banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 09:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 277 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Feb 2012, 03:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
IGOR SOVILJ: ANA NEMA VEZE SA PROJEKCIJOM ANĐINOG FILMA

http://www.kurir-info.rs/stil/igor-sovi ... 182222.php

Inače neki dan sam slučajno naletio na njegov intervju (naravno na portalu 6pyka) i lik je takav kreten da je malo reći:
Još smo u okovima naše plemenske prošlosti
http://www.6yka.com/index.php/sovilj-intervju

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u petak na B92 u 19:00 inervju Jugoslava Ćosića sa AJ.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 11:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2011, 13:29
Interesantno je kako ta liberalna glumacka elita dolazi da pravi filmove koji evociraju uspomene na rat i prave hvalospjeve Sarajlijama.
A kada bi istima u Sarajevu spomenuli da su suprotne seksualne orijentacije isti bi ih na mjestu lincovali.

Volio bih da vidim Angelinu i Breda na Gay Paradi u Sarajevu! Kada je vec Sarajevo primjer kulture i tolerancije!

Pa neka se onda rasplacu!
http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/307145/ ... u-Sarajevu

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
мени су ти умјетници увијек ишли на курац

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Jedanaest stranica posvećenih filmu koji niko nije pogledao, niti namjerava!
Get a Life!

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
+1

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Bred Pit me je pozitivno iznenadio sa svojim intervjuom, on se sjeća da je jedan od svojih prvih filmova snimao u Jugoslaviji, kako kažu to mu je bila odskočna daska. Često ga puštaju na BN, ja sam ga gledao nedavno.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
U RALJAMA KRVI I MEDA: Film Angeline Jolie između eksploatacije rata i egzotike prostora

Srijeda | 15.02.2012.

U konačnici, film Anegline Jolie ni na jedan način ne doprinosi katarzi ovog društva, niti radi na pomirenju danas, naizgled, nepomirljivih međuetničkih trvenja u BiH. On jedino igra po pravilima globalnog neoliberalnog tržišta, eksploatišući i prodajući kao profitabilnu robu nesreću naroda uvučenih, zarad istog tog tržišta, u krvave ratove i agoniju tranzicije i postranzicije. Jer, danas je to film o Bosni, sutra o Avganistanu, prekosutra u Libiji i sve tako tragom kapitalistikčih jahača apokalipse

Piše: Đorđe Krajišnik

Predfilmske radnje i spin aktivnosti

Rediteljski prvijenac holivudske dive Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda“, od samog početka – praktično i prije prvog kadra – prati niz kontraverzi. Naime, prve neugodnosti Joliejeva je doživjela već prilikom obilaženja i traženja lokacija za snimanje svog filma u BiH. Tada su, saznavši površno određene sekvence scenarija, žene iz udruženja „Žena žrtava rata“, na čelu sa svojom predsjednicom Bakirom Hasečić, podigle ozbiljnu halabuku oko onoga što bi film trebao prikazati, te pod krinkom zaštite žrtava rata i sprječavanja da se izjednače, ili spoje u ljubavnoj vezi „žrtva i njen dželat“ , izdejstvovale kod tadašnjeg ministra za kulturu u Vladi Kantona Sarajevo Gavrila Grahovca zabranu snimanja filma na području Kantona. U potekstu cijele priče stajala je stara teza o nemogućnosti da se jedna čestita Bošnjakinja (u ovom slučaju žrtva) zaljubi u etnički i vjerski Drugog Srbina (u ovom slučaju dželata). No, polemika o tome da li treba dozvoliti da se film snima ili ne na području KS ni ukoliko nije uzdrmala i spriječila Jolijevu. Ona je odlučila da sa žrtvama malo prodiskutuje, umiri ih, a onda shvativši sa čime se susreće odlučila transponovati Sarajevo u Mađarsku i tu u miru, daleko od bh. antagonizama, nastaviti rad na svom filmu. Na toj se tačci od prilike završava prva faza prisutnosti filma „U zemlji krvi i meda“ u bh. javnom prostoru.

Međutim, da se pričao o ovom filmu nametne kao jedna od najvažnijih tema u bh. javnosti, te dobije nesluđen publicitet i pobudi pažnju raznih teoretičara antisrpstva i zavjere protiv Srba, (a opet prije nego je iko imao uvid u scenarij filma, te prije nego ga je iko i pogledao), pobrinuli su se, uz svesrdnu spin pomoć kolega s one strane Drine, mediji iz RS-a. Saznavši da obrađuje temu rata u BiH, za film su se odmah zainteresovali svekoliko branioci srpstva - boračka udruženja i sve intelektualne gromade uposlene u ispravljanju krive slike koja se plasira svijetu o nebeskom narodu - otkrivši u njemu ozbiljna zastranjivanja i negativna prikazivanja srpske uloge u ratu u BiH. A kada je detektovano antisrpsko djelovanje krenulo se sa orkestriranom paljbom po filmu kao ključnom problemu savremenog srpstva, te kao jednom od najvećih krivaca što je slika o srpskoj ulozi u ratovima devedestih negativno prikazana.

