E VLADQ kad si ti kucao da ćeš ga večeras gledati (oko 19:00) ja sam sjedio u kinu, čekao da prođu reklame i da ga gledam ponovo

. Evo sad sam stigao kući.
Pa ovako. Meni je film bolje "sjeo" večeras nego nekidan, imao sam lufta da na neke stvari obratim više pažnje a prvenstveno na muziku. Najbolja muzika prati negativce, odlična muzika prati Nazgule (obratiti pažnju za one koji će tek gledati) i odlična muzika ide kad kamera prolazi kroz pećine Izengarda (odlična scena) i prikazuje orke kako rade, kuju oružja i sl. a ista ide kad na kraju Uruk-Hai-i treče kroz šumu. I pored ovoga muzika je inače odlična ali uz negativce je baš žestoko dobra.
Ono što je loše za one kojima se film svidi je to što će za drugi dio trebati čekati čitavu godinu dana a za treći još pune dvije godine

iako su sva tri dijela već snimljena ali tako vam je to u show biznisu, iscijediće što više mogu para za prvi dio kroz kina prvih nekih šest mjeseci a onda ide DVD a poslije još šest mjeseci ide drugi dio.
Preporučljivo je pročitati knjige prije gledanja filma ali oni koji nisu čitali naravno neka prvo odgledaju a onda dok ne izađu ostali dijelovi neka pročitaju.
Vidim na drugim forumima je uglavnom polemika oko lika Aruene koju glumi Liv Tejlor, naime ona u knjigama nema nikakvu ulogu, samo se pominje i pominje se da je u ljubavnoj vezi sa Aragornom i ništa preko toga dok u filmu ima solidno značajnu ulogu i mnogi LOTR fanovi zbog toga veoma negoduju. Ona je dodana da bi se istakla romantičarska strana filma što po meni uopšte nije bilo neophodno ali...ipak kad sam gledao nekidan vidio sam da nije mnogo pokvareno sa njom i ipak je ispalo dobro.
Gimli patuljak je jako dobro ispao kao i Aragorn i Legolas. Od Hobita Pipin je vrlo simpatičan (to je onaj koji je u rudnicima Morije napravio buku koja je prizvala orke

. Večeras sam znajući za tu scenu gledao raju u sali kako se trzala pri toj sceni

. Sem je dosta dobar i on u suštini u djelu Gospodara Prstenova simboliše veliku odanost (prema Frodu) koja je vidljiva i iz ovog filma a biće izražena i u nastavcima.
Meni je dosta moćna ona scena kad Nazgul ganja Hobite i oni skoče na onu skelu i na kraju skoči i Frodo, e ono poslije toga, kad se Nazgul udaljava od vode a stazom okomito na njegovu putanju prođu još dva Nazgula i onda i on skrene za njima. Ta je scena pokazala da je u blizini bilo više Nazgula iako je djelovalo da je bio samo jedan. Inače sve scene sa Nazgulima su odlično urađene osim što mi brat reče da je u crtanom filmu mnogo moćnije urađena scena sa njima na onoj vodi prije nego što ih bujica odnese.
Hajde dajte komentare na sve elemente filma, koje scene su vam dobre, moćne, kakvi su vam likovi, lokacije, muzika itd. Volio bih da oni koji budu komentarisali između ostalog kažu i da li su čitali i šta su tačno čitali od knjiga jer me baš interesuje kako će fim doživjeti oni koji su čitali a kako oni koji nisu čitali knjige.