The Last King of Scotland (2006)
Film funkcioniše, triler koji je smješten u Ugandu pod Idi Aminom, kao presjek (khm, ne znam da li je ovo dobra riječ) ona ne funcioniše baš dobro - vjerovatno zato što u mješavini ono fiktivno preovlađuje (pretjerano uplitanje nekog izmišljenog britanskog doktora kao posrednog ali i neposrednog Aminovog inspiratora u nekim situacijama, pa onda kada ga postave za Aminovi osobu od najveći povjerenje)
Nisam očekivao neku top klasu, film je urađen sasvim
dovoljno autentično, ali i sa nekim elementima koji su poznati široj javnosti pa ga i oni mogu gledati (čitaj: za amerikance). Najupečatljiviji lik je of kors Forest Whitaker u ulozi Amina. Pogledati, ali i pripremiti želudac jer ima nekih scena koje nisu baš za one nježnije tipove. Ključna riječ, sasvim dovoljno, moja neka ocjena bi bila
7.5/10Alexander Nevsky (1938)
Istorijska priča o bitci na Čudskom jezeru, između Rusa predvođenih novgorodskim knezom Aleksandrom Jaroslavićem Nevskim i vitezova tevtonskog reda. Vidi se da je dijelom rađeno po propagandnom programu, obično tu dolazi do spuštanja kvaliteta filma ali ješa Ejzenštajn je ovo zaista odlično uradio, moram priznati.
8.7/10 Nego, zvao sam par ljudi da zajedno sa mnom pogledaju film. Kod svakog je prvo pitanje bilo (čim im je naziv nepoznat) iz koje je godine. Kad im ja kažem, oni kažu da neće.
I jeste da nije tema, ali imam zadatak u školi u SWE da odradim recenziju filma. Čuo sam se sa školskim drugarima i cca. 8 od 25 njih radi Avengerse

Ja još nisam izabrao šta ću, vjerovatno nešto od Kjubrika, možda i Copola dođe u obzir.