Water for Elephants (2011.)
(7 / 10)
Nisam mogao da imam visoka očekivanja za ovaj film, jer se već iz trailera vidjelo da ne može biti ništa drugo doli klasična romantika (za žensku publiku) u duhu Forresta Gumpa i Benjamina Buttona, koja se, pak, pojavila u vrijeme kada je taj žanr malo presušio.
Prvo i prvo, režiser Francis Lawrence poznat je po užasnim ali uspješnim blokbasterima poput Constantine i I Am Legend, tako da je u najmanju ruku čudno što je ovo izabrao za svoj novi film. Drugo, glavnu ulogu tumači teško probavljivi Robert Pattinson koji je, evo, već ismijan zbog glumljenja James Deanovih manira i umiljavanja ženskoj publici, a svoj glumački talenat još uvijek nije potvrdio. Treće, simpatična ali meni ne interesantna Reese Witherspoon, koja se od Oscara za ulogu June Carter uopšte nije iskazala kao ozbiljna glumica (ranije jeste - Autoput, Okrutne Namjere, Izborni dani...), tumači Pattinsonov romantični interes. Sa druge strane, znao sam da, ako ga pristanem pogledati, pogledaću film samo jer u njemu nezahvalnu ulogu negativca tumači Oscarom nagrađeni Christoph Waltz.
Naravno, film će upravo zadovoljiti svoju ciljanu publiku, ali morao bi priznati da sam iznenađen njegovim osnovnim faktorima, zbog kojih je lijepo snimljen film bilo ugodno gledati. Mjesto radnje je cirkus (setting koji već jako dugo nismo vidjeli), stoga se podrazumjeva da ćemo pratiti živote ljudi odgovornih za taj odavno zaboravljenu granu zabave, a što je lijepo obrađeno u sjetnom prologu gdje pratimo ostarjelog glavnog lika.
Pattinson je začuđujuće staložen i skroman u glavnoj ulozi, i premda ga i dalje ne volim priznajem da svojom pojavom i fanfarama koje ga prate nije upropastio i ovaj film (kao što je npr. Remember Me). Uostalom, uskoro će glumiti kod Cronerberga u njegovom 'Cosmopolisu' pa možda se uspije isčupati iz vampirskog okruženja. Witherspoonova je takođe svježa, pa je teško zamisliti neku drugu glumicu koja u sebi ima dovoljnu količinu prkosa i nesigurnosti da bi odglumila zavodljivu junakinju filma. Sa druge strane, nikad loši Waltz ovdje je ispao žrtva ''typecastinga'', tj. potvrdile su se strepnje da će ga nakon Basterdsa početi trpati u redom uloge negativaca (iako ima facu i pogled za to), pa je šteta što je ovakav klasičan u pitanju, ali to ne mora značiti da je Waltz promašio.
Po mom mišljenju, ovaj film je i snimljen zbog nostalgije za staromodnim melodramama koje se više ni ne snimaju, barem ne u Holivudu (Europa se još uvijek drži). Ništa posebno, ali kvalitetno i gledljivo.