Ova dva slučaja nam jasno ilustruju obrtanje perspektiva, na način svojstven za BiH, u kojima se nužno dešava da se ono što Sarajevo napad brani u Banjaluci, a zatim ono što se brani u Sarajevu napada u Banjaluci. Pri tome se u oba slučaja prešućuju neke temeljne istine, te se cijela priča koristi za bildanja tiraža tajkuniziranih bh. medijskih prvaka oličenih u Nezavisnim novinama, s jedne i Dnevnom avazu s druge strane, a sve pod krinkom zaštite tobožnjih nacionalnih interesa naroda, žrtava i nacije.

Kratak sinopsis filma :lol:

Što se pak samog filma tiče, čiju smo gala premijeru u utorak večer u Sarajevu ispratili, može se reći da je po srijedi jedna tipična holivudska interpretacije rata, sa good and bad guys-ima, te crno-bijelom perspektivom posmatranja ratnog sukoba, u kojoj se kao centralni motivom obrađuje jedna tipična „zabranjena“ love story, koja, što je ipak iznimka, završava tragično. Međutim, sam film pati od mnoštva opštih mjesta i nedoslijednosti u percepiranju rata na prostoru BiH.

Na samom početku Jolieva nas u tragediju devedestih godina uvodi samo jednim velikim praskom bombe, koja narušava idiličnu atmosveru zajedničkog života bh. naroda. Potom, bez jasnog kontekstualiziranja stvari, prikazuje scenu odvajanja žena i muškaraca, zatim strijeljanje muškaraca i odvođenje žena u logor. Nakon tih početnih scena nasilja sva priča filma se usresređuje na relaciju srpski vojnici i muslimanske žene, gdje gledamo scene silovanja, zalostavljanja, mučenja i uzimanje žena kao živog štita. Unutar tog ratnog haosa razvija se ljubav između Ajle, koja je slikarka, i Danijela, koji je sin glavnog srpskog oficira. Ljubav po svemu obična, sem po tome što je etnički zabranjena. Ipak, kao takva, otvara sukob između Danijela i njegovih saboraca, te sukob na relaciji sina oficira i oca generala koji zabludjelog sina upozorava da krv djevojke u koju se zaljubio nije dobra. Taj pritisak, od strane okruženja, doprinosi da i sam Danijel, koji inače predstavlja sve ono što je suprotnost barbarstvu srpskih vojnika, kako film odmiče postaje sumnjičav te jednom prilikom i sam Ajli u bjesu kaže: Što se bar nisi rodila kao Srpkinja! Ipak, to ga sve do pred sam kraj filma neće pokolebati u nastojanju da svoju ljubav sačuva od nasrtaja pobješnjelih i ženskog mesa željnih vojnika i oficira.

Iako se mora uzeti u obzir da film pokušava ispričati priču o tragediji (kako Jolieva tvrdi 50. 000) silovnih bošnjačkih žena, ima se dojam da sem Srba i Muslimanskih žena, uz iznimku par scena napada pojedinaca improvizovanim bombama, te nekakvog ilegalnog štaba u mračnom podrumu koji bi trebao da predsatavlja AR BiH, u ratu ne postoji niko drugi. Tačnije, nema ni riječi o vojnim sukobima, niti se bilo gdje navodi da postoje neke druge oružane snage sem srpskih, koje su, kako se može shvatiti, okupirale cijeli prostor koji film prikazuje, te svu svoju energiju usmjerili na ispijanja alkohola i orgijanja. Takođe, sam prostor koji film obrađuje ostaje prilično nejasan, na trenutka se čini da je riječ o Sarajevu, na trenutak da je to neka mali bosanski gradić, koji je opet, na moment blizu, a na moment daleko od Sarajeva.

Film se završava tako što Ajla odaje, nekoj vrsti gerilske Armije Republike BiH, kordinate gdje je poslije borbe smještena Danijelova jedinica, ali ne bježi sa svojima, već se vraća Danijelu, u srce srpskih položaja. Danijel preživljava napad, shvata da ga je Ajla izdala, odlazi u štab gdje je smještena Ajla i ubija je hicem iz pištolja. Shvativši šta je uradio Danijel pada u očajanje, izlazi na ulicu i kreće se prema položaju snaga UN-a, pred njima pada na koljena i predaje se u bolnom grču ponavljajući rečenicu: Uhapsite me, ja sam ratni kriminalac.

