banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450 ... 967  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Feb 2012, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Niko nije rekao da SF filmovi ne mogu imati smisao, rekao sam vec da oni nisu po defaultu samo puke izmisljotine ali taj smisao nema mnogo veze sa samim SF momentima u filmu.
Zato mi je glupo da se za SF film kaze da nema smisla jer ako vec postoje elementi u filmu koji su naucna fantastika, nazivati te momente besmislenim je - besmisleno. Mislim to je kao kada bi kritikovao Star Trek zbog toga sto je nemoguce ici u warp i onda rekao da serija nema smisla.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2005, 09:40
Prvo, 12 Angry Men je veoma kreativan, pogotovo kada je rijec o tehnickoj strani filma, kameri... Dijalozi su sjajni, ponasanja svih likova sasvim opravdana i uvjerljiva (svako ima pozadinu, koja se tokom filma otkriva, pa se njome objasnjavaju njihovi postupci). Ovaj film nije takav.
Drugo, zasto ovo posmatrati kao SF? Zasto ga ne posmatrati kao filosofsku raspravu o razlicitim temama (najvise o vjeri), stavljenu u SF okvir? A ne vidim zasto SF filmovi ne bi mogli natjerati da razmisljas...

" Reakcija hriscanke pokazuje tacno kako stvari stoje, religiozan covjek ima svoju vjeru i to je to. Kada se suoci sa suprotnim stavom, makar i ako ima zivog svjedoka koji ce posvjedociti protivno njenoj vjeri, dolazi do histerije i negiranja."

Ma ne sumnjam u to, kada bi sam Bog dosao i rekao da neke stvari u koje vjerujemo nisu tacne, bilo bi onih koji bi smatrali da je lud i da bogohuli. Uvijek ima takvih. Nisam gledao Religious, ali razumijem o cemu pricas:) Ali odbijam da uzmem kao realno njeno ponasanje. Zasto bi ona povjerovala da je on taj koji se predstavlja da jeste? To je nelogicno. Zasto bi iko od njih u to povjerovao? Logicna reakcija bi bila da oni pristanu da igraju igru u kojoj on tvrdi da zivi vec 14 000 godina, te da ga, kao zaintrigirani, puste da nastavi dalje sa pricom, i da se rasprava odvija tim putem. Oni postavljaju pitanja, on daje odgovore, razgovor se razvija, misljenja se razmjenjuju... Ovako, ona ga pita jedno pitanje, on odgovori, ona mu povjeruje! Zasto? Zar njena vjera, koja bi trebala, kako sam uspio shvatiti, biti snazna, poslije samo jedne recenice, biva, ne samo poljuljana, nego ubijena. To mi je potpuno neopravdano.
Zasto bi mu iko od njih slijepo vjerovao? Logicno mi je (i ovo je jedino ozbiljno kako bi se film trebao razvijati) da oni shvate sve to kao igru i razgovor krene dalje... Nikakvo slijepo vjerovanje u pricu bolesnog uma (kako bi svakome normalnom ona izgledala, kada bi se susreo s nekim takvim), nego samo poneki trenutak sumnje i zamisljenosti da mozda i prica istinu, koliko god to nevjerovatno bilo. Sta su njegovi dokazi; bio dobar covjek 10 godina, pa ne mislimo da bi se ovako igrao sa nama- znaci, sigurno govori istinu, idemo svi da ludimo:)
Ovo sa psihologom takodje nelogicno. Zasto da psiholog vjeruje pacijentu? On treba da vjeruje da pacijent vjeruje da je on ziv 14 000 godina, a ne da vjeruje da je on zapravo ziv 14 000 godina. Nema tu nikakvih mudrosti.
Napravili su odnos vjernika, odnosno religioznog covjeka, i naucnika (ostalih, biologa i psihologa), u kojem, rekao bih, samo ponasanje biloga logicno. Ovo dvoje, suoceni sa necim sto bi narusilo sva dotadasnja im uvjerenja, lude, a biolog sve to uzima kao salu, i postavlja zanimljvia, polusaljiva pitanja. I govori neke konkretne stvari, zbog kojih bi John-ova prica mogla da bude i moguca. Samo u ponekim trenucima se cini da pocinje da vjeruje da je to istina. Ne vidim zasto se i sotali ne bi tako ponasali. U tom slucaju bi film bio logican.
Shvatam da je htio reci da je lakse naucniku da promijeni svoja uvjerenja i prihvati nove stvari, nego vjerniku, kada su i jedno i drugo suoceni sa necim sto im narusava dotadasnja ubjedjenja. Ali, bilo je u istoriji slucajeva kada su i naucnici odbijali da vjeruju u ocigledne stvari, i isto su histerisali kada su njihovu drugovi fizicari (ili hemicari...) dolazili do saznjanja koja se nisu poklapala sa dotadasnjim uvjerenjima, ali to i nije bitno za ovaj film.
A ovo za Budu i Hristosa (odnosno John-a), je samo prepoznatljiv sok efekat, koji se koristi u zadnje vrijeme da se privuce publika, i nista vise. Ti to nazivaj "alternativnim" vidjenjem, ako mu ne mozes prepoznati svrhu. I ovaj film je daleko od umjetnosti.
I da li sam ikada rekao da je film neukusan? I da li sam imao nekakve komentare na tematiku filma, da li sam rekao da rasprave o vjeri i sumnja o istinistosti religije, ne treba da budu prikazane na filmu, ili u bilo kojoj umjetnosti? Nisam, naravno, jer to ne mislim. Samo, u OVOM KONKRETNOM FILMU, te rasprave nisu dovoljne, lose su, cijeli film se BAZIRA SAMO NA JEDNOM SOK MOMENTU I NEPRIRODNOM PONASANJU LIKOVA, da los kraj i ne spominjem. Zbog toga on nije dobar, ne zato sto se bavi temom vjere, to pokusavam da kazem sve vrijeme...
A ti mi izgledas kao da bi svaku, bilo kakvu teoriju koja mijenja sadasnja vjerovanja prihvatio kao dobrodoslu, bez obzira da li ima imalo logike ili nema.
I, iskreno, ne vidim zasto vjernike izdvajas kao ciljnu grupu kojoj nije namijenjen ovaj film. Ja bih ga jednako smatrao nedobrim i da sam ateista iz, vec vise puta, navedenih razloga...
Ne osjecam se prozvan tako da se ne ljutim:) A i zanimljiv si, tako da i jesam zatucan ne bih se naljutio...
I, izmori me citanje i pisanje ovo, nemoj mi odgovarati vise, osim ako je kratko:) I ja cu se potruditi da smanjim broj rijeci:)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

