Jedi je napisao:
Sto se tice tog determinizma oko dovodjenja Nea i ekipe kod Kljucara i dalje Nea kod Arhitekte; mislim da su programi tipa Kljucara i Oracla, normalno, isprogramirani, kao sto Vader kaze, od strane Arhitekte. Arhitetka preko Oracla ili nekog drugog programa dobro poznaje psihu ljudi i skoro da zna kako ce reagovati na pojedine podrazaje neka osoba.
Konkretno, Morpheus je nafilovan od pocetka da vjeruje u prorocanstva i to je jedna od prvih karika. Logicno je zatim da ce i ljudi koje je on oslobodio i koji su pri tom tabula raza, sto se tice Matrixa, da vjeruju njemu(i mi gledaoci u prvom filmu smatramo da on zna gotovo sve). Ali Neo od pocetka sumnja, i to je jedan od pokazatelja anomalije. Dakle, Neo povlaci 90% poteza jer mu je tako receno od strane Morpheusa, a slusa i Oracle zbog istog. Naravno, pocinje shvatati situaciju kada saznaje da je Oracle program. Time ja hocu da kazem da jeste doveden jer je tako nastimao Arhitekta(programiranjem Matriksa), ali mi nista ne pokazuje da je to nastimano u Neovoj glavi tj. da je on programiran.
Da, zanimljiva je teza da su oni svi nafilovani, bas kao sto smo i mi (mislim konkretno na nas ljude) nafilovani raznim tripovima "sta je dobro i sta je zlo", kompjuteri su se samo vodili logikom da mi ljudi trebamo i moramo biti nafilovani mnogim kontovima da bi normalno funkcionisali..
Film i aludira na one koji su "oslobodjeni" znaci na one koji su prevazisli te usadjene (od malih nogu) tripove koje vucemo sa sobom, na one koji razmisljaju svojom glavom i koji ne vjeruju slijepo u ono sto im jedna strana govori itd itd... :)
Tako i Neo kao individua koja je skontala neke stvari za isti taj Matrix predstavlja problem a opet posto u svakom uredjenom sistemu mora postojati mala doza haosa - tako je i matrixu neophodan Neo i Zion da bi se sva ta silna gomila matematickih formula u vidu programa odrzala...
A mozda ima i jos jedan faktor (sto je moj prijatelj uocio) a to je da Masinama (koje "hodaju" zemljom i koje zive od ljudskih "baterija") treba neko stanje napetosti - tj. neki Zion protiv kojeg ce se boriti, jer bi mozda mogli jedna protiv druge da se pobune kad ne bi bilo ljudi...
Elem niko nije prokomentarisao sta biva sa Zionom kad se matrix reload-uje... Arhitekta kaze Neu da ima opciju ako izabere desna vrata - cini mi se 23 ili 25 osoba ... I sta onda biva sa Zionom ??
Ako je ono sto mi ovdje pretezno zastupamo (a to je matrix u matrixu) onda to znaci da se i cijeli Zion reload-uje...
A ako misli da bukvalno fizicki izabere te osobe iz Ziona sta je onda sa ostalim ljudima iz Ziona ?? Masine udju, pokolju sve i ostave te izabrane osobe, oni se ponovo razmnoze i etoga novi Zion.. A kako onda Morpheus kaze da je bilo mnogo teskih napada koje su prezivjeli, sta je sa proteklih 5 reloada (kad su drugi "The One"-ovi birali desna vrata) ???
Ili Arhitekta misli da izabere 23-25 ljudi iz matrixa, koje ce masine osloboditi (bas kao sto su Nea oslobodili) i onda ih prebaciti u (sad vec) unisteni Zion, da bi se opet razmnozili itd itd..
U oba slucaja ostaje otvoreno pitanje "Kako se onda ne sjecaju da je Zion bio unisten, ili da su oni bili jedini kad su dosli u grad pod zemljom??"..
I sto su se dvomili prethodni "The One"-ovi oko unistenja ljudske rase, kad ce svejedno hiljade i hiljade ljudi izgubiti zivot ako izabere desna vrata, a samo ce 23-25 osoba prezivjeti... Bukvalno isto s*anje samo drugo pakovanje ... Tih 23-25 tesko da mogu nesto novo uciniti kad se ponovo razmnoze (i kad regrutuju nove "oslobodjene" duse) jer su masine mocnije u svakom slucaju - to je bukvalno patnja za cijelu ljudsku rasu, pa je bolje da i tih 23-25 osoba ne prezive i da se ljudi opet sutaju i ugnjetavaju ..
Heh jos nesto (sad mi polako dolaze ideje nazad) :)
Svi smo vidjeli naseg vrlog Superman-a zvanog Neo .. ali ako je on tata-mata za matrix, znaci da moze mijenjati njegov kod... zasto on kog klinca mora izigravati poznatog nam heroja i zasto bi uopste letio ;) .. Zasto se jednostavno ne TELEPORTUJE, odnosno STVORI na mjestima koja pozeli.. jer ako je "The One" moze raditi sta pozeli - mala je razlika izmedju teleporta i leta kroz vazduh .. (i jedno i drugo je za sad nemoguce i neshvatljivo za ljude a kad moze nesto nemoguce onda moze i nesto drugo nemoguce) :)
Zasto bi onda letio kao smlata da spasi Trinity kad bi se jednostavno mogao stvoriti i uhvatiti je prije nego sto primi metak... Ili zasto nije zaustavio vrijeme (kao sto bozava raditi kad pucaju na njega) i onda povukao Trinity itd itd ... kontate sta zelim reci ...
I zanimljiva je jos jedna stvar: Matrix je jedan ogromni program, velika baza podataka, skup algoritama za simulaciju ljudske psihe i ponasanja itd itd .. Dakle jedna cijela aplikacija, operativni sistem recimo i u njemu je pun klinac raznih "odbjeglih" programa, kao sto je Keymaker, Oracle, i ostala ekipa ... Ako masine kontrolisu matrix, znaci da bi trebale imati i neki visi program koji pokrece Matrix, ili bar "masine" (compove) koji vrte Matrix simulaciju, pa se onda lako moze "administrirati" matrix, i onda jednim potezom obrisati keymaker-a, Oracle i sve koji smetaju... Bas kao sto antivirus program ubije viruse, trojance i ostale ghostove, bas kao sto Adaware kill-uje spyware i adware programe, reg. kljuceve, info fajlove itd ...
I sad meni neko da kaze kako pisljive masine koje su sve smislili i koje odrzavaju fantasticno tu varku za ljude a da ne mogu skrsiti objegle programe ... :)
Itd itd ... sad sam pricao nesto drugo sa ljudima ovdje, pa sam zaboravio sta sam sve htio napisati .. kad se sjetim napisacu ponovo ;)
Toliko od mene ... :)