Sve u svemu, riječ je o jednom prilično nedoslijednom i nedorečenom filmu, koji nam nije prikazao, ni ponudio ništa novo, tačnije nije nam dokazao da se priroda rata u bh. na pravi način i tretirala i razumjela. Već se operisalo sa poluinformacijama i poluistinama koje prilično aljkavo slikaju našu bolnu prošlost, te nikako ne doprinose njenom boljem poimanju i prihvatanju. Stoga, jedino što ovaj film, iz ugla recepijenta sa Zapada, može činiti specifičnim jeste egzotika ratnog i postratnog bosanskohercegovačkog prostora, kao prostora mržnje i za civilizirani svijet s one strane oceana prostor nepojmljivog barbarstva, koje se samo na filmu i može vidjeti, a eto, ipak, tamo negdje zaista i postoji.

Tržišna ekspolatacija rata

U konačnici, film Anegline Jolie ni na jedan način ne doprinosi katarzi ovog društva, niti radi na pomirenju danas, naizgled, nepomirljivih međuetničkih trvenja u BiH. On jedino igra po pravilima globalnog neoliberalnog tržišta, eksploatišući i prodajući kao profitabilnu robu nesreću naroda uvučenih, zarad istog tog tržišta, u krvave ratove i agoniju tranzicije i postranzicije. Jer, danas je to film o Bosni, sutra o Avganistanu, prekosutra u Libiji i sve tako tragom kapitalistikčih jahača apokalipse.

Stoga se sva naša tragedija i ogleda u tome što nas i dalje zaokupljuju priče raznih bjelosvjetskih dobronamjernih profitera, te što se iste koriste za nova potpirivanja međunacionalnih netrpeljivosti i zamajavanje obespravljenih naroda i građana po sistemu hljeba i igara; samo što je hjeba danas sve manje. Što se pak Angeline Jolie tiče, ona je BiH mnogo više pomogla kao ambasador UN-a gradeći objekte za stare i iznemogle. Ovako, samo nam je dokazala da ipak, uz veliku želju, nije na najbolji način odgovorila težini zadatka koji je pred sebe postavila.

BL!N MAGAZIN

Ispočteka sam bio bijesan na film, međutim sad mi je žao filmske trake, što ovakvo sranje nosi na sebi.

Ja mislim da će i prosječan Bošnjak zaključiti da je film sranje.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 19:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kažu da je reis Cerić bio šokiran scenom u kojoj srpski vojnik dijete baca sa balkona.

Tako nam i treba kada smo mi izmišljali vijest da su balije bacale Srbe lavovima u ZOO.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 21:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bjelogrlić javno na TV zamolio LJevar da pusti film u kina.

Bjelogrlić napustio premijeru u LA poslije odlgenih pola sata filma.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

gledam Amplitudu na ovu temu i samo ću reći jedno: Nikad se mi u ovoj nesretnoj Bosni nećemo dogovoriti ni oko jednog slova, a kamoli tumačenja istorije. Bolje se na vrijeme mirno rastajati, nego gajiti nove generacije ispunjene mržnjom.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Onaj voditelj Škoro mi je nula..

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 23:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Niske strasti. Nula razum.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 23:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Niske strasti. Nula razum.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
gledam Amplitudu na ovu temu i samo ću reći jedno: Nikad se mi u ovoj nesretnoj Bosni nećemo dogovoriti ni oko jednog slova, a kamoli tumačenja istorije. Bolje se na vrijeme mirno rastajati, nego gajiti nove generacije ispunjene mržnjom.

cinjenica! kad nismo pobili sve, ne trebamo se sad miriti.....svakom svoje

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2012/02/u-zemlji-krvi-i-kretena.html

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 15:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
STRATOKASTEL je napisao:
Jedanaest stranica posvećenih filmu koji niko nije pogledao, niti namjerava!
Get a Life!

+2

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 21:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Iz recenzije Roger Ebert-a:
Citiraj:
Her film is about a Serbian army officer named Danijel (Goran Kostic) and a Muslim artist named Ajla (Zana Marjanovic). Presumably Ajla is Serbian, too, but as a Muslim, she's hated by Christian Serbs.

:lol:
http://www.rogerebert.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120104/REVIEWS/120109995/-1/RSS

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 02:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
BBC...
Angelina Jolie on In the Land of Blood and Honey

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 03:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kratak oko 3 min...ovako nam i treba kad sutimo..Andza odbija da kaze kako je film naklonjen samo jednoj strani jer ne moguce da postoji balanc..postoje zrtve sa obe strane, kako na kaze al ipak je tu Srebrenica i nema 50/50..
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17048930

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 277 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]