"Rebecca" (1940)
Potpuno, rekao bih, nehickokovski film, tipican za mnoge pateticne i neinovativne filmove cetrdesetih i pedesetih godina prosloga vijeka. Uvijek sam nekako izbjegavao da pogledam ovaj Hickokov film, ni sam ne znam zasto (valjda zbog naslova, koji je u neku ruku i obecavao ovakvu pricu i radnju), ali sad vidim da sam bio u pravu. Mislim, nije to ni los film, daleko od toga, cak mi se svidilo to i sto se ne uklapa mnogo u standardnu Hickokovu tematiku, ali sto se uklapa u sve ostalo toga perioda, jednostavno me razocaralo. Da nije Hickokov, dobio bi vecu ocjenu, ovako: Ocjena 6/10
"El ángel exterminador " (1962)
Bunuel me i ovim filmom odusevio. Prije nego sto sam krenuo da gledam njegove filmove (do sada sam ih ipak pogledao jako malo), moram priznati da i nisam mnogo ocekivao, ali nakon Viridiane i ovoga izuzetno cudnoga filma, misljenje mi se uveliko promjenilo. Moram priznati da se odavno nisam osjecao neugodnije prilikom gledanja nekoga filma. Potpuna nejasnost dogadjanja, nemoc likova, moje, izgleda uzaludno, trazenje pouke koju film nosi su doprinjeli takvom osjecanju. I, film nikako nije komedija, iako to pise na mnogim sajtovima. Dakle, ne oceukujte nikakvu veselu atmosferu, niti situacije koje ce vas natjerati na smijeh. Upravo suprotno, bicete nervozni, i tokom nekih scena prestraseni (scena sa medjvedom), kao tokom veoma zive nocne more. Sada, da li je poruka filma o porocima, odnosno jednostavnosti ulaska u njih, te nemogucnosti zivota u njima, a jos tezem izlasku, ili u zatvorenom Frankovskom drustvu tadasnje Spanije, ili necem trecem, cetvrtom, petom..., ostaje nejasno, ali kao sto znamo, velicina umjetnickog djela lezi u njegovoj viseznacnosti. Ocjena 8.5/10
|