Salem's Lot (2004) - nova verzija Kingovog romana. Gledao ga prije par godina, sad pogledao samo da uporedim sa starijom verzijom.
Ip Man (2008) - prica o velikom ving cun kung fu majstoru, "romantizovana biografija", mislim da se tako nekako kaze. Pokriva njegov zivot neposredno prije Drugog svjetskog rata, najveci dio se desava u vrijeme japanske okupacije Kine, pa do oslobodjenja. Vjerovatno ce biti zanimljiviji ljubiteljima borilackih filmova, mada ima materijala i za one koji im nisu po defaultu skloni.
Ip Man 2 (2010) - drugi dio prati zivot u Hong Kongu neposredno poslije rata, kad pokusava da uspostavi svoju kung fu skolu. Malo vise u "Roki" fazonu. Legendarna zadnja scena, kada mu zgoljavi klinjo dolazi sa zeljom da uci kung fu, nacini karakteristicni pokret brisanja nosa palcem i kaze "zovem se Brus Li"

Sveukupni utisak oba filma mi je veoma dobar, neovisno o samim borbama, jer se vodilo racuna da prica ne bude u desetom planu, sto zna biti svojstveno ovakvim filmovima.
The Wolfman (2010) - posto sam nedavno gledao i original iz trideset i neke, mogao sam da uporedim neke stvari. E sad, zanimljivo je da original traje sedamdesetak minuta, rimejk skoro dva sata. U tom dodatnom satu nisu nista posebno uradili u odnosu na original, samo su nabacali nekoliko novih cinjenica i zapleta, sto stvari nije ucinilo nimalo boljim, vec nepotrebno konfuznim. Sve u svemu, film nije ni strasan, ni pretjerano zanimljiv. Ipak, ne treba zaboraviti da Benicio nije del Lobo vec del Toro

El Orfanato (2007) - konacno se poslozise zvijezde, da pogledam ovaj film. Cuo sam nekoliko dobrih kritika i preporuka, a Belen Rueda gotivim jos iz Seranosa, pa reko', ne moz' da omane. I nije, mada, da sam bio nesto odusevljen, i nisam. Rasplet malo zbunjujuc, a kraj je najcudniji hepiend koji sam gledao u zadnje vrijeme. Na netu sam naisao na kritiku tipa "da je imao mnogo prostora da utjera strah u kosti, ali da je reziser svjesno izabrao drugi put", i to je otprilike bio i moj utisak. Naprosto, Ogromna kuca koja je nekad bila sirotiste, u njoj zena, sama, sa gomilom duhova mrtve djece pruza mogucnost za strah do neba, ali se to uglavnom ne desava, vise je prisutno osjecanje nelagode. Kome se svidjaju filmovi o duhovima tipa "The Others", vjerujem da ce mu se svidjeti i ovaj.
This Is Spinal Tap (1984) - ah, kakva sjajna zajebancija na racun "biti u fazonu rok zvijezde". "Lazni dokumentarac" o rok grupi Spinal Tap, cija je karijera u dobranom padu, i njihovoj borbi sa menadzerima, promoterima, sujetom, ponosom, i svim stvarima koje prate sou biz face.
Detroit Metal City (2008) - ovaj film imam na disku vise od pola godine, i nikako da ga pogledam, do juce. Par puta sam ga kontao prosto izbrisati zbog pomanjkanja prostora na disku. Avaj, kakvu bih gresku pocinio! Ispocetka me nervirala placna faca glavnog lika i vjecito kukumavcenje, ali to je trajalo dok se ne navikoh na njega. Film je sjajan, simpatican, uvrnut na japanski nacin. Njezni momak (skoro pa emo lik) sa sela dolazi u Tokio na studije, a usput ima zelju da kroz romanticnu pop muziku pomogne ljudima da ustraju u svojim snovima. Nekoliko godina kasnije, pravi vrtoglavu karijeru sa death metal bendom Detroit Metal City, sve vrijeme se pitajuci, kako je, dodjavola, tu dospio? Mislim da nije potrebno vise pricati.