malteras je napisao:
NEPRIRODNOM PONASANJU LIKOVA

Ja jos uvijek ne znam po kojim parametrima si ti odredio koje je to PRIRODNO ponasanje likova u SF filmu. Suludo je uopste pricati o prirodnom ponasanju likova u SF filmu. Zamisli sad da ja kazem kako mi je neprirodno bilo ponasanje Picarda kada je bio Borg. Veze s vezom, ne znam koji je kriterij "prirodnog ponasanja" u situacijama koje uopste nisu prirodne!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
malteras je napisao:
NEPRIRODNOM PONASANJU LIKOVA

Ja jos uvijek ne znam po kojim parametrima si ti odredio koje je to PRIRODNO ponasanje likova u SF filmu. Suludo je uopste pricati o prirodnom ponasanju likova u SF filmu. Zamisli sad da ja kazem kako mi je neprirodno bilo ponasanje Picarda kada je bio Borg. Veze s vezom, ne znam koji je kriterij "prirodnog ponasanja" u situacijama koje uopste nisu prirodne!

Neprirodno je ponasanje sto su oni tu situaciju shvatili kao neprirodnu, odnosno sf, to je poenta...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 22:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Kakvi ste vi likovi, kako vam se samo da svađati tako :)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Pogledao Green lantern ... Film je mogao biti puno al puno puno bolje uradjen ....Jedino sto mi se u filmu svidja jeste borba. Fazon sta god zamislis stvori se, simpaticna ideja ... Eh da imam te pare napravio bih filmcinu :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 23:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Danny ^_^ je napisao:
Kakvi ste vi likovi, kako vam se samo da svađati tako :)

