Pogledaj Huston-a uzduz i poprijeko zadnjih par dana, i sta sam gledao ranije i sta nisam. Pa da pocnem hronoloski:
The Maltese Falcon (1941)- uvijek mi je bio jedan od najlosijih dobrih filmova Joh-a Huston-a. Simbol film-noir zanra, omiljen od mnogih, stvorio lik mracnog detektiva koga je proslavio Bogart (a i lik njega, moze se reci) i u godinama kasnije glumio u mnogim manje ili vise dobrim filmovima. Iako sam svaki put kada bih ga ponovo gledao primjecivao nove i zanimljvie detalje koje sam previdio kod prijethodnih gledanja, a koji su definitivno uvecavali njegovu vrijednost, opet mi je ostalo neshvatljivo zasto ga mnogi smatraju najboljim filmom ovoga zanra. Medjutim, daleko do toga da mi se nije svidio. Ocjena 7.5/10
The Treasure of the Sierra Madre (1948)- Bogart je vezano za ovaj film svojevremeno izjavio: "One Huston is bad enough, but two are murder." Medjutim, ne samo da dva Hjustona nisu bila ubistvo, nego su nam priustila spektakl, sjajan prikaz tame ljudske duse, istine koja se krije u nama kada dodjemo do novca ("Novac nas ne mijenja, nego razotkriva ko zapravo jesmo", izjavio je neko). Odlican film, za koji su oba Hjustona dobila Oskara (zasluzeno, stariji za najbolju sporednu ulogu, mladji za reziju), naravno potpomognuti sjajnim Hemfrijem. Meni omiljeni ovoga rezisera. Ocjena 8.5/10
Key Largo (1948)- film napravljen za samo 78 dana. Ne odaje takav utisak. Veoma napeta talacka atmosfera ga ispunjava od pocetka do kaja. Hemfrijeva supruga mi se nikada nije svidjala (glumacki naravno), tako da mi njeno pojavljivanje u ovome filmu i nije bas sjelo. A u vezi sa ovim, desilo mi se slucajno da sam prije par godina gledao The Desperate Hours (1955), a samo nekih par dana nakon toga i ovaj film, takod a mi je bilo neobicno gledati Bogarta na suprotnoj strani "talacke krize". Uglavnom, veoma dobro. Ocjena 7.5/10
The Asphalt Jungle (1950)- "One way or another, we all work for our vice." Ovo mi je jedna od najboljih i najiskrenijih, najtacnijih recenica u istoriji filma (ako ne i zivota uopste). Samo da sam cuo ovo, bilo bi mi dovoljno da shvatim da je ovaj film sjajan. Naravno, on nudi jos mnogo vise, surovu ulicnu borbu, odlicno profilisanje sitnih (a i krupnijih) kriminalaca, i cinjenicu da na kraju svi oni zavrse tamo gdje pripadaju, koliko god im planovi dobri bili. Ocjena 8/10
The African Queen (1951)- cijeli film se bazira na predstavi Bogarta i Hepburnove, te sjajnim pejzazima. Nije da to oni ne cine sjajno, hemija medju njima je odlicna, ali ipak nije to dovoljno da bi ovaj film svrstalo medju najbolje svih vremena. Ocjena 7.5/10
The Man Who Would Be King (1975)- i, za kraj, nesto kasnije djelo Hjustona. Sjajan avanturisticki film, radjen po djelu Radjarda Kiplinga. U prvom dijelu ispunjen sjajnim humorom ("Polo? -Polo.", ili "Ovi iz sela uzvodno uvijek pisaju kad se ja idem kupati u rijeci", "Imam i 32 sina, ako vas zanimaju djecaci" i mnoge druge izjave), kasnije ipak uzima mracniji oblik, ozbiljniji, bavi se problemom megalomanije, tipicnom bolescu kraljeva (koji su, kao sto je i poznato, cesto sebe nazivali direktnim potomcima bogova, ili bar, od Boga izabranim legitimnim vladaocima malih ljudi). Inace, pozitivno me iznenadio. Nisam siguran da bi drugi uspjeli da od ovakvoga djela naprava ovako dobar film (nije da imam nesto protiv djela, nisam ga citao:)). Odlicna glumacka ekipa, takodje. Glumi cica od 103 godine, i to uspjesno... Ocjena 8/10
|