banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 202 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Nemam namjeru da branim Kustu, ali mogu da ga shvatim i ocekivao sam takvo nesto. Poslije svih bljuvotina izrecenih na njegovo ime od strane svih "relevantnih" licnosti iz BH federacije u proteklih 15 godina, vjerovatno je pogubio zivce! Sjejam se, prije 5-6 godina su ga pitali kada će u Sarajevo.Kusta je odgovorio da neće da rizikuje da mu klavir padne na glavu. A kako i ne bi?
Procitajte ono prvo, sto je izjavio povodom ovog filma: „Nisam pogledao film, ali mislim da je izuzetno važno da taj film ovdje dodje.Pa i sam sam bio žrtva u Kanu, kad su ljudi koji nisu pogledali moj film, ispolitizovali cijelu stvar”.
Pazite, svi novinari i novinarcici koji su mu tih dana oko pocetka FEST-a dosadjivali sa "Grbavicom" zeljeli su samo da izvuku taj neki politicki komentar! Dakle o filmu samom ni rijeci, sic! A covjek im je odmah rekao kako nije pogledao film.
A i ako covjek kaze "kako ga boli k....", koliko neumjesno receno, toliko pokazuje prezir, ne prema Jasmili, nego prema svim tima bjelosvjetskim, novinarskim babaserama!

I oni koji ga poznaju, znaju da Kusturica od malih nogu ima britak jezik, a i lak je na pesnici. Uvjeren sam da ce, nakon sto ovo sve prodje i kad pogleda film, dati komentar dostojan njegove licnosti.

I doticnu gospodjicu mogli bismo, uzgred, pitati sta misli o Juki Prazini i njegovim silovateljima i kako bi to izgledalo, kao sto neko gore rece, da neki "bosnjacki" reziser u ovakvim prilikama snimi film sa takvom i slicnom tematikom gdje bi Srbi bili u ulozi zrtve?
Kako bi uostalom izgledalo, da se za pocetak recimo, npr. u sarajevskim bioskopima, prikaze film: "Lepa sela, lepo gore" koji je po meni, vjerovatno, sa vise (ali ipak jos daleko od "idealnog") kolorita oslikao surovu bosansku stvarnost u tim vremenima. (OK, ovde uskacem sam sebi u usta)
Ali, zaista se pitam, kada ce doci vrijeme da Bosnjaci snime, makar, nesto priblizno?

Jer, ako se umjetnik bavi politikom, moralno je da prvo pogleda zlo u svom dvoristu i "trn u svom oku". Toliko o Jasmili!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
josephine je napisao:
Rekoh necu se petljati u ovu sve više političku temu, ali kad vidim kakve postove stavljate nekako bih i ja nesto da dodam na sve to:
Film je dobio Zlatnog medvjeda što je jedna od najprestižnijih nagrada u svijetu filma, vjerovatno i kvalitetnija od Oskara i to prije svega treba poštovati. Da li je trebao dobiti tu nagradu ili ne, zaista ne mogu reci jer ga nisam pogledala, kao ni ostale filmove sa kojima bih ga mogla porediti. A na kraju krajeva to je jedna od stvari na koju zaista ne mogu uticati.
Tema svakako nije prijatna, različitim ljudima iz različitih razloga. Činjenica je da su se ti zločini desili. Bio je rat, a u ratu svi pate i mislim da je krajnje morbidno i perverzno govoriti o tome ko je patio najviše. Ovaj film govori o tom konkretnom događaju (događajima) i njihovim posljedicama. Možda neko napravi i film o stradanju Srba i Hrvata, pa taj film dobije neku od nagrada. Sada je to bio slučaj sa ovim filmom. Nažalost rat je nepresušan "teških" izvor tema za drame.
Ni meni kao Srpkinji ne bi bilo lako gledati ovaj film, ali svaki ratni film ima dvije publike.
Mislim da je najveća greška koja je učinjena u cijeloj ovoj priči oko Grbavice, je to što je gopođa Žbanić primajući nagradu izjavila kako treba što prije uhvatiti određene ratne zločince i time prešla onu tanku liniju plitizacije filma po kojoj je hodala.

Toliko od mene, više se neću javljati, a ko želi neka pljuje po meni i mom bar mislim, objektivnom mišljenu.

P.S. Mislim da film treba prikazati i u Banja Luci, jer mislim da se naše kino uvijek moglo pohvaliti prikazivanjem kvalitetnih filmova, a ovom filmu se ne može osporiti da je primio jednu vrijednu nagradu. Ko želi da ga pogleda pogledaće ga, ko ne žele neće. :)

Pozdrav, odoh se zabavljati na nekim "filmskiji" temama

Podpuno se slazem sa tvojim postom.

