Opaaaaaaaaaa
sad sam naletio na veliku listu... tj tekst o razlici izmedju filma i knjige
I kao sto sam mislio .. Sauron nije izgubio tijelo ...
nije ga Isildur porazio ...
Gil-Galad i Elendil (Isildurov stari) su ga napali i obrili se s njim dok ih ovaj nije skrsio.. da bi na kraju Isildur samo "otfikario" jedan Auronov prst sa prstenom ... Sauron je bio porazen ali ne unisten, povukao se tad u dubine "Mracnog Tornja" i pauzirao 7 godina .. (7 godina je trajal opsada Barad-dur-a) - ni to nije spomenuto u filmu (opsada)
Gollum kaze (Dva Tornja) "imao je samo 4 prsta ali i oni su bili dovoljni..."
Tijelo mu je unisteno u padu Numenora... tad je postao samo dusa koja je izronila iz dubine ...
Arwen je u filmu imala veliku ulogu a u principu je otpjevala samo 7 stihova Vilenjacke himne

)) Glorfindel je pomagala Aragornu i Hobitima kad su bjezali od Nazgula ... a onu rijeku sto je odnijela Nazgule su Elrond i Gandalf "pobudili" ... a ne ona

))))
Uruk-hai nisu kreacija Sarumana ... oni su postojali malo ranije .. to su Orci ali jaca verzija .. a i njihov vodja Lutrz koji je ubio Boromira nije istinit lik .. to je malo reziser "na svoju ruku"...
Saruman visebojni je spojio ljude i orke- tako su nastali polu-orci odnosno goblini-ljudi ali oni nemaju veze s Uruk-hai-ima ..
ne spominje se Radagast smedji .. .on ima malu ulogu ali ipak vaznu .. on je sredio Gandalfov bijega sa Sarumanovog Orthanic-a .. tako sto je poslao orla Gwaihir-a (najmocnijeg orla poslije Velikog Thorondor-a) a u filmu je ispalo da je Gandalf sam sredio svoj bijeg tako sto je poslao poruku Gwaihir-u ...

(u filmu se spominju samo 2 carobnjaka, a u knjizi je i Radagast spomenut - to je onaj sto prica sa zivotinjama, nije bas zastranio na svom putu, ali ne obraca paznju na ostatak svijeta - i zanemario je glavni zadatak zbog cega su ga i poslali u srednju zemlju...)
itd .. itd ..
Toliko od mene ...