Thor (2011.)
(5 / 10)
Konačno pogledah Thora (na svu sreću u 2D, kažu da je 3D loš) i moje su se sumnje opravdale - iako će nezahtjevnima biti dobar, ja sam mu pronašao previše mana koje su omele nadahnutog Kennetha Brannagha (Keneta Branu) da od ovog materijala napravi nešto nezaboravno, veličanstveno i kvalitetno, kako i dolikuje.
Početak je prilično impresivan, potom sukob između Thora i njegovog oca Odina podsjećaju na to da je britanski reditelj opsjednut Šekspirovim tragedijama (Henry V, Hamlet), ali kada se Thor nađe na Zemlji - krenu gegovi i komična preseravanja u stilu Iron Mana. Mitska fantastika odjednom se pretvori u Marvelov superherojski film, Thor se nađe u svijetu gdje se nalazi Tony Stark! Naravno, šta sam drugo mogao očekivati od jedne ekranizacije Marvelovog stripa, ali u svakom slučaju nadahnuće se gubi kako radnja odmiče, i ovo je odmah jedan od onih komercijalnih, zaboravljivih spektakala. Ipak, valja pohvaliti vrhunsku produkciju, akciju i efekte koji će mnogima biti dovoljni, a i umjetnički izražaj u kreiranju Aasgarda kao i kostimi nordijskih božanstava prilično su impresivni i zaslužuju spomen na Oscarima sledeće godine, iako su kreature mogle biti maštovitije odrađene.
Međutim, glumci, i to posebno oni sporedni, neiskorišteni su i svoja su mjesta komotno mogli ustupiti i manje afirmiranim imenima. Chris Hemsworth (Kirkov otac iz prologa nedavnih Zvjezdanih Staza), bez obzira na trud i težak teret na leđima, ne uspijeva ostaviti utisak i u nekim se scenama čini sramotno ''malim'' (OFFTOPIC: u fantastičnom žanru samo je Schwarzenegger kao Conan bio jedinstvena i mitska pojava, to sigurno).
Anthony Hopkins je dominanta gdje god da se pojavi, pa film vrijedi vidjeti zbog njegovog moćnog nastupa. Manje poznati Tom Hiddleston odličan je kao negativac, Thorov zli brat Loki, a i ostali nordijski ratnici (uključujući čak i crnca

) mogu proći. Iznenađenje za mene kao njenog fana, čak se i odavno nestala Rene Russo pojavljuje u ulozi Odinove žene.
Sa druge strane, većina glumaca u ulozi zemljana ne može se pohvaliti ičim posebnim, uz poštovanje jedino švedskom veteranu Stellanu Skarsgaardu koji nije u stanju biti loša strana ikakvog filma. Svježe Oscarom ovjenčana Natalie Portman nije izvukla korist iz svoje totalno beskorisne i nezahvalne uloge superherojevog romantičnog interesa, a Kat Dennings kao njena asistentica nepotrebni je smetajući komični lik.
U svakom slučaju, još jedan dosadni fantastični promašaj (nakon Sudara Titana) čiji bi najavljeni nastavci mogli biti puno slabiji.