I ja bi vjerovatno razmisljao tako da je film napravljen o stradanju srpskih zena.
Ali ima nesto drugo, a to je politika koja okrece sve, ama bas sve protiv naroda.
I ja mislim da je Jamina pogrijsila pri izjavi kada je dobila medu. Umjesala je politiku u ovo, sto je zalosno :(

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 22:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
I ja mislim da je Jamina pogrijsila pri izjavi kada je dobila medu. Umjesala je politiku u ovo, sto je zalosno

Svaka ti cast. Ja ti zbog ovoga skidam kapu ..

Vader, ako smatras da je ovo za politiku, slobodno prebaci .. mada za divno cudo, govorilo se u neku ruku o politici, ali nije bilo flame-a kao sto zna biti. Dobri smo :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 23:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Meni se cini da je i ovo malo previse za podforum FILM, ali dobro... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2006, 17:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Ako je neko imao priliku da procita knjigu "Jelena" 93 je bila najcitanija knjiga u Srbiji,potpuno ista prica samo nije u pitanju cerka nego sin,i naravno zenu su silovali u Sarajevu pa je izasla.Toliko o orginalnosti,a sto se tice Berlina mala djeca znaju da on podrzava i promovise politicke filmove.Malo je cinicno da nam oni sada kenjaju o slobodi koju nam po ko zna koji put uzimaju i zemlju su nam rasturili pa sad kao nagradjuju umjetnost koja je proizisla iz njihovih mozgova.Ustvari dive se sebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2006, 19:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
LHfinaA je napisao:
Ako je neko imao priliku da procita knjigu "Jelena" 93 je bila najcitanija knjiga u Srbiji,potpuno ista prica samo nije u pitanju cerka nego sin,i naravno zenu su silovali u Sarajevu pa je izasla.Toliko o orginalnosti,a sto se tice Berlina mala djeca znaju da on podrzava i promovise politicke filmove.Malo je cinicno da nam oni sada kenjaju o slobodi koju nam po ko zna koji put uzimaju i zemlju su nam rasturili pa sad kao nagradjuju umjetnost koja je proizisla iz njihovih mozgova.Ustvari dive se sebi.

Tacno tako.
Pitao bih pripadnike muslimanskog naroda sta misle o ovoj knjizi???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2006, 21:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Secret je napisao:
Lako je nama sad svima pricati, komentirati, hvaliti ili se ismijavati tom filmu. A da li se neko od vas pita kako je bilo tim zenama, djevojkama i djevojcicama dok su se divljaci izivljavali nad njima? To je ono sto treba da vas navede na razmisljanje i poentu filma. Logicno je da ce muslimanka napraviti takav film, pa nece valjda pored toliko ispacenih muslimanki uzeti neku srpkinju za primjer? Nemojte me pogresno shvatiti, ali ona je vjerovanto bila svjedok uzasnih stvari za vrijeme rata i dozivljavala je to na strani muslimana. A vama srbima nitko ne brani da i vi napravite film koji ce "vasu" istinu pokazati, zar ne?

Grbavica je bosanskohercegovacki film, barem ga tako dozivljavaju u Sarajevu. Ja sam vec rekao svoje misljenje o periodu kojim se bavi film, ali naglasavam da bi ona kao Bosanka (i Hercegovka) napravila daleko vecu stvar za Bosnu i Hercegovinu da je o ovom problemu i o zivotu zena koje su bile zrtve silovanja prisla iz jednog bosanskohercegovackog ugla, a ne bosnjackog ili ti lokal nacionalnog. Jednostavno licemjerno je, ma koliko tema bila bolna, dijeliti zrtve u ovoj napacenoj zemlji. Zasto nije napravila dvije paralelne price, npr. o dvije zene u ratom zahvacenom Sarajevu, npr. o jednoj iz Grbavice i drugoj sa Bembase? Na taj nacin bi ona kao zena, kao Bosanka i Hercegovka, dala svoj doprinos u pomirenju nakon svih ovih teskih godina. Ovako je ispricala samo jednu pricu, vjerovatno istinitu, tesku, bolnu, ali nekompletnu. Nadam se da razumijes sta sam htio da kazem.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 04 Mar 2006, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Kako može da bude istovremeno i Bosanka i Hercegovka?

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 04 Mar 2006, 23:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:

Nadam se da nisi ozbiljan, inace odosmo u OT.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Za V@nju :

Marcelo feat. Edo Maajka - Suze

I nocas gledam u zvezde. Pitam se, sta je sudbina?

Drhtaj u grudima. Zemlja vecito zedna za suzama.

I bol sto obuzima. I nocas cekamo Godoa na stepenistu metroa.

