Meni je film lošiji nego što sam očekivao. Čak sam se pitao kako film sa takvom radnjom raji može biti dosadan, a stvarno je dosadnjikav.
One neke scene egzorcizma su preuzete iz Exorciste. Pakao su uradili da se čovjek isprepada, ali mi se raj (koji se pokazao samo na par sekundi) nije svidio. Šta je u njemu dobro i rajsko? Pogledajte prirodu na Zemlji pa ćete vidjeti dosta ljepše prizore, što je i dobro jer pravi raj ni nije negdje drugdje
Film vjerno slijedi katoličke dogme: jedan život i gotovo, ako si samoubica ideš u pakao, pakao je užasno mjesto vječnih muka, svi se mogu pokajati pred smrt bez obzira kakvi su bili, ali sami moraju zatražiti pokajanje i oprost...
Lucifera su prikazali kao levata, ali i pametnog lika kada je na kraju izvukao "nečistoću" iz Constantinovih pluća i dao mu produženje života da "sam dokaže da njegova duša pripada paklu"...
sam dokaže, kako poetski i istinito rečeno.
I ne znam zašto su se navrli na prikazivanje Gabriela kao negativca. Mada je i on bio simpatičan na kraju smiješeći se unatoč svojoj situaciji.
Meni se svidjelo ono što je Constantin govorio za "polutane", da oni djeluju na ljude šapćući im u uho, dajući im određene ideje (dobre ili loše). S tim bih se složio. Samo što ljudi te "ideje koje su došle iz vana" identifikuju sa ličnim mislima a ne nečim tuđim. Treba puno raditi na tome da se nauči prepoznavati pozitivan Glas i odvajati od ličnih misli. Ko je to uspio stekao je najveće blago.