E, sto sam se nagledao filmova u posljednjih nekoliko dana...
Rose Red - polu-horoh radjen po istoimenom djelu Stivena Kinga, sto, samo po sebi, garantuje dobru zabavu. Prica prati (kroz 4,5 sata!) zivot zle i uklete kuce kojase hrani svojim stanarima i koja se stalno sir9i unutar sebe same i male autisticne djevojcice Eni, koja ima izvenredne psihokineticke sposobnosti. I koja jedina moze zaustaviti kucu da ne pobije cijeli istazivacki tim koji proucava njenu zlosutnost.
Film se odlikuje veoma losim rediteljskim rjesenjima, ali, kao sto vec rekoh - King je King, tako da se, ipak, u prvi plan izdvaja prica. G;lumacka ekipa je, iako nep[oznata, veoma dobra, a i sama sustina filma - neka vrsta ostvarivanja svoje duse u zloj atmosferi poprilicno je uspjesno realizovana, mada film ima velikih propusta.
Basic - Vojni triler sa Dzon Travoltom i Samjuelom L. Dzeksonom, koji govori o specijalnoj grupi vojnika koji pokusavaju da razbiju narko-kartek u korpusu americkih rendzera. Zanimljiv i zabavan film. Nista pretjerano dobro, ali veoma gledljivo.
Interpretor - politicki triler sa Son Penom i Nikol Kidman. izuzetno dobar, nabijen neizvjesnoscu i stalnim ocekivanjem akcije, koja se, svakim minutom, sve vise iscekuje. Ipak, akcija se zamijenjuje unutrasnjim sukobima glavnih likova.
The I inside - odvaljen, paranoja-film. Govori o mladicu koji se budi u bolnickoj sobi i saznaje da je 2002. godina i da je posljedne dvije godine svoga zivota prespavao. I taman kada pocne spajati slagalice i kada njegov zivot pocinje dobijati smisao - jedne veceri se budi u 2000. godini. tek tada pocinje trka za zivot.
Film je napucan nekom uzasno zlokobnom atmosferom, koja, ni u jednom trenutku, ne daje prevelike nade glavnom junaku. Cak je i muzika uardjena fenomenalno - tihi, jezivi klavir prati cijelu pricu, a obrti su toliko cesti da na kraju ne znate sta se desava.
I taman kada sam pomislio da sam pogledao lud film, u DVD ubacim
Otpozadi - sa Monikom Beluci u svojoj potpunoj nagoti

i Vinsentom Kaselom. Film se tako zove jer radnju prati od kraja ka pocetku. Ko prezivi prvih 20 minuta filma - pricace

...
Markus, tip kojem je silovana i unakazena zena, odlazi u parisko pedersko podzemlje u nadi da ce tamo pronaci silovatelja. No, tamo samo nailzai na cisti uzas, kojeg se reditelj ne stidi pokazati u svoj svojoj izopacenosti krajnje realno. Ipak, poslije 15 minuta muvanja medju pederima nalazi silovatelja i zajedno sa prijateljem ga ubija na krajnje brutalan nacin.
Film progovara o svim bolestima drustva - pederluku, tranvestitima, narkomanima, makroima, alkosima - i osudjuje ih. Film je ispocetka mracan, ali kako ide ka svom pocetku sve je svjetliji. Ipak, kraj filma (u stvari - pocetak

) ubija svaku nadu...
Legenda o Zorou - ogromna, vanserijska glupost... jedino je zanimljiv konj...
Ivkova slava - Ovaj film, kao i prethodne gluposti Zdravka Sotre, spada medju najgore filmove koje sam gledao. osim glume - Ivkova slava nema nista. Cak ni zanimljivu pricu. Ne znam sta mu je trebalo da snimi ovo. Bolje da je radio "Pop Ciru i pop Spiru"...

[/b]