Sanjam sivo. A sanjao bih zivot.

O Boze, cije to grehove skupo placamo?

Cije dugove vracamo?

Svi uzaludni ratovi, kisni dani bez duge.
Mladi zivoti na koje su cekale neke nove pruge.

Vise ne gledaj svoj dom andjele! Umreces od tuge!

Zbog laznog rodoljublja, vrsnjaci su ginuli.

A nisu ni krivi.

O Boze, ja priznajem, ja sam - ja volim da zivim!!!
A slike mashu sa zidova, iako kazu da vreme leti.

Molim se suncu da nas se ponovo seti.
I kunem se Bogom, vala, nema tog ideala vrednog mog jedinog zivota!

Svi veliki filozofi-utopisti - hvala,
Al mene ne tesi ta spika o patriotizmu, dogme i lazne nauke.

Ja znam da mrtvi placu, jer srcem cujem jauke!

Jecaju i kunu. pitaju `Zasto?`, `Jel' bilo vredno?`
Jel' bilo vredno? Reci to majci sto je izgubila jedino cedo!
A
Mi i dalje zivimo bedno i u ocaju.

Suze za raju u starom kraju. Celom svetu! Nek znaju!

Nek znaju da se ovde pucalo i plakalo iz istog ocaja!

Nek znaju da ni dan danas ne znamo ni razloga ni znacaja!

Rokao sam mikrofon u Tuzlu, primili su me kao brata.
Pa svima je dosta rata! Mrznja nije nasa, vec nam je data!
O tata, reci zar danas treba da mrzim Hrvata ili Muslimana?
Pa sve nas muci ista rana iz starih dana!
Ljudi su ljudi, bez obzira sa ovog ili onog meridijana.
Iste nas stvari plase.
Oprosti nam grehove nase.

Oce nas!
Ja nisam taj sto zna, al nadam se da bar ti znas
Otkud toliki bol, suze i strah?
Pepeo pepelu i prah opet postace prah,
Al' niko nece znati sto je na brata pucao brat.
Oce nas!

E, Marcelo...

Jadno je nase i povodljivo stanovnistvo.

Covek kad nista nema, najlakse mu prodat' zajednistvo.

Opet je uplakan cijeli Balkan.

Imamo velike nacije sa malo mozga.

Tvrde oceve i vodje - oni su nam k`o droga:
Cijelo vreme biramo lose sisteme.

Dragi moji ljudi, pa vrijeme je da se krene!

Necu vise metke da ispucavam za sumnjive pretke!

Necu cijeli zivot da zivim pocetke!

Mamu vam : dje god da krenem - u Evropu,
ljevo, desno, napred, iza - treba mi viza!
I nasa je glupost strah i neodlucnost.

Vecinska zelja da smo u mentalitetu sela.

Taman dobro krenemo - pa u mrznju skrenemo,

Nemamo strpljenja za novo, pa onda venemo.
Zaboravili smo kako se smijati. Ti misici na licu
Nam se jednostavno ne micu.
Hej, evo ga! Kad estradu vidim,
I opet nestane, kad se sjetim gdje zivim.

Oce nas!
Ja nisam taj sto zna, al nadam se da bar ti znas.

Oce nas!

Ali niko nece znati sto je na brata pucao brat.

:mad:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 14:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:

Ziva istina.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 05 Mar 2006, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Lear je napisao:
Harvester je napisao:

Nadam se da nisi ozbiljan, inace odosmo u OT.

Ma ozbiljan sam, ali slobodno me ignorišite :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
V@nja je napisao:
Citiraj:

Ziva istina.

Krivi su nesposobni politicari koji nisu bili u stanju da rijese ovo sve bez rata.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 08:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
DusanSilni je napisao:
Secret sta ti mislis kad neki decko koji je musliman ode i pogleda "Grbavicu"...sta mislis sta ce on da misli...sta mislis oceli njemu pasti na pamet da uzme noz u ruku i uhvati nekog Srbina pa se izivi na njemu.....ja ne smem ni zamisliti sta ce se desiti kad taj gnusni film dodje u Sandzak......nek je onim Srbima tamo Bog u pomoci....!!!

Ali nek je tebi "Grbavica" dobar film......!!!

Cuj, neka normalna osoba ne bi nikad pomislila da ucini tako nesto. Koliko je dosad filmova sa temom rat ili poslije rata napravljeno? I koliko si puta cuo ili dozivio da je neko tako reagovao na film? Ne znam kako je tebi ova ideja pala na pamet? U psihologiji se kaze, da covjek obicno sa svojim optuzbama reflektira samog sebe. (ili da pojednostavnim: lazov ce uvijek okrivljivati druge da lazu, nevjernici ce uvijek okrivljivati partnere da ih varaju, a ubice...)

