš sam obratio pažnju, reklame traju tačno 15m (pod uslovom da počnu tačno kad treba da počne projekcija) a sam film je trajao 2h50m. Sjekli su sjekli, ali ne znam šta, moguće je da su sjekli Lotlorijen jer je on u filmu ionako zbrzan, malo ga ima. Vidiš nije mi palo na pamet da su sjekli da bi uklopili termine ali vrlo je moguće da je to razlog, mada neopravdan razlog. Ko kaže da termini moraju počinjati na pun sat ili na pola sata? Mogli su komotno staviti da termini počinju na neki sat i 15m ili 15m do punog sata, ništa ne bi falilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2002, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Fantasticno
bez reci
imam samo jedan problem
kako da nabavim knjige da procitam
one kostaju oko 60 KM a to je ipak malo previse

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2002, 21:38 
Majstor
Majstor

Ja sam malo "kulirao" cekao da se guzve smanje, jer je u principu svejedno kad cu ga pogledati, kad sam cekao da dodje, mogu jos par dana izdrzati .. pa sam tek veceras otisao ..
i kao sto sam ocekivao ...
Ne znam sta bih rekao ...

ZVUKKKKKKKKK zvuk je fenomenalan .. napokon su sredili dolby .. surround .. odlicno .. odlicno
Efekti takodje ...
scene su odradjene prvoklasno .. cak i ponasanje (ljudi, vilenjaka, patuljaka i njihovo razmisljanje)
Patuljci- brzopleti, pohlepni, ruzno i odsjecno pricaju .. sve je kako treba, kako knjiga kaze.. a knjiga je posebna prica ...

Ipak najbolja scena je bila kad je patuljak pokazao svoju inteligenciju:
"Sta cekamo, unistimo ga odmah" i nakon pola sekunde nasao se na zemlji polusvjestan... .. sjekira zavrsila u komadima, prsten postao jos ljepsi :))))))))

Sjajan film ...
ipak knjiga je knjiga, no u ovom slucaju, u moru propalih pokusaja, ovaj film pliva stabilno i realno kao pravi nosac aviona. ;)

P.S. onaj plavi vilenjak ... imam utisak da se odlicno sluzi lukom .. ili se samo varam :)))))))) kao da je luk u vilenjackoj krvi ili se opet varam :)))))))))))))))) hiihhi

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2002, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Scena u kojoj patuljak Gimli pokazuje svoju "inteligenciju" nije po knjizi i na udaru je fanova jer je Gimli ispao gluplji nego što stvarno jeste. Patuljke dosta karakteriše ponos što je Gimli i pokazao :smile: "niko ne baca patuljka", "ne za bradu!!", "čuj patuljak da se odmara...patuljku ne treba odmor" itd. :smile:

Luk je strogo u vilenjačkoj krvi :smile:. Što je sjekira za patuljke i mač za ljude to je luk za vilenjake. Legolas odlično barata lukom, posebno je dobra scena gdje puca rafalno, kad ispali tri strele u kratkom vremenu a dobro je i kad je ub(i)o orka strelom koju je držao u ruci i onda tu istu "ispucao" iz luka i ubio drugog, i to sve u kratkom vremenu. Vidi se da je vježbao, nema šta :smile:. Ma baš ih briga kad su besmrtni, mogu da vježbaju do mile volje :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 01:30 
Majstor
Majstor

Heh .. ma znam .. ali bio je to fazon: "sve mi se cini" :)))

Vilenjaci mogu da umru ako ih ubiju ili od tuge .. kad umru "unutra" umore se i odu ...
:)
p.s. ma ja nisam citao lotr ... hobita i silmarilion samo ..
s tim da sam silmarilion citao vise puta ... i svaki put nesto novo saznas :)))
lotr planiram uskoro nabaviti (knjigu) a i DVD (film heheh logicno :))) pa da mogu gledati do mile volje :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2002, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

LOTR nabavi obavezno a za DVD ćeš sačekati nekih 6 mjeseci a možda i više.
Ja imam Silmarilion u pdf-u na srpskohrvatskom ali nešto me zeza. Kad hoću dio teksta da copy/paste u word dobijem samo neke hijeroglife a ne normalan tekst. Sa drugim pdf-ovima je u redu. Znaš li možda u čemu je problem? Silmarilion ima veoma, veoma moćno prvo poglavlje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 209 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]