Što, baš zanimljiva rasprava, mene su zainteresovali da pogledam film.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 00:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Elvis Presley je napisao:
Niko nije rekao da SF filmovi ne mogu imati smisao, rekao sam vec da oni nisu po defaultu samo puke izmisljotine ali taj smisao nema mnogo veze sa samim SF momentima u filmu.
Zato mi je glupo da se za SF film kaze da nema smisla jer ako vec postoje elementi u filmu koji su naucna fantastika, nazivati te momente besmislenim je - besmisleno. Mislim to je kao kada bi kritikovao Star Trek zbog toga sto je nemoguce ici u warp i onda rekao da serija nema smisla.

elvise, sve je izmišljotina. pa englezi kompletnu književnost nazivaju fiction, a sf-u su dodali to naučno zbog toga što su njegovi počeci (klark, asimov, legvin), upravo imali potrebu da nauku upetljaju u svoju fikciju. star trek koji pominješ je poslužio za ne znam ni ja koliko patenata na bazi fikcije koja je tamo viđena. i ako bi tražili žanr u literaturi ili filmu koji ima smislia, ond je to upravo sf, jer na prvom mjestu se bavi idejama koje su u mnogo primjera na kraju našle i praktičnu primjenu. to je kad govorimo o praktičnom, ali ja mislim i uopšte da je sf žanr najkreativniji i da su najbolji autori danas u svijetu pisci sf-a.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 01:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Jel neko gledao novi Underworld, vidim ima u Palasu, kakav je, jel barem u rangu prethodnih dijelova, da idem odgledati to.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
i ako bi tražili žanr u literaturi ili filmu koji ima smislia, ond je to upravo sf, jer na prvom mjestu se bavi idejama koje su u mnogo primjera na kraju našle i praktičnu primjenu

Mijesas smisao i mastovitost.
SF moze (i treba) da probija granice (pogotovo u kreativnosti ali sto se tice ovog filma njegova radnja jednostavno ubija kreativnost u samom filmu jer se sve odvija u jednoj prostoriji a kreativnost u glumi i scenariju je nesto drugo) i treba da tjera ljude naprijed, fikcija odnosno fantazija je uvijek plod maste.
Ponavljam, ja ne kazem da SF filmovi nemaju smisla vec da su oni jednostavno ogradjeni od epiteta "besmisleno" jer nema osnova jednu fantaziju (mastu) nazivati besmislenom. Realizacija te maste u umjetnosti je nesto drugo i ona moze biti losa ili ne znam ni ja kakva ali ja mislim da je glupo fikciju nazvati besmislenom.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2012, 11:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2011, 16:41
Spacedwarf je napisao:
Jel neko gledao novi Underworld, vidim ima u Palasu, kakav je, jel barem u rangu prethodnih dijelova, da idem odgledati to.

Skinuo sa neta i pogledao. Nije los al mi se cini da su prethodni malo bolji :wink: .. Al to je samo moje misljenje, a mozda i grijesim. :)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2012, 13:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2011, 16:41
nikolaa82 je napisao:
Spacedwarf je napisao:

Skinuo sa neta i pogledao. Nije los al mi se cini da su prethodni malo bolji :wink: .. Al to je samo moje misljenje, a mozda i grijesim. :)

Da dodam. Kuci ne dobijam taj efekat 3D gledanja ali su scene fajta odlicne i cini mi se da se film brzo zavrsi. :D Al pretpostavljam po radnji i novim ulogama da ce biti bar jos jedan dio..

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2012, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Le mépris (1963), Jean-Luc Godard
Slika

Zar uopšte postoji Godard a da nije odličan?

Paul: After dinner we'll see a movie. It'll give me ideas.
Camille: Use your own ideas instead of stealing them from everyone else.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2012, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Persona

Slika

http://www.imdb.com/title/tt0060827/

Kakav film. Ovo je definitivno najbolji psiholoski film koji sam pogledao. Frojd vristi u svakoj sceni!

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2012, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Madeo (2009)- nije lose... Ocjena 6.5/10

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2012, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
:silent:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2012, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Je l to da ne kažeš nešto ružno ili nešto manje ružno?

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2012, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
Madeo je odlican,a ovaj smajli izgleda kao da ima rektum na faci

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2012, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

malteras - covjek sa visokim standardima.

Madeo je sjajan.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2012, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Inace, svidja mi se kako na HRT-u naprave malu uvodnu emisiju prije filma. Bas sam s uzitkom pogledao to o korejskoj kinematografiji prije nego sto su pustili Madeo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450 ... 967  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]