Da li si pogledao film? Ja jos nisam. Ne znam zasto mu priljepljujes epitet "gnusni"? Sta ima tu gnusno? Ili mozda, da mi objasnis sta ti podrazumijevas pod rijeci "gnusno"?

Poslednji put menjao Secret dana 07 Mar 2006, 08:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 08:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Lear je napisao:
Secret je napisao:
Lako je nama sad svima pricati, komentirati, hvaliti ili se ismijavati tom filmu. A da li se neko od vas pita kako je bilo tim zenama, djevojkama i djevojcicama dok su se divljaci izivljavali nad njima? To je ono sto treba da vas navede na razmisljanje i poentu filma. Logicno je da ce muslimanka napraviti takav film, pa nece valjda pored toliko ispacenih muslimanki uzeti neku srpkinju za primjer? Nemojte me pogresno shvatiti, ali ona je vjerovanto bila svjedok uzasnih stvari za vrijeme rata i dozivljavala je to na strani muslimana. A vama srbima nitko ne brani da i vi napravite film koji ce "vasu" istinu pokazati, zar ne?

Ako vec nesto markiras, onda markiraj kako treba... Da li si mozda procitao i sljedecu recenicu?

Uzgred, mislim da svaki umjetnik mora da ima slobodu da sam odluci sta i kako ce uciniti, bilo da se radi o slici, pjesmi ili eto filmu... I usput, sa nekim tackama u tvom postu se slazem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 13:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zamisli pricu o dvije zene, jednu iz Grbavice drugu sa Bembase, njihova djeca ciji se zivotu ispreplicu u Sarajevu 14 godina nakon rata. Jedna zena Srpkinja, druga Bosnjakinja. Scenario se moze i dalje razvijati. Time bi se ukazala na sva apsurdnost rata, ali i na tragicne sudbine pojedinaca. Poruka bi bila da djeca nisu nista kriva da bi placala tudje grijehe. Poruka bi bila da u Bosni i Hercegovini i pored svega zivot ide dalje. Taj film bi bio jedno istinsko bosanskohercegovacko ostvarenje. Nakon tog filma i Srbi i Bosnjaci bi se zapitali, zamislili o onome sto se desilo. Ovako efekat ce biti upravo suprotan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 14:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, to ti je dobra ideja. Mislim da bi to bio interesantan film. Ali isto tako mislim (ne znam) da ce jos proci vremena prije nego sto bi se takav projekt mogao ostvariti. Cak sta vise, mislim da bi to morao uraditi neko ko je skroz neutralan, ko moze biti objektivan i obje strane pokazati realno. I tako nesto ne mozes ocekivati ni od srpkinje ni od muslimanke, koje su te najgore ratne godine dozivjele na svojoj kozi. Bar jos ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Taj film ne bi imao producente iz Njemacke i podrsku BiH kinematografije jer njima nije u interesu istinsko pomirenje vec prebacivanje odgovornosti i krivice samo na jednu stranu,samim tim prenje ruku od svojih nedjela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 15:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Apr 2003, 21:06
Grbavica prikazana u Beogradu

Citiraj:
Publika je kraj filma dočekala burnim aplauzom i ovacijama pozdravljajući ekipu filma koja se, ipak, pojavila, iako je bilo najavljeno da neće doći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 21:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
e moj Dusane ipak dodje

Ma nek je brate....meni vazno da to smece nece na Banjicu.....!!!

Citiraj:
Cuj, neka normalna osoba ne bi nikad pomislila da ucini tako nesto. Koliko je dosad filmova sa temom rat ili poslije rata napravljeno? I koliko si puta cuo ili dozivio da je neko tako reagovao na film? Ne znam kako je tebi ova ideja pala na pamet? U psihologiji se kaze, da covjek obicno sa svojim optuzbama reflektira samog sebe. (ili da pojednostavnim: lazov ce uvijek okrivljivati druge da lazu, nevjernici ce uvijek okrivljivati partnere da ih varaju, a ubice...)

Da li si pogledao film? Ja jos nisam. Ne znam zasto mu priljepljujes epitet "gnusni"? Sta ima tu gnusno? Ili mozda, da mi objasnis sta ti podrazumijevas pod rijeci "gnusno"?

Ej ne seri.......ja vrlo dobro znam sta ce da se desi kad se taj film pusti u Sandzaku ti mi ne trebas pricati nista.....

A reci mi jedan film zadnjih godina gde su Srbi pricali o svojim zrtvama...a da pa Srbskih zrtava nije ni bilo jel tako..???

- WHITE POWER -

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 202 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]