SPOILER
kanara je napisao:
S obzirom da je Vader na kraju ubio Imperatora i on sam umro, time je nestao red Sith-a i ostali su samo Jedi. Zar ne bi trebale biti dvije strane (dobra i zla) kako bi postojao balans?
Ni meni to nije najjasnije, balans bi trebao biti da ima obe strane u jednakoj mjeri. A ubijanje svih Sitha nije banas već etničko čišćenje
Mada možda je prirodno (default) stanje Sile da nema Tamne strane jer je nije bilo ni u prošlosti, i da je pojava Tamne strane donijela disbalans.
I da, koliko sam ja shvatio uvijek može biti samo dva Sitha. S tim da se ne dopunjavaju samo kad jedan pogine već se uglavnom izdaju, ili učenik ubije učitelja ili učitelj zamijeni učenika sa novim perspektivnijim učenikom. Kao što je Palpatine rekao Anakinu kada je prislonio mačeve na Dukuovu glavu "odlično...sad ga ubij" a Duku ga je tada iznenađeno pogledao. Zamijenio je Dukua za mlađeg i moćnijeg učenika - Vadera. Ono što je zanimljivo je da je i samog Vadera mislio zamijeniti sa Lukom na kraju 6. epizode, a to mi baš ne ide u glavu jer Luka nikako ne mogu priznati za moćnijeg od Vadera, jedina prednost mu je da je mlađi od Vadera.
Lucas je rekao da je u toj sceni na kraju 6. epizode Sidiosu uzeo Vadera zdravo za gotovo, kao potpuno vjernog, nije očekivao da ga ovaj izda i ubije, što je čudno s obzirom da zna istoriju Sitha po kojoj se oni stalno međusobno izdaju. Pored toga šta je očekivao kad je Vader par trenutaka prije toga vidio da ga je Sidious mislio bez ustručavanja zamijeniti sa Lukom.
Moram priznati da mi nije jasno od čega je Vader umro, pa ako neko može da mi objasni. Luk mu je odsjekao mehaničku ruku, ali od toga se ne umire. Uz to ga je izmorio u mačevanju, ali ni od toga se ne umire. Imperator ga je malo potkačio onim silnicama kad ga je Vader nosio da ga baci, ali je Luka tim silnicama tukao mnogo više pa mu ništa nije bilo, tj. bez problema je ustao nakon toga.
Priča se nešto o Star Wars TV seriji koja bi se trebala prikazivati u USA, valjda prikazuje događaje nakon treće epizode, ali nisam siguran.